Când Disperarea Îți Bate la Ușă

 

Ni se întâmplă tuturor să fim copleșiți sau să ne simțim disperați la un moment dat. Avem impresia că nu mai există nicio speranță. Nu se întrevede nicio soluție pentru problema pe care o avem în acel moment al vieții noastre. Parcă am fi într-o groapă adâncă și nu mai reușim să vedem soarele sau luminița de la capătul tunelului.

 

Motive de disperare sau de copleșire

 

Poate ești speriat din cauza amenințării războiului nuclear și mondial.

Înainte de război au fost știrile despre COVID. Nu spun că nu sunt importante. Spun că la un moment dat ce se difuzează pe canalele media de știri poate să te antreneze într-o spirală emoțională descendentă. Poți să simți că îți este frică să mai ieși din casă, să mai socializezi. Ajungi să nu mai ai încredere în nimeni, să crezi că urmează să mori înainte de vreme.

Poate ești într-un moment de criză familială sau profesională. Poate ai fost dat afară de la serviciu sau poate ești în prag de divorț. Poate ești singur și trebuie să te descurci în anumite situații critice și nu ai pe nimeni care să te ajute. Poate ai probleme cu copiii.

Poate ai probleme de sănătate. Și aici sunt multe de spus.

Dacă ai o durere în corpul tău, până ajungi să îți faci niște investigații, să afli un diagnostic și să primești un tratament durează.

Pentru astfel de situații de regulă plătim cu două tipuri de monede.

Prima categorie de plată este cea cu bani. Mergi la o clinică privată, îți faci niște investigații contra cost și afli răspunsul relativ repede. Astfel, poți începe tratamentul din timp și să te vindeci mai ușor.

Pentru cei care nu dispun de sume să meargă pe la clinici private, aleg varianta gratuită prin casa de asigurări de sănătate. Dar moneda de plată pentru ei este TIMPUL. Pentru că din momentul în care au obținut trimiterea de la medicul de familie și până ajung la specialist durează câteva luni. În tot acest timp, dacă durerea persistă, omul este copleșit, lipsit de speranță. În mintea lui se derulează fel de fel de scenarii care de care mai terifiante. Devine stresat, se îngrijorează și nu mai poate dormi.

Personal cred că aceasta este o monedă mult mai scumpă decât banii.

Probabil în acest moment te gândești că poate am vreun contract cu vreo clinică privată, încât să recomand investigațiile contra cost.

Nici pe departe. Dar îți pot spune, că uneori și alea durează. Dacă vrei să-ți faci un RMN, fie cu trimitere prin sistemul gratuit, fie cu bani, dacă nu au loc disponibil la aparat, și la acela te poate programa peste o lună sau chiar mai mult. În tot acest timp stresul te poate îmbolnăvi mai tare.

Atunci când vine vorba de sănătate și de investigații medicale, contează când le faci, unde sau la ce aparat le faci și ce specialist le interpretează. Și poate domeniul privat are aparate ultimul răcnet, dar s-ar putea să nu exceleze la capitolul specialiști.

 

Soluții

 

Probabil pe lângă toate cele enumerate mai sus mai sunt și altele care se suprapun. Pentru că există o vorbă care spune că „O nenorocire nu vine niciodată singură.”

În momentul în care te simți copleșit sau disperat dintr-o anumită perspectivă, toată ființa ta intră pe o frecvență de vibrație joasă. Aceasta atrage la rândul ei alte situații și probleme aflate pe același nivel de vibrație.

Și atunci, ce poți să faci?

Încetează să te mai uiți la știri!

 

Primul lucru pe care ți l-aș recomanda este să nu te mai uiți la știri.

„Bine, bine, dar trebuie să fiu informat.” o să spui. Iar eu îți spun că peste șase luni vei auzi exact aceleași categorii de știri. Cei de la aceste emisiuni au transformat aceste informații în adevărate telenovele. Concep titluri care să creeze curiozitate și suspans, încât cititorul sau telespectatorul să urmărească despre ce este vorba. Îți dau informația bucățică cu bucățică. Și au grijă ca oricât ar fi de dramatică să accentueze drama, prin voce, prin mimică, prin imagini șocante atunci când o prezintă.

Chiar dacă nu te uiți la știri, vei afla oricum ce se difuzează. Vor fi alți colegi sau oameni din jur atât de binevoitori încât le vor comenta. Dacă ai internet pe telefon, browserul îți aduce știrile în feed. Nu pierzi absolut nimic dacă nu le urmărești în amănunțime.

Personal numai dacă deschid feed-ul de pe telefon și văd moaca lui Putin, în două secunde am ieșit de acolo. Nu mai vreau să știu, nu mai vreau să citesc nimic despre el și deciziile lui. Mi se par prea stresante și nesănătoase pentru mintea mea.

Găsește-ți alte proiecte care să-ți acapareze mintea

 

Când ai un proiect la care să lucrezi, pe care să te focusezi, mintea nu se mai concentrează pe problema ta. Altminteri simți că o ia razna și concepe tot felul de scenarii care mai de care mai macabre.

Personal, am descoperit că, să lucrez la Mica Stea Portocalie, mă ajută să-mi mut gândul de la problema cu care mă confrunt.

Astfel, am luat legătura cu o prietenă, Nicoleta Nistor, căreia i-am propus inițial să devină coautoare și să continuăm publicarea romanului. Ea mi-a zis că nu se simte confortabil să-și asume asemenea merite și a ales să mă reprezinte. Ulterior, și-a acreditat firma ca editură (Editura 3N) și am început să colaborăm pentru publicarea completă a primei subserii a romanului. Ne apropiem de momentul în care vom scoate primele trei volume odată.

Dar în acest timp, mintea mea se concentrează la ceea ce se va întâmpla în a doua subserie de trei volume.

Deci, în timp ce editura se focusează pe publicare, mintea mea creează scene și capitole noi. De aproape un an lucrez la această a doua subserie, și acum scriu la volumul 5.

Câteodată soțul îmi reproșează că eu n-am reușit să vând nici primul volum integral și deja lucrez la al cincilea? Iar eu îi răspund că trebuie să-mi țin mintea ocupată cu ceva creativ, ca să nu o iau razna. Când mă trezesc în miez de noapte și nu mai pot dormi pentru că mă iau tot felul de gânduri, prefer să creez noi capitole. Și atunci înțelege. E o modalitate de a sta ocupată și de a da de lucru minții.

 

Fă voluntariat

 

O altă metodă prin care poți să te eliberezi de disperare, de senzația de copleșire sau de îngrijorare, este voluntariatul. Când te ocupi să găsești soluții pentru alții, s-ar putea fie să îți muți gândurile de pe problemele tale, fie să realizezi că tot ce te copleșește pe tine este nesemnificativ față de problemele altora.

Așa cum spune și Dale Carnegie în cartea sa Lasă grijile, începe să trăiești!, când te ocupi de alții, îți iei focusul de pe tine și de pe problemele tale.

 

Tehnici de eliberare

 

Există mai multe modalități prin care să te eliberezi.

Poți să citești Biblia și să te rogi.Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, ia aminte la mine, pentru ce m-ai părăsit?” (Psalmul 21,1)

Dacă citești Psalmii și orice rugăciune vei constata că este dătătoare de speranță, de încredere.

Îmi aduc aminte de o rugăciune pe care am auzit-o cu peste douăzeci de ani în urmă în Catedrala de la Cluj. Î.P.S Bartolomeu Anania ne spunea într-o predică de greutatea Crucii. Că uneori avem impresia că este atât de mare că parcă ne doboară. Apoi ne-a zis că inclusiv Iisus, Dumnezeu fiind a căzut pe Drumul Crucii sub greutatea ei. Iar sutașii au obligat pe un OM, Simon din Cirene, să-i ducă Crucea. Și rugăciunea care ne-a spus-o Î.P.S. Bartolomeu a fost: „Doamne, dacă TU, Dumnezeu fiind, ai avut nevoie de ajutorul meu ca om să-ți duc Crucea, ajută-mă și Tu în acest ceas, când mă simt copleșit de greutatea ei:” Iar Dumnezeu, care nu rămâne dator, îți va ajuta.

Și crede-mă, ca această rugăciune simplă, face minuni.

Urmărește filme inspiraționale. O să fac referire doar la două dintre ele, desi sunt mai multe și sunt convinsă că tu poți aduce alte exemple.

Primul dintre ele este Stăpânul Inelelor – Cele două turnuri. Momentul – în ajunul bătăliei de la Holmes Deep, când oamenii află că urmează să fie atacați de zeci de mii de orci. Aragorn stă pe scările din interiorul fortăreței, adâncit în gânduri. La un moment dat își ridică ochii și vede un adolescent cu o sabie mare în mână, stand stingher și confuz. Îi cere să-I arate sabia și copilul îi spune: „Oamenii spun că o să murim cu toții, că nu mai e nicio speranță.” Aragorn măsoară sabia, apoi îi pune mâna pe umăr și-l privește în ochi spunându-i: „ÎNTOTDEAUNA EXISTĂ SPERANȚĂ!”

Cel de-al doilea film este Frozen II, în care Ana e singură într-o peșteră. Tocmai l-a văzut pe Olaf dezintegrându-se și înțelege că sora ei a pierit. Cuprinsă de disperare, începe să cânte despre ce este în sufletul ei. Melodia The Next Right Thing este foarte emoționantă. Dacă îi urmărești versurile, îți spune că oricât de neagră ar fi situația, tot ce trebuie să faci este să te ridici. Să faci un pas, apoi încă unul. Și în final, făcând rând pe rând următorul lucru corect, lucrurile se vor schimba.

Gândește-te la cel mai sumbru rezultat în timp ce te tapotezi

 

Am lăsat la final această metodă, dar nu este cea mai puțin importantă.

Într-o seară am participat la un workshop susținut de Nicoleta Nistor, cu tema Tu și emoțiile. La un moment dat, lucrând tehnica EFT cu Nicoleta, aceasta ne-a îndemnat ca în timp ce tapotăm să acceptăm că mintea noastră se duce la cel mai îngrozitor lucru. Și să continuăm să tapotăm punctele energetice în timp ce ne gândim la acele situații înspăimântătoare. Îmi amintesc că ne-a zis, că pe măsură ce tapotăm, energia se echilibrează și lucrurile se pot liniști. Și chiar dacă noi nu avem soluția ÎNCĂ, asta nu înseamnă că ea nu există. Chiar dacă noi nu le știm, există alți oameni care ne pot ajuta.

Și vreau să-ți spun că am lucrat acest exercițiu EFT și am acceptat să mă gândesc la acel lucru sumbru. Pe moment m-am liniștit, chiar dacă n-am găsit soluții, dar a doua zi mintea mea a început să le găsească.

Tu cum rezolvi o situație copleșitoare sau disperată?

 

Cu drag,

Fănica Rarinca

Dacă Aș Fi Făcut Cutare Lucru…

 

„Dacă aș fi făcut așa… nu s-ar fi întâmplat asta.”

Avem de multe ori tendința să rostim aceste cuvinte. Ne certăm, ne biciuim mintal pentru niște decizii din trecut.
Adevărul este că trecutul este istorie. Evenimentele care au avut deja loc, nu le mai putem schimba și nici deciziile pe care le-am luat, chiar dacă s-au dovedit a fi „greșite”.

Din cărțile de dezvoltare personală pe care le-am citit, am învățat câteva lucruri. Astăzi, o să-ți vorbesc despre două.

Oamenii iau cele mai bune decizii pe care le pot lua cu informațiile pe care le au la acel moment.

Nu avem cum să știm totul. Viața este un proces de învățare continuă. Iar atunci când luăm niște decizii, ne bazăm pe ce știm, pe ce simțim și, eventual, pe ce se așteaptă de la noi.

Nu putem anticipa fiecare rezultat sau reacție a deciziei pe care o luăm.

Având în vedere cele scrise mai sus, NU există greșeli. Există doar rezultate diferite decât cele așteptate. Și există decizii pentru care nu am avut cunoștințe complete. Și nici nu au cum să fie complete, pentru că oricât am vrea noi să ne dăm rotunzi, nu suntem Dumnezeu. Doar la el este cunoștința deplină și completă, iar noi deținem doar părți infime din ea.

Este pierdere de energie să te gândești că dacă ai fi procedat diferit în trecut nu s-ar fi întâmplat nu știu ce.

De ce? Pentru că trecutul nu mai poate fi schimbat și nici repercusiunile deciziilor luate.

Fie că ne plac rezultatele sau nu, nu mai putem interveni asupra lor. Să continui să te biciuiești pentru asta, înseamnă, să-ți consumi energia trăind în trecut. Și ești blocat. Nu mai poți îndrepta nimic, dar nici înainta în ce ți-ai propus.

Și atunci, ce poți face?

Trăiește în prezent

 

Cum poți face asta? Există mai multe metode și personal abia sunt la început de drum în această privință. Una dintre metodele care te poate ajuta este Meditația. Există diferite aplicații care oferă meditații înregistrate pe anumite subiecte pe care le poți instala pe telefon, unele gratuite, altele contra cost. Există și meditații înregistrate pe You Tube, așa că ai de unde alege.

Atunci când asculți o meditație, trainerul care o susține, îți recomandă să-ți păstrezi focusul pe ceva anume. Fie pe respirație, fie pe scanarea corpului și să-ți dai seama să simți fără să intervii, fără să reacționezi.

Ți se va spune să urmărești respirația, cum intră aerul, cum iese. Să fii atent la cum se unesc și se schimbă cele două etape ale procesului de respirație și unde simți cel mai mult că se întâmplă asta. Fie în zona nărilor, pe unde intră sau iese aerul, fie în zona toracelui care se umflă și coboară, fie în zona stomacului. Fiecare își simte respirația diferit.

Iar atunci când trainerul meditației nu mai spune nimic, te lasă să te focusezi singur fără ghidaj, mintea începe să alunece către gânduri care o interesează pe ea. În meditațiile pe care le-am ascultat eu ni se recomandă să revenim cu mintea la respirație, fără să ne certăm, pentru abatere.

Asumă-ți responsabilitatea

 

O modalitate prin care poți depăși ce s-a întâmplat în trecut, este să-ți asumi responsabilitatea față de ce s-a întâmplat, în loc să te mai simți vinovat.

Care este diferența între ele?

Vinovăția este o stare negativă a minții, care ne duce în starea de blocaj.

Responsabilitatea te duce spre găsirea de soluții pentru a ieși din situația aceea.

În cărțile mele, Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea! și romanul Mica Stea Portocalie am scris mai multe despre diferența dintre cele două (iar împreună sunt la un preț promoțional pe care nu-l mai găsești nicăieri).

Găsește proiecte de viitor

 

Mintea ta are nevoie să fie ocupată cu ceva. În cărțile și materialele pe care le-am citit eu despre pacea minții sau golirea acesteia de gânduri, am aflat că așa ceva nu este cu putință. Mintea are ceva de rumegat în permanență și gândurile nu le poți alunga.

Dar dacă ai un proiect asupra căruia să te concentrezi, atunci mintea are ceva de lucru.

Lucrează cu tehnici de eliberare emoțională.

 

Eu cunosc și folosesc câteva dintre ele, iar în ultima perioadă, am revenit asupra lor din motive foarte întemeiate.

Și apropo de titlul acestui articol, am avut momente când mi-am zis, că dacă aș fi lucrat cu tehnicile pe care le știu, n-aș fi ajuns să sufăr în prezent.

Dar, m-am scuturat de aceste gânduri. La acel moment, am luat decizia pe care am considerat-o cea mai bună pentru mine.

Despre ce tehnici este vorba?

EFT – tehnica pe care o stăpânesc destul de bine și care ajută organismul să se reechilibreze emoțional și energetic.

Ho’oponopono – tehnica prin care rostim (tare sau în gând) Îmi pare rău! Iartă-mă! Mulțumesc! Te iubesc! și care te poate ajuta să faci pace cu tine sau cu cei din jur.

Vizualizarea – ca parte a tehnicilor NLP – prin care te vezi depășind momentul din trecut.

Matrix Reimprinting – tehnica prin care se combină Vizualizarea cu EFT, prin care te întorci cu mintea în trecut pentru a face schimbările necesare din punct de vedere emoțional, încât la momentul prezent să fii eliberat de puterea trecutului. Eu personal, lucrez această tehnică sub îndrumarea terapeutei Nicoleta Nistror și cu ajutorul acestei tehnici am rezolvat multe lucruri care s-au întâmplat în trecutul meu.

Îți urez o stare de bine și decizii bune pentru tine și viitor!

Cu drag,

Fănica Rarinca

37 Citate Despre Iertare

„ Avem abilitatea de a ierta și a ne vindeca.” Adi Alsaid

„Fii cel care hrănește și construiește. Fii cel care are înțelegere și o inimă iertătoare, cel care caută ce e mai bun în oameni. Lasă oamenii mai buni decât i-ai găsit.” Marvin J. Ashton

„Fără iertare, viața este guvernată de un ciclu nesfârșit de resentimente și represalii.” Roberto Assagioli

„Cei mai mulți dintre noi putem ierta și uita; însă nu vrem ca cealaltă persoană să uite că am iertat.” Ivern Ball

„Nu există nici o răzbunare atât de completă ca iertarea.” Josh Billings

„Iertarea este un act al voinței, iar voința poate funcționa indiferent de temperatura inimii.” Corrie Ten Boom

„Iertarea nu schimbă trecutul, dar lărgește viitorul.” Paul Boose

„Nu uita niciodată cele trei resurse puternice pe care le ai întotdeauna la dispoziție: dragostea, rugăciunea, și iertarea.” H. Jackson Brown, Jr.

 

„De obicei alegem iertarea nu pentru că celălalt o merită, ci pentru că este o decizie importantă în drumul spre împlinire personală.” Dr. Les Carter

„Iertarea este abilitatea de a reconcilia cu cineva care ne-a rănit, bazându-ne pe onestitate, compasiune și conștientizare de sine.” Gary Chapman

„Foarte rar se întâmplă ca oamenii răi să fie fericiți. Se otrăvesc cu propria răutate.” Maurice Chevalier

„Când ești fericit, poți ierta foarte mult.” Prințesa Diana

„Să porți ranchiună nu te face mai puternic; Te face amar. Iertarea nu te face slab; te eliberează.” Davewillis.org

„Oamenii slabi se răzbună, oamenii puternici iartă.” Albert Einstein

„Nu ai nevoie de putere pentru a ierta ceva. Ceea ce ai nevoie cu adevărat este înțelegerea.” Guy Finley

„Înainte să ne iertăm unul pe altul, trebuie să ne înțelegem unul pe altul.”  Emma Goldman

„Cred că iertarea este cea mai bună formă de dragoste în orice relație. Este nevoie de o persoană puternică să spună că-i pare rău și o persoană chiar mai puternică pentru a ierta.” Yolanda Hadid

„Când te ierți pe tine însuți și îi ierți pe alții, ești într-adevăr liber.” Louise Hay

„Iartă-i pe alții nu pentru că merită iertare, ci pentru că TU meriți pace sufletească.” Jonathan Lockwood Huie

„Iertarea este doar un alt nume pentru libertate.” Byron Katie

„Trebuie să dezvoltăm capacitatea de a ierta. Cel care este lipsit de puterea de a ierta este lipsit de puterea iubirii.” Martin Luther King Jr.

„Dacă nu practici empatia și iertarea pentru acțiunile tale, va fi imposibil să practici empatia cu ceilalți.” Laura Laskin

„Nu există iubire fără iertare și nu există iertare fără iubire.” Brynt H. McGill

„Iertarea nu este un sentiment – este o decizie pe care o luăm pentru că vrem să facem ceea ce este drept în fața lui Dumnezeu. Este o decizie de calitate, care nu va fi ușoară, și poate dura ceva timp pentru a ierta, în funcție de gravitatea infracțiunii.” Joyce Meyer

„Să ierți nu înseamnă să uiți. Și nici nu înseamnă să-i permiți acelei persoane să reintre în viața ta ca să te rănească din nou, înseamnă doar să vindeci rana care ți-a fost făcută și să duci o viață prosperă și plină de sens.” Jillian Michaels

„A ierta este cea mai înaltă, cea mai frumoasă formă de iubire. În schimb, vei primi pace și fericire nespuse”  Robert Muller

„Oamenii sunt singuri pentru că ridică ziduri în loc să construiască „Joseph F.Newton

„Nu e o călătorie ușoară să ajungi să ierți oamenii. Dar este atât de puternică pentru că te eliberează.”  Tyler Perry

„Furia și învinuirea altora consumă o mare parte din energie și te ține departe de vindecare. Una dintre cele mai puternice emoții care trebuie exprimate este iertarea.” Candance Pert

„Nu suntem perfecți, iartă-i pe alții pentru a fi iertat.” CatherinePulsifer

„Iertarea este un dar pe care ți-l oferi ție însuți.” Tony Robbins

„Iertarea nu înseamnă să aprobi ce s-a întâmplat. Înseamnă să te ridici deasupra evenimentelor.” Robin Sharma

„Să ierți înseamnă să eliberezi un prizonier și să descoperi că prizonierul ai fost tu.” Lewis B. Smedes

„Iertarea este un lucru amuzant. Încălzește inima și răcește înțepătura.” William Arthur Ward

„Este foarte ușor să-i ierți pe alții pentru greșelile lor; este nevoie de mai mult curaj să-i ierți pentru că au fost martori propriilor tale greșeli.” Jessamyn West

„Primul pas în iertare este dorința de a ierta.” Marianne Williamson

„Adevărata iertare este atunci când poți spune „Mulțumesc” pentru acea experiență.” Oprah Winfrey

 

Mă pregătesc să public o carte pe Amazon despre Ietare, intitulată

FORGIVENESS: Fast-Track Your Emotional, Mental, and Physical Healing Journey and Start Living a Beautiful Life

Dacă ești vorbitor de limba engleză și dorești să o citești în avans, gratuit, o poți descărca de aici.

Iți mulțumesc că exiști și ai citit până aici!

 

Cu drag,

Fănica Rarinca

Autor de cărți:

Cartea Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea!

Cartea  Patronel and Soriela

Romanul Mica Stea Portocalie

3 Secrete Despre Curaj

„La început, nu este o diferență notabilă între un laș și un curajos. Singura diferență este că lașul ascultă de fricile sale, iar curajosul le îndepărtează și merge mai departe. Persoana curajoasă merge mai departe în ciuda fricii.”
Osho

Ce este curajul? Este capacitatea de a acționa în ciuda fricii pe care o simți.

Toți oamenii se tem, dar curajoși sunt cei care își înfruntă fricile și acționează indiferent ce ar simți. Citește mai mult

Sub Jugul Furiei

 

Furia este o emoție care dorește să transmită un mesaj – că s-a încălcat o limită.

Poți să te înfurii pe cei din jur, sau pe tine însuți, dacă tu ești cel care și-a încălcat propriile limite sau reguli.

Furia ta gerenează furie în alți oameni.

Adolescenții și adulții se înfurie unii pe alții.

Vârsta adolescenței este cea mai critică a existenței lor.

Mintea lor este străbătută de zeci de întrebări la care nu au răspuns. Se simt neînțeleși, în mod deosebit, de părinți și de profesori.

Sunt frustrați, se înfurie cu ușurință, se îngrijorează în legătură cu viitorul lor și multe alte stări care-i tulbură.

Cum îi ajutăm? Le poți da sfaturi, iar ei să nu le asculte, să spună că „nu știi nimic”, că „nu e ca pe vremea ta”, că „ești depășit” etc. Ar putea să considere sfaturile tale drept niște predici, care le intră pe-o ureche și ies pe alta. Sau îi poți îndruma să citească ceva.

Romanul Mica Stea Portocalie le poate oferi răspunsurile și soluțiile emoționale de care au nevoie.

 

Furia lui Mica Stea Portocalie

 

Unul dintre capitolele romanului se intitulează Sclav sau liber de furie. În acest capitol fiul sau fiica ta adolescent/ă va învăța ce este furia și cum să o gestioneze eficient.

Ca orice persoană și Mica Stea Portocalie s-a înfuriat.

Pentru că puterile lui electrice sunt legate de starea lui emoțională, furia lui face mult rău celor din jur.

Drept urmare, electricitatea lui combinată cu furia a iscat un incendiu și a avut și alte consecințe nedorite.

Mai târziu zâna îi pune niște întrebări. Din ce motiv s-a înfuriat? Mergând dintr-o întrebare în alta, în cele din urmă, află că adevăratul motiv pentru care era furios, era acela că nu putea ierta ceva.

„Furia nu va dispărea niciodată atât timp cât în suflet sunt resentimente.”

John Dryden

De asemenea, zâna îi spune că cei care se înfurie, ajung să fie stăpâniți de ea. Emoția este atât de puternică încât preia controlul asupra persoanei. Și mai rău, cu cât se folosesc mai des de furie, cu atât devin ca niște sclavi, incapabili de a se elibera de ea.

Dependența de furie

 

Sunt convinsă că știi persoane care se înfurie la orice pas, din cel mai mic fleac.

Brusc „îi sare muștarul” și începe să ridice tonul, să gesticuleze, să repete tare de mai multe ori același lucru. Acuză pe altcineva din jur. Dacă persoana acuzată este neinspirată și îi răspunde tot cu furie, pot apărea scântei. Acea persoană care se înfurie s-ar putea să nu aibă nimic cu cel asupra căruia o revarsă. Pur și simplu nu poate ierta pe altcineva. Gestul sau ceva din atitudinea celui care l-a înfuriat i-a amintit de persoana pe care n-o poate ierta.

Partea negativă este că odată declanșată această stare emoțională, este foarte greu de controlat de către individ.

Unii se gândesc că ei își pot controla furia, dacă o înghit, fără să o exteriorizeze în vreun fel. Și ei se înșală.

Să ții furia în tine e ca și cum ai prinde un cărbune încins pe care voiai să-l arunci în altcineva. Te va arde pe tine.”

Buddha

Înghițirea furiei nu va duce decât la înrăutățirea situației. Pe de o parte, cel ce înghite la nesfârșit se poate îmbolnăvi. Pe de altă parte, poate avea o reacție explozivă neașteptată și care poate face și mai mult rău.

În romanul Mica Stea Portocalie, zâna îi adresează cinci întrebări puștiului după ce s-a înfuriat. Acestea au rolul de a oferi claritate oricui este/ a fost furios, pentru a identifica adevărata cauză.

  • Care este motivul pentru care te-ai înfuriat? În general fiecare are o poveste legată de asta.
  • Ești sigur că aceasta este adevărata poveste? Această întrebare are rolul de a scoate la iveală motivul inconștient, care există în profunzimile celui care se înfurie.
  • Dacă ai fi în locul acelei persoane, care ar fi motivul tău pentru care ai acționat astfel? Fiecare om are dreptate din propriul punct de vedere. Prin această întrebare se face schimb de roluri. Cel care s-a înfuriat se pune în papucii celuilalt și încearcă să-și dea seama de punctul lui de vedere. Întrebarea are rolul de a detensiona și mai mult situația. Încercând să gândești ca celăllat, poți descoperi că și el avea dreptate și tu ai greșit și furia se poate reduce.
  • Cum ar suna povestea ta dacă n-ai avea acest motiv de furie? Fiecare își poate da seama că viața le-ar fi mult mai liniștită, mai frumoasă dacă nu s-ar mai înfuria atât.
  • Pe cine nu poți ierta? În final, acesta este adevăratul motiv pentru care oamenii dau curs furiei și îi permit să se manifeste. Există ceva sau cineva, care a încălcat aceeași limită și pe care nu o pot ierta. Acesta este motivul pentru care se înfurie de fiecare dată când…

Ce poate învăța copilul tău din aceste capitole ale romanului?

 

  • Tipurile de furie, cum se manifestă ele și consecințele acestora.
  • Cauzele pentru care se înfurie. Își pot răspunde singuri la aceste întrebări pentru a-și da seama de ce sunt furioși.
  • Cum se pot elibera de ea, încât să fie mai calmi, mai înțelegători și mai iubitori. În roman sunt prezentate cel puțin două soluții pentru a gestiona mai bine stările de furie.

Romanul este ca un prieten care va vorbi cu el. Își va regăsi temerile, furiile, frustrările și soluțiile prezentate vor fi mai ușor de ingerat. Iar dacă nu le convine, lasă-l să se supere pe mine. Cred că e mult mai bine, decât să-și reverse toanele asupra ta.

Romanul este disponibil pe fanautodidact.ro. Comandă-l acum și bucură-te de o aventură extraordinară plină de suspans, încărcată de multe învățături despre emoții. Este mijlocul perfect prin care poți îmbina utilul cu plăcutul, învățarea cu relaxarea, suspansul cu liniștea.

Nu mai aștepta! Comandă-l chiar acum!

Iți mulțumesc că exiști și ai citit până aici!

 

Cu drag,

Fănica Rarinca

Autor de cărți:

Cartea Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea!

Cartea  Patronel and Soriela

Romanul Mica Stea Portocalie

Nu Mai Rezist. De Ce Mă Pedepsește Dumnezeu?

Uneori când suferi, când ai o problemă care a început să te preseze ai tendința să cauți scurtături.

Vrei să scapi de durerea pe care ți-o provoacă problema și dorești să scapi de ea. Dacă ai putea să iei o pastilă și să nu mai suferi, ce bine ar fi.

Îmi amintesc de o poveste pe care am primit-o cu mai mulți ani prin email.

Mai mulți oameni și-au primit de la Dumnezeu o anumită Cruce, în funcție de puterile fiecăruia, dar destul de lungă.

Fiecare a început să o ducă în spate și se mergeau cu ea prin viață. Unul dintre ei, crezând că a primit o Cruce prea lungă și prea grea, s-a gândit să o mai scurteze. A tăiat din ea vreo zece cm. 

A început să o ducă, bucuros că a scăpat de o parte din povară. Dar, pe măsură ce mergea, Crucea i se părea tot mai grea.

S-a oprit și a mai tăiat o bucățică din ea.

Și a continuat să taie din ea, până ce a ajuns la o prăpastie. Era o crăpătură imensă în suprafața pământului, iar dincolo de ea se afla celălalt mal al prăpastiei. Acolo trebuia să ajungă, iar distanța era cam mare.  Nu știa cum să treacă dincolo de ea. I-a văzut pe cei de dinaintea lui și a strigat la ei, să-i întrebe cum au ajuns dincolo. Ceilalți l-au sfătuit să-și folosească Crucea. Să o sprijine cu capetele de ambele maluri și să treacă peste ea ca pe un pod.

Dar, când a încercat și el să facă asta, a realizat că Crucea era mult prea scurtă. Abia atunci a înțeles de ce a primit o Cruce atât de lungă. Îi era necesară pentru a trece peste prăpastie.

 

De ce avem necazuri și probleme în viața noastră?

Nimeni dintre cei vii nu este lipsit de probleme. Singurele persoane care nu mai au probleme sunt cei care se află în mormânt.

Dacă ai rezolvat o problemă, automat apare alta. Este legea Universului care umple spațiile goale. În momentul în care ai rezolvat o problemă, s-a creat un spațiu și apare alta.

Ai auzit expresia Ce nu te omoară, te întărește?

Ei bine, fiecare problemă are rolul ei în viață. Dumnezeu, care știe ce se află în viitorul tău, te pregătește pentru viață.

Dacă rezolvi o problemă actuală, abilitățile pe care le-ai căpătat te vor ajuta să depășești alte probleme mai grele din viitor. Problemele au grade de dificultate din ce în ce mai mari.

E ca la copii care au diferite dificultăți pe măsură ce se dezvoltă. Mai întâi învață să meargă de-a bușilea. Apoi, merg. Chiar dacă mai cad, se ridică și continuă. Apoi, merg la grădiniță, la școală. Acum au alte probleme cărora trebuie să le facă față. Și chiar mai multe în același timp.

Trebuie să învețe să fie disciplinați, să socializeze cuviincios cu colegii și cei din jur, să învețe literele, cifrele, să scrie, să citească. Și este greu. Le vine să renunțe de foarte multe ori și unii chiar o fac. Astfel, problemele cărora trebuie să le facă față cresc, iar la sfârșitul perioadei de școală, dacă și-au rezolvat în mod ritmic problemele, știu să facă față oricăror examene.

Situația este diferită cu cei care le neglijează. Timpul a trecut, problemele nerezolvate s-au acumulat și au ajuns să fie copleșiți.

Iar atunci când nu mai reușesc să facă față, se întreabă de ce i-a pedepsit Dumnezeu?

Totuși, Dumnezeu nu renunță la tine. Te poate ajuta să-ți duci Crucea mult mai ușor.

Cum?

 

Să-ți spun o poveste personală

Am avut un moment în viață în care m-am simțit foarte, foarte pedepsită de Dumnezeu. Aveam episoade de plâns zilnice, fără știrea nimănui.

Eram proaspătă absolventă de facultate și stăteam la mama acasă. Lucrurile nu ieșiseră deloc așa cum îmi dorisem și sufeream foarte mult. Nu aveam curajul să merg să dau vreun examen pentru titularizare. Aveam impresia că eram captivă și nu aveam capacitatea să iau o decizie să fac ceva.

Prin urmare, eram proaspătă absolventă de facultate, dădusem titularizarea într-un oraș îndepărtat, dar nu reușisem. Eram fără job, fără banii mei, fără speranță de a o duce mai bine. Pe de o parte, îmi doream să fac o schimbare, să pot să-mi asum responsabilitatea pentru viața mea, pe de altă parte, mă simțeam paralizată într-o stare de nehotărâre.

Aveam impresia că sunt pedepsită de Dumnezeu, blestemată să rămân acasă, fără o slujbă, fără să am banii mei, să depind de părinți și frați să mă întrețină. Simțeam că povara durerii era atât de mare încât nu mai puteam respira.

Și povara era mare pentru că nu aveam curaj să vorbesc nimănui despre asta.

După câteva luni de lacrimi vărsate pe ascuns, am simțit că mi-a ajuns cuțitul la os. Mi-am amintit de o rugăciune pe care am auzit-o în Catedrala de la Cluj-Napoca.

Pe când eram studentă, l-am auzit pe Î.P.S. Bartolomeu Anania spunând că pe drumul Gologotei, inclusiv Iisus a căzut sub greutatea Crucii pe care o căra. Un om, Simon din Cirene l-a ajutat și a dus Crucea în locul lui. Iar episcopul ne-a învățat o rugăciune.

Dacă vreodată simți că povara pe care o ai de dus este atât de mare, încât nu o mai poți duce, spune-i lui Dumnezeu. Doamne, dacă TU, Dumnezeu fiind, ai avut nevoie de ajutorul meu, al omului, să-ți duc Crucea prin Simon din Cirene, te rog, ajută-mă și TU în acest moment, când simt că mă prăbușesc sub povara Crucii. Iar Dumnezeu, care nu rămâne dator, îți va ajuta.”

M-am așezat în genunchi, am rostit rugăciunea cu lacrimi în ochi și când am terminat-o, știam deja ce aveam de făcut.

Am luat o hotărâre, am dus-o la capăt, m-am apucat de învățat și am dat examenul de titularizare. În urma lui, am devenit profesor de geografie în Galați.

Anii au trecut și indiferent ce greutăți am mai avut, n-am mai folosit această rugăciune, dar am știut, că Dumnezeu mă ajută să fac față oricărei provocări. Știam că Dumnezeu nu-ți dă poveri mai mari decât poți duce, iar dacă simți că îți este greu, poți oricând să-I ceri ajutorul și te va ajuta.

Ce probleme ai în acest moment?

Care sunt dificultățile prin care treci?

Cu cine ai vorbit despre ele? Să știi, că de multe ori, Dumnezeu nu-ți răspunde direct, ci îți scoate în cale un om, o carte, un curs, un video sau orice știe el că te poate ajuta. Oricât ar fi de unică problema ta, mai sunt și alții care au trecut prin așa ceva. Ei te pot ajuta. Doar ai curaj! Căută-i, găsește-i și lasă-te ajutat.

Iți mulțumesc că exiști și ai citit până aici!

 

Cu drag,

Fănica Rarinca

Autor de cărți:

Cartea Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea!

Cartea  Patronel and Soriela

Romanul Mica Stea Portocalie

 

Cum Să Scapi De Tiparul Datoriilor?

În articolul trecut, întitulat Cum să faci economii, încât lună de lună să fii pe plus ți-am vorbit despre 5 tehnici de a economisi. Dintre acestea, trei tehnici erau de economisire zilnică, pentru a se instala obiceiul, și ultimele două erau planuri de economii lunare.

Dacă faci economii, dar continui să cumperi pe datorie, nu ajungi prea departe, pentru că valoarea ratelor și a dobânzilor s-ar putea să depășească valoarea economiilor.

Astăzi, o să-ți vorbesc despre o altă strategie în legătură cu banii.

Așa cum îți spuneam în povestea mea, am avut un tipar al datoriilor. Îmi achitam facturile cu întârziere, mă împrumutam de la colegi, iar după ce au apărut cardurile de cumpărături, am apelat la acestea. Inițial îmi propuneam să fac cumpărături cu plata în rate egale fără dobândă, dar după aceea, ajungeam să plătesc doar valoarea minimă lunară și am ajuns să plătesc rate considerabile, care reprezentau aproape 5-10% din salariu.

Crezi că m-am mulțumit doar cu un singur card?

Nu. Am avut două sau trei. Și nu mai reușeam să le fac față.

Pentru a discuta despre planuri de achitare a datoriilor, mi-am propus să-ți  vorbesc despre două categorii de strategii. Una în plan fizic, legată de bani și cealaltă categorie de strategii despre emoțiile și tiparele tale emoționale și energetice care stau în spatele fiecărei decizii de cumpărare.

Este cunoscut faptul că luăm decizii în funcție de cum ne simțim, în funcție de emoțiile pe care le trăim. Apoi, le justificăm din punct de vedere logic.

Planul emoțional pentru a scăpa de datorii

 

Acest plan este cel mai dezvoltat pentru că banii sunt o manifestare, o reflectare în plan fizic a ceea ce există în interiorul tău.

Am început cu acest plan, pentru că orice persoană care are rezultate și succes, se bazează pe 80-90% mentalitate, emoții și convingeri din toată acțiunea. Oamenii de succes acționează mai mult asupra lor ca persoană și decât acționează asupra afacerii lor.

Conștientizare

 

Primul pas spre vindecare este acela de a conștientiza.

Ce necazuri îți aduc creditele? Dar beneficii? Pe termen lung, care sunt mai importante, mai mari?

Aceste întrebări te ajută să aduci claritate în mintea ta.

Fiecare obicei pe care îl ai, oricât ar fi de neplăcut îți aduce niște beneficii și niște neplăceri. Dacă în mintea ta beneficiile sunt mai mari, vei continua acel obicei. Dacă necazurile sunt mai mari, le vei schimba.

Amână decizia de cumpărare cu o oră sau chiar cu o zi. Dacă sunt obiecte de valoare, amână decizia și mai mult. Urmărește cum te simți, dacă te mai gândești la acel obiect sau dacă mai simți că ai mare nevoie de el?

Decizie

 

Pentru a scăpa de datorii ai nevoie să iei o decizie în acest sens. Faci o declarație scrisă, în care îți iei angajamentul să nu mai faci alte datorii. Apoi, o semnezi.

Subsemnatul………………. mă angajez să-mi fac un plan de achitare integrală a datoriilor curente și să mă opresc să mai fac altele. Data și semnătura.

După aceea o citești zilnic, încât să te angajezi din toată ființa ta să nu mai faci alte datorii.

Luând o astfel de decizie și citind-o zilnic, când ajungi în fața produsului care te ispitește, începi să te gândești de două sau trei ori dacă să-l achiziționezi.

 

Convingeri

 

Îmi aduc aminte că pe când eram copil, am auzit-o odată pe o vecină, criticându-i pe părinții mei că aceștia au refuzat să facă credite pentru a-și cumpăra diverse bunuri, pentru că tatăl meu ar fi zis: Și dacă mor în timpul ăsta, cine plătește? Vecina care avea și niște venituri frumoase și ocazional mai făcea și credite la bancă mi-a zis: Dacă vrei să faci ceva, sau să ai ceva, trebuie să mai iei câte un împrumut.

Mai târziu, pe când eram profesor începător am auzit adesea colegii spunând. Nu te poți descurca fără un împrumut, mai ales la salariile noastre.

Astfel, în timp aceste replici au devenit convingeri și adevărate moduri de gândire pentru mine.

Fiecare om acționează în funcție de convingerile pe care le are. Prin urmare, ce făceam? Cumpăram produse pe credit.

Apoi, am descoperit cărțile, Cd-urile, seminarele de dezvoltare personală, prin care am început să învăț și despre bani, despre convingeri.

Care sunt convingerile tale? Ce îți spui atunci când simți nevoia să cumperi pe datorie sau să te împrumuți?

Tipare emoționale

 

Mai întâi, te rog să răspunzi la câteva întrebări?

Pe ce se duc banii tăi? Întocmește o listă cu ceea ce cumperi lunar.

Ai cumva obiceiul de a face „terapie” prin shopping? Ai grijă că dacă simți vinovăție după ce ai făcut cumpărături, aceea nu este terapie adevărată. Terapia este doar atunci când îți oferă bucurie, încântare, pace și liniște.

Cât de necesare îți sunt acele lucruri pe care le cumperi? Cât de des cumperi (telefoane, tablete, haine alte dispozitive, cărți, cursuri etc. )? Le achiziționezi pentru că sunt la ofertă și te temi să nu ratezi ocazia?

Cum reacționezi la ideea de a pierde acea șansă? Dacă afli că stocul este limitat sau oferta este valabilă doar până la data / ora X, după care prețul va crește, cum te simți? Cum te comporți?

Simți că ai o strângere de inimă, la gândul că trebuie să ai acel produs?

Simți o neliniște în tot corpul, care te îndeamnă să vezi acele oferte mai îndeaproape?

Conștientizează toate acele emoții și începe să te întrebi. Cât de necesare îmi sunt aceste produse pe o scală de la 1 la 10? În care 1 este nesemnificativ, iar 10 este o nevoie reală foarte puternică. Chiar nu pot trăi fără ele?

 

Tehnici de transformare a emoțiilor

 

În primul rând o să-ți vorbesc de tehnicile NLP. Dacă ai scos beneficiile și neajunsurile, cu ajutorul acestor tehnici poți să mărești neajunsurile, necazurile pe care le ai dacă vei continua să cumperi pe credit.

Închide ochii și imaginează-ți cea mai groaznică versiune a ceea ce se poate întâmpla dacă vei continua. Poți să-ți imaginezi că datoriile ajung atât de mari, încât nu le mai poți achita, îți pierzi locul de muncă și nu mai ai niciun venit cu care să-ți plătești ratele, din cauza îngrijorării te îmbolnăvești etc. Ce alte rele se pot întâmpla dacă vei continua? Îți pierzi casa? Ajungi la divorț? Ce altceva? Gândește-te la o versiune care să te îngrozească dacă nu te oprești.

Apoi, gândește-te la beneficiile pe care le-ai identificat și redu-le importanța și modul în care te simți.

În acest fel, faci un switch în mintea ta între plăcere și durere. Făcând durerea mai mare, vei fugi de credite și datorii.

O altă tehnică este de a lucra cu EFT asupra emoțiilor pe care le simți de fiecare dată când simți că nu te poți stăpâni, când ai văzut o ofertă de „nerefuzat”.

Dacă ai greșit și ai mai cumpărat ceva pe datorie, încearcă să te ierți. Oricine mai greșește din când în când. Dacă începi să te simți vinovat, vei pleca să îți clătești ochiul, să faci „terapie” prin shopping și vei continua lanțul de a cumpăra pe datorie.

Planul fizic de achitare a datoriilor

 

Pentru a scăpa de datorii, ai nevoie să intervii în planul fizic, cel al datoriilor efective. Această strategie ocupă foarte puțin din acest articol, pentru că din tot ce am învățat până acum, strategia și planul de acțiune reprezintă doar 10-20% din succesul unei persoane. Restul de 80-90% este dat de mentalitate, de emoții și de convingeri.

Ce valoare totală au creditele/ datoriile tale?

Care este valoarea totală a dobânzilor pe care le achiți lună de lună?

Plan de achitare a datoriilor

 

În funcție de valoarea totală a datoriilor îți faci un plan de acțiune pe un an sau doi, dacă ai credite de consum și eventual peste 5 ani dacă ai credite pentru casă sau mașină.

Începi cu cel care are cea mai mare valoare și cu rata lunară cea mai ridicată.

De exemplu, eu am apelat la un împrumut la CAR-ul învățământului. Am luat un credit care are dobânda mai mică, mi-am achitat și închis creditele de la bancă, după care m-am focusat doar pe achitarea împrumutului de la CAR. Este foarte adevărat că m-a ajutat și soțul cu banii pe care i-a câștigat în Italia.

Poate te gândești că din acest punct de vedere mie mi-a fost mai ușor, pentru că am avut banii de la el.

Nu suma pe care o câștigi e importantă, ci obiceiurile pe care le ai.

Sunt persoane care câștigă salariul minim pe economie și se descurcă doar cu el, fără să se împrumute, după cum există și persoane care au venituri mari și la final de lună au datorii, pentru că cheltuiesc mai mult decât câștigă.

Iți mulțumesc că exiști și ai citit până aici!

 

Cu drag,

Fănica Rarinca

Autor de cărți:

Cartea Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea!

Cartea  Patronel and Soriela

Romanul Mica Stea Portocalie

 

5 Tehnici Să Economisești Bani

E început de an.

E perioada în care oamenii își fac planuri de viață. unul dintre planurile pe care și le fac oamenii se referă la bani.

Ți-am pregătit cinci tehnici simple în legătură cu posibilitățile de a economisi bani, încât lună de lună să fii pe plus.

Unele tehnici le-am testat personal, altele, însă sunt inspirate din ceea ce am citit de-a lungul timpului despre bani.

Urmărește acest video scurt, de 3 minute și alege varianta cea mai potrivită pentru tine.

 

Tehnicile pornesc de la valori mai mici, pentru  a forma obiceiul și a te simți confortabil să economisești, mai ales dacă nu  ai făcut asta în mod frecvent.

Iată pe scurt aceste cinci tehnci:

Economisește un leu pe zi

La sfârșitul anului vei avea 365 de lei. Poate nu e prea mult, totuși este un început. Decât să cheltuiești tot lună de lună sau chiar să te împrumuți, să ai un surplus de 30 de lei pe lună, este chiar foarte bine. Această tehnică te ajută mai mult la formarea obiceiului, decât să economisești sume importante. În această perioadă, te sfătuiesc să notezi/ bifezi pe un calendar fiecare zi în care pui deoparte acel leu. Dacă nu notezi, s-ar putea să uiți, mai ales dacă ai foarte multe de făcut și să ai impresia că ai economisit.

Începe cu un leu pe zi, și adaugi alt leu în fiecare lună care urmează.

 

Astfel, în prima lună economisești 1 leu pe zi, în luna a doua economisești 2 lei pe zi și așa mai departe. Într-un an ajungi să economisești 2340 de lei.

Dublează în fiecare lună suma zilnică pe care o economisești

Această tehnică este potrivită persoanelor cu venituri mari, dar care nu reușesc să economisească. Începi cu sume mici, să îți formezi obiceiul și treptat crești suma până ajungi la valori cu care să te simți confortabil.

Începi cu un leu pe zi, dar în fiecare lună care urmează dublezi suma. În luna întâi, conomisești un leu pe zi, în luna a doua, 2 lei pe zi, în luna a treia, 4 lei pe zi. În luna a patra ajungi la 8 lei pe zi, în luna a cincea ajungi la 16 lei pe zi. Crescând astfel, prin dublarea sumei, ajungi în luna a 12 la 2048 de lei pe zi. la sfârșitul anului ai economii în valoare de 122 850 de lei.

Economii lunare. Dacă până acum nu ai făcut economii deloc, trebuie să începi cu sume mici, până ce creierul se obișnuiește cu ideea.

Începi cu 1% din salariu în primele două luni, apoi dublezi procentul la fiecare două luni

În acest fel, în primele două luni economisești 1%, în lunile 3-4, economisești 2%, lunile 5-6 ajungi la 4%, pentru ca spre sfârșitul anului, în ultimele două luni să economisești 32% din venit.

La un venit de 1000 de lei pe lună, ajungi la sfârșitul anului la o economie de 1260 de lei.

Economisești în fiecare lună 10% din venituri

În momentul de față îmi este confortabil să economisesc 10% în fiecare lună. Însă la început, nu mi-a fost deloc confortabil.

Pentru mine a funcționat cel mai bine tehnica de 1 leu pe zi, până mi-am format obiceiul, apoi am trecut treptat la 10% din salariu.

Știu ce o să spui.

Sună foarte bine, dar dacă mi se întâmplă să rămân o lună fără bani, atunci intru în economii și nu mai reușesc să-i pun la loc.

Nu contează. Nu te învinui că nu reușești. continuă de la niveleul la care ești, la care te simți confortabil. Nu suma este cea mai importantă, ci obiceiul pe care ți-l formezi.

Bineînțeles, dacă ai anumite proiecte pentru care economisești, și suma este importantă, însă nu te certa dacă într-o lună nu reușești să faci economii.

Iți mulțumesc că exiști și ai citit până aici!

 

Cu drag,

Fănica Rarinca

Autor de cărți:

Cartea Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea!

Cartea  Patronel and Soriela

Romanul Mica Stea Portocalie

 

Câte Puțin Despre Mine

Prin vara anului 2008 eram o profesoară super-stresată și lipsită de bani.

Locuiam în Căminul Liceului Pedagogic și aveam o chirie derizorie, totuși mie îmi era greu să o achit. Era luna iulie, eu abia primisem salariul pentru toată vara și deja eram aproape pe zero, pentru că i-am cheltuit fără măsură.

Pe atunci nu aveam prea multe cunoștințe nici despre bani, nici despre alte blocaje sau despre cum să obții rezultate.

Obișnuiam să mă împrumut de la un salariu la altul pentru că niciodată nu-mi ajungeau.

Se duceau pe foarte multe mărunțișuri și nu aveam niciun control. Când venea vara și luam banii pe concediu, îmi cumpăram haine, poșete și pantofi asortați, cărți și multe altele pe care nu le mai țin minte.

La fel am procedat și în acea vară. M-am oprit abia când am realizat că mai aveam mult prea puțini bani și cu siguranță nu-mi ajungeau până la salariul din luna octombrie.

Voiam să-mi caut seva de lucru pentru perioada verii.

Partea proastă era că nu prea știam ce să caut.

Am luat ziarele și am început să mă uit după oferte de lucru, dar nu era aproape nimic care să mi se potrivească.

La urma urmei, nu știam decât să fiu profesor. Asta învățasem în facultate, pentru asta mă pregătisem și nu aveam idee ce aș fi putut să încerc să fac.

Dar știam că dacă nu-mi găseam rapid ceva de lucru, rămâneam fără bani și nu mai aveam cu ce trăi până în octombrie.

Îmi era ciudă pe mine. Unii oameni aveau și familie și copii pe care să-i întrețină dintr-un singur salariu, iar când venea vacanța de vară cu banii de concediu plecau la mare sau într-o călătorie.

Eu trebuia să-mi caut de lucru pentru că mai aveam mult prea puțini bani pentru a supraviețui. Mă simțeam groaznic.

Aveam un tipar de datornică. Mereu rămâneam în urmă cu plățile la abonamentul de telefonie, la plata chiriei și mă certam cu contabila de la cămin pentru plata cu întârziere, pentru care îmi percepea și penalități și mă mai și făcea cu ou și cu oțet. Simțeam că e mai bine să se crape pământul și să mă înghită decât să fiu nevoită să ascult toată cicăleala ei. Dar nu aveam de ales, decât să o ascult cu capul plecat sau să găsesc scuze.

Adesea mă împrumutam de la colege și mă simțeam de parcă eram o cerșetoare, că trebuia să mă umilesc, să le spun de fiecare dată de ce nu-mi ajung banii, ce fac cu ei și să-i asigur că-i vor primi înapoi la următorul salariu.

Dintre toate ofertele din ziar am ales să fiu agent de publicitate. Știam ce însemna asta. Mai încercasem cu un an în urmă, doar așa, fugitiv, fără niciun rezultat. Mi-am zis să încerc din nou.

Problema era că trebuia să merg pe teren, de la un magazin la altul de la o firmă la alta, să vorbesc cu patronii și să-i conving să-și facă reclamă prin acea publicație, Pagini Galbene.

Puteau să facă reclame doar cu o înscriere minimă de 6 euro, sau cu casete alb-negru și chiar color. Cea color și cu cele mai mari dimensiuni, postată pe pagina cu cele mai mari vizualizări, cu cea mai bună poziționare costa 125 de euro.

Am primit o zonă și am început să mă deplasez să cer să vorbesc cu patronul, cu administratorul magazinului, al firmei respective. De multe ori nu erau acolo, era doar vânzătoare și fie îi spuneam ei și ea vorbea la telefon cu patronul, fie reveneam la o altă oră.

De cele mai multe ori răspunsul era nu. Nici nu îndrăzneam să promovez caseta de 125 de euro. Promovam doar valoarea minimă de 6 euro și îmi tremura vocea de fiecare dată.

Am primit multe răspunsuri de nu.

Era iulie, era cald, iar eu transpirată ca un purceluș, adesea flămândă mergeam pe stradă, de la o firmă la alta în speranța că cineva va face o înscriere.

Erau zile când nu reușeam să fac nicio înscriere. Am primit foarte multe răspunsuri de Nu.

Dar, îmi dădusem cuvântul că merg pe teren să-mi fac treaba, așa că n-am luat-o în mod personal.

Însă, mă simțeam frustrată. Foamea îmi dădea târcoale. Aveam zile când reușeam să mănânc doi-trei covrigi, sau seara îmi făceam o salată de roșii și cam atât. Au fost zile în care făceam foamea în adevăratul înțeles al cuvântului.

Apoi, după vreo două săptămâni de refuzuri consistente, s-a întâmplat o minune.

Am ajuns la o clinică de medici stomatologi și în primul cabinet în care am intrat, doctorul a fost atât de entuziasmat încât a încheiat imediat un contract și mi-a dat banii.

Apoi, doctorul Harnagea a mers cu mine de la un cabinet la altul și m-a recomandat și peste trei sferturi dintre medicii stomatologi au încheiat un contract de promovare de 6 euro. Eram super-încântată de ce am reușit.

Îmi amintesc că mergeam spre casă și am început să spun în gând o rugăciune de recunoștință, însă fiecare cuvânt al rugăciunii vibra în inima mea.

După ce am terminat doctorul Harnagea, mi-a zis să merg și pe la celelalte clinici stomatologice din oraș, să le spun că el m-a trimis la ei și le recomandă să-și facă înscrierea în această publicație. Era un plan foarte bun, dar aveam o altă problemă.

Ca să pot aborda stomatologii din celelalte clinici stomatologice, trebuia să intru în teritoriul de acțiune al altui coleg care făcea teren.

Am mers la firma de publicitate, am dus contractele și banii încasați și am vorbit cu șeful. El mi-a zis că nu era nicio problemă, puteam să-i abordez, pe medici, chiar dacă erau pe teritoriul altor colegi.

Așa că am mers la toate clinicile stomatologice și medicale din oraș și am încheiat multe contracte de publicitate de 6 euro.

În luna august, când a venit ziua de plată, am încasat mai bine de jumătate din contravaloarea salariului meu, obținut din contracte de publicitate. Apoi, am primit încredere că pot și am promovat și casetele alb-negru și color, iar o doamnă de la o tipografie a acceptat contractul pentru caseta de 125 de euro.

Așa că am primit bani și în luna septembrie din acele contracte de publicitate.

După ce a început anul școlar n-am mai fost capabilă să mă ocup de acea activitate. Responsabilitățile de consilier educativ din școală îmi solicitau foarte mult din timpul și efortul personal.

După un an, m-am întâlnit cu un coleg și m-a întrebat. Ce le-ai făcut la medicii aceia de s-au înscris atât de mulți la tine? Nu știam să răspund.

Abia peste câțiva ani am înțeles ce s-a întâmplat cu adevărat.

După doi ani am făcut cunoștință cu cărțile, Cd-urile și seminarele de dezvoltare personală.

Unul dintre principiile pe care le-am învățat a fost că perseverența poate să-ți aducă rezultare care nu se întrevăd la primul Nu pe care-l primești, nici la al doilea, nici la al treilea. Nimeni nu poate să-ți spună exact cât va dura până reușești. Nimeni nu poate să-ți spună câte răspunsuri de Nu trebuie să primești până să ai rezultate, pentru că situația este diferită de la o persoană la alta.

Însă cu cât crește rezistența ta în fața NU-urilor, cu atât sunt mai mari șansele ca următorul DA să contrabalanseze toate Nu-urile.

Este Puterea Perseverenței.

Acest exercițiu de perseverență stă la baza a cine sunt astăzi.

Ce am realizat în timp practicând perseverența?

  • Am citit peste 150 de cărți de dezvoltare personală
  • Am deschis un blog de dezvoltare personală unde am postat peste 200 de articole
  • Am scris trei cărți, dintre care, ultima, un roman în patru volume
  • Mi-am depășit multe blocaje, lucrând cu perseverență tehnicile EFT și NLP.
  • Am devenit mai disciplinată,
  • Am publicat o carte pe Amazon
  • Am învățat să-mi gestionez banii și să fac chiar economii, încât lună de lună să fiu pe plus cu banii și nu mai este nevoie să mă împrumut pe la prieteni pentru că nu-mi ajung banii.

 

Ce poți să obții Tu dacă ești perseverent?

 

Iți mulțumesc că exiști și ai citit până aici!

 

Cu drag,

Fănica Rarinca

Autor de cărți:

Cartea Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea!

Cartea  Patronel and Soriela

Romanul Mica Stea Portocalie

 

Cum Poți Să Te Eliberezi Și Să Te Vindeci De Abuzul Fizic?

In urmă cu câțiva ani, după ce am intrat în clasă să-mi fac ora, o întreb pe o elevă care plângea, ce a pățit. Îmi răspunde că a fost nedreptățită la nu știu care obiect și era foarte supărată. Apoi, m-a întrebat cum era pe când eram eu elev.

-Pe vremea când eram eu elev, îi răspund, dacă nu știam lecția, luam și trei în catalog și bătaie. Aveau profesorii câte un băț gros cât două degete și primeam câte 20 de lovituri la palmă, încât se umflau ca niște cozonaci și erau roșii. Nu mai puteam de durere. Țineam palmele pe fierul de la bancă, ca să ușureze durerea.

-Doamne, e groaznic! îmi răspunde eleva care s-a oprit din plâns în timp ce mă asculta. Și părinții dvs. ce spuneau?

-Da`, cine avea curaj să le spună? Altfel, mai luam un rând de bătaie și acasă. Știi ce spuneau părinții? Doamna nu te-a bătut degeaba. Din ce cauză ai luat bătaie? Așa că cel mai adesea, înghițeam în noi durerea bătăilor de la școală ca să nu mai luăm alta și acasă.

Ajunsă adult, am agresat la rândul meu pe alții. Nu sunt mândră de asta. Din fericire am găsit soluțiile, sau Dumnezeu mi le-a scos în cale. Am început să fiu conștientă de emoțiile mele, de triggere și să mă tratez.

De ce îți spun toate astea?

În articolul trecut Cum poate cineva să-ți spună că te iubește și în minutul următor să te abuzeze? ți-am prezentat 7 răspunsuri. De ce și cum este posibil ca în același timp să iubești și să agresezi pe cineva? În acest material și în cele care vor urma îți voi prezenta niște soluții. Ți le prezint pe rând ca să ai timp să le integrezi și să le aplici.

De asemenea, aș vrea să înțelegi că acele soluții nu ți le dau doar pentru că am citit despre ele în cărți, ci pentru că, după ce le-am citit, le-am experimentat și au dat rezultate.

În cele ce urmează o să mă refer la agresor ca fiind el și la agresată ca fiind ea, deși este posibil și invers.

Conștientizare

 

Conștientizarea este primul pas spre vindecare, însă nu este suficient. Mai trebuie să știi și metodele potrivite și nu în ultimul rând, să le aplici.

Dacă ești agresată în mod constant, primul lucru pe care îl poți face este să mergi cu el la un mediator, la un psiholog sau alt terapeut care să vă asculte și să încerce să-l ajute.

Este posibil ca el să fie conștient că ceea ce face este monstruos și să fie dispus să se vindece. Înseamnă că din acest moment puteți merge împreună fie la consiliere psihologică, fie la alți terapeuți pentru a vă vindeca împreună.

Însă la fel de posibil este ca el să fie în negare, să i se pară că nu face nimic ieșit din comun.

În articolul trecut îți spuneam că dacă a trăit într-un mediu violent, agresivitatea a devenit a doua sa natură. A devenit ceva firesc pentru el. Imaginează-ți că poate a fost agresat la rândul lui de părinți. Sau, prin adolescență, dacă s-a simțit ignorat de părinți și s-a asociat în vreo gașcă a văzut și a făcut lucruri care i se păreau normale.

A agresat pe alții și, cei din jur, prietenii din gașcă l-au felicitat și s-a simțit puternic și împlinit.

Subconștientul lui a preluat tiparul agresivității ca fiind ceva normal care aduce satisfacție.

Dacă el spune că nu are nicio problemă cu violența, munca ta asupra lui se oprește. Nu-l poți forța să facă terapie, pentru că asta îi va face și mai rău, îl va înfuria și mai tare.

Terapie

 

În schimb, e timpul să te vindeci TU, cea care ești agresată.

Probabil te întrebi. Cum adică? Eu sunt agresată și tot eu trebuie să mă vindec?

DA.

Dacă acum ca adult ești abuzată, foarte probabil, ai fost agresată și în copilărie. Pe atunci, copil fiind, nu aveai soluții. Ai crezut că părinții sau agresorii tăi, mai mari fiind, au dreptate, iar tu ești cea care ai greșit.

Subconștientul tău a preluat tiparul. Acel agresor nu a ajuns întâmplător în viața ta. L-ai atras cu vibrația rănilor tale nevindecate din copilărie.

Acum, adult fiind poți face distincția între bine și rău și cine este cel care greșește. Dar subconștientul tău, obișnuit cu durerea agresării l-a atras pe cel care te abuzează în prezent.

Să fugi din viața lui, nu este o soluție. Dacă rănile tale vor rămâne nevindecate, vei atrage altul care se va purta la fel de urât cu tine.

De aceea ai nevoie să te vindeci TU prima.

Scrie-i o scrisoare de dragoste

 

S-ar putea să ți se pară ciudat acest subtitlu. Cum vine asta? El te agresează și tu, care suferi să-i scrii o scrisoare de dragoste?

Ei bine, DA.

Știu că este un lucru dificil de făcut, mai ales când suferi. Însă, există ceva din ființa ta care îi hrănește agresivitatea.

Trebuie să descoperi ce anume din tine îl face să reacționeze atât de urât.

Poate să fie tonul

Nici nu ai idee de câte ori am auzit câte o familie certându-se. Ea țipa la el și-l făcea în fel și chip cu o voce isterică, iar în final el sărea la ea și o rupea în bătaie.

Poate să fie obiceiul tău de a-l cicăli.

 

Dale Carnegie, în cartea lui „Secretele succesului – Cum să-ți faci prieteni și să influențezi oameni” spunea legat de obiceiul oamenilor de a critica:

Dacă vrei să obții mierea, nu răsturna stupul!”

Nimănui nu-i place să fie criticat. Nimeni nu face o acțiune și-și spune: ”Sper ca de data asta să fiu criticat pe cinste!” Nu. Fiecare acționează cu o intenție pozitivă și își dorește să fie apreciat.

Iar cicăleala este mai rea decât critica, pentru că este repetată la nesfârșit. Dacă ai obiceiul acesta, încearcă să te înregistrezi, să te auzi ce-i spui și de câte ori. Apoi, întreabă-te dacă ai fi în locul lui, ție ți-ar plăcea?

Poate să fie o reacție pe care o citește pe chipul tău.

 

Din tot ce știu, atât din cărți cât și din experiență, bărbatul reacționează foarte urât să citească dispreț pe chipul femeii din viața lui. Iar dacă ai astfel de sentimente față de el, să nu te miri că te tratează așa.

În acele momente de suferință, când simți pentru el ură, când îți vine să te răzbuni, ai nevoie să te calmezi. Întoarce-te în timp și încearcă să-ți amintești CE TE-A FĂCUT SĂ TE ÎNDRĂGOSTEȘTI DE EL? Ce-l face atât de special? Ce calități ai admirat la el? Pentru că încă le are, dar ești orbită de durerea pe care ți-o provoacă și nu le mai vezi.

Știi cât de puternică este o astfel de scrisoare de dragoste?

Pentru el este un șoc. Este ca un duș cu apă rece care-l trezește. Se așteaptă să-i aduci și mai multe reproșuri, iar tu îi scrii ce calități are, pe care i le admiri.

Asta îl îmblânzește. Și dacă este sensibil, s-ar putea să păstreze acea scrisoare, să o citească pe furiș și să înceapă să-și dorească să se schimbe, pentru tine, doar de dragul acelei scrisori.

Cum spune Sf. Apostol Pavel: „Dacă vrăjmașul tău este flămând, dă-i să mănânce, dacă îi este sete, dă-i să bea, căci, făcând asta, vei grămădi cărbuni aprinși pe capul lui”  (Romani,  12, 20). Este răzbunarea prin bunătate, care deschide ochii inimii să accepte schimbarea.

Verifică și: 20 De Moduri Să Ai Relații Mai Împlinite Cu Tine Și Cu Ceilalți

Iți mulțumesc că exiști și ai citit până aici!

 

Cu drag,

Fănica Rarinca

Autor de cărți:

Cartea Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea!

Cartea  Patronel and Soriela

Romanul Mica Stea Portocalie