CÂND TRĂIEŞTI CU FRICĂ, TRĂIEŞTI DOAR PE JUMĂTATE

„O viaţă trăită în frică, este o viaţă pe jumătate trăită.”

Filmul Strictlly Ballroom

300H

In filmul Strictlly Ballroom personajul principal este un tânăr care dansează foarte bine, ba chiar are curajul să aducă paşi noi de dans în competiţii.

Pentru că nu respectă întocmai paşii standard, pentru că inovează dansul, este descalificat de comisia care oferă notele.

La un moment dat, preşedintele comisiei, vrând să-l intimideze, îl întreabă:

„- Unde-am ajunge dacă toţi ar veni cu paşi noi de dans?

– V-aţi pierde slujba!” a replicat tânărul.

Adevărul este că tânărul, ca şi tatăl lui era foarte inventiv şi căuta să inoveze dansurile pe care le practica. Dar cei care se temeau că nu vor reuşi să ţină pasul (cu tatăl) au reuşit să-l convingă că e riscant să vii cu propriile tale figuri de stil şi de dans. Tatăl băiatului, sub influenţa fricilor soţiei lui – de a nu pierde dreptul la competiţii – a dus o viaţă de frică şi nu a avut curajul să mai danseze, să se afirme. Pentru că se temea de consecinţe.

Dar tânărul este încurajat şi de o tânără să-şi trăiască viaţa cum îi place lui, să danseze cum simte el. La finalul filmului, chiar tatăl îşi încurajează fiul să lupte pentru visul lui, spunându-i „Am trăit o viaţă în frică!” Şi reuşeşte să sfideze comisia şi să obţină aprecierea publicului.

 

Stii de ce ne plac filmele? Pentru că foarte adesea ne spun poveşti care seamănă foarte mult cu viaţa noastră. Sau pentru că ne oferă ceea ce nu avem. Ne identificăm în povestea din filme. Ne identificăm cu personajele

Ştii de ce îţi plac eroii? Pentru că adesea fac ceea ce ţie nu-ţi place să faci. Să-ţi înfrunţi fricile.

 

Evident, titlul este destul de vag. Pentru că s-au descoperit câteva sute de frici (peste 300). Şi atunci despre care frică poate fi vorba în acest material.

Despre frica ta.

 

Care este teama ta cea mai mare?

 

Teama ta cea mai mare s-ar putea să fie legată de cel mai mare regret al tău.

Foarte multe cărţi de dezvoltare personală şi chiar filme ne spun că în viaţă, cel mai mult regretăm lucrurile pe CARE NU LE-AM FĂCUT.

Imaginează-ţi că eşti în pragul morţii tale. Care ar fi lucrul sau lucrurile pe care le regreţi?

Poate că ai un vis şi te temi să ţi-l împlineşti.

Poate că ai fost puţin „şantajat” ca să renunţi la visul tău.

Tocmai citeam despre o persoană care visa să devină autoare de benzi desenate, dar părinţii i-au spus că dacă nu învaţă să devină medic, nu o mai recunosc ca fiică şi nu-i mai dă niciun ban pentru studii. În primă fază, tânăra adolescentă a acceptat. A învăţat şi a devenit medic până a ajuns să se prăbuşească din cauza stresului pentru că făcea o muncă pentru care nu simţea nicio atracţie. S-a temut că părinţii nu o vor susţine financiar să-şi împlinească visul şi a renunţat la el. Din fericire, viaţa i-a dăruit o nouă şansă şi a îmbrăţişat-o.

Dar câţi dintre noi chiar au curajul să-şi îmbrăţişeze a doua şansă?

Câţi nu încep să dea ascultare tuturor acelor voci care oricum comenteaza si care încep să-i tragă înapoi?

 

Mergeam într-o zi pe stradă şi din sens opus venea o familie (mamă, tată, fiu). Iar fiul făcea precum câinele sau alte animale. Imediat mama l-a apostrofat şi i-a cerut să tacă. Am citit pe faţa ei ruşine sau teamă că eu aş putea să gândesc rău despre ea şi copilul ei, că-i permite să facă precum animalele.

Numai că mie mi-a părut rău pentru ea. Şi pentru fiul ei că a ascultat-o.

Eu nu o cunoşteam. Şi foarte probabil că nici ea pe mine.

Ce motive avea să se teamă de judecata mea? Cu ce ar fi influenţat-o dacă eu aş fi gândit rău că-şi lasă copilul să facă precum animalele?

Şi probabil că te întrebi: Păi, unde am ajunge dacă noi toţi oamenii am face precum animalele?

 

In altă situaţie, la o şedinţă cu părinţii, le spuneam părinţilor ce am citit în cartea lui Robert Kiyosaki – că ar fi foarte bine să luptăm pentru o afacere proprie şi libertate financiară. Şi părinţii mi-au zis, „Unde-am ajunge dacă am fi toţi patroni?”

Ne-am simţi liberi să ne împlinim nişte vise.

Pentru că nu toată lumea îşi doreşte să facă precum animalele, sau să devină patron, sau blogger, sau autor de carte sau vorbitor în public, sau să cânte, să deseneze, să devină astronaut, să facă sporturi exreme, să fie actor, muzician etc.

Fiecare are un talent propriu şi o pasiune proprie. Care este foarte diferită de a altora.

Şi dacă luptă să şi-o împlinească, este fericit şi ajută şi pe alţii să-şi împlinească visele.

Dar nu, fiecare dintre noi trebuie să facem ce face toată lumea… să nu ieşim cumva din tipare.

Iar dacă alţii îţi spun că visul tău e o prostie, tu chiar îl crezi şi îi dai voie să ţi-l fure.

Diferenţa este că pentru alţii, visul tău poate fi o prostie, dar pentru tine este VISUL TĂU. Doar tu crezi în el şi-i poţi da viaţă.

 

Care este visul tău?

Ai curajul să-l urmezi.

 

Mie îmi place nu doar să mă uit, dar şi să mă inspir din filme. În majoritatea dintre ele, eroii, personajele principale din film îşi înfruntă şi îşi depăşesc fricile.

În filmul Coach Carter un antrenor negru de handbal, al unui liceu de la periferie, antrenează elevii prin metode neconvenţionale. Îi antrenează pentru viaţă. Şi-i învaţă să lucreze ca o echipă, şi să-şi înfrunte temerile. Una dintre replicile lui frecvente din film este „Care este cea mai mare teamă a ta?” Pentru că îi pune pe elevi la lucru să-şi înfrunte teama.

În filmul serial Arrow, există câteva episoade în care personajele principale se confruntă cu un distribuitor de droguri – de Vertigo. Acest drog, în variantă modificată de la un producător la altul, ajunge să dea celui injectat o teamă teribilă. Să vadă în faţa ochilor persoana de care se teme cel mai mult. Unii văd monştri. Alţii îi văd pe cei din familie care le reproşează diferite lucruri, ne-realizări – toate acele lucruri pentru care se simt vinovaţi. Dar personajul principal, Oliver Queen se vede pe el.

Când teama ta cea mai mare eşti chiar tu, eşti propria ta piedică.

Diferenţa este că în film, personajul vede şi este pus în situaţia asta de a vedea care este cel mai mare motiv de frică pentru el.

În viaţa noastră de zi cu zi, e greu să-ţi dai seama că persoana de care te temi cel mai tare, eşti chiar TU.

Tu porţi responsabilitatea tuturor fricilor care te opresc din drum.

Indiferent ce nume poartă această frică. Fie că e vorba de frica de a fi judecat de alţii, frica de critică, frica de a pierde …(pe cineva drag, bani, un concurs, un loc de muncă), frica de a lua o decizie, frica de a vorbi cu alte persoane, frica de a lua cuvântul în faţa altor persoane, frica de a-ţi susţine punctul de vedere, frica de înălţime, frica de succes, frica de responsabilităţi etc.

Toate aceste frici şi multe altele sunt responsabilitatea ta. Doar tu le poţi înfrunta şi depăşi.

Pentru că sunt fricile tale.

Deci, te rog să te gândeşti şi eventual, să răspunzi în scris Care este cea mai mare frică a ta?

 

Cum ar arăta viaţa ta dacă ţi-ai depăşi această teamă?

 

Acum, dacă ai răspuns la întrebarea legată de cea mai mare teamă a ta, te provoc să îţi imaginezi că pentru ceea ce îţi doreşti, pentru ceea ce visezi nu există niciun risc.

Nu ai nimic de pierdut.

Ai doar de câştigat.

Cum ar arăta viaţa ta, dacă totul ar decurge perfect, conform planurilor tale?

Cum ar arăta viaţa ta, fără această teamă care te macină, care te opreşte?

 

Să-ţi fie teamă, nu e neapărat rău

 

Perfect adevărat.

Dacă laşi teama să te copleşească, aceasta te poate paraliza. Te împiedică să mai acţionezi în direcţia a ceea ce-ţi doreşti.

Dar teama poate fi un factor puternic motivator. Teama poate să te pună în mişcare ca să scapi de ceea ce nu-ţi doreşti şi să ajungi acolo unde-ţi doreşti.

Lasă teama să te înveţe, nu să te conducă, nu să te cucerească.

Teama îţi indică un pericol. Uneori ai această teamă instinctiv. Fără niciun motiv.

E important să verifici ca lucrurile să fie în ordine, să funcţioneze bine.

E important să-ţi iei măsuri de siguranţă.

Să gândeşti pozitiv înseamnă să iei în calcul şi teama şi să o înfrunţi. Înseamnă să fii prevăzător.

Să nu-ţi fie teamă de nimic, să acţionezi orbeşte, te poate răni. Poţi să dai dovadă de o mare prostie dacă nu iei în calcul teama.

Dar, să-ţi fie teamă şi totuşi să acţionezi, înseamnă să fii CURAJOS.

Înseamnă să crezi într-un scop. Să crezi în tine. Înseamnă să lupţi pentru un vis.

 

Tehnici pentru a te elibera de frici

 

Şi ca să nu laşi teama să te copleşească, am o veste bună pentru tine.

Există tehnici de lucru prin care să reduci importanţa sentimentului de teamă.

În aşa fel încât teama doar să te ghideze ca să găseşti soluţii, nu să te blocheze.

Una dintre tehnici presupune ca indiferent de ce te temi să o înfrunţi. Şi dacă o înfrunţi destul de des, teama încetează să te mai stăpânească.

Eu sunt profesor.

Ai idee cum m-am simţit pentru prima dată când m-am dus în faţa unei clase şi am văzut ochii a peste 25 de elevi de liceu orientaţi spre mine? Cum îmi urmăreau fiecare gest, fiecare cuvânt, cum mă analizau cu ce eram îmbrăcată, cum mă mişcam, cum scriam?

Am simţit că îmi îngheaţă sângele în vine.

Dar după câţiva ani de practică, această teamă a dispărut şi s-a transformat în putere.

Una dintre tehnici cu care eu lucrez este de natură nlp – în care prin vizualizare poţi schimba modul de a percepe lucrurile. Să faci mai atrăgătoare aspectele care te sperie. Sau să le micşorezi. Tehnica nlp este una prin care eşti regizorul vieţii tale. Tu poţi să manageriezi cum te simţi şi cum să percepi lucrurile şi evenimentele sau persoanele din viaţa ta. Poţi schimba culorile, sunetele sau alte aspecte legate de tot ce te sperie. Poţi să fii regizor în imaginaţia ta şi cu ajutorul ei să schimbi emoţiile care te opresc în unele care îţi dau putere.

O altă tehnică pe care eu o folosesc frecvent este EFT (Emotional Freedon Tehnique) – prin care înveţi cum să te eliberezi de puterea copleşitoare a fricii (şi a altor emoţii negative) şi să le faci să lucreze pentru tine. Să le transformi în emoţii cu impact pozitiv.

 

Tu poţi să fii eroul vieţii tale

 

E minunat să te poţi relaxa cu un film care să-ţi placă.

Dar dacă te uiţi prea mult la filme cu eroi care înfruntă pericol după pericol şi tu nu ai curajul să mişti un deget către ce te pasionează, pentru că îţi este o frică teribilă de … (ce va spune lumea, cum o să faci faţă diferitelor provocări, e prea riscant etc.), atunci ai o problemă. E chiar deprimant. Pentru că la finalul filmului, tu nu ai învăţat sau schimbat nimic.

Am o veste bună pentru tine.

Viaţa ta este unică.

Poţi să fii eroul vieţii tale, al familiei tale.

Poţi să îţi iei fiecare teamă şi să o transformi sau să o înfrunţi până o faci să devină „animalul tău de companie”.

Fiecare teamă pe care o ai îţi poate deveni cel mai bun aliat. Poţi fi o forţă care inspiră pe alţii.

FII TU EROUL VIEŢII TALE!

 

In urmă cu câteva săptămâni ţi-am cerut ajutorul pe email să votezi coperta pentru cartea pe care urmează să o lansez. Cartea se numeşte Eliberează-te de rănile trecutului şi redescoperă fericirea!

A fost o competiţie deosebită între două dintre cele şase variante de copertă.

Îţi mulţumesc că m-ai ajutat să fac o alegere. Aceasta este varianta preferata de majoritatea celor care au votat.

1 FATA

În următoarele săptămâni, până când voi lansa cartea o să-ţi prezint câteva fragmente din această carte. Acest material nu este un fragment din carte, dar are legătură cu ea.

Este o carte în care vorbesc de cinci tipuri de răni emoţionale (frică, vinovăţie, furie, nevoia de afecţiune şi de a umple goluri din copilărie şi incapacitatea de a ţine cont de propriile nevoi personale).

De asemenea îţi vorbesc şi despre diferite măsuri pe care le poţi lua, diferite metode prin care să-ţi sporeşti gradul de fericire.

La finalul cărţii ai şase anexe cu tehnici EFT şi NLP pentru a reduce acele răni din trecut şi modul în care te afectează.

Am început cu teama. Acest articol este despre teamă.

De ce?

Pentru că mi-a fost teamă să acţionez şi să-ţi trimit acest material.

M-am temut de modul în care vei primi sau judeca lucrurile. M-am temut că s-ar putea să te dezabonezi.

Dar ştii ceva? E opţiunea ta şi ţi-o respect. La urma urmei, când am început acest blog nu aveam nicio persoană înscrisă. Aşa că am făcut o tehnică EFT şi această teamă a fost depăşită.

Dovada? Am avut curajul să-ţi vorbesc despre necesitatea de sa-ţi înfrunta temerile ca să nu mai ai sentimentul că nu trăieşti pe deplin.

 

Aşa că fii pregătit că în luna septembrie o să lansez cartea Eliberează-te de rănile trecutului şi redescoperă fericirea!

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te rog să faci un bine şi prietenilor tăi şi distribuie-l mai departe!

Mulţumesc!

 

Cu drag,

Fani Rarinca

cropped-PSX_20140402_0433171.jpg






 Ti-a placut articolul?
Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

Fanica Rarinca

Profesor de Geografie din anul 2000 în orașul Galați. Am început un proces de dezvoltare personală în anul 2010. În 2014 am deschis acest blog. Am scris câteva cărți de dezvltare personală: Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea, Iertarea (publicată doar pe Amazon.com) precum și cărți de literatură cu conținut de dezvoltare personală, Guru și Ciocârlia pentru copii și Mica Stea Portocalie pentru adolescenți și adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.