Zilele trecute navigam pe internet căutând informaţii despre roşcove. Pentru că băieţelul meu a ajuns să beneficieze şi de papă solidă. Şi pentru că am văzut în supermarket cutii de cereale cu roşcove, m-am apucat să caut informaţii despre ele. Am ajuns pe site-ul http://www.1001vegetarieni.ro/pudra-de-roscove-carobul.html
Pe lângă informaţiile de care aveam nevoie am găsit acolo şi un comentariu foarte interesant scris de Maria:
„Ce sa spun eu sunt intodeauna pentru a manca sanatos, dar despre pudra de roscove , cine imi garanteaza ca pudra este 100% reala, adevarata, pentru ca atatea falsuri se gasesc pe piata comerciala incat nu mai am incredere , pana si medicamentele , am ramas profund impresionata, consternata pt. interferonul din farmacii, deci vorbim de farmacii nu din alte surse, care isi bat joc de vietile oamenilor , fara sa le pese (adevarata crima) le pasa doar de banii care le intra in buzunare. Trebuie o lege foarte ferma de a-i pedepsi pe acesti excroci foarte dur !” (Maria)
Plecând de la acest comentariu, mi-am dat seama că eu am citit o carte a lui Paul Zane Pilzer, numită „Noua revoluţie a bunăstării – Cum să faci avere într-o industrie care va depăşi un trilion de dolari”. Această carte o recomand din toată inima tuturor celor interesaţi de propria sănătate şi bunăstare în acest domeniu.
După ce am citit cartea mi s-a întâmplat să aflu şi alte surse de informare care spun aproximativ acelaşi lucru.
Spre exemplu, autorul argumentează de ce nu este sănătos să consumăm lapte de vacă. El spune că pe lângă hormonii cu care sunt hrănite vacile ca să producă cantităţi din ce în ce mai mari de lapte şi care ajung în cele din urmă în organismul nostru, consumul de lapte de vacă mai are şi alte neajunsuri: provoacă apariţia cancerului la organele genitale din cauza hormonilor, gaze, constipaţie, elimină calciul din organism şi favorizează apariţia osteoporozei. Dacă nu mă înşel medicii recomandă consumul de lapte tocmai pentru a aduce un aport de calciu în organism şi el de fapt îl elimină. S-ar putea să nu fii de acord cu mine, dar te sfătuiesc să citeşti cartea. Eu nu pot să-ţi spun în câteva cuvinte toate argumentele pe care le aduce autorul după ce s-a documentat ştiinţific.
Şi pentru că eu am citit această carte şi am înţeles că industria alimentară ne îmbolnăveşte şi industria farmaceutică nu tratează bolile ci doar simptomele, doar efectele lor, am considerat că e momentul să scriu un articol pe blogul meu ca şi cei care citesc să afle ce se întâmplă.
Evident, eu doar o să fac o introducere, tu dacă vrei să afli mai multe îţi recomand să citeşti Noua revoluţie a bunăstării.
CITATE DIN „NOUA REVOLUŢIE A BUNĂSTĂRII” DE PAUL ZANE PILZER
„Am descoperit rapid că principalul motiv pentru care unii oameni sunt obezi şi au o stare de sănătate precară are o legătură mai mare cu economia decât cu biologia.”
„Economia perpetuează obezitatea şi malnutriţia. Economia este în mare măsură vinovată pentru această stare de lucruri. O mie de miliarde de dolari din industria alimentară ne bombardează cu mesaje calculate pentru a ne face să mâncăm din ce în ce mai mult din cele mai proaste produse posibil.”
VITAMINE NATURALE VERSUS VITAMINE SINTETICE
Organismul uman are nevoie de un aport de 13 vitamine esenţiale pentru a funcţiona la capacitatea maximă. Pe foarte multe dintre ele nu şi le poate produce singur şi e nevoie să le suplimentăm noi, fie din alimente, fie sub formă de pastile sau suplimente alimentare.
Unele vitamine sunt preluate din plante în foarte multe ramuri ale industriei de wellness, altele sunt obţinute pe cale sintetică şi cel mai adesea le găsim în farmacii. Din experienţele făcute de cei care promovează consumul de vitamine din surse naturale, dacă le dai foc, pastilele de vitamine sintetice cumpărate din farmacii emană prin ardere un miros de petrol. Iar cele naturale nu ard.
Teoretic, vitaminele, indiferent de unde sunt obţinute au o anumită formulă chimică. Dar oare fac acelaşi lucru? Cunoşti persoane care prin consumul de vitamine sintetice au luat câteva kg în greutate? Ei bine, prin consumul de vitamine sau suplimente alimentare naturale nu se întâmplă să te îngraşi. De ce? Pentru că este identic cu a consuma o anumită cantitate de legume. Şi singura leguminoasă de la care te îngraşi, e cacao combinată cu zahăr în industria ciocolatei.
Hai să luăm alt exemplu. Laptele pentru sugari. Cel care se găseşte de cumpărat are o formulă asemănătoare cu laptele matern. Dar sunt la fel? Fac acelaşi lucru? Formula de lapte din comerţ, oferă copilului anticorpii pe care i-i oferă laptele matern?
La fel e şi cu vitaminele şi mineralele. Cu cât provin din surse naturale, cu atât sunt mai sănătoase.
INDUSTRIA ALIMENTARĂ NE ÎMBOLNĂVEŞTE ŞI NE FACE DEPENDENŢI DE PRODUSELE EI
Aici o să mă folosesc de un alte două citate din cartea „Noua revoluţie a bunăstării”
„Să zicem, de exemplu, că îţi ofer un măr, o banană, o tulpină de sparanghel sau aproape orice alt produs alimentar în starea sa naturală. După ce mănânci două sau trei mere ori banane, corpul are poftă de un alt produs alimentar pentru că plăcerea pe care o simt papilele gustative se diminuează cu fiecare muşcătură. Dar dacă îţi ofer un baton de ciocolată, o porţie de cartofi prăjiţi de la McDonald’s, o doză de Cola sau orice alt aliment procesat aproape întotdeauna îţi doreşti mai mult şi mai mult din acelaşi produs, pentru că aromele chimice au fost modificate cu scopul de a se asigura că nimeni nu se poate opri doar la una dintre ele. Această transformare chimică duce la supraconsum, promovează obezitatea şi distruge tendinţa naturală a papilelor noastre gustative de a căuta varietatea în ceea ce mâncăm.”
„Pe termen scurt, lipsa vitaminelor şi mineralelor se manifestă prin modificări de dispoziţie, lipsă de energie, dureri ale articulaţiilor, tulburări ale vederii, pierderea auzului, precum şi prin mii de alte afecţiuni medicale pe care ştiinţa ne spune să le acceptăm odată cu înaintarea în vârstă. Pe termen lung, aceste deficienţe pot provoca boli majore, cum sunt cancerul şi bolile de inimă.”
DE CE INDUSTRIA FARMACEUTICĂ NU TRATEAZĂ BOLILE?
- Pentru că dacă pacienţii ar fi trataţi de bolile lor, industria farmaceutică ar da faliment. Hai să vedem ce spune Paul Zane Pilzer în cartea lui:
„Este mult mai profitabil pentru furnizorii de medicamente să aducă pe piaţă produse pe care consumatorii să le folosească pentru tot restul vieţii decât produse pe care consumatorii să le folosească o singură dată. Învariabil, asta înseamnă cheltuirea fondurilor pentru cercetare şi dezvoltare pe produse care tratează simptomele unei boli, şi nu cauzele acesteia, ca să nu mai vorbim de vindecare.”
- Pentru că tratează simptomele, medicamentele câştigă încrederea pacienţilor. În momentul în care boala recidivează, omul obişnuit s-ar putea să nu mai meargă la medic. Se duce direct la farmacie.
Dacă ajungi să citeşti cartea o să afli, ce s-a documentat autorul, ce fac pastilele pentru hipertensiune arterială şi ce fac acestea în organism, cum de fapt, creează impresia că reduc tensiunea, dar dezvoltă alte boli.
Dar cred că poţi să-ţi dai seama şi singur/ă dacă citeşti prospectele din cutiile de medicamente. Teoretic tratează ceva, dar mai tare strică, mai multe efecte adverse secundare au. Şi multe dintre ele atacă ficatul, rinichii, inima şi alte organe interne.
Şi aşa, pentru că în loc să tratăm cauzele, prin tratarea simptomelor, cauzele nu dispar ci se agravează. E ca şi când ai lua un calmant pentru durerea de cap, dar fără să cauţi care e cauza durerii. Şi aceasta revine şi revine şi revine din ce în ce mai rău.
Apoi treptat-treptat apar şi alte afecţiuni pentru că o cauză poate determina un lanţ de efecte. Şi uite aşa ajunge omul să ia pastile cu pumnul şi tot să nu se mai facă bine. Însă îi place să spună: „Odată ce a intrat boala în tine, nu te mai faci sănătos.” Aiurea. Boala este doar un efect. Doar un simptom al unei cauze.
DE CE MEDICII NU INTERVIN ASUPRA CAUZEI BOLILOR?
In timpul sarcinii am avut nişte mici probleme provocate de ciupercile Candida. Medicul ginecolog mi-a recomandat un anumit medicament pe care l-am luat. Dar când problema a reapărut şi a recidivat chiar mai urât, am întrebat-o pe dna dr. ginecolog care e cauza. Ca să ştiu ce măsuri să iau şi ce să evit. Asta pe lângă tratamentul pe care mi l-a recomandat. Nu mi-a răspuns la întrebarea mea, deşi ca specialist e foarte competentă. Apoi mi-am amintit că am acasă volumele de Nutriţie şi biotratamente. Asta pentru că deja ştiu, că aproape orice afecţiune are la bază o neregulă din alimentaţie şi nu numai. Când am cercetat volumele, am aflat că ciupercile Candida se dezvoltă şi se înmulţesc într-un mediu acid provocat de consumul de dulciuri şi fructe cu aciditate ridicată cum sunt citricele. Nici medicul de familie, nici ginecologul nu mi-au recomandat să reduc consumul de dulciuri. De ce? Ce interes au? De ce medicii nu intervin asupra cauzei bolilor şi tratează doar simptomele acestora?
- Unii sunt incompetenţi. Da, unii. Nu e cazul să generalizăm. Dar şi ca profesor şi ca fostă studentă, pot să spun că aşa cum într-o clasă de elevi sunt unii de nota zece şi alţii de nota cinci, la fel e şi la facultate. Nu toţi profesorii au terminat facultatea cu media zece şi cred că nici toţi medicii. În afară de asta, nu e obligatoriu ca nota să reflecte nivelul de cunoştinţe pe care le are persoana examinată. Uneori se întâmplă ca cineva care a învăţat foarte bine să ia o notă slabă (mai ales dacă a învăţat pe de rost şi trebuie să explice), alteori să fi învăţat superficial şi să ia notă bună. Mai depinde şi de subiectul la care a fost examinată persoana. Aşa că nota este un factor foarte subiectiv. Iar alţii sunt foarte buni specialişti la teorie, dar incapabili să pună în practică. Mai ales că practica presupune, de fapt, lucru cu omul. Deci, indiferent de motiv, ca în orice domeniu de viaţă şi aici, există medici incompetenţi care mai tare te îmbolnăvesc decât să te trateze.
- Unii sunt depăşiţi. Aşa cum spune şi Paul Zane Pilzer, „Tehnologia medicală şi domeniul farmaceutic se schimbă atât de rapid în zilele noastre, încât ceea ce medicii învaţă în facultate este adesea învechit în momentul absolvirii.”
- Aşa sunt instruiţi. Pe parcursul practicării meseriei de medic, participă la tot felul de cursuri de perfecţionare, la congrese etc., unde învaţă despre anumite medicamente. Ce fac, ce tratează şi de ce sunt foarte bune să fie recomandate.
- Au interese financiare în recomandarea anumitor medicamente. Ţi s-a întâmplat să stai la rând la medicul de familie şi să vină persoane foarte elegante, cu o servietă în mână şi intră în cabinet fără să ţină cont de rând? Ce crezi că fac acele persoane? Oare nu cumva sunt agenţi de vânzări care vin să facă nişte oferte medicilor legate de promovarea anumitor medicamente? Ţi s-a întâmplat să constaţi că medicul ţi-a recomandat un medicament cu nume străin şi cu preţ mai mare, deşi există medicamente mai ieftine care fac acelaşi lucru? De ce crezi că ţi l-a recomandat pe cel mai scump? Poate că pentru acel medicament s-a instruit, sau poate că au contracte cu companiile farmaceutice să primească un anumit comision din recomandările făcute, sau au contracte cu farmaciile care vând. Am auzit de persoane cărora medicul le-a indicat farmacia de unde pot achiziţiona medicamentele. Imaginează-ţi că dacă are comision de la farmacii, şi ţi-a recomandat un medicament pentru o afecţiune, îl iei, dar poate că atunci când boala reapare, nu mai mergi la medic. Te duci direct la farmacie şi iei acelaşi produs pe care ţi l-a recomandat medicul data trecută. Sunt unii oameni care au atâta încredere în ce le spune şi le recomandă medicul că n-ar încerca altceva deşi iau medicamente cu pumnul şi tot rău le este.
CE SĂ FACI?
- Informează-te! În prezent sunt atâtea surse de informare că dacă nu ai o carte s-ar putea să găseşti pe internet sfaturi despre anumite boli şi care sunt cauzele lor. Plus canale de televiziune şi emisiuni pe teme medicale. Te invit să nu mă crezi legat de ce am scris aici. Dar te rog să te informezi. Află ce îţi cauzează suferinţa şi ia măsuri alternative fie că apelezi sau nu la medic. Poţi să apelezi la medic ca să afli boala. Apoi caută să afli ce o produce şi îndepărtează cauzele.
- Mănâncă sănătos cât mai mult cu putinţă. Ştiu că este dificil să renunţi la toate tentaţiile şi plăcerile oferite de anumite alimente pe care le consumi. Dar măcar poţi să reduci frecvenţa cu care le consumi şi cantitatea lor. Şi caută să renunţi la ele în mod treptat. Identifică care este stilul de alimentaţie care ţi se potriveşte pentru a te menţine sănătos şi în formă.
- Dacă iei vitamine şi minerale caută să fie cât mai naturale. Există companii care produc vitamine şi minerale din surse naturale, iar produsele lor nu le găseşti în farmacii.
- Fă mişcare. Să ştii că asta este o reclamă de la televizor care chiar îmi place. Pe cât posibil fă mişcare zilnic. Parchează maşina ceva mai departe de casă sau de locul de muncă, sau coboară din autobuz cu o staţie mai înainte în aşa fel încât să poţi să faci şi mişcare în aer liber.
- Fă exerciţii de respiraţie. Inspiră profund şi expiră apoi la fel de profund. Exerciţiile de respiraţie te ajută să gestionezi stresul, să te calmezi, să te relaxezi şi să te simţi mai bine.
- Mergi la specialişti în wellness. Tot în această carte am aflat şi de alte tipuri de specialişti care ajută oamenii să-şi întreţină sănătatea şi starea de bine. Cum ar fi: nutriţioniştii, kinetoterapeuţii, maseorii, specialişti în vitamine naturale etc.
*** Dacă ţi-a plăcut acest articol aştept comentariile tale pe blog, pe email sau pe reţelele de socializare.
Dacă îl consideri util şi pentru alţii, poţi să îl trimiţi mai departe apăsând butoanele like, share sau forward.
Un articol extrem de util in zilele noastre cand se inmultesc farmaciile si supermarketurile ,iar cei mai multi oameni sunt prea grabiti sa mai constate semnele atat de evidente ale unor afaceri uriase pe seama sanatatii lor.In Romania existe doua centre de sanatate private care promoveaza un stil de viata sanatos ,iar de curand s-a deschis unul si in R.Moldova.Unul la Podis -Bacau si unul la Herghelia- Mures pentru cei care sunt interesati de la A la Z de cum se poate trai fara medicamente .
Le recomand tuturor celor care vor sa invete practic sa-si schimbe stilul de viata.
Felicitari pentru articol!
Multumesc pentru aprecierile si recomandarile dvs.