BEBELUŞII NU CAUTĂ SCURTĂTURI ŞI NU ŢIN CONT DE GURA LUMII III

beblusii nu cauta scurtaturi

 

(sau 16 lecţii uimitoare pe care le-am învăţat de la bebeluşul meu III)

Am inceput sa vorbesc in articolele trecute despre saisprezece lectii pe care le-am deprins de la bebelusul meu. Daca n-ai apucat sa le citesti, le gasesti aici si aici.

Astazi iti vorbesc de celelalte lectii pe care le-am deprins.

 

12Sunt curioşi. În fiecare zi învaţă ceva nou.

 

Un bebeluş te urmăreşte pas cu pas. Te ascultă ce spui şi chiar dacă nu-ţi înţelege cuvintele, îţi înţelege tonalitatea. Se uită cu interes la ce faci tu şi are ochii mari de curiozitate. De foarte multe ori, trebuie să-i explici, chiar dacă e bebeluş de două luni şi să-i spui ce faci, să stai de vorbă cu el.

Pe parcurs observi la el că zilnic face ceva nou. Ba scoate un sunet nou, ba face o mişcare nouă. Ba are o jucărie preferată.

Aproape că nu este zi în care să nu poţi să observi mici progrese ale bebeluşului în direcţia mersului sau vorbirii.

Dar cum spuneam, sunt permanent curioşi. Vor să înveţe şi mai mult. De fapt se şi spune că au mintea ca un burete şi absorb informaţia asemeni unui burete.

La un moment dat se şi mişcă şi vrea să facă exact ce faci tu ca părinte. Vrea să pună mâna pe telefon şi îl ţine cum te-a văzut pe tine. Dacă tu citeşti, vrea şi el să pună mâna pe carte şi să dea foile (mă rog să le şi rupă şi să le testeze în gură). Dacă tu scrii cu pixul, vrea şi bebe să ţină pixul în mână. Te urmăreşte şi vrea să facă tot ce faci şi tu.

 

Prin contrast, mulţi dintre adulţi consideră că perioada lor de învăţare s-a încheiat atunci când au terminat şcoala. Consideră că le-au învăţat şi văzut pe toate şi îşi blochează mintea şi accesul oricărei informaţii noi către aceasta. Sunt unii care au un singur an de experienţă repetat de 30 de ori în cariera lor pentru că au refuzat să mai înveţe ceva nou şi alţii care învaţă continuu şi au 30 de ani de experienţă în 30 de ani de carieră.

Oamenii care se dezvoltă cel mai mult, sunt cei care continuă să rămână curioşi, care îşi dezvoltă curiozitatea şi continuă să înveţe, indiferent de unde.

 

„Orice zi care trece fără să înveţi ceva nou este o ocazie pierdută să te perfecţionezi şi să-i dezvolţi şi pe alţii.”

John Maxwell

Învaţă să fii din nou curios şi caută să înveţi zilnic câte ceva nou.

 

13Dorm  liniştit

 

Bebeluşii dorm atât de profund şi de liniştit ca nişte îngeraşi. Ei nu-şi fac griji şi nu se îngrijorează pentru nimic.

Dorm câte 12-16 ore pe zi şi asta îi ajută să crească şi să se dezvolte.

Evident, un adult nu are nevoie de atât de multe ore de somn, dar ar fi bine dacă somnul adulţilor ar fi la fel de liniştit.

Unii adulţi au învăţat din proprie experienţă ce însemnă să îşi facă griji şi cum le afectează odihna.

Dar mai sunt şi adulţi care mai au de învăţat.

Cu ce te ajută dacă te îngrijorezi?

Cu ce ajuţi situaţia respectivă dacă îţi faci griji pentru rezolvarea ei?

 

Sunt multe lucruri care nu depind de tine şi pe care nu le poţi controla. Cu toate astea, de multe ori continui să pierzi nopţile pentru că mintea ta este înfierbântată de tot felul de griji şi de gânduri care mai de care mai sumbre.

 

Învaţă să mai laşi din griji şi să te odihneşti bine.

 

14Când e gata, e gata!

 

Atunci când se trezeşte un bebeluş, deci când a terminat de dormit, se ridică şi trece cu veselie la ce are de făcut. Începe să se mişte, să se joace, să vorbească etc. Încearcă să-l convingi să mai stea în pat. Şi o să vezi că nu poţi.

Prin comparaţie, pentru mine ca adult este o plăcere deosebită să mai lenevesc în pat, să mă mai bucur de căldura aşternutului. Oricât de mare ar fi scopul vieţii mele, tot îmi place să mă bucur de câteva momente de lenevire după ce m-am trezit.

Învaţă să te trezeşti entuziasmat ca un bebeluş gândindu-te că te aşteaptă lucruri foarte interesante după ce te-ai trezit!

 

Încearcă să convingi un bebeluş care s-a săturat că mai are în farfurie sau în biberon o înghiţitură şi că trebuie să termine tot. S-ar putea să întoarcă capul atunci când îi duci linguriţa la gură, sau să ţină gura închisă ca o uşă încuiată, sau s-ar putea să pună limba între buzele foarte bine strânse, sau să încerce să-ţi verse mâncarea. Cel puţin toate acestea sunt valabile la bebeluşul meu. (Situaţia poate să difere de la un bebeluş la altul în ce priveşte alimentaţia.)

Ce vreau sa spun este ca bebelusii sunt foarte cumptati. Ei nu mananca, nu dorm, nu beau de placere ci atat cat au nevoie ca sa se dezvolte.

Dar un adult (iar eu nu sunt o excepţie) dacă s-a săturat şi mai are două înghiţituri în farfurie, le mănâncă şi pe acelea, dacă nu ştie să-şi asculte corpul şi să controleze plăcerea de a mânca.

În cartea „Femeie bogată”, Kim Kiyosaki povesteşte o situaţie în care prietena ei cu care lua prânzul, la un moment dat a luat solniţa de pe masă şi a început să pună sare din abundenţă pe mâncarea din farfurie. Întrebată ce face, a răspuns că se săturase şi ca să evite tentaţia e a mânca tot din farfurie, sărează din belşug ce a rămas.

Câţi dintre noi putem învăţa să ne purtăm astfel? Câţi dintre noi ne ascultăm corpul când ne spune că ne-am săturat şi câţi ascultăm mesajele de la reclame că dacă am mâncat prea mult, putem să luăm nişte pastile ca să se digere mai uşor mâncarea?

 

Poţi să înveţi să-ţi faci porţii de mâncare mai mici sau să sărezi din abundenţă ce mai ai în farfurie când te-ai săturat.

 

15Excelent persuader

 

De curând am urmat un curs de persuasiune, marca Andy Szekely pentru că îmi doresc să mă descurc mai bine în comunicarea scrisă şi mai ales cea verbală. Şi nu în ultimul rând, să îmi stabilesc relaţii puternice şi să-mi dezvolt abilităţile de persuasiune în comunicare.

Aşa că acum pot să spun că am identificat la bebeluş diferite tehnici prin care este foarte persuasiv şi ştie să obţină ce vrea.

Hai să-ţi spun câteva tehnici folosite într-un mod original de bebe.

Zâmbetul. Din programele de dezvoltare personală am aflat că zâmbetul este nu doar cel mai ieftin accesoriu care ne înfrumuseţează, dar este chiar puntea prin care înlesnim crearea de relaţii. Bebeluşul meu zâmbeşte la toată lumea. Şi captează atenţia şi obţine ce vrea.

Complimentele. Unii cred că atunci când complimentezi pe cineva minţi sau linguşeşti. Alţii ştiu puterea reală a complimentelor sincere. Cel mai sincer compliment pe care mi-l face bebe şi care îmi moaie şi îmi încălzeşte inima este rostirea repetată a silabelor „ma-ma-ma-ma”. Orice activitate aş face, nu pot să nu mă opresc şi să nu repet cu căldură şi dragoste după el, „Da, mama!”

Pentru că ştiu că nu plânge fără motiv, atunci când o face mi-a captat atenţia şi mă face să mă ocup exclusiv de el. Iar atunci când i se pare că nu primeşte suficientă atenţie, îşi aruncă pe jos jucăriile, suzeta doar ca să mă determine să i le dau înapoi.

 

Câţi dintre noi adulţii suntem atât de perseverenţi ca să obţinem ce ne dorim? Câţi dintre noi nu renunţăm imediat ce auzim că nu se poate? Câţi nu ne oprim la prima obiecţie pe care o auzim? Câţi ştim ce să facem ca să creăm şi relaţii puternice şi să obţinem şi ce ne dorim?

 

Învaţă de la bebeluş să nu cedezi atât de uşor şi să convingi cu aceeaşi naturaleţe cu care o fac ei.

 

16Aşteaptă să fie lăudat si încurajat

 

Indiferent ce face, din când în când se uită spre mama sau tata să vadă ce reacţie are. Dacă mama râde sau îl laudă va continua, iar dacă e nemulţumită sau îl ceartă, uneori se opreşte.

Copiii au mare nevoie de încurajări. Şi noi ca adulţi răspundem acestor cereri şi îi lăudăm pentru cel mai mic progres pe care îl fac.

Numai că pe măsură ce cresc, uităm să-i mai încurajăm şi de multe ori înlocuim laudele şi încurajările cu critici.

 

„Pe cât de însetaţi suntem de a fi simpatizaţi, pe atât ne e groază de a fi judecaţi.” – Hans Selye

 

Şi noi ca adulţi avem nevoie să auzim în mod constant cuvinte de laudă, încurajări şi aprecieri legate de tot ceea ce facem.

Pe un CD de leadership despre Securitate şi Siguranţă, R.D. Saunders spune:

 

„La sfârşitul unei conferinţe primesc zeci sau sute de laude de la participanţi, dar dacă atunci când urc în maşină alături de soţia mea, aceasta nu-mi spune nimic, mă simt foarte mizerabil, indiferent câte laude am primit de la participanţi. Cu toţii ne dorim ca persoanele cele mai dragi din viaţa noastră să aprecieze ceea ce facem.”

 

Învaţă să găseşti cele mai bune aspecte la cei din jur şi oferă-le laude şi încurajări pentru tot ce fac.

 

Cu drag,Fănica RarincaFii autodidact!


 Ti-a placut articolul?
Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

Fanica Rarinca

Profesor de Geografie din anul 2000 în orașul Galați. Am început un proces de dezvoltare personală în anul 2010. În 2014 am deschis acest blog. Am scris câteva cărți de dezvltare personală: Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea, Iertarea (publicată doar pe Amazon.com) precum și cărți de literatură cu conținut de dezvoltare personală, Guru și Ciocârlia pentru copii și Mica Stea Portocalie pentru adolescenți și adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.