Acum câţiva ani discutam cu o doamnă care are un temperament sangvinic. Îi place să comunice și să interacţioneze cu oamenii. Dar pentru că a preluat o parte din afacerea familiei şi se ocupă mai mult de contabilitatea firmei, simte că şi-a pierdut din veselia ei nativă. A devenit uşor tristă. Şi asta în condiţiile în care face ceva ce-i împlineşte viaţa şi îi aduce un venit frumos în casă. Evident, chiar dacă în magazinul familiei intră mai multe persoane, foarte puţine ajung pe la contabilitate. Iar ea simte lipsa interacţiunii cu oamenii.
Iar eu m-am gândit „Ce înseamnă să practici o meserie care nu se potriveşte tipului tău de personalitate!
In urmă cu câteva articole îţi spuneam că o să scriu un articol despre ce meserii sau activităţi se potrivesc tipurilor de personalitate.
Şi ştiu că s-ar putea să ţi se pară destul de ciudat să-ţi fac recomandări în legătură cu ocupaţiile pe baza tipurilor de personalitate.
Şi poate că unii vor spune: „Ei, asta-i bună! Pe vremea noastră nu ne-am mai orientat profesional în funcţie de personalitate. Ne-am dus să muncim unde am găsit /ne-au spus părinţii / unde s-a putut”.
Şi e foarte adevărat.
Poate tocmai de aceea, mulţi oameni sunt nefericiţi în legătură cu munca pe care o au de făcut.
De asemenea, mai scriu acest articol şi din perspectiva de profesor.
Imaginează-ţi că un diriginte şi mai ales un diriginte de clase terminale (a 8-a sau a 12- a) primeşte de la elevi sau părinţi întrebări legate de meseriile care s-ar potrivi copilului.
Înainte să dau detalii legate de activităţile pe care ar putea cineva să le urmeze, dă-mi voie să-ţi spun că informaţiile nu sunt neapărat bătute în cuie şi se pot modifica pe parcurs.
De exemplu, imaginează-ţi că peste 4 sau 5 ani, s-ar putea să fie la mare căutare meserii, care acum nu există. Şi asta pentru că piaţa muncii şi tehnologia sunt în continuă schimbare.
În plus, s-ar putea să nu acopăr toate categoriile actuale de meserii. O să te rog să le încadrezi tu în funcţie de indiciile dominante.
Evident, fiecare persoană are şi puncte forte şi puncte slabe. Aşa cum fiecare meserie are şi avantaje şi dezavantaje.
O să iau două exemple.
- meseria de medic.
Un sangvinic – va avea relaţii foarte bune cu pacienţii şi asistenta. Dar s-ar putea să fie foarte distrat şi să uite să facă ceva – dacă e chirurg, s-ar putea să uite ceva în interiorul pacientului.
Un coleric – va fi un foarte bun coordonator, îşi va face foarte bine treaba, profesional vorbind. Dar s-ar putea să aibă provocări la a menţine relaţii de calitate cu pacienţii şi asistenta.
Un melancolic – va fi foarte atent la detalii, îşi va face treaba în mod profesionist. Dar s-ar putea să fie singuratic – să nu poată lucra bine într-o echipă. Pentru că nu găseşte pe nimeni suficient de perfect (ca el) cu care să colaboreze.
Un flegmatic – va da dovadă de calm şi stăpânire de sine, dar s-ar putea să se mişte prea încet.
- meseria de profesor – că tot este domeniul meu 🙂
Un sangvinic – va folosi multe metode alternative de învăţare prin joc, va avea relaţii extraordinare cu elevii. Dar dacă face abuz de ele, elevul va avea impresia că totul este o joacă şi nu va aprofunda aspectele serioase.
Un coleric – va folosi multă rigoare – va avea linişte şi disciplină la orele sale şi elevii s-ar putea să înveţe doar de frică. Relaţia profesorului cu elevii va fi una foarte strictă şi foarte rece.
Un melancolic – va copleşi elevii cu multe detalii ştiinţifice. Se va simţi nemulţumit atunci când elevii nu reuşesc să înveţe tot şi nu sunt cuminţi şi ascultători aşa cum a fost el ca elev.
Un flegmatic – este calm şi va întreţine relaţii extraordinare cu ceilalţi pentru că se ghidează după Regula de Aur. Dar va avea mari provocări să ţină clasele sub control. Are nevoie de stima de sine a colericului ca să menţină liniştea în clasă. Şi dacă nu o are, e „mâncat” de elevii care abia aşteaptă să se răzbune pe un profesor.
N-o să iau fiecare meserie în parte ca s-o distribui personalităţilor.
Iţi recomand să citeşti şi cărţile de personalitate – Personalitate plus şi Personalitate plus succes profesional scrise de Florance Littauer.
Sangvinicul popular
Pentru că sangvinicul este extravertit şi-i place să povestească, să fie înconjurat de oameni – de la care se încarcă cu energie, este pasionat de emoţie, de culoare şi de frumos, pentru că-i place să se distreze i s-ar potrivi de minune activităţi care presupun:
- teatru şi actorie
- vorbitor în public, orator
- organizator de evenimente (nunţi, petreceri – are gusturi rafinate la ornat, aranjarea festivă /de lux a sălilor, îmbinarea culorilor etc.)
- relaţii cu publicul – în orice domeniu, ştie să comunice şi să se împrietenească cu oamenii
- toate categoriile de activităţi în care se colaborează, se discută, se interacţionează cu alţi oameni.
- Şoferi pentru transport de persoane – să poată interacţiona cu oamenii
- activităţi sportive distractive
- activităţi care presupun distracţie
Colericul puternic
Colericul este tipul de personalitate orientat cu deosebire spre muncă. Este o persoană energică, extravertită, îi place să lucreze cu oamenii, chiar să-i conducă, are viziune mare şi este foarte competitiv.
Aproape orice activitate poate fi desfăşurată de un coleric fără niciun fel de probleme. (Unele activităţi însă, îi pun răbdarea la mare încercare (şi nu prea o are). Imaginează-ţi un coleric că trebuie să joace snooker. La un moment dat se va enerva şi va face o greşeală care îl va face să piardă.) De asemenea, nu i s-ar potrivi nici meseria de agent de pază, să stea pe scaun, singur într-o cabină. După nici zece minute, s-ar putea să simtă că o ia razna și își va da demisia.
Totuşi s-ar putea să fie câteva care să i se potrivească precum o mănuşă.
- activităţile care presupun competiţie
- activităţi care presupun conducere, management şi leadership – colericul parcă ar fi născut să devină lider
- activităţi care presupun un consum mare de energie (muncă fizică)
- vorbitori în public – este foarte bine structurat, concis şi la obiect
- activităţi intelectuale
- activităţi de planificare (pe termen lung şi cu echipe mari) – are viziune de ansamblu și poate delega sarcini exact cui se potrivesc.
Melancolicul perfect
Pentru că este o fire foarte minuţioasă şi orientată spre perfecţiune, melancolicului i se potrivesc activităţi care presupun:
- date statistice şi lucrul cu cifrele (contabilitate, IT)
- activităţi artistice de mare acurateţe şi fineţe (cofetar care îşi ornează prăjiturile cu mare artă şi pasiune, pictor, cusător de goblenuri, fotografie – film, sau un muzician care exersează până devine perfect pentru el).
- munca în planificare (partea detaliată și chițibușară – Știe să identifice eventualele obstacole și obiecții, apoi să găsească soluții)
- ceasornicari, şlefuitori şi creatori de bijuterii, arhitectură
- secretariat, arhivator de documente, bibliotecar, farmacist – toate activităţile care presupun ordine şi memorarea locului fiecărui produs
- şoferi pentru transport de marfă – poate să-şi vadă de meserie şi să fie la adăpost de oameni
Flegmaticul liniştit
Flegmaticul tânjeşte după odihnă şi relaxare pentru că are cel mai scăzut nivel de energie. Îmi imaginez că el a inventat ideea de „a câştiga bani în timp ce dormi”.
Se descurcă foarte bine în orice domeniu dacă lucrează în ritmul lui. Totuși, i se potrivesc foarte bine activităţi care presupun puţină muncă fizică sau efort.
- munca de IT
- activităţi sportive liniştite (snooker, şah etc.)
- scriitori
- fotografi, prelucrare filme
- şoferi pentru transport de marfă – ca şi melancolicul, poate să-şi vadă de meserie şi să fie la adăpost de oameni, de întrebările lor indiscrete sau de orice fel de interacţiune
- muncă de birou care presupune puţină deplasare, puţin efort
- agent de pază la o companie, să poată sta liniștit într-un loc, fără să depună prea mult efort.
Visul e mai puternic
Dacă cele pe care le-am scris până acum te pun pe gânduri dă-mi voie să-ţi spun că:
- dacă o persoană visează la o anumită meserie şi este corespunzătoare unei alte personalităţi, ajut-o, sfătuieşte-o să-şi urmeze visul. Visul este mai puternic.
- De exemplu, am aflat despre un fost elev, flegmatic, că şi-ar dori să ajungă în trupele speciale de intervenţii. I-am spus mamei băiatului să-l lase să-şi urmeze visul. Chiar dacă acolo e mult antrenament fizic, multă alergătură, dacă este visul lui, îl va motiva să reuşească.
- Dacă un melancolic visează să ajungă actor – va învăţa şi se va dezvolta să facă tot ce este necesar ca să fie un actor. Şi nu unul oarecare, ci unul excepţional de bun.
- Dacă un sangvinic îşi doreşte să ajungă un pictor renumit, va învăţa să dea atenţie la detaliile necesare.
- Şi cred că sunt mulţi colerici care joacă şah şi alte jocuri care presupun calm şi stăpânire de sine.
- Dacă o persoană se dezvoltă personal poate învăţa să preia multe din punctele forte ale celorlalte personalităţi şi să-şi reducă propriile puncte slabe.
Dacă un melancolic dorește să ajungă un vorbitor în public, chiar dacă nu-i place să iasă în evidenţă, va învăţa să-şi stăpânească neplăcerile şi să se transforme.
De aceea, persoanele care se dezvoltă personal, s-ar putea să fie capabile să „devină cameleoni” din punct de vedere al tipului de personalitate. Să se poarte cu ceilalţi în funcţie de personalitatea lor, şi nu a sa proprie.
Să se poată adapta tipului de personalitate al interlocutorului. Şi atunci, nu mai are limite în ceea ce priveşte activităţile şi meseriile care i se potrivesc.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, te rog să faci un bine şi pentru prietenii tăi şi dă un share.
Cu drag,
Fănica Rarinca
Autor de cărți:
Cartea Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea!
Cartea Guru și Ciocârlia
Romanul Mica Stea Portocalie