DACĂ VREAU SĂ MĂ SCHIMB, CU CE SĂ ÎNCEP?

 

Dacă vreau să mă schimb, cu ce să încep? Iată o întrebare foarte bună.

În general, noi oamenii suntem reticenţi când vine vorba de schimbare. Ne dorim ca lucrurile care ne sunt familiare să rămână aşa cum sunt. Pe de altă parte, ne dorim schimbări în viaţa noastră, dar care să nu presupună SCHIMBAREA NOASTRĂ ca persoană. Eventual aşteptăm să se schimbe alţii. Despre schimbare am mai scris aici şi aici.

Uneori însă, când poate ne ajunge cuţitul la os şi simţim că ar trebui să facem ceva, să schimbăm ceva în modul nostru de a fi, începem să ne dorim să ne schimbăm.

Această dorinţă este uneori copleşitoare pentru că dintr-o dată vedem atâtea aspecte negative la noi înşine, că nu avem idee cu care să începem.

Eu personal am o listă întreagă cu lucruri pe care să le îmbunătăţesc sau să le schimb la mine.

Aşa că înţeleg perfect, dacă eşti în aceeaşi situaţie.

Ce pot să-ţi spun?

Dacă te aştepţi să-ţi spun cu care aspect al vieţii tale să începi schimbarea, te înşeli. Ai nimerit articolul nepotrivit.

Pentru că fiecare dintre noi avem personalităţi diferite, calităţi şi defecte diferite şi avem nevoie să schimbăm sau să îmbunătăţim domenii diferite în viaţa noastră.

Pot însă, să-ţi ofer câţiva paşi, prin care să identifici personal ce trebuie să schimbi mai întâi la tine.

„Începe cu gândul la final”

 

Aşa sună un capitol din cartea lui Stephen Covey, Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace.

Evident, ca să ştii cu ce să începi, e nevoie să ştii unde vrei să ajungi.

Dacă vrei să fac o comparaţie, deşi au mai făcut-o şi alţii şi nu e deloc originală, e ca atunci când pleci în concediu. Dacă ţi-ai luat concediu şi nu ştii unde vrei să ajungi, probabil că nu vei ajunge nicăieri. Ori te uiţi pe hartă şi nu ai idee în ce locaţie să ajungi, ori te duci pe la părinţi, ori îţi petreci concediu uitându-te la televizor.

În momentul în care ştii unde vrei să te duci, ştii ce fel de haine (resurse) să-ţi iei la tine. Dacă te duci la mare, ai nevoie de haine adecvate pentru mare, dacă mergi la munte, ai nevoie de haine şi încălţări adecvate.

workspace8_high_res

Prin urmare, pasul nr.1 ca să-ţi dai seama ce schimbare e nevoie să faci mai întâi la tine, este să te gândeşti ce fel de persoană vrei să fii.

E important să te înarmezi şi cu răbdare, pentru că schimbările se vor produce, însă e bine să gândeşti pe termen lung. Să zicem 5 ani.

Închide ochii şi imaginează-ţi cum vrei să fii peste cinci ani. Ce calităţi ţi-ai dori să ai, ce prieteni, ce activităţi sau ce abilităţi şi deprinderi ţi-ai dori? Ce trăsături de caracter ai dori să dobândeşti? Pentru care aspecte ai dori să fii apreciat? Descrie viaţa ta aşa cum ţi-o doreşti.

Sau, ca să mă întorc la Stephen Covey, „imaginează-ţi că mergi la înmormântarea unui prieten drag. Vezi lumea, te apropii de convoi, de sicriu, priveşti persoana decedată şi aceea eşti tu. La înmormântarea ta vorbesc trei persoane despre ce fel de persoană ai fost: un membru al familiei, un prieten şi un membru al comunităţii. Ce vor spune acestea despre persoana care ai fost tu?”

Ce fel de persoane vrei să ai în jurul tău? Cu ce fel de persoane vrei să-ţi petreci timpul? Pentru că, pe măsură ce te vei schimba, unii din prieteni te vor urma. Alţii, te vor părăsi. Nu te teme că-ţi pierzi prietenii actuali. Pe măsură ce te vei schimba vei întâlni alţii care să fie la acelaşi nivel cu al tău. Şi te vor aprecia mai mult. Iar dacă o parte din prieteni îţi întorc spatele pentru că tu ai decis să te schimbi, gândeşte-te dacă chiar îţi sunt prieteni.

Uneori, pe parcurs, persoane care îţi sunt dragi, dacă văd cât te străduieşti să reuşeşti să te schimbi şi să schimbi rezultatele, s-ar putea să-ţi spună pentru ce te chinui atât? Dacă ai un scop final, un vis, la care să te uiţi, îţi va fi mult mai uşor să te re-motivezi sau să te ţii motivat, indiferent ce-ţi spun cei din jur. Dacă nu ai un vis, un ideal pe care să-l atingi, îţi va veni mult mai uşor să renunţi.

Pune totul pe hârtie pentru că aşa funcţionează cel mai bine.

 

Analizează-ţi resursele

 

După ce ai decis ce vrei şi înainte să te apuci de schimbări, e foarte important să-ţi notezi ce resurse ai în prezent. Pe acestea nu le dai la o parte, ci construieşti peste ele, pentru că ele sunt fundaţia ta.

Întocmeşte liste cu punctele tale forte, calităţile, reuşitele, abilităţile şi deprinderile pe care le ai în prezent, hobby-uri, pasiuni, resursele materiale, resurse informative (cărţi, CD-uri, seminarii), resurse spirituale, resursele umane (familie, prieteni, mentori) pe care te poţi baza ca să creşti în schimbările ce vor urma.

Toate aceste resurse te vor ajuta atunci când îţi este greu.

Când, pe drum, te loveşti de un obstacol şi simţi că nu mai poţi merge mai departe, scoţi lista cu punctele forte, sau cu reuşitele şi îţi spui, dacă am putut să fac acel lucru, pot să fac şi asta. Sau îţi întrebi mentorii, ce să faci mai departe.

 

Identifică-ţi cea mai mare nevoie de schimbare

 

Aşa cum spuneam mai sus, lista cu ce ne dorim să schimbăm la noi poate fi copleşitoare. Nu încerca să le schimbi pe toate deodată. Mintea noastră subconştientă va rezista şi te vei întoarce după puţin timp la ceea ce faci în general spunând că la tine nu funcţionează, că tu nu te poţi schimba.

Eu am încercat să mă schimb deodată pe foarte multe aspecte şi n-a funcţionat. După câteva zile, am renunţat. Uneori, poate dura şi câteva săptămâni, dar curând mintea oboseşte să mai ţină ritmul şi pasul cu atâtea evidenţe şi atâtea schimbări deodată.

Aşa că întocmeşte liste cu aspectele negative şi de îmbunătăţit din viaţa ta. Alege aspectul cel mai important asupra căruia să te concentrezi o bună perioadă de timp. Evident, ţinând cont de ceea ce ţi-ai dorit la pasul nr. 1, la ce-ţi doreşti să ajungi în final.

Eu îţi dau câteva exemple, tu te gândeşti la altele şi alegi domeniul asupra căruia vrei să faci schimbări.

Poate fi: încrederea în tine, imaginea de sine, să te înţelegi mai bine cu oamenii, să administrezi mai bine banii, să devii mai sociabil, să gândeşti mai pozitiv, să vinzi, să creezi reţele de oameni, să faci marketing, să devii mai entuziast, să fii motivat, să ai relaţii de calitate cu persoana iubită sau cu oamenii în general etc.

 

Educă-te!

 

„Secretul succesului este educaţia.”

Robert Kiyosaki

După ce ai ales cea mai importantă nevoie a ta personală de schimbare, care să te ducă cât mai aproape de imaginea pe care ţi-ai format-o despre tine, caută materiale informative şi citeşte cărţi, ascultă CD-uri, mergi la conferinţe sau seminarii pe aceste teme.

Să presupunem că ai ales domeniul să te înţelegi mai bine cu oamenii. Cauţi şi te documentezi pe această temă. Există librării online, sau în oraş de unde îţi poţi cumpăra câteva cărţi (1-3) cărţi pe această temă. Sau poţi să găseşti pe un prieten care are cărţile şi ţi le poate împrumuta. Deşi, specialiştii spun că este mult mai bine să fie cartea ta proprie. Din câteva motive:

  • dacă ai dat bani pe ea, arăţi că îţi pasă şi PUI PREŢ pe pregătirea şi dezvoltarea ta
  • poţi să subliniezi sau să notezi pe ea tot ce ţi se pare important, la ce concluzii ai ajuns, să-ţi subliniezi un citat care să te inspire. Unele cărţi au exerciţii şi le poţi lucra acolo, direct pe carte. Când o vei reciti, îţi vei vedea şi exerciţiile făcute şi-ţi poţi face o retrospectivă să vezi cât te-ai schimbat.

Începi să te documentezi şi să citeşti, să asculţi CD-uri etc.

La finalul acestui articol, îţi fac o mică listă bibliografică cu o carte din fiecare domeniu. Ca să ai un punct de plecare.

Procesul este important să fie zilnic. Dacă nu eşti obişnuit să citeşti zilnic, nu începe cu jumătate de carte odată. Începe cu un singur paragraf sau cu cinci minute de citit pe zi. Pe măsură ce practici exerciţiul de citit măcar o săptămână zilnic, poţi mări treptat timpul sau numărul de pagini citite pe zi. Poţi ajunge la 10 – 15 – 20 – 30 de minute pe zi. Mai bine citeşti mai puţin, dar zilnic, decât să citeşti o carte odată şi apoi nu mai deschizi o carte o lună sau un an. În orice caz, citind 10-15 minute pe zi, s-a apreciat că ajungem să citim în medie o carte pe lună. Asta înseamnă 12 cărţi pe an. În cinci ani, sunt deja 60 de cărţi.

Unii vorbesc de obiceiul de a citi o carte pe săptămână. Eu n-am ajuns la performanţa asta. Plus că dacă citesc cărţi care au exerciţii, le fac şi petrec mai mult timp la o carte. Pentru mine, e mai important să extrag cât mai mult dintr-o carte decât să citesc cât mai mult.

Despre obiceiul de a citi zilnic am scris aici.

 

Începe cu paşi mici, dar care să crească treptat

 

Pe măsură ce citeşti din acele cărţi, dedicate aspectului pe care vrei să-l schimbi, vei primi sugestii, exerciţii, aspecte de aplicat.

Realizează exerciţiile, pas cu pas şi ţine evidenţa a ceea ce faci.

Iarăşi, insist să-ţi amintesc să faci o singură schimbare odată, o aplici o perioadă de timp (minim o săptămână, sau o lună, după caz), după care poţi să mai implementezi o altă tehnică, un alt exerciţiu.

Evaluează schimbările făcute.

 

Dacă ar fi să-ţi recomand o singură carte…

 

Da, ştiu că am o listă cu peste 50 de cărţi citite în aceşti cinci ani de când citesc cărţi de dezvoltare personală.

Dacă eşti la început de drum s-ar putea să ţi se pară copleşitor să alegi dintre acestea toate. Aşa că m-am gândit să-ţi recomand o carte care pentru fiecare domeniu (dintre cele pe care le-am citit eu şi m-au ajutat)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O carte care te va ajuta oricum – Secretele succesului. Cum să-ţi faci prieteni şi să influenţezi oameni – Dale Carnegie

O carte de început pentru:

 

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, fă un gest frumos şi distribuie-l şi prietenilor tăi. Cineva s-ar putea să-ţi mulţumească.

 

Până data viitoare, rămâi cu bine!

Cu drag,Fănica RarincaFii autodidact!


 Ti-a placut articolul?
Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.