10 GREŞELI ÎN ALIMENTAŢIE ÎNAINTE DE DIETĂ

mancatul in fata calculatorului

 

Mi se întâmplă să aud multe persoane feminine, în mod deosebit, dar nu numai, că se plâng de kg în plus şi că trebuie să treacă la nu ştiu ce fel de dietă ca să slăbească.

 

Unele dintre ele poate sunt îndreptăţite să se gândească la dietă. Altele nu sunt, dar pentru că nu se simt bine în pielea lor sau poate că e la modă să fii stresată că eşti prea grasă tot se plâng de greutatea lor.

 

Însă nu-mi aduc aminte să vorbească despre greşelile pe care le fac în ce priveşte alimentaţia lor.

Nici eu nu arăt ca cine ştie ce fotomodel. Am luat şi eu kg în plus, făcând greşelile pe care le descriu mai jos. Numai că deocamdată, nu mă gândesc la vreo dietă. Sunt mulţumită cu mine însămi. Eventual o să reduc numărul de greşeli pe care le fac.

 

Iată câteva dintre greşelile pe care le-am descoperit sau despre care am citit şi am constat că le fac.

  1.  SĂRITUL PESTE MESE

 

 

Indiferent despre care masă este vorba, săriturile peste mese nu sunt sănătoase. Şi nici nu te ajută să slăbeşti. Chiar din contră. Pentru că la următoarea masă o să mănânci dublu.

Unii sar peste micul dejun. Poate din cauză că se grăbesc să ajungă la muncă sau chiar din dorinţa de a slăbi. După cum spun autorii Jim Lohr şi Tony Schwartz în cartea Fii in forma, micul dejun este important pentru că de la ultima masă din ziua precedentă până dimineaţa s-ar putea să fi trecut 8-12 ore. Şi atunci, chiar dacă tu nu simţi, organismul şi-a pierdut mare parte din energie. Dar, în loc de mic dejun de multe ori păcălim organismul cu o cafea. În aceeaşi carte, autorii ne spun că după ce consumăm cafea, pe termen scurt suntem energizaţi. Dar pe termen lung, suntem epuizaţi pentru că consumul de cafea determină şi o deshidratare puternică a organismului. Aşa că bând o cafea în loc de mic dejun facem de fapt două greşeli. Lipsim organismul de acele calorii care i-ar furniza energie şi îl deshidratăm.

 

Corect ar fi să ne hidratăm înainte, luăm micul dejun, apoi bem cafeaua.

 

Alţii sar peste masa de prânz. De ce? Poate pentru că lucrează la patron şi au un program infernal de lucru, fără masă de prânz. Este cazul multor persoane care lucrează la magazine ca vânzătoare şi au program de dimineaţă până seara fără pauză. Sau alte persoane care lucrează în servicii. E valabil şi pentru mulţi care lucrează ca bugetari. De exemplu, în învăţământ, deşi există pauze de circa zece minute între ore, este insuficient ca să poţi lua prânzul liniştit. De multe ori în loc de masa de prânz ne hrănim cu covrigi. Alţii, pur şi simplu sunt atât de ocupaţi cu ceea ce au de făcut şi atât de mult se grăbesc să termine, că uită să mai mănânce.

 

Corect ar fi ca indiferent care este volumul de muncă al unei persoane să îşi facă timp să ia prânzul. Altminteri rămâne rapid fără energie. Pe care s-ar putea să o mai trateze cu încă o cafea.

 

Alţii sar peste cină. Cina este cea mai importantă masă a zilei. În cartea Pas cu pas – slăbiţi simplu, fără probleme şi pentru totdeauna (publicata de Reader’s Digest) spune că „este mai important cât mâncăm, decât ce mâncăm”. Aşa că unii o sar în mod intenţionat ca să slăbească. Iată o întrebare şi im răspuns din această carte:

           -De obicei, mă întorc acasă seara târziu, de la birou – deci iau cina chiar înainte de culcare. Am auzit că dacă mănânci chiar înainte de culcare, te îngraşi. Este adevărat?

            -Nu trebuie să vă faceţi griji. Atât timp cât veţi mânca porţii raţionale, nu se va depune niciun strat de grăsime peste noapte. În ciuda celor susţinute de unii dieteticieni, nu există nicio legătură între ora mesei şi arderea sau stocarea caloriilor ca grăsime” (Pas cu pas)

 

Corect este să luăm trei mese principale şi două sau trei gustări între mese. Aşa recomandă toate materialele pe care le-am citit fie în cartea Pas cu pas fie pe alte bloguri de dezvoltare personală.

2. MÂNCAREA NU ESTE SUFICIENT MESTECATĂ

O altă greşeală pe care o facem în alimentaţie este să nu mestecăm suficient de bine alimentele. De ce mâncăm fără să mestecăm suficient alimentele? Poate pentru că ne grăbim şi nu mai avem răbdare să transformăm alimentele într-o pastă înainte de a le înghiţi. Sau pentru că am fost foarte ocupaţi cu munca şi am sărit peste mese, când ajungem seara acasă, mâncăm tot ce găsim şi fără să mai mestecăm. Doar să umplem stomacul. Sau poate că avem dantura stricată şi nu suntem conştienţi că înghiţind nemestecat ne deterioră atât buna funcţionare a stomacului, cât şi a inimii. Sau poate că aşa ne-am obişnuit.

 

În cartea Pas cu pas ni se recomandă ca inclusiv supele şi ciorbele să le mestecăm foarte bine. Să mâncăm cu îmbucături mici şi să mestecăm foarte bine totul. Odată cu mestecarea foarte bine a alimentelor, scade şi cantitatea de mâncare pe care o înghiţim. După aproximativ 20 de minute din momentul în care ne-am aşezat la masă se instalează starea de saţietate.

3. ÎNDOPAREA

 

Ti s-a întâmplat să termini tot din farfurie chiar dacă te-ai săturat mai înainte de a termina? Sau să îţi fi plăcut atât de tare mâncarea, că în ciuda faptului că dai semne să te fi săturat să-ţi mai pui o porţie? Mie mi s-a întâmplat de multe ori.

Poate te ajută următoarea poveste. Nu mai ştiu unde am citit-o.

 

Două prietene, să zicem Ana şi Ioana, s-au întâlnit după foarte mult timp şi au luat masa în oraş. La un moment dat, pe când mai avea foarte puţin în farfurie, Ana ia recipientul cu sare şi pune din belşug peste ceea ce mai avea acolo. Uimită, Ioana o întrebă:

  • De ce ai făcut asta?
  • Ei bine, pentru că m-am săturat. Aşa, dacă am pus sarea peste ce a mai rămas, mă asigur că n-o să mai fiu tentată să mănânc până la ultima bucătură.

 4. MÂNCATUL ÎN FAŢA CALCULATORULUI ŞI A TELEVIZORULUI

 

Prima dată când am luat serios în greutate ca adult, asta a fost cauza. Mâncam seara în timp ce lucram la calculator dulciuri, seminţe şi beam suc. Până am înţeles.

Apoi, ca profesor, de câte ori mergeam cu copiii la vreun film, constatam că aproape toţi îşi cumpărau pungi cu seminţe, sau cu pop-corn, sau cu snacks-uri pe care le ronţăiau în timpul filmului. Când termina punga, coborau şi-şi luau alta.

Uneori, ne luăm prânzul sau cina în faţa calculatorului, din dorinţa de a „economisi timp”.

 

În cartea Fii in forma, autorii recomandă să facem fiecare activitate pe rând. Atunci când încercăm să facem mai multe activităţi odată, ne irosim energia şi timpul şi nici nu ies lucrurile foarte bine făcute.

 

În cartea Pas cu pas se spune că atunci când mâncăm în faţa televizorului sau a unei activităţi la calculator, nu mai avem timp să simţim aroma alimentelor. Să le plimbăm prin toată gura şi să le mestecăm foarte bine. Pentru o alimentaţie sănătoasă, autorii, ne recomandă să simţim cât mai multe arome ale alimentelor şi să le mestecăm foarte bine. Dacă mâncăm în faţa calculatorului sau a televizorului, nu ne mai putem concentra pe calitatea alimentelor.

 5. CONSUM EXCESIV DE FAST-FOOD ŞI ALTE ALIMENTE NESĂNĂTOASE

 

La acest punct se pot spune multe sau la câte s-au spus, putem considera că deja lucrurile sunt foarte bine ştiute. Şi cu toate acestea, acest punct este cel mai ignorat dintre toate.

La aceste categorii de alimente, combinaţia cea mai periculoasă o reprezintă amestecurile de grăsimi şi sosuri. Acum au apărut unele tipuri de fast-food cu mâncare gătită şi poţi alege şi alte sortimente de mâncare, nu doar pizza sau şaorma. Partea cea mai tristă este că am văzut că inclusiv la sate au apărut astfel de chioşcuri de fast-food.

Aceste alimente sunt foarte calorice, dar foarte sărace în elemente nutritive. Aşa că de multe ori fie nu ne simţim sătui, fie nu avem suficientă energie.

 

Verifică cât de des mănânci fast-food. fă-ţi un grafic şi vezi într-o lună de câte ori s-a întâmplat. Dacă s-a întâmplat o singură dată, pe lună, e ok. Dar dacă e de câteva ori pe săptămână sau chiar zilnic, atunci nu mai e ok. Sau dacă tot îţi place să mânânci de acolo, măcar nu te mai plânge de kg.

 6. CONSUM EXCESIV DE DULCIURI

 

Cred că şi acest punct este foarte cunoscut. Adesea multe persoane care se plâng de numărul de kg, se simt vinovate de cantitatea de dulciuri şi mai ales de ciocolată pe care o consumă.

Din ce ştiu eu, de prin cărţi sau de la mentorii mei, când avem poftă de dulce foarte des, înseamnă că avem o lipsă de crom în organism.

 

Aşa că mergi la o farmacie şi cumpără-ţi un Picolinat de crom. Crede-mă că ştiu ce spun. Am avut o perioadă în care am mâncat multă ciocolată. Am mâncat după o masă o cutie de vreo 200 de grame de ciocolată şi nu mă puteam opri. Apoi consumam zilnic ciocolată. Aşa că am mers, mi-am cumpărat o cutie, am luat zilnic câte o tabletă timp de o lună, apoi câteva luni nu am mai simţit nevoia de a consuma atâtea dulciuri. Ba dispăruse şi pofta de pâine. Şi am slăbit serios fără să ţin vreo dietă.

 7. CONSUMUL DE BĂUTURI DULCI ÎN TIMPUL MESEI

 

Aici nu mă refer la consumul de suc la desert. Mă refer la consumul de băuturi dulci înainte şi în timpul mesei.

Există obiceiul de a da la masă la femei vin alb sau vin dulce, pe motiv că e mai „uşor”. Iar vinul roşu e mai tare şi mai are şi alte calităţi. Când vorbim de mâncare, nu ne referim la calităţile de afrodisiac al vinului roşu, ci la capacitatea lui de a ajuta digestia. Vinul dulce nu e mai uşor. Doar pare mai uşor. Iar zahărul îi măreşte tăria.

Am făcut liceul agricol, specializarea horticultură. Mi-amintesc că diriginta noastră ne-a spus la lecţiile de viticultură şi vinificaţie: „la friptură se consumă vin roşu, sec. Vinul alb merge la peşte, iar vinurile dulci la desert”. Apoi, ajunsă profesor, am citit la un moment dat „Codul bunelor maniere” şi acolo am citit ceva asemănător, dar mai detaliat. Vinul roşu sec, ajută la digerarea mai rapidă a grăsimilor. Vinul alb e mai uşor şi atunci poate fi consumat la peşte. Dar dacă pui la friptură un vin alb şi dulce, nu numai că nu poţi digera cum trebuie, dar simţi că îţi stă mâncarea pod în stomac.

 8. CONSUMUL DE APĂ RECE ÎN TIMPUL MESEI

 

Din diversele materiale pe care le-am citit despre acest punct, apa se recomandă a fi consumată fie cu jumătate de oră înainte de masă, fie la 1,5 ore după masă. Consumată înainte de masă, umple stomacul şi cantitatea de mâncare consumată scade. Consumată în timpul mesei, favorizează formarea colesterolului şi depunerea grăsimilor sub formă de plăci pe arterele de sânge.

 9. MERSUL LA CUMPĂRĂTURI ATUNCI CÂND ÎŢI ESTE FOAME

 

De câte ori nu am mers la cumpărături atunci când ne este foame? Ştii ce se întâmplă? Nu mai ai control la ceea ce cumperi de mâncare. Şi nici la cât mănânci.

Caută să-ţi faci cumpărăturile atunci când eşti sătul şi să le ai trecute pe listă.

 10. MÂNCATUL ÎN FUNCŢIE DE STAREA EMOŢIONALĂ

 

Mâncăm fără să ne putem controla atunci când suferim din dragoste, atunci când suntem trişti sau deprimaţi sau stresaţi.

Poţi să reduci stresul. Există tehnici de reducere a stresului.

Poţi să te plimbi atunci când eşti trist sau deprimat. Sau să găseşti alte modalităţi de a te înveseli.

 

 

*** Dacă ţi-a plăcut acest articol aştept comentariile tale pe blog, pe email sau pe reţelele de socializare.

Dacă îl consideri util şi pentru alţii, poţi să îl trimiţi mai departe apăsând butoanele like, share sau forward.

Cu drag,Fănica RarincaFii autodidact!

 






 Ti-a placut articolul?
Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

Fanica Rarinca

Profesor de Geografie din anul 2000 în orașul Galați. Am început un proces de dezvoltare personală în anul 2010. În 2014 am deschis acest blog. Am scris câteva cărți de dezvltare personală: Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea, Iertarea (publicată doar pe Amazon.com) precum și cărți de literatură cu conținut de dezvoltare personală, Guru și Ciocârlia pentru copii și Mica Stea Portocalie pentru adolescenți și adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.