ALEGERI

rascruce

 

Zi de zi, clipă de clipă facem alegeri.

Aleg să mă trezesc dimineaţa la ora opt sau la ora 12.

Aleg să merg la serviciu sau aleg să lenevesc.

Aleg să mănânc un fruct sau o salată, sau ceva gătit sau de la fast-food.

Aleg să citesc ceva în timpul liber sau să mă uit la un film, sau să nu fac nimic.

Aleg să muncesc la visul meu sau aleg să spun că e imposibil şi să las viaţa să treacă pe lângă mine.

Aleg să răspund cuiva care mi-a greşit cu un ton de ceartă sau aleg să mă pun în papucii lui şi să văd lucrurile din perspectiva lui.

Aleg să vorbesc frumos sau să răspund obraznic.

Aleg să zâmbesc sau să mă uit urât.

Aleg să ofer o mângâiere sau un reproş.

Aleg să mă înfurii sau să-mi păstrez calmul.

Aleg să fac o treabă de mântuială, doar ca să treacă timpul sau aleg să-mi fac datoria la locul de muncă. Sau aleg să fac mai mult decât datoria. Aleg să îmi pese şi să pun suflet.

Aleg să cheltui până la ultimul bănuţ sau aleg să învăţ şi să dau valoare bănuţilor pe care îi câştig.

 

DE CE NU EXISTĂ N-AM AVUT DE ALES

 

Suntem responsabili de tot ceea ce gândim, spunem şi facem. Suntem responsabili de alegerile pe care le facem. Chiar şi de alegerile pe care nu le facem. Dacă nu faci nimic nu înseamnă că nu ai ales.

 

Perspectiva religioasă

 

Din cărţile religioase şi de la Biserică am învăţat că e un păcat să spui „diavolul m-a pus să fac aia sau ailaltă”. Pentru că încerci să te eschivezi de răspunderea de a fi făcut aia sau ailaltă. La rândul lui, diavolul ar putea să spună. „Cine m-a văzut că aş fi forţat? Eu am dat pe ici pe colo nişte sugestii, dar nu am forţat nimic. Nu are dovezi că aş fi forţat”. Şi chiar aşa şi este. El doar ne ispiteşte, dar stă în puterea noastră să alegem să nu cădem în capcană.

 

E o minciună

 

Aşa că atunci când spui că nu ai avut de ales, spui o minciună. Şi încerci să te minţi şi pe tine şi să-i minţi şi pe ceilalţi.

Adevărul este că avem întotdeauna de ales.

Dovadă sunt miile de martiri creştini care AU ALES SĂ-ŞI DEA VIAŢA, deşi li s-a oferit alternativa de a trăi. Şi nu numai. Li s-au oferit chiar averi. Dar ei au ales să se sacrifice.

 

Încerci să îţi eliberezi conştiinţa şi dai vina pe altcineva

 

Dar pentru că sentimentul de vinovăţie poate fi uneori copleşitor şi nu ştii cum să-i faci faţă, spui că n-ai avut de ales. Când vrei să te eschivezi, să scapi de responsabilităţi spui că nu ai avut de ales. Şi atunci e mult mai uşor să găseşti pe altcineva vinovat, responsabil pentru problemele pe care le ai.

 

ORI TRĂIEŞTI CU PROBLEMA, ORI GĂSEŞTI SOLUŢII

 

Toată lumea are probleme. Doar cei care locuiesc în cimitir la doi metri sub pământ nu mai au probleme. Cel puţin nu probleme lumeşti.

Fiecare zi este o provocare şi ai de rezolvat diferite situaţii. Sau probleme. Depinde cum vrei să le numeşti.

Aşa că zilnic trebuie să iei nişte decizii şi să faci nişte alegeri care să te afunde sau să te scoată din problemele pe care le ai. Cum poţi să faci alegeri care să te afunde şi mai mult în problemele pe care deja le ai? Nefăcând nimic. Sau continuând să faci acelaşi lucru pe care l-ai făcut şi până acum şi care a dus la apariţia problemelor. Stai puţin şi analizează. Ce anume dintre alegerile tale a provocat apariţia respectivei probleme şi caută cum să ieşi din ea. Dacă vei continua să faci acelaşi lucru, spune Einstein, eşti un nebun. „Definiţia nebuniei este să faci acelaşi lucru şi să aştepţi rezultate diferite.”

 

Aşa că poţi alege să schimbi ceva în modul în care priveşti lucrurile şi să iei decizii diferite.

 

IMPLICAŢIILE ALEGERILOR

 

Poate că nu-ţi vine să crezi, dar fiecare alegere pe care o iei are consecinţe. De fapt rezultatele alegerilor repetate se văd în viaţa pe care o duci.

 

Efecte în lanţ

 

Ca şi minciuna, o alegere te duce la alta şi apoi la alta şi la alta, până alegi să spui STOP şi să faci alegeri diferite pentru viaţa ta.

 

Ne hotărăsc cursul vieţii

 

Fie că sunt alegeri pe care le facem în momente de răscruce, fie că sunt alegeri zilnice, ele ne determină cursul vieţii.

Poate ai auzit pe cineva povestind că era la un moment de răscruce şi a ales ceva care i-a salvat viaţa, sau a ales altceva care s-a dovedit a fi şi mai catastrofal.

Atunci când alegi să schimbi ceva, e posibil să întâlneşti nişte persoane în viaţa ta care să te ajute să faci acele schimbări. Şi pe măsură ce schimbi şi faci ajustări, apar alte şi alte alegeri de făcut şi apoi această înşiruire de alegeri îţi schimbă cursul vieţii.

 

Influenţează destinul altora

 

Cum poate o alegere făcută de tine să-i influenţeze şi pe alţii?

Păi eu zic că poate.

Dacă alegi să urci la volan după ce ai consumat ceva alcool, alegerea ta poate influenţa destinul tău şi al altor persoane.

Dar nu numai.

 

Prin modul în care alegi să te porţi poţi salva sau distruge viaţa unei persoane. Nu poţi şti în ce dispoziţie este persoana cu care stai de vorbă. Poţi alege să spui o vorbă bună şi să o salveze sau poţi să-i spui ceva care apoi să te facă să regreţi.

 

Dar alegerile tale pot avea influenţă şi asupra unor mase mari de persoane. Şi nu doar dacă eşti preşedinte sau la conducerea unei ţări sau a unei firme.

Ci şi ca persoană simplă poţi avea influenţă asupra maselor.

Dacă eşti o persoană care îşi face mai mult decât datoria, dacă pune pasiune şi suflet în tot ce face, toţi oamenii cu care acea persoană intră în contact vor fi atinşi de modul în care acea persoană alege să-şi facă treaba.

 

Ai văzut filmul Shrek Forever after?

Este partea a patra a filmului animat Shrek. În această parte, Shrek e supărat. Are trei copii care îl scot din minţi şi soţia, pe care o iubeşte, simte că îl sufocă. Şi începe să-şi dorească să scape de ei. Nu durează mult şi întâlneşte un vrăjitor care îi spune că poate să îl ajute să scape de familia lui, dacă îi vinde o zi din viaţa lui. Shrek este de acord. Apoi află că a vândut ziua în care s-a născut. Şi în 24 de ore cât are la dispoziţie, poate să întoarcă lucrurile cum au fost sau să dispară. Cert este că după ce a semnat înţelegerea, Shrek a fost aruncat într-o lume plină de răutate şi a văzut ce s-ar fi întâmplat cu lumea pe care el o ştia, dacă el nu ar exista. Aşa că după câteva momente de fericire că este singur a ajuns să regrete şi până la sfârşitul celor 24 de ore nu-i rămâne decât să lupte să-şi recapete viaţa înapoi.

 

Probabil că acum te gândeşti că este vorba de o simplă ficţiune. Că mă uit prea mult la filme. Şi mă mai şi inspir din ele. Iar eu îţi spun că aşa este. Mă uit la multe filme şi pe unele chiar le revăd cu mare plăcere şi mă şi inspir din ele.

 

Dar de la Shrek hai să ne gândim la viaţa reală. Câte „mame” nu iau decizia să îşi ucidă copilul în pântece? Nu e treaba mea să judec de ce anume ia această alegere. Eu doar vreau să te ajut să vezi ce se poate întâmpla. Tu care faci aşa ceva, de unde ştii că copilul pe care tocmai l-ai ucis n-ar fi ajuns cine ştie ce cercetător care să breveteze ceea ce descoperă şi să te scoată şi pe tine din sărăcie şi anonimat?

 

Sau de unde ştii că n-ar fi ajuns un lider de seamă şi ar fi schimbat condiţiile actuale de sărăcie sau de corupţie? Crezi că eşti prea mică şi fără de însemnătate şi crezi că şi copiii tăi sunt la fel.

Dar cei mai mulţi lideri ai lumii s-au născut din rândurile celor săraci şi neînsemnaţi dar cu o ambiţie cât muntele. Şi atunci cred că este adevărată expresia care spune că „chiar şi cea mai mică făptură poate schimba cursul istoriei” (Stăpânul Inelelor – Frăţia Inelului)

 

Influenţează generaţii de oameni

 

Hai să ne gândim că dacă tu te consideri mic şi neînsemnat şi lipsit de putere, tot aşa se puteau considera şi Ţările Române pe când se luptau cu turcii. Ce era Moldova sau Ţara Românească pe lângă Imperiul Otoman? Voievozii de atunci ar fi putut să spună, „Ţara mea este mică şi neînsemnată şi prea săracă pe lângă armatele otomane înzestrate cu cele mai noi arme şi cu putere mare. Ce rost are să piară atâţia oşteni în lupte când putem să cădem la pace şi ne-or hrăni ei şi pe noi?” Ce ar fi fost ţara noastră acum dacă voievozii ar fi făcut astfel de alegeri? Oare am mai fi vorbit limba română? Oare am mai fi existat ca naţiune?

Dar iată că ei au ales să lupte, ca să avem şi noi o şansă şi să ne mândrim că existăm ca popor.

Liberul arbitru

 

Aş vrea să închei spunând că Dumnezeu ne-a înzestrat cu multe daruri. O să spun doar despre DARUL CREAŢIEI, DARUL „BUNEI VOIRI” şi nu în ultimul rând cu liberul arbitru. Cu LIBERTATEA DE A FACE ALEGERI bune pentru noi şi urmaşii noştri.

 

 

Exerciţiu:

  • Gândeşte-te la două – trei alegeri făcute de tine sau de altcineva la un anumit moment şi care au influenţat viaţa ta şi pe a altora. Dacă eşti dispus/ă te aştept să vorbeşti despre ele pe blog la rubrica comentarii, ca şi alţii să se folosească de experienţa ta.

 

*** Dacă ţi-a plăcut acest articol aştept comentariile tale pe blog, pe email sau pe reţelele de socializare.

Dacă îl consideri util şi pentru alţii, poţi să îl trimiţi mai departe apăsând butoanele like, share sau forward.

Cu drag,Fănica RarincaFii autodidact!

 






 Ti-a placut articolul?
Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

Fanica Rarinca

Profesor de Geografie din anul 2000 în orașul Galați. Am început un proces de dezvoltare personală în anul 2010. În 2014 am deschis acest blog. Am scris câteva cărți de dezvltare personală: Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea, Iertarea (publicată doar pe Amazon.com) precum și cărți de literatură cu conținut de dezvoltare personală, Guru și Ciocârlia pentru copii și Mica Stea Portocalie pentru adolescenți și adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.