3 Secrete Despre Curaj

„La început, nu este o diferență notabilă între un laș și un curajos. Singura diferență este că lașul ascultă de fricile sale, iar curajosul le îndepărtează și merge mai departe. Persoana curajoasă merge mai departe în ciuda fricii.”
Osho

Ce este curajul? Este capacitatea de a acționa în ciuda fricii pe care o simți.

Toți oamenii se tem, dar curajoși sunt cei care își înfruntă fricile și acționează indiferent ce ar simți.

Curajul pe care-l cauți este deja în tine

 

Un principiu NLP spune că ai toate resursele de care ai nevoie. Asta înseamnă că dacă dorești să fii mai curajos, această resursă este deja în tine.

Mult timp am crezut că eu nu sunt curajoasă. Dar un trainer mi-a spus să verific și dacă în toată existența mea, am avut fie și numai un singur act de curaj, înseamnă că sunt curajoasă.

Am început să-mi cercetez existența și am găsit mai multe acte de curaj, dar dă-mi voie să-ți povestesc despre primul. În timp ce eu îți spun povestea primului meu act de curaj, te rog să te gândești la actele tale de curaj.
S-a întâmplat pe când eram copil. Dă-mi voie să-ți spun povestea care a dus la acel act curajos.

Prin clasa a II sau a III-a veneam singură de la școală. Era iarnă. Tocmai ninsese și înotam în zăpadă, cel puțin până pe la genunchi. Mergeam cu greu iar paltonul și ghiozdanul atârnau greu pe mine, făcându-mi înaintarea și mai dificilă.
La un moment dat, când am intrat pe ulița care urca spre ulița mea, a existat ceva care m-a îngrozit.

Câini. Cel care locuia în vale își dezlegase câinii și avea gardurile sparte. Pentru câini a fost foarte ușor să iasă pe uliță.

Eu, eram singură. Când am realizat că aceștia au ieșit prin gard și au ajuns pe uliță, lătrând după mine, m-am speriat cumplit. Am început să alerg pe pantă, urcând dealul încercând să fug, cu câinii care fugeau în spatele meu. Simțeam că nu mai ajung, că nu mai scap de ei. Din fericire pentru mine, cele trei animale nu m-au urmărit mai departe de colțul gardului stăpânului lor.

Dar acea frică s-a perpetuat în mare parte din copilăria mea. Aveam coșmaruri de noapte din care m- trezeam urlând, iar când mă întrebau părinții, le spuneam că am visat un câine mare și negru care mă fugărea.
Dar într-o vară s-a schimbat totul.

Părinții săpaseră o groapă lângă poartă pentru a obține niște lut. Pe vremea aceea, părinții făceau chirpici pentru a repara casa sau pentru a mai construi ceva. Într-o dimineață, am auzit un scâncet venind dinspre acea groapă.

Am mers să văd și acolo, era căzut un câine. Mi s-a făcut milă de el. Primul meu impuls a fost acela de a aduce scara și am coborât-o în groapă, apoi am așteptat. Nu înțelegeam, de ce nu urca să se salveze. Am așteptat un timp, apoi, tremurând, am coborât la el în groapă.

Inima îmi bătea cu putere. M-am aplecat să-l prind și câinele a început să mârâie și să scoată colții. Dar, și el tremura. Până la urmă, cu toată groaza pe care o aveam față de câini străini, l-am prins și am urcat pe scară cu el în brațe, eliberându-l.

De atunci nu m-am mai temut de câini, nici nu am mai avut coșmaruri cu câini care mă fugăresc.

Prin urmare, dacă am fost măcar odată curajoasă, înseamnă că am această resursă în mine. Trebuie să o accesez.

Dar tu? Ce act de curaj ai făcut? Care a fost primul lucru pe care ai îndrăznit să-l faci, deși era periculos?
Cum a fost?

Curajul este o abilitate care se dezvoltă cu cât o practici

Curajul este ca un mușchi, cu cât îl folosești, cu atât devine mai puternic.
Ruth Gordon

La început, curajul este acțiunea prin care îți înfrunți frica. Dar dacă faci asta în mod constant, ajunge să devină o obișnuință.

După ce îți înfrunți fricile de suficient de multe ori, la un moment dat, devii atât de obișnuit să îți înfrunți temerile, încât la un moment dat, nu-ți mai dai seama ce s-a întâmplat cu ele. În schimb, să fii curajos a devenit deja a adevărată natură a ta.

Să presupunem că frica ta este aceea de a vorbi altora. Chiar dacă asta înseamnă să te ridici pentru a-ți apăra un drept. E greu să iei cuvântul prima dată. Apoi, după ce îți dai seama că nu ți s-a întâmplat nimic rău, începi să îndrăznești iarăși și iarăși, până când, în cele din urmă, ajungi un adevărat purtător de cuvânt sau vorbitor în public.

Curajul pe care-l admiri la alții îl ai și tu

Toate defectele pe care le detești la alții le ai și tu. Toate calitățile pe care le admiri la alții, le ai și tu. Oamenii sunt oglinzi ale tale și tu ești oglinda lor.

Îți plac filmele sau cărțile cu eroi, cu persoane curajoase?

Dacă da, atunci ai și tu această calitate, de care s-ar putea să nu fii pe deplin conștient.
Care sunt personajele tale preferate?

Personajul meu preferat este Mica Stea Portocalie. Un băiat care a fost normal, dar care s-a trezit micșorat cât un deget și care a ajuns să înfrunte lumea uriașilor (prin micșorarea lui, oamenii au devenit uriași).

Un roman care te va ține cu sufletul la gură și din care vei afla foarte multe lucruri utile.

Comandă-l acum!

Iți mulțumesc că exiști și ai citit până aici!

 

Cu drag,

Fănica Rarinca

Autor de cărți:

Cartea Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea!

Cartea  Patronel and Soriela

Romanul Mica Stea Portocalie

Fanica Rarinca

Profesor de Geografie din anul 2000 în orașul Galați. Am început un proces de dezvoltare personală în anul 2010. În 2014 am deschis acest blog. Am scris câteva cărți de dezvltare personală: Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea, Iertarea (publicată doar pe Amazon.com) precum și cărți de literatură cu conținut de dezvoltare personală, Guru și Ciocârlia pentru copii și Mica Stea Portocalie pentru adolescenți și adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.