CUM TE INFLUENŢEAZĂ EMISFERA CEREBRALĂ

emisferele cerebrale

 

Aşa cum spuneam în articolul trecut, numit „Tu cine crezi că eşti?”, nu suntem dezvoltaţi simetric. Unele părţi din organismul nostru sunt mai puternic dezvoltate în funcţie de emisfera cerebrală care o controlează.

 

 

Emisfera stângă controlează partea dreaptă a corpului.

 

La bebeluşi funcţionează aproape în mod egal ambele emisfere, ei sunt intuitivi, fantezişti, vizuali, muzicali, se joacă foarte mult, învaţă foarte mult. Dar, pe parcursul vieţii, şi mai ales în timpul şcolii, la majoritatea se diminuează funcţionarea emisferei drepte şi tinde să se folosească mai mult emisfera stângă.

Persoanele la care funcţionează mai mult emisfera stângă, sunt dreptace. Lucrează cu mâna dreaptă, duc telefonul la urechea dreaptă, dacă privesc cu un singur ochi, îl închid pe stângul şi privesc cu dreptul, etc. Şi atunci şi membrele sunt mai dezvoltate pe partea dreaptă. Au muşchii mai puternici la mâini şi la picioare, au vederea şi auzul mai bune pe partea dreaptă.

 

Creierul din emisfera stângă este orientat spre logică, ordonare, structurare, limbaj, raţional, analiză şi detaliu, clasificări, ştiinţă, formule, funcţionează pe bază de simţuri pe care le transformă în percepţii şi raţionamente cauzale. Totul funcţionează pe principiul cauză-efect. Păstrează şi înmagazinează experienţele lumii fizice. Estimează calitatea, judecă, măsoară, vehiculează cunoaşterea pe bază de argumente. Face operaţii, comparaţii şi emite raţionamente.

 

Persoanele cu o dominanţă a emisferei stângi, sunt calculate, practice, cu o logică rigidă, le plac cifrele, matematica, ştiinţele, iubesc siguranţa, vor permanent să înveţe câte ceva şi sunt preocupate de trecut şi prezent.

 

Emisfera dreaptă controlează partea stângă a corpului.

Sunt stângace. Şi atunci şi membrele şi organele de simţ sunt mai bine dezvoltate pe partea stângă.

 

Creierul din emisfera dreaptă este orientat spre trăiri interioare, spre identificarea limbajului non-verbal, cunoaşterea tonalităţilor, a sunetelor. Vede imaginea globală, de ansamblu. Funcţionează pe bază de imagini, reprezentări mentale, păstrează experienţele trăite sau imaginate, gestionează simţurile artistice, domină sinteza şi coordonează emotivitatea şi afectivitatea precum şi partea spirituală.

Persoanele cu o dominanţă a creierului drept sunt creative, spontane, intuitive, fanteziste, muzicale, vizuale, poetice, platonice, religioase, încrezătoare în forţele proprii, romantice şi visătoare. Se gândesc permanent la prezent şi la viitor.

 

Sinergie

 

Cele două emisfere cerebrale au funcţii diferite, dar care se completează reciproc. Sunt complementare, dar atunci când lucrează împreună formează o sinergie. Acestea sunt momente de maximă creativitate şi productivitate.

 

Nu e bine să fii 100% doar dintr-o emisferă cerebrală. Cei ce folosesc exclusiv emisfera stângă sunt ancoraţi în lumea fizică, mai lipsiţi de emoţii şi de trăiri afective. Cei ce folosesc exclusiv emisfera dreaptă sunt condamnaţi să trăiască într-o lume a trăirilor interioare, mistice, fără contact cu lumea fizică.

 

De altfel s-a descoperit că există un ciclu de funcţionare al creierului de aproximativ 90-120 de minute. O emisferă cerebrală funcţionează la capacitate maximă o perioadă de 90-120 de minute, după care funcţia dominantă este preluată de cealaltă emisferă cerebrală.

 

Ce meserii ţi se potrivesc

 

Sunt foarte multe persoane care sunt nefericite din cauza meseriei pe care o practică şi care nu li se potriveşte. Uneori nu i se potriveşte pentru că persoana respectivă şi-a dorit altceva, dar a renunţat la visul ei în favoarea ascultării şi urmăririi meseriei indicate de părinţi.

Alteori sunt nefericite pentru că nu li se potriveşte meseria cu personalitatea lor.

Şi se întâmplă să fie nefericite, pentru că emisfera lor cerebrală le oferă abilităţi pentru alte meserii.

 

Dacă eşti dreptaci şi îţi foloseşti dominant emisfera stângă, meseriile care ţi se potrivesc sunt: matematician, tehnician, economist, inginer, informatician, jurist, medic, chimist etc.

Dacă eşti stângaci şi îţi foloseşti dominant emisfera dreaptă, atunci meseriile care ţi se potrivesc sunt: muzician, actor, dansator, scriitor, psiholog, sculptor, manager, poet etc.

 

Deci dacă ai un copil stângaci, nu-l forţa să devină medic sau ofiţer de armată sau mai ştiu eu ce meserie care presupune multă logică, ordine şi disciplină. Nu spun că nu se va descurca, dar că va avea nevoie de eforturi colosale ca să înveţe noi deprinderi specifice altei emisfere cerebrale decât cea care e dominantă la el. Ajută-l să ajungă pictor, designer, poet, actor, dansator etc.

 

Teste de identificare a emisferei dominante

 

Dacă nu ştii sigur ce parte a creierului foloseşti în mod dominat poţi să verifici pe unul din aceste două site-uri. Al doilea site, în engleză, are mai multe cerinţe pentru a-ţi spune exact ce procent foloseşti pentru fiecare emisferă în parte.

 

https://www.damaideparte.ro/descoperiri/test-ce-parte-a-creierului-folosesti-in-mod-preponderent/

 

http://www.dailymail.co.uk/health/article-2569288/Are-right-brained-left-brained-And-does-say-personality-Take-interactive-QUIZ-out.html

 

Ambidextria

 

Ambidextria este abilitatea de a folosi aproape la fel de bine, ambele mâini şi uneori şi picioare. Oamenii stângaci şi cei care îşi folosesc ambele mâini, prezintă o mărire cu 11% a corpului calos, acea formaţiune a creierului formată din sinapse care uneşte cele două emisfere cerebrale.

Folosirea ambelor mâini în mod egal determină pe lângă creşterea creierului şi o mai bună funcţionare a celor două emisfere cerebrale.

S-au efectuat studii asupra persoanelor care sunt ambidextre şi s-a constatat că acestea sunt mai independente emoţional, mai hotărâte, mai adaptabile, mai flexibile la situaţii noi şi mai capabile să rezolve diferite situaţii.

 

Tehnici de dezvoltare a ambelor emisfere cerebrale

 

 • Podul. Închide ochii şi imaginează-ţi un pod care uneşte ambele emisfere ale creierului tău.
 • Rezolvă probleme de matematică, sau de ştiinţe, sau logică în timp ce asculţi muzică clasică.
 • Ascultă două melodii diferite în acelaşi timp şi realizează mixajul lor în creier.
 • Exersează să scrii sau să desenezi cu ambele mâini în acelaşi timp. Caută să fie cât mai simetric.
 • Exersează diferite activităţi cu cealaltă mână cu care nu îţi este familiar (exemplu: spală-te pe dinţi, mânuieşte o cană sau diverse obiecte).
 • Închide ochii şi „simte” drumul pe care îl ai de parcurs prin cameră. Simte mirosurile şi sunetele din jurul tău.
 • Atunci când îţi vine să critici pe cineva, opreşte-te şi schimbă critica cu un compliment. Te ajută să apreciezi frumosul.
 • La fiecare oră fixă, aminteşte-ţi ce ai făcut în ultimele 60 de minute. Te ajută să fii mai atent şi mai focalizat. La sfârşitul zilei realizează o analiză a zilei invers, începând de la momentul prezent până dimineaţa.
 • Practică înotul. Te ajută să foloseşti ambele mâini. Înotul îi ajută pe cei ce sunt dislexici (au probleme de scriere şi de citire). Orice formă de mişcare te ajută.
 • Citeşte cuvintele invers.
 • Urmăreşte un film într-o limbă străină (alta decât engleza) şi subtitrat în engleză (şi faci mental traducerea în română). Caută să fii atent şi la detalii şi la peisaje şi la chipurile personajelor.
 • Relaxare. Atunci când te relaxezi, îţi vin noi idei şi eşti mai creativ.
 • Exerciţii de imaginaţie şi vizualizare.

 

 

*** Dacă ţi-a plăcut acest articol aştept comentariile tale pe blog, pe email sau pe reţelele de socializare.

Dacă îl consideri util şi pentru alţii, poţi să îl trimiţi mai departe apăsând butoanele like, share sau forward.

Cu drag,Fănica RarincaFii autodidact!

 


 Ti-a placut articolul?
Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.