15 LECŢII DESPRINSE DIN FILMUL MERLIN

Merlin-desktop-merlin-on-bbc-33197895-1280-1024

 

În ultima vreme n-am mai reuşit să scriu atât de des precum o făceam pe când era bebeluşul mai mic.

Pentru că în timpul zilei cât bebeluşul meu e foarte activ, nu reuşesc să fac nimic pentru blog, nici să citesc, nici să scriu, am deschis televizorul. Şi am văzut o secvenţă dintr-un serial de epocă, numit Merlin.

Sunt de-a dreptul fascinată de filmele de epocă. Dar pentru că la televizor era deja sezonul al cincilea, l-am căutat pe seriale online şi l-am găsit. Aşa că, weekend-ul trecut am urmărit filmul serial Merlin, denumirea originală The Adventures of Merlin.

Toate cele cinci sezoane au câte 13 episoade, iar eu le-am vizionat pe toate, în total sunt 65 de episoade, în patru zile.

Din punct de vedere creştinesc e un film foarte periculos pentru suflet, pentru că este plin de acte de vrăjitorie şi incantaţii vrăjitoreşti.

Dar aşa cum îi spune şi numele original e prezentat ca o aventură a personajului Merlin din momentul în care el şi-a făcut intrarea în Camelot. Iar mie îmi plac foarte mult aventurile (ale altora mai mult decât ale mele, s-ar părea).

Deşi filmul este periculos pentru suflet, totuşi din el se pot desprinde multe lucruri şi lecţii interesante.

Dacă eşti pasionat de frumuseţe şi machiaj, poţi să vezi şi să înveţi cum sunt machiate personajele şi să pui în aplicare.

Dacă eşti pasionat de coafuri, poţi să te inspiri. Mi s-a părut foarte interesantă coafura pe care o purta Morgana după ce a devenit vrăjitoare.

Dacă eşti interesat de fashion, de mobilă sau de orice altceva, sigur poţi învăţa câte ceva. Şi nu doar din filmul Merlin, ci din orice film.

Dar eu o să-ţi spun ce lecţii de dezvoltare personală am desprins din acest film serial de 65 de episoade.

 

Foarte pe scurt o descriere a filmului.

Merlin este un adolescent care ajunge în Camelot chiar în momentul în care are loc o ardere pe rug a unuia care se ocupa cu vrăjitoria. Ajunge să fie găzduit de Gaius, medicul şi sfătuitorul regelui Uther Pendragon. Doar Gaius află şi ştie că Merlin are puteri magice cu care el s-a născut. Încă din primul episod, Merlin ajunge să-i salveze viaţa prinţului Arthur şi astfel ajunge în slujba acestuia ca servitor. Tot în primul episod, Merlin face cunoştinţă cu dragonul care era închis într-o peşteră sub castel şi care ajunge să fie sfătuitorul acestuia. Dragonul îi spune că el are un destin mare şi viaţa lui se împleteşte cu cea a prinţului Arthur pe care trebuie să-l protejeze şi să-l ajute să devină un mare rege.

Din acel moment la curtea Camelotului au loc o serie de evenimente dramatice care includ comploturi şi atacuri de vrăjitorie ale altora asupra locuitorilor şi casei regale a Camelotului. Merlin este sfătuit de Gaius sau de dragon ce să facă şi cum să rezolve situaţia.

Situaţia devine şi mai complicată când pupila regelui, Morgana, află că este fiica acestuia şi doreşte să devină regină pe tronul Camelotului. Ea are puteri vrăjitoreşti cu care luptă, mai întâi pe ascuns apoi pe faţă împotriva regelui (Uther şi apoi Arthur).

În final este ucisă de Merlin.

 

Acum o să-ţi spun ce am învăţat eu din film.

 

1Pune pasiune în tot ce faci

 

Pasiunea este ca un foc interior care te motivează şi te conduce acolo unde îţi doreşti. Chiar dacă rezultatele nu apar din prima.

Fiecare personaj din film a jucat cu pasiune. Însă am văzut o pasiune deosebită la Merlin în modul în care îşi rostea incantaţiile şi se arunca în pericol, convins fiind că el are rolul să îl protejeze pe Arthur.

Mă gândesc că dacă fiecare dintre noi ar depune o pasiune asemănătoare la rugăciune şi la locul de muncă, viaţa ar fi mai frumoasă pentru fiecare dintre noi. Dar cât timp mulţi dintre noi sau dintre semenii noştri îşi fac treaba de mântuială sau aşteaptă să o facă altcineva în locul lor, avem multe motive să ne plângem de viaţa noastră. De fapt, mi se pare că se plâng, exact cei care fac munca de mântuială.

 

2Nu te lua prea în serios şi distrează-te pe parcurs

 

Atât Merlin cât şi Arthur, sunt personaje care se tachinează şi legătura dintre ei este una specială. Fiecare îi spune celuilalt cuvinte care ar putea să pară jignitoare unei persoane foarte orgolioase şi orientată spre perfecţiune.

Merlin îi spune prinţului (apoi regelui) Arthur cuvinte precum: „eşti un nemernic, arogant, ticălos, cap-pătrat, cap-varză etc.”, iar la rândul ui Arthur îi spune lui Merlin ori de câte ori are ocazia că: „nu eşti bun de nimic, eşti prost, eşti leneş etc.”

De fapt tocmai astfel de replici face legătura lor foarte specială, dar mai arată şi că Arthur, chiar dacă era prinţ sau rege era dispus să accepte sugestii şi să nu fie neapărat linguşit de către ceilalţi.

Modul în care îşi vorbesc unul altuia, introduce umor în desfăşurarea foarte tensionată a evenimentelor din film, care sunt pline de suspans.

La fel cu aceste personaje şi eu şi tu putem să luăm în glumă cuvintele altora menite să ne umilească şi să trecem mai departe. Atunci când eu sau tu, ne luăm foarte în serios, avem tendinţa să ne lăsăm jigniţi de astfel de cuvinte. Dar când luăm totul în glumă, aceste cuvinte nu mai au aceeaşi putere de a ne lovi.

 

3Fii deschis la sugestii

 

Deşi Arthur era prinţ şi apoi rege, avea o deschidere a firii către sugestii venite uneori din partea slujitorului său, Merlin sau a slujitoarei Gwinevere, care ajunge în cele din urmă regină. Aceşti doi slujitori îi ofereau prinţului sfaturi prin care îl îndemnau la acţiuni de blândeţe şi bunătate care să-l ajute să devină regele pe care ei îl visează şi care Arthur merită să fie.

Acest fel de a fi al lui Arthur a făcut din el un conducător iubit, comparativ cu tatăl lui care era unul temut.

Este o vorbă care spune că „mintea este ca şi paraşuta. Funcţionează doar când sunt deschise”.

Indiferent cine este persoana care te sfătuieşte şi ce rol are în viaţa ta, dacă sfaturile pe care ţi le oferă sunt în consens cu valorile tale, poţi să-ţi apleci urechea. Să accepţi că mai faci şi greşeli şi că cineva, chiar cu grad inferior ţie îţi poate oferi un sfat bun te poate ajuta să devii o persoană mai bună.

 

4Caută-ţi unul sau doi mentori de la care să înveţi

 

Încă de cum a ajuns în Camelot, adolescentul Merlin, îl caută pe Gaius, medicul curţii la care este găzduit, care-i află secretul şi-l ajută să-l păstreze. Dar îl ajută să-şi dezvolte şi abilităţile de vrăjitor. Mai întâi îi dă o carte despre vrăjitorie, apoi îi oferă sfaturi la fiecare problemă şi eveniment nefericit care apare. Gaius, este singura persoană de la curte care îi cunoaşte secretul.

În afară de Gaius, un alt mentor care-l ajuta pe Merlin cu sfaturi şi mai apoi fizic, este dragonul de la curte.

 

Pentru orice îţi doreşti în viaţă, ai nevoie de ajutorul unui sfătuitor sau poate doi care au trecut prin experienţele prin care treci tu şi care te poate ajuta. Iar dacă nu te poate ajuta din experienţă, te poate ajuta cu o carte pe care a citit-o, sau te poate trimite la altcineva care ştie mai bine.

 

5Crede în tine şi în ceilalţi

 

Când Merlin a ajuns la Gaius şi i-a salvat viaţa printr-un act de magie, Gaius l-a întrebat ce crede mama lui Merlin legat de puterea lui. Iar el a spus că mama lui i-a zis că este special. Când Gaius îl sfătuieşte să nu-şi folosească puterile, Merlin răspunde: „Este un dar cu care m-am născut. Am putut să mişc obiecte cu ochii, chiar înainte să merg. Dacă nu-mi pot folosi darul ce rost mai are că l-a primit?”

Ori de câte ori era sfătuit ori de Gaius, ori de dragon să creadă în puterile lui, o făcea. Ba credea în el şi când alţii se îndoiau de el.

Şi credea şi în alţii, pe care se străduia să-i sfătuiască şi să-i îndrume. Şi pentru că el credea foarte mult în el, reuşea în tot ce trebuia să facă.

 

La fel şi eu şi tu. Rezultatele pe care le avem în viaţa noastră reprezintă nu doar gradul de pregătire şi de efort depus, nu doar consecinţele circumstanţelor care ne afectează, cât mai ales gradul de încredere în ceea ce putem face.

 

6Ce se întâmplă azi reprezintă consecinţele unor acţiuni din trecut

 

Motivul pentru care Camelotul era sub asaltul comploturilor sau a celor vrăjitoreşti era că în urmă cu 20 de ani, regele Uther Pendragon, interzisese vrăjitoria şi tot ce avea legătură cu ea. A luptat cu înverşunare cu aceasta, şi a ucis chiar persoane nevinovate, doar suspectate să ar avea legătură cu ea.

De ce lupta cu atâta înverşunare împotriva magiei?

În urmă cu 20 de ani, apelase la magie pentru ca soţia lui să-i aducă pe lume un fiu. Singurul lui fiu. Dar fusese prevenit că va avea un preţ de plătit. Şi preţul a fost pierderea soţiei, chiar la naşterea fiului. Acest lucru, l-a făcut să se întoarcă cu înverşunare împotriva magiei, susţinând că a văzut multe orori provocate de aceasta.

Iar această luptă s-a întors împotriva lui.

 

O altă legătură cu trecutul din film.

La un moment dat, Merlin, în ciuda sfaturilor contrare ale lui Gaius, eliberează un ou de dragon şi dă naştere unui pui de dragon pe care îl numeşte Aithusa. Puiul de dragon creşte şi peste câţiva ani devine dragonul de companie al vrăjitoarei Morgana, şi cu suflarea lui de foc, vrăjitoarea făureşte o sabie care îl ucide pe Arthur.

 

În materialele legate de legea atracţiei universale se spune că ce ni se întâmplă astăzi, este consecinţa modului în care am gândit şi acţionat cu ceva timp în urmă (uneori săptămâni, sau luni sau chiar ani). Şi că dacă vrei să schimbi viitorul, trebuie să începi să faci schimbări astăzi.

Deşi aparent evenimentele din viaţa noastră sunt singulare şi unice, ele au legătură cu tot ce am gândit, spus şi făcut în trecutul nostru.

 

7Măreţia din umilinţă versus dorinţa fanatică de putere

 

Deşi avea puteri speciale, Merlin era considerat doar un servitor, de care se abuza de multe ori, căruia nu i se mulţumea pentru ceea ce făcea. Ba mai mult, adesea era umilit de cei care veneau în vizită şi pe care trebuia să-i slujească ca şi pe prinţ. Uneori se supăra. Dar în afară de Gaius, nimeni nu ştia ce puteri are el şi astfel, reuşea să dejoace multe planuri ale celor care îl luau drept un servitor care-şi bagă nasul unde nu-i fierbe oala. De multe ori a suferit pentru asta. Dar nu a spus nimănui ce talent are.

Uneori, îi mai spunea prinţului Arthur că i-a salvat viaţa, dar Arthur o lua ca pe o glumă şi îi spune mai departe că tu nu eşti în stare de nimic. Cu toate acestea, nu exista misiune în care să plece Arthur, şi Merlin să nu-l însoţească.

În contrast cu Merlin, slujitorul cu puteri nebănuite, Morgana era o vrăjitoare care îşi dorea tronul Camelotului. Şi-a ucis tatăl, şi a complotat împotriva lui Arthur fără să reuşească fără să ştie care este vrăjitorul real ce i se împotrivea. Şi deşi avea foarte multă putere să distrugă, ea îşi dorea cu disperare tronul Camelotului. Dar niciodată nu a reuşit pe deplin. Poate doar preţ de câteva zile.

Dar apoi era din nou înfrântă şi pleca în căutare de noi forţe cu care să-l înfrângă pe Arthur şi să preia Camelotul.

 

La fel ca şi în film sunt foarte multe persoane care îşi doresc cu orice preţ să obţină ceva anume. Poate un post mai bun la muncă. Poate o persoană pe care să o iubească, fără să ţină cont dacă acea persoană îi poate întoarce sentimentele. Poate că îşi doreşte foarte mulţi bani, sau răzbunare.

Aceste persoane, ca şi vrăjitoarea Morgana, nu sunt niciodată mulţumite cu ceea ce au, cu ceea ce au obţinut şi îşi irosesc puterea şi depun toate eforturile să obţină ce-şi doresc. Chiar dacă pentru asta, ajung să plătească cu viaţa. Sau persoane care nu sunt fericite, indiferent cât de sus ajung.

Prin contrast, sunt persoane simple, care se mulţumesc cu ceea ce pot obţine şi dau tot ce pot să fie fericiţi acolo şi să-i facă fericiţi şi pe cei din jur. E cazul poate a unui şomer care şi-a găsit de lucru, chiar dacă munca este sub demnitatea şi pregătirea sa. E cazul tuturor celor care îşi fac munca cu pasiune ca să-i facă pe alţii să fie fericiţi.

Am văzut în ianuarie, un filmuleţ realizat de Robin Sharma în Africa de Sud, în care un bărbat ce făcea curăţenie la toaletele publice, i-a urat lui Robin, „Bine ai venit în biroul meu!”. „Biroul” lui erau acele toalete care străluceau de curăţenie. Faţa lui radia plină de un zâmbet autentic şi se vedea că el este foarte fericit cu ceea ce face.

Un astfel de om, e mai mare ca cel care luptă pentru ceva ce nu va obţine niciodată. Sau care-i calcă pe alţii în picioare ca el să ajungă unde îşi doreşte. Şi care nu e niciodată fericit sau mulţumit.

 

8Depăşeşte-ţi limitele

 

Deşi i s-a spus că va avea un viitor măreţ şi că va deveni un vrăjitor mare care va răpune multe uneltiri, a fost de multe ori rănit. De multe ori a fost luat prin surprindere şi a fost rănit cu săgeata, cu acţiuni vrăjitoreşti. Şi a avut nevoie de îngrijiri medicale. Şi a primit ajutor care i-a salvat viaţa chiar de la o fată.

Dar era mereu în căutarea misteriosului, a urmelor, a adevărului ascuns, oricât de periculos era. Şi de multe ori mergea singur şi Gaius se îngrijora ca şi când ar fi fost tatăl lui. Şi uneori nu ajungea acasă, pentru că se îndrepta spre vreo capcană. Alteori primea ajutor de unde nici nu se aştepta. Dar întotdeauna îşi depăşea limitele şi înfrunta ceea ce îl speria.

 

Spre deosebire de el, sunt mulţi oameni care preferă să trăiască în zona lor de confort. Cărora le este teamă să meargă, să caute, să-şi atingă potenţialul şi să-şi împlinească destinul. De multe ori şi eu mă tem. Şi eu stau în zona de confort.

Dar creşterea se află ieşind afară. Ca să creşti trebuie să mergi şi prin „pădure”.

 

9Succesul înseamnă 5% talent şi 95 % muncă şi învăţare continuă

 

Merlin a spus că s-a născut cu talentul de a mişca obiectele după voia lui cu ajutorul magiei. Dar nu s-a născut un mare vrăjitor. A devenit un vrăjitor renumit prin practică şi prin înfruntarea diferitelor dificultăţi care apăreau tot timpul. Permanent căuta soluţii pentru ceea ce era mai mare decât el.

Cunoşti vreun om de succes care s-a născut mare? Cunoşti vreun muzician de renume care n-a fost nevoit să înveţe şi să exerseze tot timpul şi uneori chiar şi când credea că nu mai poate?

Cunoşti vreun fotbalist renumit care n-a fost nevoit să se antreneze şi care n-a ratat niciun şut?

Cunoşti pe cineva care a devenit doctor sau profesor sau contabil sau informatician sau…fără să studieze?

Nu prea cred.

Toţi cei care vor să exceleze sunt nevoiţi să înveţe. Sau o fac de plăcere.

Dar fără muncă susţinută şi fără învăţare continuă nu ajungi la excelenţă. Ai nevoie de multe încercări nereuşite până să-ţi dai seama ce trebuie să faci bine.

S-ar putea să nu fii de acord cu mine, dar eu personal cred că sunt mulţi dintre cerşetori care au mai mult talent decât cei care au reuşit în viaţă. Doar că s-au limitat la talent şi au ales să-şi câştige existenţa din cerşit. Iar alţii, poate lipsiţi de talent, dar prin muncă asiduă, prin hotărâre şi determinare să reuşească şi prin învăţare continuă din greşeli i-au depăşit pe cerşetorii cu talent.

 

10Învăţare şi dezvoltare continuă

 

La fiecare problemă pe care o întâlnea, Merlin se consulta mai întâi cu primul lui mentor, cu Gaius. Când pe acesta îl depăşea, căuta în cărţi. Tot sau aproape tot ce aveau nevoie să ştie se găsea în cărţile vremii, pe care cei doi le studiau şi căutau soluţia. Abia atunci când nu găsea răspuns nici la Gaius, nici în cărţi, Merlin mergea să îl întrebe pe cel de-al doilea mentor al său, dragonul.

Dar cu siguranţă, citea foarte mult şi se dezvolta continuu.

 

La fel este şi în prezent. Pentru fiecare problemă sau provocare (numeşte-o cum vrei) este cineva care a trecut pe acolo şi a scris o carte. Tot ce te frământă, s-ar putea să găseşti răspuns într-o carte. Iar dacă încă nu s-a scris, ai privilegiu să o scrii tu.

Un trainer spunea că dacă ştii ceva în plus, ai datoria socială să le spui şi altora. Asta facem prin bloguri, prin cărţi, prin CD –uri, prin seminarii.

 

S-a părea că în prezent mai sunt persoane care vor mai întâi să fie mari şi apoi să citească. Care vor mai întâi rezultate şi apoi să se dezvolte personal.

Sunt mulţi cei care după ce au terminat o şcoală refuză să mai citească altceva, ca şi când perioada de învăţare a lor s-a terminat.

Unii, dintre cei care refuză să mai citească chiar pretind că le ştiu şi le-au văzut pe toate şi nu mai au nevoie de o carte.

Dar cei care citesc şi urmează mentori pe drumul pe care şi-l doresc să-l parcurgă, ştiu că mai devreme sau mai târziu vor reuşi în tot ce-şi propun. Pentru că învaţă în mod constant.

John Maxwell, un mare lider al lumii, spune: „O persoană ori creşte ori moare. Nu există stagnare.”

 

 

11Ce nu te omoară te întăreşte sau fiecare problemă are soluţia ei.

 

La fel ca Merlin care a crescut de la o provocare la alta, de la o problemă la alta tot aşa şi noi.

Există proverbe care spun că „Ce nu te omoară, te întăreşte.” Cred că este aşa, cu condiţia să înveţi ceva din acea provocare sau problemă. Pentru că dacă nu înveţi, o să ai acea problemă din nou şi din nou, până reuşeşti să înveţi.

Cu toţii pornim la drum cu un bagaj foarte mic de cunoştinţe şi de abilităţi şi pe parcurs ne dezvoltăm altele noi, fără a le uita pe celelalte. Aşa că din provocare în provocare devenim mai buni.

Şi sunt persoane care cred că de la un anumit nivel (de regulă superior) nu vor mai avea probleme.

Ei bine, cei ce au ajuns la un nivel superior spun că mărimea problemelor sau provocărilor creşte proporţional cu nivelul tău interior de creştere. Cu cât te dezvolţi mai mult, cu atât ai parte de provocări şi mai mari.

Şi atunci ce să faci? Să rămâi pe loc? Ca să nu mai ai probleme? Ba tot o să ai probleme. Şi ţi se vor părea tot mari pentru că vor fi mari pentru nivelul tău. Abia după ce le depăşeşti cu demnitate, cu bucurie şi cu recunoştinţă, devii tu mai mare.

 

12Activitate complementară

 

Merlin era vrăjitor şi se pregătea să devină şi mai bun. Dar îşi câştiga pâinea ca slujitor, servitor al prinţului Arthur. În timpul liber îl mai ajuta pe Gaius să-i trateze pe bolnavi. Era trimis să caute diferite ierburi. Era învăţat de Gaius cum să le combine şi cu ce să trateze diferite afecţiuni. Aşa că până la sfârşitul celui de-al cincilea sezon, îl vedem pe Merlin acţionând cu încrederea unui medic care ştie exact cum să trateze pacienţii.

 

Asta îmi aminteşte de un CD pe care l-am ascultat şi în care vorbitorul spunea că e bine ca pe lângă activitatea de bază pe care ţi-o dezvolţi să mai înveţi ceva complementar.

De exemplu, dacă eu îmbin meseria de profesor de geografie cu dezvoltarea personală şi cu bloggingul ajung unică în felul meu şi pot deveni expertă pentru ceilalţi pe aceste trei domenii.

Poţi să îmbini activitatea ta de bază, la care te pricepi cel mai bine, cu învăţarea unei limbi străine. Sau să îmbini două hobby-uri.

Ideea este că, prin realizarea acestor activităţi complementare şi îmbinarea lor cu meseria ta, sau cu talentul tău, iese o combinaţie unică. Şi prin asta poţi să oferi şi mai multă valoare lumii şi semenilor. Poţi să ajungi să fii considerat expert în două arii sau domenii ale vieţii.

13Experienţele cu încărcătură emoţională negativă duc la schimbări dramatice ale evenimentelor

 

Aş vrea să mă refer aici la trei personaje care au ajuns să sufere şi să-i facă şi pe alţii să sufere şi mai mult doar pentru că au trecut prin nişte experienţe mai puţin plăcute.

 

Primul personaj este regele Uther Pendragon care, după ce a apelat la magie ca să i se nască fiul, a pedepsit apoi pe toţi vrăjitorii şi magii după ce i-a murit soţia la naşterea fiului. Fusese prevenit că va exista un preţ pentru alegerea magiei, dar el s-a închis, şi-a blocat mintea, atunci când preţul de plătit a fost chiar soţia lui. Din cauza asta, mulţi au murit. Unii vrăjitori care făceau rău, dar şi multe persoane nevinovate.

 

Al doilea personaj este Morgana, care la începutul filmului apare ca pupila regelui, dar apoi aflăm că este chiar fiica lui. Morgana are „coşmaruri” prin care visează ce are să se întâmple. Mai târziu află că are putere vrăjitorească şi îşi dezvoltă această putere, mai întâi în mare secret, dar apoi pe faţă. După ce află că este fiica regelui, unelteşte pe faţă pentru că a început să arate tuturor că îşi dorea tronul Camelotului. La ea vedem o schimbare de gândire şi de atitudine de-a dreptul colosală şi înfricoşătoare. La începutul serialului este o fată care nu se teme de rege şi ia apărarea celor nevinovaţi şi chiar îl îndeamnă pe Arthur să lupte pentru ce consideră el că este corect, nu pentru ce spune regele. La sfatul ei, Arthur, sfidează decizia regelui şi merge să salveze viaţa unui servitor, a lui Merlin. Dar după ce a început să-şi dorească să ajungă regină, privirea şi zâmbetul i s-a schimbat în viclenie, apoi vocea ei tuna şi provoca groază oriunde mergea. Ucidea fără să ţină cont de vinovăţie, de rang, de nimic. Oricine i se împotrivea era dat la o parte fără şovăială.

 

A treia persoană este Mordred, un druid, cu puteri magice care la început îi salvează viaţa lui Arthur pentru că şi Arthur îi salvase viaţa. Ajunge cavaler al Camelotului sub domnia lui Arthur, dar fără să i se cunoască puterile magice. Dar când iubita lui, care a încercat să-l asasineze pe Arthur este condamnată la moarte, Mordred schimbă tabăra, trece de partea Morganei, îl demască pe Merlin acesteia şi îl ucide pe rege.

 

La fel se întâmplă şi în viaţa reală. Se rup prietenii, se destramă familii şi ajung să se ucidă pentru că anumite experienţe negative cu puternice încărcături emoţionale îi fac să creadă că fiecare vorbă sau gest a fost un atac la propria persoană.

Acest lucru se întâmplă atunci când experienţele sunt privite dintr-un punct de vedere foarte egocentric.

Când o persoană vede experienţele personale ca fiind în serviciul şi beneficiul altora, aceste experienţe au rolul de a întări compasiunea şi blândeţea şi înţelegerea celorlalţi.

 

14Manipularea are picioare scurte şi are nevoie de aliaţi noi

 

Pentru că Morgana a devenit un duşman al lui Arthur o vedem adesea în căutarea de aliaţi pe care îi manipulează cu puterea cuvintelor meşteşugite, sau cu forţa, ca să aducă război asupra Camelotului. Dar la sfârşitul episodului apare singură, înfrântă, rănită, mergând spre alte destinaţii în căutarea altor aliaţi.

Prin contrast, îl vedem pe Merlin cum îl sfătuieşte pe rege ca să ia cele mai bune decizii pentru el şi pentru popor. Când regele se simte slab, singur şi înfrânt, „izgonit” (făcut să fugă, mai exact) din castel de armata Morganei, îl vedem pe Merlin cum îl încurajează şi îi spune o poveste despre sabia Excalibur. Apoi în faţa poporului, care îl iubeşte ca pe un conducător drept şi cu compasiune pentru popor, îl ajută să scoată sabia din stâncă şi să câştige bătălia.

Probabil că şi tu ai întâlnit oameni ca Morgana, care prin puterea de răsucire a cuvintelor au reuşit să „te convingă” să faci o activitate, să cumperi ceva care nu-ţi folosea şi să te simţi folosit. Probabil că în scurt timp ai evitat să mai ai relaţii cu acea persoană care te-a manipulat.

Aşa se face că mulţi vânzători care manipulează oamenii să facă anumite cumpărături, au nevoie de clienţi noi pentru că pe cei vechi îi pierde la fel de repede.

Dar la fel de bine, probabil ştii persoane care ţi-au spus nişte cuvinte care să te încurajeze, să-ţi ridice moralul sau care te-au convins să faci ceva, dar de care ai fost pe deplin mulţumit. Sunt convinsă că între tine şi acea persoană s-a legat o relaţie de prietenie specială şi durabilă.

Specialiştii în comunicare spun că diferenţa dintre manipulare şi convingere (cu integritate) este că cel ce manipulează îşi urmăreşte interesul propriu şi relaţia este de foarte scurtă durată. Cei ce conving (cu integritate, fiind ei înşişi modele a ceea ce propovăduiesc), se gândesc la beneficiile celorlalţi sau la relaţii de tip câştig/câştig. Aceştia, prin ceea ce SUNT şi fac şi spun creează relaţii de lungă durată.

 

15Rezultatele sunt fructe ale diferitelor rădăcini.

 

Merlin are o fire foarte plăcută, veselă, plină de compasiune şi bunătate pentru oameni. Dacă cineva suferă, chiar dacă ştie că în viitor poate face mult rău, nu-l lasă inima să îl lase să moară.

Îşi foloseşte magia mai ales asupra obiectelor şi împotriva altor acte de vrăjitorie ca să-l salveze pe Arthur, pe sine şi pe alţi semeni. Atunci când îşi încearcă magia în alte scopuri, scoate lucruri frumoase (un trandafir, un fluturaş).

În contrast, Morgana scoate şi lucrează doar cu şerpi, rădăcini de mătrăgună şi alte creaturi înfiorătoare.

Prin urmare, cum e inima omului, aşa sunt şi acţiunile şi rezultatele.

 

Cu drag,Fănica RarincaFii autodidact!






 Ti-a placut articolul?
Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

Fanica Rarinca

Profesor de Geografie din anul 2000 în orașul Galați. Am început un proces de dezvoltare personală în anul 2010. În 2014 am deschis acest blog. Am scris câteva cărți de dezvltare personală: Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea, Iertarea (publicată doar pe Amazon.com) precum și cărți de literatură cu conținut de dezvoltare personală, Guru și Ciocârlia pentru copii și Mica Stea Portocalie pentru adolescenți și adulți.

7 thoughts to “15 LECŢII DESPRINSE DIN FILMUL MERLIN”

  1. Draga doamna ca de obicei ma bucura comentariile dvs. cat si faptul ca sunteti deschisa la comunicare si aveti capacitatea de a intelege pareri diferite de a dvs. dar care sunt un alt punct de vedere in privinta unor realitati fie ele si fictiune.
    Intr-adevar acest film are multe lectii contemporane pentru noi si care imbina ceva din lumea veche si din lumea noua ,ca sa intelegem ca de fapt ca specie si evolutie nu ne-am schimbat prea mult – asa incat de multe ori te intrebi – ei avand mai putine avantaje tehnologice sau de comfort si chiar acces la informatii generale, stiau mai multe elemente practice , noi avand mai multe cunostinte dovedim ca stim si manifestam mai putine – acceptand manipularea si automanipularea.
    Revenind la tema propusa voi incerca sa imi exprim cu acceptul dvs. punctele mele de vedere care provin din propria mea realitate si educatie.
    1. Pune pasiune in tot ce faci. – Este adevarat, dar pentru asta trebuie, chiar trebuie sa stii ce vrei si sa iti asumi sa faci ceva in care sa pui si ceea ce se numeste suflet. Adica acea parte din tine care simte ca are de adus o plusvaloare si unicitate lucrului, starii de fapt prin implicare totala o perioada de timp. Diferentele sunt sesizabile imediat. Caz concret cum prajesti un ou. Din carte este simplu. Pui o tigaita pe foc, pui ulei, lasi la incins putin, spargi un ou, pui sau nu un capac, cand e facut il servesti. Dar realitatea este ca daca pui doua persoane cu aceeasi retea in fata – oualale vor iesi diferit nu numai ca aspect ci si ca gust. Daca il faci dupa carte strict -va iesi intr-un fel. Daca il faci cu bucuria de a fi cel mai bun ou si cel mai frumos si cel mai gustos pe care l-ai facut vre-o data- va iesi exceptional pentru oricine a mancat vreodata si va spune ca oul tau este ce nu a crezut ca exista ca bunatate. Asta este diferenta in face ceva ca au spus altii, ca au scris sau ca au pus pasiune si asta s-a transmis mai departe chiar intr-un lucru aparent banal. Copiii fac asta cu mare bucurie mai ales daca le dai voie sa se joace in bucatarie cu aromele si cu culorile. legumelor, fructelor, condimentelor. Chiar fac magie in bucatarie. O doamna moderna sau o femeie de succesuri – va deschide o conserva. O femeie adevarata stie sa faca din aceasta activitate o forma de bucurie , relaxare, relationare cu cei dragi, implicandu-i, educandu-i placut, facand bunatati magice si unice care se topesc in burticile celor dragi.
    2. Nu te lua prea in serios si distreaza-te pe parcurs. Da , este o forma de sanatate mintala si emotionala. Daca nu ai bucuria de a face ceva sau ceea ce faci mai mult te consuma ca timp si insatisfactii categoric va fi un chin si poti esua chiar cu cele mai bune intentii si profesionalism. Pur si simplu te blochezi singur. Bunica mea m-a invatat cand simt ca nu mai stiu nimic si nu am nici o idee in cap – e foarte bine, inseamna ca e timpul pentru o pauza. Atunci sa ascult o muzica care imi place si sa ma bucur sa dansez ca un copil fara nici o grija, fara nici o raspundere si/sau sa merg intr-un parc unde se joaca copii si sa ii privesc. Din jocul lor privindu-i detasat cum relationeaza sau ce preocupari au – am multe de invatat. Copiii au mintea focalizata pe bucuria de a face ceva deosebit care sa le placa si sa ii relaxeze. Asa ca am de invatat cum sa fac asta util. Si functioneaza. Mi-au venit cele mai bune si mai practice idei nu doar pentru mine ci pentru situatia in sine de care depindeau multi.
    3. Fii deschis la sugestii. Este adevarat, dar conteaza cine ti le da si de ce. Cine este responsabil de consecinte sau de ce trebuie sa scoti tu castanele din foc cu mana ta pentru ca cineva iti sugereaza ca asa e mai bine pentru tine… oare ? Cand cineva iti da un sfat pe care tu nu il ceri – pot fi mai multe situatii – ori te vede si te indruma pas cu pas constient fiind ca isi asuma impreuna reponsabilitatea lucrului bine facut, ori …de aceea este ca bine ca inainte de a te lua dupa ce spune cineva, sa treci prin filtrul propriei tale ratiuni utilitatea acelui lucru, eveniment pe termen scurt sau lung , deoarece tu esti cel ce vei suporta la un moment dat consecintele. Faptul ca este considerat un intelept …din X motive… nu este o garantie ca ti se potriveste tie…daca consecintele nu le poti accepta a le asuma. Ce a spus Freud era valabil in perioada lui cu anumite comportamente si consecinte in acel cadru social, educational, cultural. Nu mai este valabila azi, decat ca importanta a erosului in viata fireasca si de manifestarea fiecaruia, ca un fapt normal ,care ne afecteaza calitatea psihicului si a nevoilor de manifestare in anumite perioade ale vietii.
    4. Cauta-ti unul sau doi mentori de la care sa inveti. Pentru mine si pentru orice alt tanar primul mentor este cel care te creste si care este principala figura respectata de familie din viata ta. Valorile de familie se creaza in primii sapte ani – ceea ce reprezinta coloana ta verticala de valori, valabila mare parte din viata ta si in care iti formezi obiceiurile baza de care- si care, vor avea consecinte majore in realitatea ta obiectiva zilnica. Copilul isi formeaza caracterul dupa figura emblematica a unei familii sau cu cine sta cel mai mult. Pentru mine au fost bunicii – dintr-o intamplare bunica mea a fost vraci si o femeie foarte inteleapta – asta nu inseamna ca nu am facut greseli si nu am suportat consecintele acestora. Dar sfaturile ei primite in copilarie m-au ajutat sa depasesc multe momente dificile in viata mea gandind, gandind, gandind si asumandu-mi consecintele indiferent cum au fost. De la ea am invatat ca puterea sta in intelepciunea familiei mostenita cu bune si cu rele si ca avand aceste cunostinte, voi stii sa imi asum responsabilitatea propriei vieti gandind de doua ori inainte de a actiona si asumandu-mi responsabilitatea gandurilor si a faptelor mele. Si de asemenea care sunt mostenirile traditonale care intr-o situatie de criza ma vor face sa imi castig existenta. Conteaza cine este langa tine si isi asuma consecintele a ceea ce devi. Daca nu, mai exista si scoala vietii care este mult mai aspra si care te poate duce acolo unde nu te astepti – poate bine, poate rau, oricum este o scoala a adevarului, tu fata in fata cu tine cu ingerii si proprii demoni. Mentor nu este cel ce ia diploma de mentor ci acel om pe care il respecti si simti ca ai ceva practic si util de invatat de la el/ea prin tot ceea ce a realizat in viata si bune si mai putin bune pastrandu-si demnitatea umana si profesionalismul, fiind un om intre oameni. Restul pentru ca au o diploma si un curs…..sunt povesti de adormit ….dar daca ai timp de viata si bani de pierdut … reprezinta si acesta o experienta.
    5. Crede in tine si in calitatile tale. Da este foarte adevarat. Am vazut si cunosc medici care au devenit foarte buni in ceea ce fac ca activitate pentru oameni in momentul cand au inceput in paralel sa studieze un instrument muzical si sa isi manifeste creativitatea de a incerca poate imposibilul. Unul dintre acesti oameni ce iubeau infinit copiii, viata, credinta in frumusetea si perfectiunea mecanismui acesta magic de vizibil si invizibil uman de perfectiune si interdependenta a fiecarui organ, functii, de a intelege dincolo de intelegere – amestecului de divin si material din om – precum a fost regretatul Prof. Pesamosca. Pentru mine el a fost omul care isi cunostea si manifesta Darul pentru care s-a nascut si doar el il putea manifesta asa. Sunt multi – dar eu in preajma lui am fost un timp scurt dar relevant. Cand opera pur si simplu stralucea – era ca si cum devenea un spirit de lumina. Se intampla si la oamenii care fac ceva cu pasiune si credinta – pur si simplu stralucesc- radiaza. Se spune ca asta e „talentul” mamelor. Dar asemenea lui sunt multi care asa se nasc si isi aduna in viata cunostintele care il ajuta sa isi manifeste Darul ca ceva ce vine de la sine, fara nici un efort obligational, dar asumant de raspunderea de a stii. Pentru ceilalti chiar cu aceeasi pregatire educationala poate fi de neinteles. Nu scoala si nu diploma te face profesionist ci pasiunea si ceea ce simti ca iti canta inima si doar tu intelegi, indiferent de domeniu de activitate. Lumea a fost construita nu de cei care au avut studii ci de cei ce au impins cunoasterea dincolo de prezent din propria viziune a viitorului – Jules Verne, Tesla, Edison – nu au fost intelesi de cei din generatia lor pentru ca ei erau diferiti si convinsi de adevarul pe care cautau sa il demonstreze. Fiecare avem ceva deosebit care ne da particularitati unice si care ne pun in diferite momente in valoare – deoarece doar noi stim atunci cea mai buna solutie si ne-o asumam pentru binele tuturor.
    6. Ce se intampla azi reprezinta consecintele unor activitati din trecut. Categoric. Dupa ce nasti, devi mama. Daca iti cumperi casa cu credit – vei plati rate la banca. Daca iti rupi un picior, vei purta proteza. Daca furi s-ar putea sa fi prins daca nu ai relatii si nu imparti prada cu altii si pentru asta trebuie sa fi politician roman deoarece beneficiezi de imunitate. Sunt legaturi directe si indirecte in absolut orice si nu exista efect fara sa existe o cauza. Acum ca efectele sunt cum sunt, tin de evolutia in timp. Eu nu am inteles nici azi de ce fiica mea a fost omorata din incompetenta medicala si inca mor copii la nastere si mame azi, desi avem cadre medicale si de ce invatamantul este cum este …de unde le-a venit ideea supravegherii ca la sclavi la examenul de bac. A ajuns de speriat bacu-ul asta ca ceva ce ….nu inteleg utilitatea, relevanta sau scopul educativ, dar eu nu sunt politician. In viata sa intrii printr-o umilire , supravegheat ca un infractor – si se numeste examen de maturitate. O fi si asta o consecinta a …bataii de joc noi fata de noi ca popor si educatie si invatamant si cultura si libertatea pe care ne-am dorit-o a o manifesta asa. Mai lipsesc lanturile si ghiluleaua de la picioare, eventual coroana cu spini pe cap.
    7. Maretia din umbra versus dorinta fanatica de putere. Depinde in ce familie te nasti si care sunt valorile acesteia de manifestare. Sangele apa nu se face si ceea se manifesta bunici, parintii, aceea va manifesta la un moment dat copilul, tanarul, maturul. Le ai in sange si se manifesta independent de tine. Tine doar de conjunctura ca sa tisnesca la un moment dat. Se si spune ca „ce se naste din pisica, soareci mananca” si oricat de mult ai educa- undeva tot va lua calea. Sunt o suma de contradictii care nu se armonizeaza. Exista o vorba din batrani care spune cam asa „A fi domn e o intamplare a fi om e lucru mare”. Daca domn ajungi cu o diploma, om ajungi cu fiecare fapta. Cand este vorba de bani si mosteniri….si unii oameni ce pareau buni devin fiare. Pe un om il vezi exact cum e in cateva momente cheie – cand castiga brusc foarte multi bani si i se schimba situatia. Cand ii dai puterea de decizie intr-o societate , companie si atunci ii vezi caracterul si cum a ajuns acolo si poate gestiona situatia, sau cand pierde totul. A ramane fidel si constant valorilor tale umane si profesionale cat si cuvantului, angajamentelor asumate ….sunt rare cazurile… pentru bani, putere, interese imediate… transformarea dureaza cateva secunde. Si le vedem zilnic.

    Voi continua mai tarziu.

  2. 8. Depaseste-ti limitele. Sunt momente in care firesc nu ai capacitatea de a te mobiliza la adevarata ta valoare. Toti avem si asta inseamna ca trebuie sa te retragi un timp in tine cu tine si apoi sa reevaluezi cum te pozitionezi in realitatea ta si daca activiatea pe care o desfasurai merita cu adevarat acel efort. Daca da, atunci vei gasi solutii noi mult mai productive. Fiecare dintre noi, desi invatam aceesi teorie avem metode diferite de a realiza un lucru sau un obiectiv adaptandu-ne dinamic la realitate. Teoria spune ca…dar practica ne demonstreaza ca daca nu tii cont de particularitatile prezentului …vei realiza ceva …care s-ar putea sa nu ii fie nimanui de folos chiar daca structual e bun – practic, el trebuie particularizat la situatie sau la beneficiar sau la echipa. Asta o face un om constient ca binele nu este cel din credintele lui si cel de care si ceilalti se pot bucura si recunoaste. Mai dificil este cand vrei sa educi pe cineva catre noi valori fara sa il manipulezi si doar sa ii starnesti interesul de a isi cauta singur informatii si de descoperii valorile prin propria metoda. Sau cand oricat de bolnav ai fi, te ridici din pat pentru a ajuta pe ceilalti catusi de putin si asta iti va grabi implicit insanatosirea. Oricine , oricand isi poate depasi limitele de orice tip cu o singura conditie – sa isi doreasca, sa simta cu toata fiinta ca asta vrea si sa isi asume sa reusesca indiferent de ce se intampla pana acolo. Este puterea interioara, modul cum isi gaseste utilitatea in propria viata.
    9. Succesul inseamna 5% talent – 95% munca si invatare continua. Este adevarat dar ….se aplica diferit de la caz la caz. Daca iti doresti o anumita profesie, pentru ca parintii vor sa te indrume catre ea, deoarece sunt convinsi ca asa e spre binele tau, dar tu nu o faci decat de impinsul lor, cu toata munca depusa si anii de viata oferiti scolilor si bibliotecilor nu vei avea niciodata satisfactiile pe care le are cineva care face acest lucru din bucuria sufletului simtind ca pentru asta s-a nascut. Scoala te invata sa inveti, bibliotecile iti pun la dispozitie studii si pareri ale diferitilor autori din perioade si experiente diferite , fiecare fiind pasionat de ceva. Uneori ramai uimit de ce cunostinte complexe aveau, neavand tehnologia de azi. Dar asta este diferenta intre a te preocupa si a iti cauta informatii pentru a iti dezvolta universul de cultura si cunoastere din mai multe puncte de vedere evolutiv, comparativ si cum te ajuta stiinta de ieri, azi. De asemenea poti sa vi cu aportul tau de experienta si asta iti va da satisfactii nebanuite. Este adevarat de asemenea ca sunt oameni care se nasc cu o stiinta proprie de manifestare si nu exista cine sa ii autorizeze deoarece ei asa s-au nascut. Mozart este un exemplu si alti copii geniali care manifesta Daruri neobisnuite pentru varsta lor. In contact cu scoala si cu ceilalti …ori evolueza ori se distrug fiind obligati sa gandesca sau sa actioneze uniform. Ei au alt stil de a invata sau de a se manifesta. Si apar in familii obisnuite care greu se adapteaza la micul geniu sau …..se straduie sa il ajute sa isi manifeste talentul – . Real fiecare dintre noi in copilarie manifestam genialiate si curiozitatea de a ne manifesta talentele … dar….viata ne modeleaza dupa ….cum suntem educati sa ne aliniem, nu sa ne manifestam unicitatea…o vom face poate mai tarziu sau….
    10. Invatare si dezvoltare continua. Da fiecare zi este o lectie de viata. Scoala primara se termina odata cu clasa a 4 a, gimnaziala cu clasa a 8 a, liceeala cu clasa a 12 a, universitara depinde de domeniu ales – dar scoala vietii este o scoala continua. Iar daca doresti sa fii bun in profesia ta si sa te adaptezi realiatilor intr-o continua schimbare – inveti mai toata viata. Dar nu exista nici o siguranta ca invatand mereu, ai mai multa stabilitate. Ai mai multe cunostinte si capacitatea de adaptare la schimbari. Ideal ar fi sa iti gasesti Darul cu care te-ai nascut si pasiunea pentru care crezi ca poti sa dedici timp pentru a o manifesta – si atunci nu mai muncesti in sensul de obligatie ci in sensul de bucurie de manifestare a eu-lui tau. Devii cel ce citeste mai mult si scrie mai mult sau cerceteaza sau realizeaza practic ceea ce ii place. Sunt bucatari, cofetari sau alte profesii care fac arta si unicate in profesia lor si aduc mai multa bucurie celor apropiati decat un inginer fara tragere de inima care are o diploma si ocupa un post dar… exista un proverb care spune asa” e bine ca omul pregatit sa fie la locul potrivit”. Ar fi ideal sa fie asa in toate domeniile dar…..
    Voi continua mai tarziu.

  3. 11. Ce nu te doboara te intareste si fiecare problema are solutia ei. Un vechi proveb chinez spunea ca : Daca o problema are o solutie , la fel de bine are si alte solutii, conteaza sa – o alegi pe care cu care tu esti impacat. Daca o problema are doar o solutie s-ar putea sa ai nevoie si de altii sa o gasesti – depinde a cui si pe cine ajuta rezolvarea problemei. Daca o problema nu are nici o solutie – uit-o, nu o vei gasi nici tu dar iti vei irosi timp din viata cautand-o. Toata viata invatam fie ca recunostem si acceptam acest lucru fie ca nu. Bunica mea m-a invatat ca toate popoarele au intelpciunea lor pe care au transmis-o generatiilor urmatoare prin proverbe, zicatori, basme, povesti, legende, ghicitori. Majoritatea au fost transmise pe cale orala si fac parte din bagajul cultural. O parte au fost preluate in scris si folosite de religii deorece sunt pilde de intelepciune dar pot fi foiste la fel de bine si in manipulare sau odata cu accesul la invatatura au aparut scribii, editurile si cartile scrise de diversi autori care au preluat din intelepciunea populara. Tot ceea ce suntem azi se bazeza pe experienta si intelepciunea lor ca fiind provenita din directa experienta si din dorinta de a se autodepasi. Este foarte adevarat ca intelepciunea care spune ca orice pe lumea asta are o cauza si un efect, ca erou este cel care risca si se sacrifica pentru comunitate, ca frumusetea umana sta in valoarea personala a calitatilor si atibutelor umane de tip cunostere, respect de sine, comunitate, natura, logica, etica, ordine, disciplina, munca, creativitate, compasiune, altruism, prietenie, iubire, responsabilitate – a fiecaruia indiferent de sex, credinte, varsta. Problemele ni le creem prin lipsa de adaptare la realitate dinamica. fiecare crede ca adevarul din mintea lui corespunde cu adevarul din minte altuia si aici apar neintelegerile care sunt provocate fie din nestiinta, fie din orgoliu, fie din lipsa de asumare de raspundere personala, fie doar pentru a strica, distruge, creea probleme pentru a se folosi de acestea in alte scopuri. De aceea inainte de rezolva o problema este bine sa ne intrebam cine a provocat-o si pe cine ajuta rezolvarea ei. Daca noi am provocat-o …din X motive avem obligatia morala de o solutiona. Daca cineva fara cunostinte si fara respect si fara sa isi asume reponsabilitatea a creat-o deoarece a avut mai multe avantaje asa…este dificil ca altcineva sa o solutioneze. Un om intelept inainte de decide ce si cum sa faca….este mai bine sa gandeasca in ansamblu. De unde provine problema…este o problema…merita sau nu a fi rezolvata…de catre cine… si daca are sau nu sens si valoare reala de a da un sfat sau chiar de a o rezolva practic. Bunica mea spunea ca niciodata sa nu ai pareri in casa si in viata altuia – unde tu esti doar vizitator nimic mai mult. Nimeni nu este expert in problemele altuia, uneori nici tu in propria viata pana nu te lamuresti singur ce vrei – atunci apar si cele mai bune solutii – pentru ca tu le-ai luat si le-ai asumat inclusiv responsabilitatea,nu numai rezultatele de care automat beneficiezi indiferent cum sunt. De aceea bunica mea spune ca inainte de a pleca in alta tara sa studiez care sunt traditiile, obiceiurile, cutumele, valorile culturale si intelepciunea populara a acelui popor. Este adevarat ca democratia si globalizarea asta a cautat si asta face, sa distruga elementele de valoare, de traditie si de identitate a culturilor milenare pentru a ii desradacina si pentru le folosi teritoriile si resursele naturale. Simplu „destrama si condu”. cine nu isi cunoaste istoria neamului , nu isi cunoaste radacinile sunt ca ciulinii Baraganului candva odata – ramuri uscate in pustiu in bataia vanturilor. Dar asta tine de constiinta de neam, familie, valori si edcucatie sau lipsa acestora. Nu banii in sine sunt valori – ei sunt doar mijloace de schimb. Cand banii sunt mai presus de valorile nemasurabile si filoanele de radacini puternice in istorie – devenim pulbere precum pamantul nemuncit. Daca pamntului ii arati banii pe care ii ai in buzunar ..sau cardul… cu siguranta nu iti va oferi nici adapost, nici apa, nici hrana… va trebuii sa depui efortul de a muncii inteligent. Este adevarat ca exista si varianta de a le fura sau jefui de altii cu forta armelor sau a indatorarii financiare. Dar resusele pamantului sunt limitate iar daca pamantul nu produce …toti banii nu pot cumpara viata indiferent de tehnologie. Asa incat avem de invatat sa respectam si sa refacem ceea ce am distrus si sa colaboram reciproc avantajos.
    Voi continua mai tarziu.

  4. 12. Activitate complementara. Orice faci in timpul unei zile te invata ceva. Ordinea si curatenia pe care o faci zilnic fata de camera ta, casa ta, fiinta ta atat ca aspect fizic general cat si ca atentie pentru detalii si unicitate. Modul cum alegi cu ce te hranesti atat ca alimente pentru corp cat si ca informatii pentru minte si alegerea intre ceea ce iti place, iti este util si iti este necesar. Nu tot ceea iti place este si util si nu tot ce iti este util iti este placut, dar cineva pentru tine – adica tu insuti ar fi bine sa le faci. Daca le face altcineva … slabe sanse sa fi multumit sau sa apreciezi …sau sa inveti ceva… deoarece…la un moment dat acel altcineva nu va mai exista si va trebui atunci, subliniez trebuie – sa le faci…. mai ales cand iti schimbi statutul si vrei sa devii matur si independent. Aflii care este pretul real al maturitatii si consecintele acestuia atat pentru tine cat si pentru toti ceilalti din preajma ta. Ideal ar fi ca educatia de acasa sa te invete sa preiei o parte din sarcini si responsabiliati pentru tine insuti si pentru apartenenta ta la familia unita, adaptate la realitate. Obiceiuri ce te vor ajuta foarte mult si in viata de adult, oriunde pasii vietii te vor duce. Vei gasi resursele in tine de a te descurca indiferent de conditii, tu fiind cel/cea care decide pentru sine care ii sunt prioritatile si ce iti asumi in comportamente si fapte. Valoarea acum este data de …dar consecintele sunt….deci ne indreptam catre….. Dar inca oricand se poate schimba ceva printr-o trezire a constiintei nu religioase, nu politice, nu revolutionare … ci a constiintei si asumarea responsabilitati de sine in propriul prezent, asumand-ne consecintele directe ale gandurilor si faptelor zilnice de la cele banale pana la cele familiale, profesionale, sociale. Constiinta propriei valori fata de sine, familia de origine cu calitatile si defectele ei….in care este bine sa luam ceea e mai bun si sa ne controlam cand apare ceea ce este mai rau in momente de tensiune, cand riscam sa facem aceleasi greseli verbale sau de atitudine si comportament pe care le detestam- dar sunt in noi. Pentru asta nu trebuie sa cerem iertare la biserica ci celor fata de care am gresit si gresim fiind atenti la autocontrol spre a nu repeta. Cuvintele si gesturile odata manifestate nu le putem retrage si ele marcheaza existenta celor apropiati si a noastra uneori definitiv. Cand cineva pleca in alta dimensiune este prea tarziu sa iti para rau sau sa iti ceri iertare. Toate au timpul lor. Si toate faptele noastre si gandurile de care nu suntem mandrii si provin din exacerbarea egotica si a orgoliului nu fac altceva decat sa ne imbolnaveasca crunt, la fel si pe cei ce suporta consecintele mainfestarilor noastre cu capul plecat dar clocotind de furie si eventual de razbunare. Devenim din oameni, neoameni si nici o religie nu ne scapa de consecinte. Curatarea este in fiecare zi prin autocontrol si prin asumarea raspunderii personale in a indrepta situatiile in care din diverse motive mai mult sau mai putin atenti gresim. Credem ca suntem superiori sau toleranti cu noi dar intoleranti cu ceilalti . Varsta , sexul, banii nu reprezinta atuuri ci responsabilitati in a manifesta maturitate, rabdare si capacitatea de a te face inteles – asumandu-ti totusi ca nu stii tot, s-ar putea ca dreptatea sa fie la celalalt avand pe termen scurt sau lung dreptate fie ea si partiala. Categoric niciodata nu vom fi perfecti si nu vom fi precum isi imagineaza alti ca trebuie sa facem – dar fata de noi insine , fata de constiinta, mintea si sufletul nostru sa fim curati, nu prin ignorare si uitare ( pentru ca si astea genereaza grave si grele afectiuni) si prin actiuni normale si firesti de comunicare si solutionare a oricariu conflict pasnic si inteligent – scopul fiind armonia familiei si a vietii personale. Asa ca activitati complementare, avem zilnic.
    13. Experientele cu incarcatura emotionala negativa duc la schimbari dramatice ale evenimentelor. De asta puteti fi sigura oricand, oriunde. Cand se intampla un eveniment cu conotatii negative sau dramatice suntem puternic afectati. Exemple as putea da nenumarate deoarece acestea sunt mai dese decat evenimentele fericite. Si aici sunt de la efectele calamitatilor naturale ca manifestarea naturii dezlantuite pentru care vinovati de fapt suntem tot noi. Este adevarat ca se taie padurile la munte dar efectele se vad in restul tarii nu doar la munte. Distrugem perdeaua protectoare de mediu, calitatea aerului, ecosisteme intregi de viata, plamanii naturali ai planetei care sustin viata pe areale intregi si purifica si creaza atmosfera protectoare a planetei de radiatii solare si a campului vital al aerului necesar mentinerii si intretinerii vietii. Dar cui ii pasa… banii conteaza…dar cu bani s-ar putea sa …nu avem zile. Ca se fac experiente si sondari pentru gazele de sist in zona vulcanica pe insertia a doua placi tectonice principale fara ca cineva sa isi asume consecintele …bani conteza efectele le suporta prostii care oricum nu invata si nu citesc nimic decat ca daca este o nenorocire a fost vointa divina ca suntem rai si pacatosi dar constinuam sa fim si rai si pacatosi si prosti si speram la mantuire. Nici orice divinitate in persoana nu ne-ar ierta de prostiile pe care le facem ..pentru ca sunt absurde … dar continuam… ca poate. Noi romanii nici nu avem nevoie de dusmani – noi ne distrugem zilnic orice valoare si o facem temeinic de …se distreaza si ne folosesc toti cum vor ca pe turma care o mani si se ajuta singura sa ajunga in prapastie. Cei ce stiu ce vor – vor terenurile nu vor si oamenii si la asta noi chiar ii ajutam. Cu durere in suflet ma intreb cum in atate mii de ani nimeni nu a reusit sa ne destrame cum au reusit conducatorii si chiar noi in ultimii 25 de ani. Este o performanta istorica demna de luat in semna tinand cont ca nici o tara nu isi vinde teritoriu cum am facut-o noi pe doi bani si un jepp, coca -cola, Macpuisor si comportamente absurde incalcand in picioare toate valorile traditionale de educatie, traditie, folclor, mestesuguri si mai ales cultura, educatie, scoli si valori in invatamant si cercetare. Saracia nu a constat in lipsa informatiilor media ci in dorinta de a obtine totul usor doar pentru placeri, fara munca si fara responsabilitate pe principiul „traieste clipa” si consecintele sunt dezastruase pentru noi ca natie ce ne stergem singuri de pe harta valorilor lumii – noi cei ce de fapt suntem si convietuim conform istoriei in leaganul civilizatiilor si la confluenta culturilor – o ironie a sortii. Avem tara cea mai bogata in toate tipurile de resurse, relief, anotimpuri, diversitate de fauna si flora, calitate a solurilor, retea hidrografica cu ape atat potabile si dulci cat si termale sau terapeutice, delta, fluvii, Mare si litoral – 47 de zone de folclor autentic si intelepciune milenara – de toate ne batem joc zilnic fiecare dintre noi prin atitudinea zilnica pe care o avem fata de darurile acestui pamant , prin ceea ce facem si mai ales nu facem zilnic. Suntem necivilizati pentru ca am luat tot ceea ce altii ne-au exportat – prostia si infatuarea, lipsa de orice forma de respect fata de orice este romanesc si adoptarea unor comportamente triviale si infractionale ca fiind cheia succesului. Am fost provocati sa muscam din marul otravit …..dar cine nu cunoaste nici istoria , nici povestile ….nici intelepciunea populara …. trezirea este dura, trista ca o rata jumulita lesinata dupa ce s-a imbatat cu visine din visinata si gospodina a jumulit-o sa nu mara afara sa se aleaga cu ceva. Asa suntem si noi acum ca niste rate sangerande jumulite….dar e inca vara si cald…dar in fiecare an vine iarna. Anotimpurile ne invata si ritmul vietii ..dar… ca oameni,parca suntem loviti in cap, de nimic nu intelegem…..cuiva i-o folosii ca nu degeaba le-a provocat. Telefoanele si televizoarele sunt SMART – noi ….. !!!!!!
    14. Manipularea are picioare scurte si are nevoie de aliati noi. E firesc cand vrei sa ai puterea … pentru a o mentine ai nevoie de oameni slabi ca valoare dar buni executanti. Ce exemplu mai potrivit vreti decat conducatorii nostrii de 25 de ani cu toate serviciile adminstrative atasate pe acelasi principiul. La vremuri noi, tot noi. Cine trage sforile de fapt se distreaza, cine suporta consecintele ….. e vai si amar…..dar parca tot nu ne trezim si continuam Si aici de veacuri un rol puternic il au religiile care trebuie sa adoarma constiinta populatiei sa o tina obedienta in prostie, nestiinta, turma compacta deplin ascultatoare fara constiinta proprie. Crede si nu cerceta si dai Cezarului cei al Cezarului – adica acceptati-va conducatorii orice ar face. Cred ca exista o divinitate pentru ca la un moment dat unele lucruri si fapte se echlibreaza – este adevarat ca in timp. Uneori este ca o combinatie intre mai multe elemente – bunica mea spunea ca dupa invatura Anticilor – ceea ce avem comun cu toti, toate fiintele acestei planete, suntem rodul de iubire intre Mama Pamant si Tatal Cer care isi iubeste toti fii si fiicele indiferent de forma pe care o au si unde sunt ca manifestari ale infinitei vieti si pentru asta datoram respect zilnic tuturor formelor si manifestarilor vietii, folosind ceea ce avem real nevoie si nedistrugand inutil. Este invatura tuturor Marilor Maestii ai tuturor timpurilor pastrata ca fiind sacra – dar nu ajuta nimanui daca o stiu doar unii si nu o manifestam toti. Ne-ar scuti de atata manipulare si ne-ar face pe fiecare mai responsabili si mai constienti fiind independenti si sanatosi in propria viata – a noastra a famiilor, a natiilor, a tarilor, a tuturor formelor si manifestarilor de viata. Avem de invatat ceva de la fiecare si impreuna ne putem cladi viata a caror valoare ne-o asumam si chiar traim prin actiuni firesti fara a strica , consuma, deteriora elemtentele constitutive ale planetei mama – care este real tot ceea ce avem si ne intretine la timpul prezent viata. Ce alta divinitate mai prezenta decat acesta si a cerului pe care il survolam si il respiram zilnic mai doriti ? Noi si cu sine nu existam fara aceste doua elemente – spatiul vital. Si ne suporta pe toti cu toate prostiile si aberatiile noastre zilnice – foarte toleranta pana cand mai platim si cu viata si cu ceea ce nu stim a aprecia la timpul prezent. Eu sunt o forma de adevart deoarece exist si sunt palpabila, tu esti o forma de adevar, si fiecare in parte e. Suntem acum aici pentru ca impreuna chiar daca nu stim in direct asa ne este mai bine acum si de noi depinde ce vom lasa generatiilor viitoare.
    15. Rezultatele sunt fructe ale diferitelor radacini. Da prezentul este suma evenimentelor trecutului aduse pana la momentul prezent fie ca ne place, ca nu ne place suntem singurii creatori prin deciziile sau indeciziile sau non deciziile noastre. Se spune ca nici un om nu se naste cu carte de instructiuni – si fiecare avem ceva de invatat toata viata – conteza cum aplicam in viata zilnica ceea ce am invatat – la ce concret ne foloseste. Indiferent ca ne place sau nu suportam toate consecintele fie directe fie indirecte. Conteaza tot ce facem nu pentru a le contabiliza si pentru ca altceva in afara de timpul vietii nu avem. Acum avem o varsta si pana acum am facut bune si ami putin bune, am realizat sau am pierdut toate prin hotararile noastre care nu toate s-au dovedit a fi benefice sau inspirate. Am incercat toate emotiile si am platit si faptele bune si pe cele rele si poate inca mai platim pe ici pe colo. Invatam sau nu si din lucruri bune si din greseli. Suntem si ingeri si demoni si de noi conteaza cum ne stapanim de noi. Cel mai greu este sa te cunosti si sa iti asumi cine esti de fapt . Ne dorim poate sa avem ca… sa fim ca… dar noi suntem ceea ce suntem si facem la timpul prezent. Bunica m-a invatat ca daca doresc sa fiu echilibrata sa caut ca eu sa imi tin mintea, sufletul si inima pe aceesi line verticala ce uneste pamantul cu cerul si cerul cu pamantul si atunci voi fi in armonie si cu mine si cu universul cunoscut vazut si nevazut dincolo de timpuri si asta sa o fac, sa o inspir si celorlalti oameni care aliniindu-se singuri vor fi mereu sanatosi, fericiti, impliniti in propria viata liberi si independenti, constienti de propria valoare si de constiinta prezentei lor in viata celorlalti, Fiecare stie singur ceea ce este mai bine pentru el/ea si poate sa decida ce schimbari face in propria viata pentru a avea aliniate cele trei daruri mintea, sufletul si inima cu tot bagajul lor infinit de cunostinte puse la indemana fiecaruia atat cat isi doreste sa cunoasca. Lumea si viata este infinita ca forme de manifestare asa incat nu avem timp sa ne plictisim ci doar curiozitate placuta si responsabila de a stii. Acesta este de fapt libertatea cu care ne-am nascut si o manifestam zilnic. Este si secretul nemuririi acestui neam care traieste prin fiecare membru al sau, constient de propria valoare de sine si de neam si de tara.
    Povestea lui Merlin este ca radacini si manifestari a tuturor popoarelor vechi. Cum ne educam copii, cum ne respectam batranii, cum ne asumam responsabilitatile, cum ne manifestam caliatile si defectele toate avand in viata reala un sens si un pret. E mai simplu de invatat din povesti – magia este in fiecare dintre noi – si se numeste iubire de viata. Venim pe lume din iubire sau asa speram, traim cautand si manifestand in felul nostru iubirea si plecam cand nu mai avem nimic de daruit lumii sau din x motive viata ne este luata. Tot ce avem este viata si iubirea ce o simtim in noi ca tot ceea ce avem de daruit si primit prin ceea ce facem si gandim zilnic. Iubirea nu insemna decat alinierea mintii, sufletului, inimii ca o constiinta a prezentei noastre benefice pentru aceasta lume . Sentimentele dintre noi cu emotiile atasate se numesc separat iubire de mama, de sora, de tata, de prieten/a, iubit/a, sot/ie, copil, tara – fiecare avand rolul si importanta lor in viata noastra. Suntem manifestari perfecte ale vietii cu atitudini imperfecte supuse evolutiei timpului. Acesta este invatura veche a marilor popoare ce deranjeaza prin simplitate si nemanipulare. Cu respect.

  5. Draga doamna iti multumesc pentru acceptare si imi cer scuze pentru greselile de scriere. Am o problema cred la calculator. Uneori textul apare dupa ce am scris la cateva minute. In dorinta de scrie ideile, nu am verificat textul cu mare atentie si aici este vina mea. Va multumesc si va doresc Sarbatori Fericite impreuna cu cei dragi. Cu drag si cu respect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.