10 Cărți De Educație Emoțională Pe Care Le-am Citit Anul Acesta

 

Anul acesta, m-am orientat spre partea emoţională, ceva mai mult.

Prin aprilie, am participat şi la un seminar şi workshop Atrage abundenţa în viaţa ta.  Cu această ocazie am învăţat câteva tehnici de a schimba emoţiile şi convingerile care mă trag înapoi, cu care mă sabotez. Scopul final nu este doar să scapi de emoția nedorită, ci să o înlocuiești cu ceva ce îți dorești.

Astăzi vreau să-ţi vorbesc despre zece cărţi care au avut impact asupra mea și m-au ajutat din punct de vedere emoțional.

10 carti de educatie emotionala pe care le-am citit

 

Fără limiteCum să-ţi organizezi o viaţă excepţională de Jillian Michaels

Aş putea să spun că este o carte excepţională. Este o carte ca mi-a schimbat viața.

Este organizată pe trei mari părţi. Partea întâi este despre cum să visezi şi cum să-ţi stabileşti visul în detaliu.

Partea a treia, este despre acţiune şi cum să te organizezi în aşa fel încât să reuşeşti.

Însă, partea care mi-a plăcut cel mai mult este a doua. Este legată de suita de emoţii pe care adesea le cărăm după noi încă din perioada copilăriei. Este partea în care te vindeci de tot ce ai pătimit în copilărie sau adolescență.

Comportamentele autodistructive, cum ar fi mâncatul compulsiv, consumul de băuturi alcoolice, sunt cauzate de emoţiile negative din copilărie care nu au fost rezolvate.

Multe dintre ele au fost ignorate sau îngropate sub preş. Pe măsură ce a trecut timpul, au devenit adevărate focare de infecţie a sufletului şi a vieţii interioare.

Înveți să găseşti soluţii, să-ţi creşti stima de sine, să ai încredere în tine, să te iubeşti şi să obţii ceea ce îţi doreşti.

Pentru că emoţiile negative nerezolvate te ţin pe loc, te fac să te sabotezi de fiecare dată.

Dacă te eliberezi de sub puterea lor, dacă reuşeşti să le transformi în ceva mult mai frumos, poţi să obţii tot ce-ţi doreşti şi pentru care acţionezi.

viata-trece-repede-traieste-o-din-plin---zece-adevaruri-simple-pentru-o-viata-extraordinara_1_fullsize

Viaţa trece repede. Trăieşte-o din plin! – Zece adevăruri simple despre o viaţă extraordinară de Loretta LaRoche

O carte foarte frumoasă cu zece capitole în care afli cum să reduci nivelul de stres din viaţa ta. Pe parcursul cărţii primeşti sfaturi atât de logice, încât te întrebi de ce nu te-ai gândit personal la aşa ceva.

Cartea este plină de umor, optimism şi te învaţă cum să fii creativ ca să scapi de stres ca să trăieşti o viaţă aşa cum îţi doreşti.

Iată câteva subtitlui:

  • cum să scapi de consiliul de voci critice din mintea ta, care îţi face observaţii de fiecare dată când greşeşti;
  • cum să recadrezi, să răstorni o situaţie şi din negativă, să-i vezi doar aspectele pozitive;
  • cum să nu te mai laşi afectat de faptul că ai în jurul tău tot felul de persoane ciudate;
  • cum scapi de stres ocupându-te de o singură sarcină odată şi nu de toate în acelaşi timp;

lasa-grijile-incepe-sa-traiesti-editia-a-iv-a-revizuita_1_fullsizeLasă grijile, începe să trăieşti! De Dale Carnegie

Tuturor celor bolnavi de îngrijorare, le recomand să citească această carte. Autorul, Dale Carnegie a scris-o pe baza unui volum de scrisori personale trimise de diverse persoane din SUA.

În carte vei găsi exemple din viaţa unor oameni simpli, de afaceri, sau chiar politicieni. Deopotrivă, femei şi bărbaţi au fost cuprinşi de boala şi de ce nu, de obiceiul de a se îngrijora. Printre altele, autorul vorbeşte despre consecinţele îngrijorării asupra sănătăţii umane.

Capitol după capitol, pune la dispoziţia cititorului metode viabile prin care oamenii au scăpat de griji şi îngrijorare.

Îndrăzneşte să câştigi! De Jack Canfield şi Mark Victor Hansen

Cartea are câteva capitole bune în care pune accentul pe fericire, pe starea de bine, pe iubire.indrazneste-sa-castigi_1_fullsize

Citind cartea afli de câte îmbrăţişări ai nevoie zilnic pentru a te simţi iubit şi apreciat şi a duce o viaţă sănătoasă.

Cartea începe prin a menţiona că teama de eşec, este cea care de multe ori te oprește să acţionezi ca să ai viaţa pe care ți-o dorești. Cum crezi că poţi obţine succesul, dacă nu reuşeşti să te educi şi să-ţi controlezi emoţiile negative ca să le adopţi pe cele care să te ajute?

elibereaza-te-din-temnita-emotionala_1_fullsizeEliberează-te din temniţa emoţională de Augusto Cury

Augusto Cury e un psiholog care ajută oamenii să înţeleagă că dependenţii trăiesc într-o temniţă emoţională. Viața lor este plină de angoasă, neputinţă, autocritică şi alte sentimente negative.

În cele zece capitole ale cărţii, autorul descrie diferite teme psihologice:

  • Cum funcţionează mintea umană,
  • Ce este FAM (fenomenul de memorare automată) a diverselor evenimente, cuvinte, trăiri, substanţe care au o puternică încărcătură emoţională.
  • Cum se declanşează dorinţa şi nevoia de a consuma acele substanţe chimice (sau orice dependență).
  • Care sunt asocierile mentale pe care le declanşează drogul şi consumul lor.
  • În ce situaţii se declanşează nevoia de consum a drogului.

Dacă nu știai, dependent nu este doar cel care consumă regulat „drogul”, ci cel care consumă cantităţi din ce în ce mai mari pentru a obţine acelaşi efect.

Ce mai poți afla?

De ce unui dependent îi este foarte greu să se stăpânească atunci când se declanşează pofta sau dorinţa de consum? Cum ar trebui priviţi şi ajutaţi cei dependenţi de către ceilalţi oameni din jur şi în mod deosebit de cei din familie? Cartea oferă şi soluţii pentru a scăpa de această boală, în care se simt captivi, emoţional vorbind, toţi cei dependenţi.

 

Îmblânzitorul de fluturi de Andy Szekely

Se adresează în mod deosebit celor care vor să-şi stăpânească, să-şi controleze emoţiile atunci când au de vorbit în public. Metodele din această carte pot fi aplicate cu succes şi pentru alte arii ale vieţii.

Fie că ne place să recunoaştem, fie că nu, cu toţii avem emoţii, avem temeri şi acesta este un semn bun. Este un semn bun pentru că ne arată că trăim, că suntem vii, dar în acelaşi timp ne arată că NE PASĂ.

Cartea prezintă peste 25 de poveşti atât din viaţa autorului cât şi a colaboratorilor lui cu numeroase tehnici pentru a controla emoţiile.

Fii fericit! de Tal Ben-Shahar

20 De Moduri Să Ai Relații Mai Împlinite Cu Tine Și Cu Ceilalți

O carte în care afli despre manifestarea oamenilor în funcţie de gradul de fericire.

Descrie pe larg caracteristicile hedonistului, maratonistului, nihilistului şi nu în ultimul rând a fericitului.

În această carte afli, de ce unii care acorfii fericitdă atenţie exclusivă motivelor pentru care este important să fii moderat.

Autorul vine cu exemple, fie din viaţa personală, fie din experienţa de la cursurile despre fericire pe care le-a ţinut. La finalul fiecărui capitol ai parte de câteva exerciţii care să-ţi dea de gândit și cum să procedezi ca să devii mai fericit.

 

emotiile-cum-ne-putem-elibera-de-manie-gelozie-si-teama_1_fullsizeEmoţiile de Osho

O carte în care afli cum te poţi elibera de mânie, gelozie şi teamă.

De ce gelozia nu înseamnă că iubeşti, ci nesiguranţă şi neîncredere în tine şi în ce meriţi.

Cartea începe cu explicarea emoţiilor, ce sunt şi de ce le ai. Apoi, pe parcursul ei descrie diferite situaţii de persoane mânioase, geloase şi fricoase. Citind cartea înţelegi de ce nu este bine să-ţi reprimi, emoţiile ca mânia sau furia. De asemenea, afli care sunt cele mai benefice modalităţi de a te descărca de ele şi cum să te eliberezi.

 

gata-cu-regretele_1_fullsize

Gata cu regretele! 30 de sfaturi pentru a-ţi schimba viaţa şi a fi mai fericit de Marc Muchnick

O carte care se citeşte foarte uşor, deşi are şi ea exerciţii pe care să le aplici. Cartea cuprinde 30 de sfaturi însoţite de câte o poveste din viaţa autorului, astfel încât să trăieşti o viaţă lipsită de regrete.

Pe parcursul cărţii descoperi că cele mai multe regrete vin din ceea ce nu reuşeşti să faci. De exemplu, să-ţi urmezi un vis, să fii capabil să iei o decizie, să trăieşti fără prejudecăţi şi multe altele.

Cartea te ajută să înţelegi că în viaţă iei decizii la fiecare pas. Unele sunt mai mari şi altele sunt mai mici şi mai uşor de luat.

 

Învaţă cum să-ţi controlezi FURIA de dr. Les Carter

Această carte, ca şi Fără limite te învaţă că oamenii furioşi nu s-au născut așa şi nu au devenit peste noapte ca adulţi furioşi. Furia îşi are rădăcinile încă de pe vremea copilăriei, cel mai adesea din familie.invata-cum-sa-iti-controlezi-furia_1_fullsize

Pentru că nu a fost tratată corect, s-a dezvoltat, a luat amploare şi se manifestă în viaţa de adult. Sau, poate pentru că adultul de azi nu a avut alte modele de control a furiei, ajunge să se manifeste exact sau mai rău decât părinţii.

Furia negativă poate fi furia reprimată, furia deschisă sau a celor pasiv-agresivi. Se manifestă fie printr-o serie de comportamente, care duc la slăbirea sau stricarea relaţiilor dintre oameni. Oamenii furioşi au tendinţa de a impune cu forţa părerile lor, dau sfaturi care nu le-au fost solicitate, strigă, lovesc şi multe altele.

Bineînţeles, există şi variante benefice ale furiei, pentru că ea apare cu un motiv. În acest caz în care este important să-ți evaluezi sentimentele, care ar fi motivul ascuns al apariţiei furiei şi ce încearcă să rezolve.

Iți mulțumesc că exiști și ai citit până aici!

 

Cu drag,

Fănica Rarinca

Autor de cărți:

Cartea Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea!

Cartea  Guru și Ciocârlia

Romanul Mica Stea Portocalie

 






 Ti-a placut articolul?

Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

Fanica Rarinca

Profesor de Geografie din anul 2000 în orașul Galați. Am început un proces de dezvoltare personală în anul 2010. În 2014 am deschis acest blog. Am scris câteva cărți de dezvltare personală: Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea, Iertarea (publicată doar pe Amazon.com) precum și cărți de literatură cu conținut de dezvoltare personală, Guru și Ciocârlia pentru copii și Mica Stea Portocalie pentru adolescenți și adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.