E început de an.
E perioada în care oamenii își fac planuri de viață. unul dintre planurile pe care și le fac oamenii se referă la bani.
Ți-am pregătit cinci tehnici simple în legătură cu posibilitățile de a economisi bani, încât lună de lună să fii pe plus.
Unele tehnici le-am testat personal, altele, însă sunt inspirate din ceea ce am citit de-a lungul timpului despre bani.
Urmărește acest video scurt, de 3 minute și alege varianta cea mai potrivită pentru tine.
Tehnicile pornesc de la valori mai mici, pentru a forma obiceiul și a te simți confortabil să economisești, mai ales dacă nu ai făcut asta în mod frecvent.
Iată pe scurt aceste cinci tehnci:
Economisește un leu pe zi
La sfârșitul anului vei avea 365 de lei. Poate nu e prea mult, totuși este un început. Decât să cheltuiești tot lună de lună sau chiar să te împrumuți, să ai un surplus de 30 de lei pe lună, este chiar foarte bine. Această tehnică te ajută mai mult la formarea obiceiului, decât să economisești sume importante. În această perioadă, te sfătuiesc să notezi/ bifezi pe un calendar fiecare zi în care pui deoparte acel leu. Dacă nu notezi, s-ar putea să uiți, mai ales dacă ai foarte multe de făcut și să ai impresia că ai economisit.
Începe cu un leu pe zi, și adaugi alt leu în fiecare lună care urmează.
Astfel, în prima lună economisești 1 leu pe zi, în luna a doua economisești 2 lei pe zi și așa mai departe. Într-un an ajungi să economisești 2340 de lei.
Dublează în fiecare lună suma zilnică pe care o economisești
Această tehnică este potrivită persoanelor cu venituri mari, dar care nu reușesc să economisească. Începi cu sume mici, să îți formezi obiceiul și treptat crești suma până ajungi la valori cu care să te simți confortabil.
Începi cu un leu pe zi, dar în fiecare lună care urmează dublezi suma. În luna întâi, conomisești un leu pe zi, în luna a doua, 2 lei pe zi, în luna a treia, 4 lei pe zi. În luna a patra ajungi la 8 lei pe zi, în luna a cincea ajungi la 16 lei pe zi. Crescând astfel, prin dublarea sumei, ajungi în luna a 12 la 2048 de lei pe zi. la sfârșitul anului ai economii în valoare de 122 850 de lei.
Economii lunare. Dacă până acum nu ai făcut economii deloc, trebuie să începi cu sume mici, până ce creierul se obișnuiește cu ideea.
Începi cu 1% din salariu în primele două luni, apoi dublezi procentul la fiecare două luni
În acest fel, în primele două luni economisești 1%, în lunile 3-4, economisești 2%, lunile 5-6 ajungi la 4%, pentru ca spre sfârșitul anului, în ultimele două luni să economisești 32% din venit.
La un venit de 1000 de lei pe lună, ajungi la sfârșitul anului la o economie de 1260 de lei.
Economisești în fiecare lună 10% din venituri
În momentul de față îmi este confortabil să economisesc 10% în fiecare lună. Însă la început, nu mi-a fost deloc confortabil.
Pentru mine a funcționat cel mai bine tehnica de 1 leu pe zi, până mi-am format obiceiul, apoi am trecut treptat la 10% din salariu.
Știu ce o să spui.
Sună foarte bine, dar dacă mi se întâmplă să rămân o lună fără bani, atunci intru în economii și nu mai reușesc să-i pun la loc.
Nu contează. Nu te învinui că nu reușești. continuă de la niveleul la care ești, la care te simți confortabil. Nu suma este cea mai importantă, ci obiceiul pe care ți-l formezi.
Bineînțeles, dacă ai anumite proiecte pentru care economisești, și suma este importantă, însă nu te certa dacă într-o lună nu reușești să faci economii.
Iți mulțumesc că exiști și ai citit până aici!
Cu drag,
Fănica Rarinca
Autor de cărți:
Cartea Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea!
Cartea Patronel and Soriela
Romanul Mica Stea Portocalie