Când Disperarea Îți Bate la Ușă

 

Ni se întâmplă tuturor să fim copleșiți sau să ne simțim disperați la un moment dat. Avem impresia că nu mai există nicio speranță. Nu se întrevede nicio soluție pentru problema pe care o avem în acel moment al vieții noastre. Parcă am fi într-o groapă adâncă și nu mai reușim să vedem soarele sau luminița de la capătul tunelului.

 

Motive de disperare sau de copleșire

 

Poate ești speriat din cauza amenințării războiului nuclear și mondial.

Înainte de război au fost știrile despre COVID. Nu spun că nu sunt importante. Spun că la un moment dat ce se difuzează pe canalele media de știri poate să te antreneze într-o spirală emoțională descendentă. Poți să simți că îți este frică să mai ieși din casă, să mai socializezi. Ajungi să nu mai ai încredere în nimeni, să crezi că urmează să mori înainte de vreme.

Poate ești într-un moment de criză familială sau profesională. Poate ai fost dat afară de la serviciu sau poate ești în prag de divorț. Poate ești singur și trebuie să te descurci în anumite situații critice și nu ai pe nimeni care să te ajute. Poate ai probleme cu copiii.

Poate ai probleme de sănătate. Și aici sunt multe de spus.

Dacă ai o durere în corpul tău, până ajungi să îți faci niște investigații, să afli un diagnostic și să primești un tratament durează.

Pentru astfel de situații de regulă plătim cu două tipuri de monede.

Prima categorie de plată este cea cu bani. Mergi la o clinică privată, îți faci niște investigații contra cost și afli răspunsul relativ repede. Astfel, poți începe tratamentul din timp și să te vindeci mai ușor.

Pentru cei care nu dispun de sume să meargă pe la clinici private, aleg varianta gratuită prin casa de asigurări de sănătate. Dar moneda de plată pentru ei este TIMPUL. Pentru că din momentul în care au obținut trimiterea de la medicul de familie și până ajung la specialist durează câteva luni. În tot acest timp, dacă durerea persistă, omul este copleșit, lipsit de speranță. În mintea lui se derulează fel de fel de scenarii care de care mai terifiante. Devine stresat, se îngrijorează și nu mai poate dormi.

Personal cred că aceasta este o monedă mult mai scumpă decât banii.

Probabil în acest moment te gândești că poate am vreun contract cu vreo clinică privată, încât să recomand investigațiile contra cost.

Nici pe departe. Dar îți pot spune, că uneori și alea durează. Dacă vrei să-ți faci un RMN, fie cu trimitere prin sistemul gratuit, fie cu bani, dacă nu au loc disponibil la aparat, și la acela te poate programa peste o lună sau chiar mai mult. În tot acest timp stresul te poate îmbolnăvi mai tare.

Atunci când vine vorba de sănătate și de investigații medicale, contează când le faci, unde sau la ce aparat le faci și ce specialist le interpretează. Și poate domeniul privat are aparate ultimul răcnet, dar s-ar putea să nu exceleze la capitolul specialiști.

 

Soluții

 

Probabil pe lângă toate cele enumerate mai sus mai sunt și altele care se suprapun. Pentru că există o vorbă care spune că „O nenorocire nu vine niciodată singură.”

În momentul în care te simți copleșit sau disperat dintr-o anumită perspectivă, toată ființa ta intră pe o frecvență de vibrație joasă. Aceasta atrage la rândul ei alte situații și probleme aflate pe același nivel de vibrație.

Și atunci, ce poți să faci?

Încetează să te mai uiți la știri!

 

Primul lucru pe care ți l-aș recomanda este să nu te mai uiți la știri.

„Bine, bine, dar trebuie să fiu informat.” o să spui. Iar eu îți spun că peste șase luni vei auzi exact aceleași categorii de știri. Cei de la aceste emisiuni au transformat aceste informații în adevărate telenovele. Concep titluri care să creeze curiozitate și suspans, încât cititorul sau telespectatorul să urmărească despre ce este vorba. Îți dau informația bucățică cu bucățică. Și au grijă ca oricât ar fi de dramatică să accentueze drama, prin voce, prin mimică, prin imagini șocante atunci când o prezintă.

Chiar dacă nu te uiți la știri, vei afla oricum ce se difuzează. Vor fi alți colegi sau oameni din jur atât de binevoitori încât le vor comenta. Dacă ai internet pe telefon, browserul îți aduce știrile în feed. Nu pierzi absolut nimic dacă nu le urmărești în amănunțime.

Personal numai dacă deschid feed-ul de pe telefon și văd moaca lui Putin, în două secunde am ieșit de acolo. Nu mai vreau să știu, nu mai vreau să citesc nimic despre el și deciziile lui. Mi se par prea stresante și nesănătoase pentru mintea mea.

Găsește-ți alte proiecte care să-ți acapareze mintea

 

Când ai un proiect la care să lucrezi, pe care să te focusezi, mintea nu se mai concentrează pe problema ta. Altminteri simți că o ia razna și concepe tot felul de scenarii care mai de care mai macabre.

Personal, am descoperit că, să lucrez la Mica Stea Portocalie, mă ajută să-mi mut gândul de la problema cu care mă confrunt.

Astfel, am luat legătura cu o prietenă, Nicoleta Nistor, căreia i-am propus inițial să devină coautoare și să continuăm publicarea romanului. Ea mi-a zis că nu se simte confortabil să-și asume asemenea merite și a ales să mă reprezinte. Ulterior, și-a acreditat firma ca editură (Editura 3N) și am început să colaborăm pentru publicarea completă a primei subserii a romanului. Ne apropiem de momentul în care vom scoate primele trei volume odată.

Dar în acest timp, mintea mea se concentrează la ceea ce se va întâmpla în a doua subserie de trei volume.

Deci, în timp ce editura se focusează pe publicare, mintea mea creează scene și capitole noi. De aproape un an lucrez la această a doua subserie, și acum scriu la volumul 5.

Câteodată soțul îmi reproșează că eu n-am reușit să vând nici primul volum integral și deja lucrez la al cincilea? Iar eu îi răspund că trebuie să-mi țin mintea ocupată cu ceva creativ, ca să nu o iau razna. Când mă trezesc în miez de noapte și nu mai pot dormi pentru că mă iau tot felul de gânduri, prefer să creez noi capitole. Și atunci înțelege. E o modalitate de a sta ocupată și de a da de lucru minții.

 

Fă voluntariat

 

O altă metodă prin care poți să te eliberezi de disperare, de senzația de copleșire sau de îngrijorare, este voluntariatul. Când te ocupi să găsești soluții pentru alții, s-ar putea fie să îți muți gândurile de pe problemele tale, fie să realizezi că tot ce te copleșește pe tine este nesemnificativ față de problemele altora.

Așa cum spune și Dale Carnegie în cartea sa Lasă grijile, începe să trăiești!, când te ocupi de alții, îți iei focusul de pe tine și de pe problemele tale.

 

Tehnici de eliberare

 

Există mai multe modalități prin care să te eliberezi.

Poți să citești Biblia și să te rogi.Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, ia aminte la mine, pentru ce m-ai părăsit?” (Psalmul 21,1)

Dacă citești Psalmii și orice rugăciune vei constata că este dătătoare de speranță, de încredere.

Îmi aduc aminte de o rugăciune pe care am auzit-o cu peste douăzeci de ani în urmă în Catedrala de la Cluj. Î.P.S Bartolomeu Anania ne spunea într-o predică de greutatea Crucii. Că uneori avem impresia că este atât de mare că parcă ne doboară. Apoi ne-a zis că inclusiv Iisus, Dumnezeu fiind a căzut pe Drumul Crucii sub greutatea ei. Iar sutașii au obligat pe un OM, Simon din Cirene, să-i ducă Crucea. Și rugăciunea care ne-a spus-o Î.P.S. Bartolomeu a fost: „Doamne, dacă TU, Dumnezeu fiind, ai avut nevoie de ajutorul meu ca om să-ți duc Crucea, ajută-mă și Tu în acest ceas, când mă simt copleșit de greutatea ei:” Iar Dumnezeu, care nu rămâne dator, îți va ajuta.

Și crede-mă, ca această rugăciune simplă, face minuni.

Urmărește filme inspiraționale. O să fac referire doar la două dintre ele, desi sunt mai multe și sunt convinsă că tu poți aduce alte exemple.

Primul dintre ele este Stăpânul Inelelor – Cele două turnuri. Momentul – în ajunul bătăliei de la Holmes Deep, când oamenii află că urmează să fie atacați de zeci de mii de orci. Aragorn stă pe scările din interiorul fortăreței, adâncit în gânduri. La un moment dat își ridică ochii și vede un adolescent cu o sabie mare în mână, stand stingher și confuz. Îi cere să-I arate sabia și copilul îi spune: „Oamenii spun că o să murim cu toții, că nu mai e nicio speranță.” Aragorn măsoară sabia, apoi îi pune mâna pe umăr și-l privește în ochi spunându-i: „ÎNTOTDEAUNA EXISTĂ SPERANȚĂ!”

Cel de-al doilea film este Frozen II, în care Ana e singură într-o peșteră. Tocmai l-a văzut pe Olaf dezintegrându-se și înțelege că sora ei a pierit. Cuprinsă de disperare, începe să cânte despre ce este în sufletul ei. Melodia The Next Right Thing este foarte emoționantă. Dacă îi urmărești versurile, îți spune că oricât de neagră ar fi situația, tot ce trebuie să faci este să te ridici. Să faci un pas, apoi încă unul. Și în final, făcând rând pe rând următorul lucru corect, lucrurile se vor schimba.

Gândește-te la cel mai sumbru rezultat în timp ce te tapotezi

 

Am lăsat la final această metodă, dar nu este cea mai puțin importantă.

Într-o seară am participat la un workshop susținut de Nicoleta Nistor, cu tema Tu și emoțiile. La un moment dat, lucrând tehnica EFT cu Nicoleta, aceasta ne-a îndemnat ca în timp ce tapotăm să acceptăm că mintea noastră se duce la cel mai îngrozitor lucru. Și să continuăm să tapotăm punctele energetice în timp ce ne gândim la acele situații înspăimântătoare. Îmi amintesc că ne-a zis, că pe măsură ce tapotăm, energia se echilibrează și lucrurile se pot liniști. Și chiar dacă noi nu avem soluția ÎNCĂ, asta nu înseamnă că ea nu există. Chiar dacă noi nu le știm, există alți oameni care ne pot ajuta.

Și vreau să-ți spun că am lucrat acest exercițiu EFT și am acceptat să mă gândesc la acel lucru sumbru. Pe moment m-am liniștit, chiar dacă n-am găsit soluții, dar a doua zi mintea mea a început să le găsească.

Tu cum rezolvi o situație copleșitoare sau disperată?

 

Cu drag,

Fănica Rarinca

Fanica Rarinca

Profesor de Geografie din anul 2000 în orașul Galați. Am început un proces de dezvoltare personală în anul 2010. În 2014 am deschis acest blog. Am scris câteva cărți de dezvltare personală: Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea, Iertarea (publicată doar pe Amazon.com) precum și cărți de literatură cu conținut de dezvoltare personală, Guru și Ciocârlia pentru copii și Mica Stea Portocalie pentru adolescenți și adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.