CUM POŢI SĂ IERŢI PE CINEVA CARE TE-A RĂNIT?

„Pe data de 2 octombrie 2006, Charles Carl Roberts a intrat în singura sală de clasă a unei şcoli mici din sânul comunităţii Amish din North Mines, din Pensilvania,şi a ucis cinci eleve, după care s-a împuşcat. Gestul lui a şocat o ţară întreagă. Însă partea poveştii care a impresionat cel mai mult pe oameni a fost faptul că, la câteva ore după atacul armat, membrii comunităţii respective s-au arătat milostivi faţă de soţia atacatorului şi faţă de cei trei copii ai săi. Cei din comunitate au vrut să demonstreze că nu-l urau pe Roberts şi că doreau să trăiască în pace cu familia lui. După câteva zile, membrii comunităţii Amish au participat la slujba de înmormântare a lui Roberts şi au strâns bani pentru a o ajuta pe văduva acestuia şi pe copiii săi.

Iertarea este atât de adânc înrădăcinată în personalitatea membrilor acestei comunităţi, încât ei nu se îndoiesc de faptul că până şi un criminal trebuie tratat cu milă şi dreptate. Pentru ei, iubirea este, într-adevăr un stil de viaţă.”

(Gary Chapman – Iubirea ca un mod de viaţă)

Couple%20Kissing%20Water%20Sunset-ID9165-1280x853

La ultimul seminar pe care l-am susţinut, în data de 18 martie la Vila Clasic am primit întrebarea: „Cum poţi să ierţi pe cineva care te-a rănit şi s-a purtat atât de urât cu tine?”

 

Subiectul iertării este vast şi am mai scris două articole pe această temă. Puterea vindecătoare a iertării I şi II

 

Aşa că acum n-o să mai reiau ceea ce am scris deja acolo. Doar o să aduc nişte completări cu o nouă perspectivă a acestui subiect atât de complex.

Am început cu citatul din cartea Iubirea ca un mod de viaţă a lui Gary Chapman (autorul cărţii Cele cinci limbaje ale iubirii) pentru că m-a impresionat când l-am citit.

Acum o să-ţi dau alte câteva argumente la întrebarea – cum poţi să ierţi pe cineva care te-a rănit?

 

Când iubeşti este cel mai simplu să ierţi

 

Iertarea se naşte şi izvorăşte din iertare. Indiferent că iubeşti persoana care te-a rănit, sau pe tine însuţi, să ierţi te ajută cel mai mult.

Dacă ierţi pentru că iubeşti persoana care te-a rănit – o ierţi de dragul ei. Dacă ierţi pentru că te iubeşti pe tine, atunci ierţi pentru că TU meriţi o viaţă mai bună, mai plină de iubire, o viaţă liberă de orice tensiune şi energie negativă.

_Atunci când te deschizi şi ierţi, te eliberezi de victimizare

 

Pentru că 90% din ce ţi se întâmplă se datorează modului în care reacţionezi

 

Îţi aminteşti de principiul 90/10?

Despre acest principiu vorbeşte şi Stephen Covey şi Brian Tracy şi alţi lideri din domeniul dezvoltării personale.

Am scris şi eu despre el în articolul Ziua bună se cunoaşte de dimineaţă.

Practic doar 10% din ceea ce ni se întâmplă este cauzat de forţe din afara noastră. Sau cum ar spune alţii – ne-au fost scrise să ni se întâmple.

Restul de 90% ni se întâmplă ca urmare a modului în care reacţionăm la cele 10%.

Prin urmare noi ne scriem destinul, ne scriem viaţa, şi ceea ce urmează să ni se întâmple prin modul în care reacţionăm la ceea ce ni se întâmplă.

Lucruri rele ni se întâmplă tuturor.

Dacă reacţionăm cu ţipete, cu stres, cu învinuiri, cu acuzaţii, critici nimeni nu va fi mai fericit.

Poate că tu ai impresia că te răcoreşti, că-ţi iei o povară de pe suflet atunci când reacţionezi în mod negativ. Dar adevărul este că dacă îţi analizezi sentimentele după ce reacţionezi, o să constaţi că nu eşti deloc mai fericit/ă. Dimpotrivă, s-ar putea să ai un gust amar.

Şi atunci, de ce să nu ierţi şi să atragi în viaţa ta lucruri frumoase care să te facă mai fericit/ă şi pe tine şi pe ceilalţi din jur, mai ales pe cei pe care îi iubeşti?

 

Dacă nu ierţi – transformi un ţânţar într-un elefant sau într-un monstru

 

Imaginează-ţi că ţii în mână un pahar de / cu apă. Cât cântăreşte?

Probabil că te gândeşti la câteva grame sau zeci de grame, în funcţie şi de dimensiunea şi  materialul din care e făcut paharul.

Imaginează-ţi că-l ţii în mână fără să mişti mâna, timp de o oră? Cât cântăreşte? Dar dacă îl ţii în mână o zi întreagă? Dar dacă îl ţii în mână o săptămână sau chiar o lună?

Cu cât creşte perioada de timp în care îl ţii în mână, cu atât ai impresia că creşte şi greutatea paharului şi ai impresia că îţi înţepeneşte mâna, sau chiar că îţi paralizează.

La fel este şi cu faptele pe care nu le putem ierta.

La început au greutatea unui fulg, a unui puf de păpădie care ne mângâie sau ne atinge în treacăt obrazul.

Sau dacă vrei ca un fir de praf care îţi intră în ochi. Dar dacă tu te scarpini şi freci ochiul respectiv fără să ştii ce faci, mai tare se înroşeşte ochiul şi te doare şi mai tare. Dar dacă laşi ochiul liniştit s-ar putea să-ţi dai seama că ochiul are capacitatea să se cureţe singur şi aduce singur prin mucoasa sa acel fir de praf la baza ochiului şi se elimină singur.

La fel este şi cu toate acele întâmplări sau fapte pe care nu le poţi ierta.

La început sunt mici. Cât un fir de praf, cât un puf de păpădie, cât un ţânţar.

Pe măsură ce tu te gândeşti la ce ţi s-a făcut sau zis, cu atât transformi durerea şi o faci mult mai mare şi acel fir de praf, devine o  furtună de praf care îţi acaparează tot universul şi nu mai eşti capabil să vezi soarele.

Eliberează-te şi iartă şi vei vedea soarele mult mai bine şi mai uşor!

 

Când nu poţi ierta înseamnă că TU ai răni emoţionale şi vei continua să-i răneşti şi tu pe alţii în acelaşi mod în care ai fost rănit/ă

 

O persoană care îţi face un rău te răneşte. De foarte multe ori te răneşte nu cu intenţia de a te răni pe tine, ci cu intenţia de a se vindeca pe sine, fără să-şi dea seama că modul în care caută să se vindece este prin a continua să bea otravă.

Dacă tu ca persoană rănită, nu poţi ierta, vei perpetua rănirea altor persoane.

De exemplu, un violator, se poartă astfel pentru că el însuşi a fost rănit în moduri asemănătoare (poate chiar din copilărie). Dacă victimele lui nu-l pot ierta, şi ele vor face la rândul lor rău altor persoane şi chiar lor însele.

Se naşte un tipar emoţional rănit care se va aplica la toate persoanele cu care intră în contact.

Şi pe toate fie le va răni aşa cum a fost la rândul ei rănită, fie va avea comportamente care va atrage manifestări ale celorlalţi, menite să le rănească.

Rănile emoţionale, sunt ca nişte viruşi care au fost introduşi în sistemul nostru funcţional şi ne fac să nu mai funcţionăm corect.

Jillian Michaels spune că o persoană rănită va atrage în preajma ei alte persoane care o vor răni în acelaşi mod în care a fost rănită.

Adică acel virus, îţi creează dependenţă faţă de nevoia de a fi rănit/ă. Şi ca să poţi fi rănit/ă, răneşti şi tu pe alţii.

Cum poţi să scapi de aceste răni emoţionale?

Prin iertare. Iar dacă nu poţi să te eliberezi de unul singur, te invit la un seminar şi workshop pentru eliberarea de răni din trecut ca să te bucuri de viaţă şi să redescoperi fericirea.

 

Dacă nu ierţi nu eşti cu nimic mai bun decât cel care a greşit

 

Unul dintre serialele mele preferate şi din care am învăţat multe lucruri, chiar mai multe decât acele 15 lecţii despre care am scris, este serialul Merlin.

În acest serial exista o replică foarte frecventă, că atunci când vrei să te răzbuni şi să răspunzi cu rău pentru rău, înseamnă că nu eşti cu nimic mai bun decât cel care ţi-a greşit şi pe care-l condamni.

Dacă nu poţi ierta pe cel care ţi-a greşit nu eşti cu nimic mai bun ca el. Eşti la fel de vrednic de a fi condamnat.

 

Pentru că fiecare dintre noi merită a doua şansă

 

În faţa lui Dumnezeu greşim cu toţii. Nu ştiu cum eşti tu, dar eu ştiu că zilnic fac câte ceva prin care supăr pe Dumnezeu. Şi în fiecare zi, în fiecare clipă Dumnezeu mă iartă şi-mi oferă o nouă şansă.

Poate că dacă ne gândim doar la cei care l-au răstignit pe Fiul lui Dumnezeu şi că unii dintre ei au ajuns vase alese. Printre ei se numără apostolii (Petru şi Pavel – unul s-a lepădat de el în timpul judecăţii, celălalt a luat parte la uciderea ucenicilor lui Hristos). Fiecăruia dintre ei şi dintre noi ni se acordă zilnic a doua şansă, să dovedim că suntem vrednici să ne numim fii ai lui Dumnezeu.

Şi probabil că te întrebi cât de des să ierţi şi să oferi a doua şansă?

Tot Dumnezeu ne răspunde şi prin cuvânt şi prin faptă.

Prin Cuvânt ne învaţă în Sf. Evanghelie să iertăm „fratelui” nostru de 70 de ori de câte 7. Adică la infinit.

Prin faptă ne arată asta zilnic căci El este milostiv şi iertător şi Biserica ne învaţă că nu este nimic ce Dumnezeu nu poate ierta, în afară de sinucidere.

 

Prin urmare, cum poţi ierta pe cineva care te-a rănit?

  • poţi ierta dacă iubeşti
  • poţi ierta dacă iertând pe altul ştii că atragi 90% alte rezultate pozitive în viaţa ta şi eşti cel care îţi scrii propriul destin
  • poţi ierta, dacă înţelegi că cea mai mică ofensă este mai întâi minusculă, dar prin inabilitatea de a ierta, o transformi într-un monstru care îţi consumă viaţa şi energia
  • poţi ierta dacă vrei să te eliberezi pe tine de rănile pe care le-ai primit şi să fii un exemplu pentru alţii
  • poţi ierta ca să dovedeşti că eşti mai bun decât cel care ţi-a greşit
  • poţi ierta, pentru că eşti o scânteie din Dumnezeu şi ca fiu al lui Dumnezeu, vrei să-i urmezi exemplu în toate.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol şi îl consideri util şi altora, dă, te rog, un share. Cineva s-ar putea să-ţi mulţumească.

 

Te îmbrăţişez cu drag!

 

Fani

Cu drag,Fănica RarincaFii autodidact!


 Ti-a placut articolul?
Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.