Sunt foarte pasionată de filme. Îmi place să le urmăresc şi apoi, dacă povestea lor mi-a plăcut sau m-a impresionat foarte tare, le revăd şi nu numai odată.
Evident, există studii despre cât de mult rău pot provoca minţii umane, privitul în exces la filme sau televizor, sau statul timp prea îndelungat în faţa calculatorului. Sunt două cărţi pe care le-am consultat personal în legătură cu efectele televizorului şi calculatorului asupra minţii umane. Am făcut chiar şi un referat la comisia metodică acum câţiva ani legat de acest subiect.
Chiar eu am observat că atunci când mă uit la filme o perioadă mai îndelungată, devin foarte uşor mai irascibilă, poate din cauza faptului că nu mai reuşesc să mă odihnesc suficient, sau poate din cauza mesajelor negative din film care s-au infiltrat în mintea mea, în acelaşi timp cu mesajele pozitive, pe care în mod conştient am ales să le reţin pentru că le-am găsit foarte utile. Sau, poate că suspansul a acţionat asupra organismului meu prin intermediul emoţiilor şi a produs ceva schimbări chimice în organism. Cine ştie?
Oricum, am găsit multe idei foarte bune în filme şi profit de acest blog să-ţi spun şi ţie.
Cel mai vizionat film este Stăpânul Inelelor pe care l-am văzut de peste 20 sau 30 de ori. Şi de fiecare dată îmi place şi mai mult.
Dar în acest articol n-o să vorbesc doar despre Stăpânul Inelelor, ci de toate acele filme din care am învăţat câte ceva.
Sigur, cam din fiecare film vizionat am învăţat câte ceva, dar unele şi-au lăsat o amprentă pregnantă asupra mea.
Iată ce am învăţat din punctul de vedere al dezvoltării personale.
1. Punctul de cotitură
În majoritatea dramelor pe care le-am văzut povestea ne arată o persoană sau un grup de persoane care au o evoluţie descendentă. Care trec/e prin diferite nenorociri sau întâmplări nu tocmai favorabile. Aproape de mijlocul filmului există un moment în care personajul principal realizează că viaţa pe care o trăieşte depinde doar de el/ea. În acel moment DECIDE să facă o schimbare în viaţă, în obiceiurile sale dacă vrea să schimbe rezultatele pe care le obţine. Îşi stabileşte un plan de acţiune şi se ţine de el până ajunge la rezultatele dorite. Câteva filme care îmi vin acum în minte sunt: „Stupid, Crazy Love”, „Honney”.
Partea nereală în astfel de filme, este aceea că redă acţiunile sub forma unor sprinturi simple şi aproape imediat apar şi rezultatele dorite. De foarte puţine ori se înţelege că e nevoie să se SCHIMBE MAI ÎNTÂI MENTALITATEA ca rezultatele înregistrate să fie diferite. Cel mai adesea se înţelege că se nevoie să fie schimbată doar acţiunea şi rezultatele dorite apar rapid. În viaţa reală, rezultate diferite apar doar dacă sunt schimbate obiceiurile. De foarte multe ori, persoanele care doresc să facă nişte schimbări trebuie să facă eforturi conştiente şi susţinute o perioadă mai lungă de timp. Pentru că nu e uşor să schimbi nişte obiceiuri şi nişte tipare de viaţă adânc înrădăcinate. Dacă schimbările făcute se duc şi asupra stilului de viaţă şi al mentalităţii atunci şansele sunt mai mari ca rezultatele dorite să apară mai repede.
Dar pentru unii, rezultatele apar mai repede, pentru alţii mai greu. Multe persoane, la care aceste rezultate apar greu, au tendinţa de a renunţa la luptă. Pentru că nu înţeleg ce e nevoie să schimbe. Sau pentru că nu le place schimbarea.
2. Misiune personală
Fiecare dintre noi are o misiune personală. În filmul Sherk forever vedem ce s-ar fi întâmplat dacă el nu s-ar fi născut. O lecţie se desprinde de aici că fiecare dintre noi avem un rol pe acest pământ şi putem face lumea mai bună pentru noi şi pentru cei din jurul nostru. Poate că nu toţi putem efectiv să salvăm lumea aşa cum apare în filmele Stăpânul Inelelor şi Happy Feet II, sau în multe alte filme SF în care o mână de oameni luptă şi înving catastrofe naturale şi salvează omenirea. Dar putem să extragem cuvinte pline de învăţătură.
„Această sarcină ţi-a fost încredinţată ţie, Frodo, şi dacă tu nu găseşti o soluţie, nimeni n-o va putea face. (Stăpânul Inelelor – Frăţia Inelului)” Cum spuneam, nu toţi avem sarcina să salvăm lumea, dar fiecare are propria „cruce”, propria însărcinare pentru care trebuie să lupte şi să găsească drum spre îndeplinire şi nimeni altcineva nu poate rezolva asta în locul său.
„Chiar şi cea mai mică fiinţă poate schimba cursul istoriei (Stăpânul Inelelor – Frăţia Inelului)”. Păi, de ce nu? Fiecare dintre cei care au avut un rol în mersul istoriei lumii, au fost mai întâi bebeluşi, apoi copii, apoi adulţi. Dar prin ideile lor, prin muncă şi perseverenţă au început să schimbe mai întâi istoria vieţii lor proprii, apoi a celor din jur şi în cele din urmă a lumii.
„Misiunea ta, Bill, este să schimbi lumea (Happy Feet II)”.
3. Depăşirea fricilor
Primul pas pe care oricine trebuie să-l facă pentru a-şi depăşi fricile este să şi le cunoască. Să le recunoască. Al doilea pas în depăşirea fricilor este să existe un motiv, un obiectiv mai mare decât frica, ce-l poate motiva să meargă mai departe. Al treilea pas în depăşirea fricii este acţiunea.
Aici intră toate filmele biografice, multe din drame şi uneori chiar dintre comedii. Una dintre comediile prin care vedem cum un om învinge frica de dragul fiului său, este La vita e bella. în care un evreu ajuns cu fiul şi tatăl său în lagărele naziste, îşi învinge propriile temeri doar pentru a-i da speranţe de viaţă fiului său. Mi se pare haioasă de tot faza în care, deşi îngrozit, se oferă să traducă ce spune neamţul doar să-l facă pe fiul lui să creadă că totul e un joc.
În filmul The Bucket List, doi actori mari, Jack Nicholson şi Morgan Freeman colegi de salon într-un spital află că mai au câteva luni de trăit. Aşa că milionarul (Jack Nicholson) îi propune colegului să facă o listă cu ce ar mai vrea să facă cât mai au de trăit. Multe sunt acţiunile pe care cei doi se apucă să le întreprindă, dar milionarul care nu se temea de nimic din ce era mare, avea o teamă să se întâlnească cu fiica lui cu care se certase cu mulţi ani în urmă. În cele din urmă, după ce discută cu colegul lui, e convins de acesta să se întâlnească cu ea şi să se împace.
Cum să-ţi învingi frica de a iubi şi de a fi iubit/ă am învăţat-o din filmele romantice: 27 de rochii şi Wedding Date.
Câţi dintre noi nu avem o asemenea teamă, de a recunoaşte că am greşit şi să ne cerem iertare de la o fiinţă dragă?
Câteva replici din filmele pe care le-am văzut şi pe care le consider foarte motivatoare pentru depăşirea fricilor.
„Frodo: Ştiu ce am de făcut… doar că mi-e frică s-o fac. Aş fi vrut ca această sarcină să nu fi căzut pe umerii mei, aş fi vrut ca nimic din toate astea să nu se fi întâmplat.
Gandalf: Aşa îşi doresc toţi, dar nu putem noi să decidem. Tot ce avem de făcut este, ce putem face cu timpul care ne-a fost acordat (Stăpânul Inelelor – Frăţia Inelului)”.
„O viaţă trăită în frică este o viaţă pe jumătate trăită (Strictlly Ballroom)”.
4. Viaţa de familie
Familia este prezentă în majoritatea covârşitoare a filmelor. Putem să vedem care sunt tonalităţile cele mai potrivite, cele mai bune atitudini, cuvintele de încurajare sau de dojenire dintr-o familie care se iubeşte. Putem învăţa şi de la familiile al căror comportament nu ne place. Pentru că în procesul de învăţare, putem să luăm exemplu de la cei de care ne place şi putem să vedem şi cum nu ne place să fim. N-o să dau exemplu de filme, sau de învăţături din acestea referitor la viaţa de familie, pentru că fiecare îşi ia ce-i place.
5. Lucrul în echipă
Pentru mine, cel mai bun exemplu de film care ne învaţă despre lucrul în echipă este tot Stăpânul Inelelor. Aici vedem personaje diferite, care aparţin unor specii diferite, cu abilităţi diferite, care lucrează împreună pentru un scop comun. Unul este priceput la mânuirea sabiei şi citeşte urmele pe pământ, altul e maestru în mânuirea arcului şi citeşte semnele aerului, altul este foarte bun la a manevra toporul de luptă. Unul are simţul umorului, altul simţul aventurii, altul simţul onoarei şi altul e foarte grav şi serios. Dar împreună fac o echipă de neînvins, chiar dacă luptă pe planuri separate.
Un exemplu asemănător îl găsim şi în filmul animat Happy Feet II unde prin cântec, dans şi animaţie, cu umor şi voie bună este salvată o colonie de pinguini imperiali. După ce un iceberg a blocat căminul şi ieşirea pinguinilor imperiali, s-au unit două specii de pinguini, împreună cu elefanţii de mare şi cu krillii şi alte păsări care au depus efort şi au dansat să mişte icebergul şi să deschidă o cale prin care să iasă pinguinii imperiali din capcană.
Legat de lucrul în echipă Maica Tereza a spus: „Eu pot să fac asta, tu poţi face altceva. Dar împreună putem crea lucruri măreţe”.
6. Limitele noastre
În filmul Matrix aflăm că mintea noastră este ce acre ne limitează acţiunile de zi cu zi. Cu cât reuşim să vizualizăm mental diverse reuşite ale noastre, care par imposibile, cu atât e mai uşor să şi reuşim.
În filmul Stăpânul Inelelor se vorbeşte despre nişte fiinţe (nazguli – nici vii nici moarte) care nu pot fi ucise de niciun om. Chiar ele sunt foarte pline de încredere şi inspiră teroare, ştiind că niciun om nu se poate opune lor. Cu toate acestea, căpetenia lor este ucisă de o femeie. Pentru că ei nu şi-au imaginat că vreo femeia va pune mâna pe arme şi pentru că acea femeie a sărit la luptă pentru cineva foarte drag. Deci, dragostea ne poate ajuta să ne depăşim limitele, atunci când luptăm pentru cineva drag.
7. Să lupţi pentru un scop măreţ
În multe filme vedem cum personajele decid să lupte într-o competiţie sau pentru un trofeu sau pentru atingerea unui vis. Câteva exemple de filme pe acest subiect: Evan Atotputernicul, Concurând cu un vis, Happy Feet II.
a. Să munceşti constant pentru un vis chiar dacă pare imposibil de atins
Filmul The Showshank Redemtion (Închisoarea îngerilor) – unde personajul Andy Dufresne, închis pe nedrept pe viaţă pentru acuzaţia de o crimă pe care nu a comis-o, găseşte o cale de a evada. Abia la finalul filmului vedem în ce a constat munca sa în scopul evadării timp de ani de zile şi cum a reuşit să o facă. Deşi aparent era un deţinut model, a şocat pe toţi prin evadarea sa pentru că a luptat pentru un vis ce părea imposibil. Timp de peste 20 de ani a răzuit zilnic peretele cu un ciocănel şi a creat un tunel care să-l încapă şi pe care îl acoperea cu un afiş ca să nu dea de bănuit.
Filmul The Pursuit of Happyness, cu Will Smith în rolul principal, ne prezintă un tânăr care se străduia din greu să vândă nişte produse pentru a prospera. Personajul trece prin nişte perioade foarte grele dar nu-şi pierde speranţa. Soţia îl părăseşte pentru că nu mai crede în el, el trebuie să aibă grijă şi de fiul lui să şi vândă produsele, doarme prin adăposturi pentru că şi-a pierdut locuinţa şi nu-şi mai permite să achite o chirie, ajunge la un interviu cu haine pline de vopsea şi are multe alte necazuri. Cu toate acestea, pentru că a refuzat să renunţe, pentru că a continuat să viseze la o viaţă mai bună şi să lupte pentru ea, viaţa l-a răsplătit şi i-a oferit ceea ce şi-a dorit.
b. Să lupţi şi să depăşeşti obstacole, chiar dacă toată lumea îţi stă împotrivă sau îţi spune că e imposibil
In filmul Eight Below (Minus 25°), personajele principale sunt nevoite să abandoneze nişte câini haski foarte inteligenţi, care au fost prinse într-o furtună antarctică. Ajuns forţat în SUA, proprietarul câinilor, face demersurile pe lângă autorităţi să meargă înapoi în Antarctica să-i salveze. Este refuzat de toată lumea şi i se spune că e imposibil să ajungă în Antarctica în acea perioadă a anului. În cele din urmă, deşi toată lumea i-a spus că este imposibil să mai ajungă înapoi, decide să ajungă şi reuşeşte să-şi salveze majoritatea câinilor.
În filmul animat Happy Feet I, personajul principal, Mumble, un pinguin imperial care nu ştia să cânte, dar ştia să danseze este acuzat că pentru felul lui ciudat de a fi au rămas fără peşte de mâncare. Mumble, convins că e acuzat pe nedrept, alungat din colonie, pleacă şi promite să se întoarcă atunci când află cine le fură peştele. Urmăreşte un vas de pescuit până ajunge în SUA, unde prin dansul lui, reuşeşte să salveze colonia de pinguini.
Filmul Honney prezintă povestea unei tinere pasionată de dansul hip-hop, care luptă să aibă propria ei sală de dans, deşi era aproape imposibil de realizat. La început se angajează ca dansatoare şi coregrafă la un mare producător de videoclipuri. Cu banii obţinuţi plăteşte avansul pentru un spaţiu care să devină sala ei de dans, dar pentru că este agresată sexual de acel producător, pierde slujba şi riscă să piardă tot.
c. Să lupţi pentru ca binele să învingă.
Am ajuns iarăşi la Stăpânul Inelelor unde personajele îndură nedreptatea, foame, frigul şi alte forme de teroare dar continuă să lupte.
„Sam: E ca în poveştile acelea înfiorătoare, d-le Frodo, pe care le auzi sau le citeşti şi-ţi vine să nu mai citeşti şi te întrebi cum poate cineva să îndure aşa ceva şi totuşi să meargă mai departe? Dar ei continuau să meargă şi să lupte pentru că credeau în ceva.
Frodo: Dar noi în ce credem Sam?
Sam: Că există ceva bine în viaţa asta şi merită să lupţi pentru el”
8. Vizualizarea visului sau a coşmarului
În filmul Happy Gilmore (Ghinionistul), personajul decide să se înscrie la un concurs de golf ca să nu-şi piardă casa bunica lui care l-a crescut de mic. Ajuns în finală, se teme de concurentul lui căci e jucător profesionist, dar a fost învăţat de un maestru al jocului de golf să se vizualizeze câştigând şi să se gândească la ceva ce-l face fericit. În primă fază el pentru că se teme, se gândeşte cum prietena lui îl părăseşte pentru celălalt concurent, iar acesta din urmă câştigă casa bunicii. Asta îl face nervos şi ratează, dar atunci când devine încrezător, are gânduri fericite şi se vede iubit de prietena lui şi că o face fericită şi pe bunica lui, reuşeşte să dea lovituri câştigătoare. De aici, ca şi din cărţile pe care le citesc am înţeles că rezultatele noastre sunt în funcţie de sentimentele pe care le avem şi de ceea ce reuşim să vizualizăm în legătură cu visurile noastre. Vizualizarea viselor este foarte importantă.
În filmul Cinderella Man, un jucător de box mai în vârstă, trece prin marea criză financiară din anii 1930, ajungând să se bată ca să poată obţine o masă pentru familia lui. A suferit un accident şi nu mai putea nici să lupte, nici să muncească. Dar după ce se simte mai bine, revine în forţă în ringul de box contra unor boxeori cu un palmares impresionant. Ultimul jucător cu care trebuia să boxeze era renumit pentru faptul că încheia meciurile prin knok out şi moartea adversarilor în urma loviturilor primite. Totuşi în timpul meciului final, într-un moment de cădere îşi vede familia înfometată. Îşi revine şi termină meciul într-un mod spectaculos şi nesperat.
9. puterea unei dorinţe
„If you want it, you must will it/
If you will it, it will be yours” (Dacă vrei ceva, trebuie să ţi-l doreşti/ dacă ţi-l doreşti, va fi al tău. Happy Feet II)
10. Când vrei să fii perfect ca să impresionezi
Eu sunt o persoană perfecţionistă şi îmi place să fac lucrurile cât mai bine şi cât mai aproape de perfect. Dacă nu e perfect, mi-e teamă să nu fiu criticată, arătată cu degetul, umilită. Deşi sunt conştientă că nimeni nu e perfect şi că cele mai multe lecţii le-am învăţat din greşeli, mă tem să greşesc şi îmi doresc să fac lucrurile perfect. Ce se poate întâmpla când căutăm să facem lucrurile mult prea perfect? Nu mai suntem noi înşine. Devenim nervoşi, frustraţi, prea focusaţi pe perfecţiune şi dorinţa de a impresiona.
Trei comedii m-au impresionat din acest punct de vedere: Un socru de coşmar în care un viitor ginere (Ben Stiler) doreşte să fie perfect în faţa viitorului socru (Robert deNiro), Doi cuscri de coşmar în care acelaşi viitor ginere îşi doreşte ca familia lui să fie perfectă în faţa aceluiaşi exigent socru, şi miniserialul The worst week of my life, în care un alt viitor ginere în săptămâna de dinaintea nunţii comite greşeală după greşeală în faţa viitorilor socri din dorinţa de a fi perfect. Filmele ne arată şi sentimentele de frustrare care se nasc în inima personajelor odată cu fiecare greşeală şi cum în final realizează că cea mai bună modalitate de a intra în graţiile celorlalţi ar fi să fie ei înşişi.
11. Cum să te învingi când eşti dependent/ă de droguri, de shopping
Foarte bune în acest scop sunt comediile: Confession of a shopaholic (Ador să fac cumpărături) în care personajul principal face cumpărături iraţionale de haine şi accesorii de firmă cu cardul de credit şi este apoi umilită public de un recuperator de datorii şi filmul 28 de zile în care personajul, strică petrecerea nunţii surorii ei şi ajunge într-un centru de dezintoxicare. Personajele principale din cele două filme primesc nişte lecţii dure prin care sunt ajutate să îşi revină şi să renunţe la asemenea droguri.
12. Pregătirea face diferenţa
În filmele competiţionale vedem că pregătirea intensă către ceea ce ne pasionează, alături de schimbarea mentalităţii duce la rezultate spectaculoase în direcţia dorită. Dar nu numai în competiţii, ci şi în alte situaţii de viaţă.
De exemplu în comedia Stupid, Crazy Love, personajul principal Cal Weaver jucat de Steve Carell află că soţia lui l-a înşelat cu altul. După ce se plânge în fiecare seară prin bar către orice se află lângă el (fie că-l ascultă sau nu), este ajutat de un expert în seducerea femeilor cum să-şi recucerească soţia. Expertul îi devine un mentor şi îl direcţionează pas cu pas în ceea ce are de făcut. În cele din urmă obiectivul este atins şi Cal îşi obţine înapoi soţia. Bineînţeles în cele din urmă, lucrurile capătă o întorsătură foarte amuzantă în care expertul ajunge să se îndrăgostească de fiica celui pe care îl învăţa.
Filmul The King’s Speech ne prezintă problemele de vorbire ale unui prinţ jucat de Colin Firth, care în preajma celui de-al doilea război mondial devine rege. Familia lui a apelat la diverşi doctori logopezi care au avut metode de lucru ce nu l-au ajutat. În cele din urmă ajung la un logoped Lionel (jucat de Geoffrey Rush) care are metode neconvenţionale, dar care dau rezultate şi regele îşi îmbunătăţeşte dicţia şi calitatea discursurilor.
13. Folosirea darului cu care ai fost înzestrat
Filmul cu cea mai puternică forţă inspiraţională în acest sens este Legenda pianistului 1900. Un bebeluş este abandonat apoi găsit de un muncitor la bordul unui vapor în prima zi a anului 1900. deşi nu vede lumea exterioară şi nu primeşte lecţii de la nimeni, copilul care creşte este un adevărat talent în ce priveşte pianul şi destinderea turiştilor care se îmbarcă pe acel vapor cu melodii din toate colţurile lumii.
14. Gândire pozitivă versus gândire negativă
O comedie You, me and Dupree, în care personajul principal Carl jucat de Matt Dillon, deşi este o persoană de succes începe să clacheze după ce devine stresat de gesturile şi acţiunea prietenului său Dupree pe care din generozitate îl găzduieşte. Dupree (Owen Willson) este o persoană care e plină de optimism, dar care este foarte neîndemânatecă şi provoacă diverse dezastre în viaţa şi locuinţa lui Carl. Carl se concentrează pe aceste dezastre şi se stresează să-l impresioneze pe şeful său, care întâmplător este şi socrul lui. Viaţa lui devine din ce în ce mai sumbră şi începe să facă gesturi penibile pe care apoi le regretă.
Filmele de gândire pozitivă sunt în mod deosebit filmele despre competiţii, despre sportivi, exemplu filmul 41.
Un alt exemplu de film în care transpare clar gândirea pozitivă este Shakespeare inlove. În ciuda problemelor pe care le aveau cu realizarea şi jucarea unei piese a lui Shakespeare, managerul teatrului avea o vorbă: „Totul o să iasă foarte bine!”, „Cum?” întrebau ceilalţi, iar el le răspundea: „Nu ştiu. E un mister” iar lucrurile chiar se rezolvau de la sine.
15. Cea mai mare problemă a devenit cel mai dur profesor (când eşti ciudat în ochii lumii)
Happy Feet, pinguinul care nu cântă, ci dansează este un ciudat în ochii comunităţii şi este izgonit. Dar el şi mama lui luptă să fie tratat ca toţi ceilalţi indivizi ai comunităţii. În cele din urmă ajunge să salveze comunitatea de pinguini.
Front of the class (Premiantul) este un film inspirat din realitate care m-a impresionat. Personajul principal Brad Cohen jucat de James Wolk, este un copil care de la vârsta de 6 ani a fost identificat cu Sindromul Tourette. Acest sindrom îl face să scoată diverse sunete, să aibă ticuri nervoase şi mişcări ciudate fără ca el să se poată controla. Toţi colegii lui râd de el şi profesorii îl consideră bufonul clasei. După ce se documentează mama lui, află că este un sindrom, o boală, care nu are tratament care îl afectează pe fiul ei. Îl duce la un grup de anonimi cu acest sindrom, dar băiatul este nemulţumit pentru că ceilalţi bolnavi se izolează de lume. Tot ce îşi doreşte, exprimă apoi în faţa directorului şcolii şi a tuturor copiilor din şcoală, este să fie tratat ca toţi ceilalţi elevi fără nicio diferenţă. Îşi doreşte să nu fie sindromul cel care îl controlează, ci el să controleze boala. Deşi zgomotele şi ticurile nu încetează, el este încrezător şi ajunge adult. Visul lui este să devină profesor şi să-i ajute pe toţi cei cu nevoi speciale. După un şir lung de interviuri la toate şcolile din oraş, ajunge în final să fie angajat la o şcoală, iar după un an de predare ajunge să fie declarat profesorul anului pentru tot statul. În cadrul festivităţii de premiere, profesorul Brad Cohen mulţumeşte celui mai dur şi constant profesor pe care l-a avut, sindromul Tourette. N-ar fi putut să-i ajute sau săi înţeleagă pe cei cu nevoi speciale, dar în acelaşi timp să-i trateze ca pe cei normali dacă el n-ar fi fost în aceeaşi situaţie.
16. Autocontrol personal
Stăpânirea emoţiilor şi sentimentelor este prezentă în filme precum: Good wife, Girl with a pearl earring. În aceste filme, personajele principale nu-şi dau pe faţă sentimentele, sau nu lasă emoţiile să intervină în luarea deciziilor.
17. Integritate
Persoane care îşi ţin promisiunile făcute: Sam – Stăpânul Inelelor, Charlie Lang – It could happen to you (Un bacşiş de două milioane de dolari).
18. Citirea limbajului trupului
Filmul serial Lie to me ne arată microgesturile, expresiile şi tonalităţile vocii care ne dau de gol atunci când nu suntem tocmai oneşti unul cu altul.
19. Se întâmplă ceea ce crezi
Dacă tu crezi în ghinion, în noroc, sau în blestem ajungi să ai parte de ele. Le poţi depăşi doar când îţi schimbi credinţa în ele. Filmul Penelope este o comedie romantică în care o fată se naşte cu blestemul de a avea rât şi urechi de porc până când cineva o iubeşte aşa cum este. Au loc multe anunţuri matrimoniale, întâlniri, o nuntă aranjată şi eşuată. Blestemul se dezleagă în momentul în care Penelope (Christina Ricci) spune: „Mă plac aşa cum sunt”. Filmul se încheie cu morala: „Nu e puterea blestemului, este puterea PE CARE O DAI blestemului”.
20. Fanteziile îţi îndulcesc viaţa
În filmul Don Juan de Marco, personajul principal, Don Juan (Johnny Depp) este o persoană cu o viaţă obişnuită, dar care îşi trăieşte viaţa cu un nume de poveste, prezintă o poveste romantică despre viaţa lui şi a familiei lui. Pentru că a vrut să se sinucidă este dus într-un sanatoriu de nebuni, de un medic care se prezintă a fi Don Alfonso.
21. Perspective diferite ale unor situaţii de viaţă
High Fidelity este un film în care personajul principal Rob Gordon (John Cusack) îşi prezintă viaţa şi topul lui cu cinci cele mai dure despărţiri de iubitele sale. Povestea lui, capătă o viziune diferită în momentul în care el decide să ia legătura cu toate cele cinci femei care l-au părăsit şi să le întrebe de ce au făcut-o.
22. Să nu judeci pe alţii
Tot din filmul Stăpânul Inelelor am desprins lecţia prin care e greşit să judeci pe altul pentru că nu ştii cum vor evolua lucrurile în final. Detalii găseşti şi în articolul Nu te grăbi să împarţi judecata şi moartea.
23. Planificarea
Filmul Now you see me (Jaful perfect) ne arată un plan de răzbunare prin intermediul unor acţiuni magice. Planul a fost pus la punct timp de peste 20 de ani şi executat în câteva reprezentaţii de magie.
24. Fiecare persoană are două feţe
Nimeni nu e perfect. Fiecare dintre noi are şi calităţi şi defecte. Unii îşi scot la suprafaţă calităţile şi îşi maschează defectele ca să fie cât mai greu de văzut, alţii îşi scot la suprafaţă defectele şi îşi ascund cât mai adânc calităţile. Şi pe unii şi pe alţii trebuie să îi acceptăm şi să-i iubim aşa cum sunt. Filmele care ne sugerează aşa ceva sunt: Shrek şi The Tourist.
25. Cum te autosabotezi.
Despre acest aspect am scris în articolul Autosabotajul I si Autosabotajul II
*** Da