DACĂ VREI SĂ SCHIMBI LUMEA…. ÎNCEPE CU TINE ÎNSUŢI

 ferestre

 

 

Se spune că o familie s-a mutat într-o casă nouă. La câteva zile după ce s-a mutat, soţia uitându-se pe fereastră, observa cum vecina ei întindea rufe. Dar rufele păreau înnegrite şi murdare. Şi soţia spuse:

 • Cred că cineva ar trebui să o înveţe pe vecina să spele rufele cum trebuie. Sau să-i recomande un nou detergent.

Soţul a ascultat, a privit şi el pe fereastră şi nu a spus nimic. A trecut un timp şi soţia tot observa şi făcea comentarii legate de rufele cele murdare ale vecinei. După vreo lună de zile, a rămas surprinsă să vadă ce rufe şi cearşafuri curate a întins vecina la uscat.

– Uite, vecina a întins nişte rufe impecabile. Cred că i-a recomandat cineva vreun detergent mai bun.

– Nu, zice soţul. Eu m-am trezit mai de dimineaţă şi am spălat ferestrele.

 

Se întâmplă adesea să vedem că cei din jurul nostru fac tot felul de greşeli care parcă ne ţin pe noi pe loc. Sau ne creează probleme legate de modul de interpretare şi ce să credem despre lume şi despre realizările noastre.

Poate că unul nu achită la timp o factură şi atunci un întreg lanţ economic este dat peste cap;

Altul nu-şi respectă promisiunile făcute. Şi ţie ţi se pare că ai ajuns în întârziere sau nici tu la rândul tău nu-ţi poţi respecta promisiunile din cauza altuia.

Altcineva e nehotărât şi e foarte greu să-l facem să ia o decizie. Iar tu ai impresia că depinzi de decizia lui.

Cineva nu-şi face datoria la timp şi tu care cauţi ceva cu disperare, eşti în întârziere, eşti nemulţumit.

Cineva ţi-a tăiat faţa în trafic şi erai la un pas de accident, deşi aveai prioritate. Te opreşti din mers ca să-i dai explicaţii, în mijlocul traficului, idiotului care ţi-a tăiat calea… etc.

 

Întotdeauna cei din jurul nostru greşesc. Iar tendinţa generală este să ne dorim să-i schimbăm. Să-i determinăm să-şi facă treaba pe care au promis-o, atunci când au promis-o şi cum au promis-o.

Şi le ţinem predici şi la facem morală şi iar morală şi iar îi cicălim, iar rezultatele nu doar că se lasă aşteptate, dar devin chiar mai rele decât înainte de a face observaţia cu pricina.

Cu cât ne străduim să-i schimbăm pe alţii, cu atât ne enervăm mai tare pentru că nu se întâmplă ceea ce ne dorim. Ba dimpotrivă. Se întâmplă să crească nivelul nemulţumirilor noastre şi numărul acestora.

 

Ce se întâmplă când vrei să-i schimbi pe alţii?

 • Oamenii se cred perfecţi aşa cum sunt. Pune-te în locul lor. Ţi-ar plăcea ca cineva să îţi scoată în evidenţă toate greşelile personale? Ceea ce tu consideri că e greşit la ei, nu este perceput şi de ei ca fiind o greşeală.
 • Opun rezistenţă. Presupunând că sunt conştienţi de faptul că ce le spui tu este adevărat, îi deranjează la culme ca tu să le citeşti până în adâncul sufletului. Şi apoi, cine eşti tu să le spui să se schimbe?
 • Te critică şi ei la rândul lor. Dacă ţi s-a întâmplat să constaţi că îi faci observaţii unei persoane pe o anumită temă şi acea persoană începe să te acuze pe tine de altceva, să ştii că este tendinţa firească pe care o adoptă o persoană ca să scape de acuzaţie. Te atacă înapoi. Ca un câine pe care dacă îl baţi, va începe să scoată colţii să te muşte.

 

Cine e fericit să fie schimbat de tine?

 

Se spune că doar bebeluşii sunt fericiţi când îi schimbi, dar doar de chiloţelul cel ud sau murdar. Dacă vrei să-i schimbi personalitatea sau ce face, vei vedea că şi din partea lui întâmpini rezistenţă.

Eu tocmai am ajuns la această fază cu bebeluşul meu. Atunci când îl schimb de chiloţel, e fericit şi dă din mâini şi picioruşe şi se ridică de la mijloc. Dar când îi spun să nu bage în guriţă diferite lucruri, râde şi continuă să facă exact ce nu vreau şi să mă urmărească cum reacţionez atunci când continuă să facă.

 

Ce se întâmplă când începi să te schimbi tu?

 

Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.”

Mahatma Ghandi

 

Schimbarea vine din interiorul nostru şi este adesea dureroasă. Atunci când ne schimbăm în interiorul nostru se produce un proces de creştere şi dezvoltare personală. Dar schimbarea noastră nu este un proces întâmplător.

 

„Dacă schimbarea nu doare, înseamnă că nu este schimbare.”

John Maxwell

 

Uneori este un proces forţat impus de condiţiile exterioare, dar cel mai adesea ne schimbăm atunci când dorim personal să o facem. Se întâmplă atunci când avem o perioadă mai lungă de necazuri şi vrem să scăpăm de ele, când avem o perioadă de criză financiară sau personală mai aprigă şi dorim foarte mult să ştim ce să facem diferit pentru a obţine rezultate diferite.

În aceste situaţii, începem să citim, să ascultăm materiale ale celor care au făcut schimbările pe care vrem şi noi să le facem. Şi începem să aplicăm ce învăţăm. Şi pe măsură ce citim şi ascultăm şi aplicăm, apar nişte schimbări serioase în modul în care ne raportăm la ceea ce consideram a fi probleme venite de la alţii. În aceste situaţii:

 

 • S-ar putea să începi să vezi lucrurile diferit. Dacă ai început să citeşti o carte de dezvoltare personală sau Biblia, care este cea mai tare carte de dezvoltare personală, începi să vezi nu ce greşesc alţii, ci ce greşeşti chiar tu. Şi atunci, greşelile lor nu mai sunt atât de pronunţate. Începi să te pui în papucii celor pe care ia-i acuzat înainte şi să vezi ce nu făceai tu bine.
 • Ceilalţi te vor urma şi se vor schimba. Dacă tu ai început un proces de schimbare, e posibil ca să nu dureze mult şi să fie observat de cei din jur. Pentru că schimbările din interiorul nostru se reflectă în exterior. Şi atunci devin vizibile. Pe măsură ce devin din ce în ce mai vizibile, alţii din jur vor fi dispuşi să te urmeze. Să-şi dorească şi ei rezultatele pe care tu ai început să le ai. Şi atunci tu devii un lider care conduce prin exemplu personal şi orice schimbare pe care vrei să o vezi la alţii o aplici la tine.
 • Dacă ceilalţi nu se schimbă, poţi să-ţi alegi compania dorită. Unele persoane nu se schimbă niciodată. Vor spune că ele aşa sunt şi că nu se pot schimba. Ba chiar te vor provoca să le convingi să se schimbe sau să facă ce zici tu. Nu e o idee prea grozavă să te apuci să-i convingi. Crede-mă e o risipă de energie şi pleci din faţa lor, epuizat. Dar dacă vezi că sunt atât de inflexibili, poţi alege să eviţi compania lor. Pentru binele tău şi starea ta de fericire, evită-i! Pentru că sunt ca nişte vampiri energetici şi nu se vor simţi bine până când nu te fac să te întorci de unde ai plecat şi să fii tu ca ei.

 

Şi totuşi, dacă chiar e necesar să-i faci pe alţii să se schimbe

 

Iată câteva sfaturi din cartea Secretele Succesului a lui Dale Carnagie:

 

 • Începe cu laudele şi aprecierile sincere, apoi poţi să faci şi sugestiile necesare. Persoana în cauză va fi mult mai deschisă. Şi în învăţământ am auzit această metodă. Spune-i părintelui câteva cuvinte de bine despre copilul lui, apoi poţi să-i spui şi ce nu merge bine.

 

„A începe cu laudele e la fel ca dentistul care începe cu novocaină. Pacientul nu scapă de curăţarea de canal, însă novocaina îi ia durerea.”

Dale Carnagie

 • Atrage atenţia oamenilor în mod îndirect asupra greşelilor lor. Îmi aduc aminte de o colegă de serviciu, care dacă vrea să-ţi atragă atenţia despre o greşeală, sau despre ceva ce ar trebui făcut, începe ea însăşi să facă, în faţa ta, ce ar trebui să faci tu. Sentimentul pe care ţi-l transmite este că „oh, dar asta ar fi trebuit să fac eu…”, dar nu te critică.
 • Vorbeşte despre propriile greşeli înainte de a critica cealaltă persoană. Această strategie arată că nici tu nu eşti perfect şi că atât timp cât recunoşti că şi tu greşeşti, cealaltă persoană va fi mai înclinată să te asculte sau să-ţi urmeze sugestiile.
 • Adresează întrebări în loc de a da ordine directe. Prin întrebări afli exact ce este în mintea oamenilor. Iar răspunsul pe care ei şi-l dau îl cred, pentru că este al lor. Dacă tu le dai ordine sau sfaturi, s-ar putea să auzi doar răspunsuri de genul „Da, dar…” iar după „dar” îţi va spune el toate scuzele pentru care el nu face ce-i spui tu. O asemenea persoană se opune din toată inima schimbării tocmai pentru că schimbarea vine dinspre tine. Când îi pui întrebări şi-şi dă singură un răspuns va şti exact care este problema şi care este cea mai potrivită soluţie sau cale pentru a o rezolva.
 • Laudă cel mai mic progres şi laudă fiecare progres. Procedează exact la fel ca şi cu bebeluşii care abia învaţă să facă diverse chestii. Ba abia învaţă să rostească ceva, ba abia învaţă să meargă. Când îi spui „Bravo”, e atât de fericit că vrea şi data viitoare să audă din nou „bravo”.
 • Încurajează-i pe ceilalţi. Fă în aşa fel încât orice greşeală să pară uşor de corectat. Îmi amintesc că după ce am citit acest principiu, am reuşit să o fac pe mama să pună rufele la spălat în maşina automată. Mama e foarte prudentă. Să nu strice ceva. Şi când i-am sugerat să înveţe să pună singură maşina de spălat în funcţiune, a trebuit să-i spun că este la fel de simplu, la fel cu a aprinde un bec. Şi i-am arătat. Faptul că i-am spus că este foarte simplu, a determinat-o să accepte să vadă. Şi a învăţat.

 

***Astept sa spui intr-un comentariu ce schimbari ai facut tu si a avut efect si asupra altora. Sau daca ai observat o schimbare la altcineva si a produs efecte asupra altora sau ai fost dornic sa te schimbi si tu.

Raspunsul tau ii va juta si pe altii. Impreuna putem sa ne ajutam reciproc.***Cu drag,Fănica RarincaFii autodidact!


 Ti-a placut articolul?
Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

3 thoughts to “DACĂ VREI SĂ SCHIMBI LUMEA…. ÎNCEPE CU TINE ÎNSUŢI”

 1. cred ca fiecare dintre noi isi doreste o schimare in viata dar de multe ori nu stim de unde sa ince

  apem cred ca face-ti ceva minunat prin faptul cadoriti sa ii schimbati pe altii si totodata ii treziti la realitate .VA multumesc f mult si astept sa mai scrieti si m-ar interesa deasemenea si niste carti care mi-ar fi de folos pt schimbarea mea

  1. Buna ziua!
   Multumesc pentru comentariu si aprecieri!
   Domeniul dezvoltarii personale e foarte vast si pana nu stim exact care e problema pe care sa o rezolvam / corectam /schimbam e foarte dificil de recomandat niste carti.
   Pe aceeasi tema, a schimbarii proprii, am mai scris un articol, Daca vreau sa ma schimb, cu ce sa incep, in care, la final amrecomandat si niste carti.
   Sper ca va sunt de folos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.