Ce tehnici te ajută mai mult?

In ultimul an am început să citesc ceva mai multe cărţi pentru schimbarea mentalului şi emoţionalului propriu. Am observat că oricât de mult ai munci, dacă mentalitatea ta este una de pierdere, tot ce faci este să munceşti şi să ieşi pe minus. În toate materialele pe care le-am parcurs se spune că diferenţa majoră între săraci şi bogaţi, între oameni de succes şi oameni mediocri este dată de modul în care gândesc.

Săracii şi oamenii mediocri gândesc în termeni de neputinţe, noroc, şanse, dau vina pe alţii, pe circumstanţe etc., în timp ce oamenii de succes şi bogaţii vorbesc în termeni de posibilităţi, oportunităţi, se întreabă cum să facă să ajungă acolo. Circumstanţele şi ceilalţi nu mai au atât de mare importanţă. Tot ce contează este gândirea lor orientată spre rezultate palpabile şi reuşite.

Ce Tehnici Te Ajută Cel Mai Mult_

Aşa că am început să înţeleg că mintea umană funcţionează cu adevărat cu subconştient şi conştient.

Pentru că suntem fiinţe emoţionale, majoritatea experienţelor noastre cu încărcătură emoţională sunt stocate în subconştient sub formă de filme, poze, sunete, etc. şi sunt înregistrate sau arhivate automat în arhivele minţii. În subconştientul nostru există experienţe despre care am uitat, cum ar fi, prima experienţă când ca bebeluşi am păşit şi picioarele au atins podeaua pentru prima dată. Ce cuvinte ni s-au spus atunci fac parte tot din bagajul de experienţe cu încărcătură emoţională.

Toate cuvintele care ţi s-au spus de-a lungul timpului, sau pe care ţi le-ai spus au devenit convingeri. Convingerile, fie te limitează fie te ajută să creşti şi sunt asemeni unor softuri care îţi permit sau nu să faci diferite operaţii pe calculator. Diferenţa este că mintea umană este un calculator mult mai mare şi mai puternic decât orice alt calculator (doar de minte a fost inventat) şi că softurile şi experienţele de pe mintea umană nu se pot şterge ca cele de pe calculator.

Două sunt argumentele aici: primul ar fi că nu se ştie în ce parte a minţii sunt stocate anumite experienţe, şi al doilea, că dacă am şterge experienţele, chiar şi pe cele negative am ajunge ca nişte legume. Pentru că experienţele fie ele negative sau pozitive stau la baza personalităţii şi caracterului nostru.

Ţi s-a întâmplat să vrei să faci ceva şi te-ai trezit că ai acţionat exact pe dos de cum voiai? S-ar părea că decizia ai luat-o la nivel subconştient. De curând la un seminar am aflat că mintea subconştientă ia decizii cu 7 secunde înainte ca noi să acţionăm conştient. Am urmărit atunci şi un film pe Youtube, dar l-am pierdut. Astăzi când am căutat am găsit acest material în limba română.

http://www.go4it.ro/curiozitati/stim-ce-vei-decide-cu-7-secunde-inaintea-ta-2630325/

 

Ca să schimbăm ceva în mintea noastră subconştientă e nevoie să intervenim cu anumite tehnici şi să rescriem softurile cu care ne-am programat calculatorul nostru personal şi portabil pe umeri. Nu le putem şterge, dar le putem rescrie şi săle facem să funcţioneze în avantajul nostru.

 

Înainte să-ţi vorbesc despre tehnici, aş vrea să-ţi spun o poveste.

 

Cu vreo patru sau cinci ani în urmă, imediat după ce mi-am început procesul de dezvoltare personală, am aflat despre tehnicile NLP (programare neurolingvistică). În acel moment am gândit că aceste tehnici prin care programezi şi reprogramezi creierul sunt tehnici anti-creştine, împotriva legilor lui Dumnezeu. Mentora mea de la acea vreme, doamna Mioara Vetreneanu, astăzi autor la femeispirituale.ro, mi-a atras atenţia că aceste tehnici le primesc în mintea mea fie că vreau fie că nu. Ori de câte ori deschid televizorul mi se transmit astfel de tehnici şi intră fără voia mea direct în minte şi mă manipulează de acolo.

Ulterior, pe măsură ce am continuat să citesc am ajuns să devin curioasă şi am deschis o astfel de carte. Este vorba de Putere nemarginita scrisă de Anthony Robbins. Autorul, menţionează că aceste tehnici pot fi folosite, atât în scop manipulativ, cât şi în scopuri bune, pentru a te ajuta să creşti, să schimbi în bine ceva în tine. Apoi am deschis ochii şi urechile şi am constatat cât adevăr este în aceste vorbe.

Toate tehnicile pot fi folosite atât în scop negativ, cât şi în scop pozitiv.

 

O să-ţi dau un singur exemplu de tehnică NLP foarte frecventă în reclame.

Recadrarea este o tehnică prin care schimbi în mod voit sensul unei acţiuni, a unui cuvânt. Ai văzut reclame la o marcă de iaurt, care sugerează că atunci când îl consumi ai parte de o anumită doză de aventură? Că te-ai aventurat în timp, până la casa bunicilor când obişnuiai să smântâneşti oalele de lapte şi să dai vina pe pisică? Sau pe aproape. Când vezi reclame în care elefanţii zboară, tu ai parte de aventura vieţii tale, ai consumat un suc şi te-ai trezit în livadă.

Probabil că îţi spui că sunt doar trucuri şi tehnici comerciale. Eu îţi spun că sunt şi comerciale, şi NLP. Cu ajutorul lor îţi schimbă percepţia asupra realităţii. Tu chiar crezi că sucul ăla este absolut natural, proaspăt stors din fructele din livadă? Dar te fac să crezi că e adevărat. Şi această tehnică, şi nu numai, este folosită cu singurul scop ca tu să cumperi mai mult. Să te manipuleze.

Iată şi exemple în care poţi folosi recadrarea în mod pozitiv:

Soţul sforăie. Asta este bine, pentru că este lângă mine. Putea fi lângă alta.

Am multe impozite de plătit. Asta înseamnă că am avut şi mulţi bani de primit.

Fiica adolescentă se plânge că nu vrea să spele vasele. Păi, asta este foarte bine. Este acasă cu tine, unde o poţi vedea. Putea fi în oraş cu gaşca de prieteni, putea fi undeva în pericol…. ai înţeles ideea. Folosim recadrarea atunci când vrem să transformăm anumite informaţii sau realităţi aparent negative într-o realitate pozitivă, favorabilă nouă.

Cu ajutorul recadrării, poţi să-ţi rezolvi multe din dialogurile interioare de tip autoînvinuire.

O altă tehnică pe care am considerat-o anti-creştină este hipnoza.

În mod direct, n-am practicat-o niciodată.

Indirect, însă, o practicăm cu toţii ori de câte ori deschidem televizorul. Este dovedit ştiinţific faptul că televizorul are putere hipnotică asupra minţii umane.

În numai două minte după ce am deschis televizorul, să mai vedem ce este, ce rulează, mintea noastră a intrat în stare de hipnoză şi simţim nevoia să ne aşezăm cât mai confortabil ca să urmărim acea emisiune. Şi după ce am văzut acea emisiune, vrem să o vedem şi pe următoarea, şi pe următoarea…

În acea stare de hipnoză, creierul nostru este ca şi adormit, cu toate acestea o cantitate uriaşă de informaţii şi cu viteză foarte mare îi intră direct în subconştient. Cum crezi că a ajuns să crească violenţa? Urmărind filme de acţiune. Cum am ajuns să fim obsedaţi de sex? Urmărind filmele în care după o scurtă îmbrăţişare sau un sărut… şi ai impresia că toată lumea o face, mai puţin tu care stai şi te uiţi. De ce crezi că a crescut numărul de copii cu viaţă sexuală activă? Pentru că au fost hipnotizaţi de ceea ce văd la televizor.

Stiu, s-ar putea să crezi că bat câmpii.

Dacă te uiţi la filme, îţi pot spune de situaţii cu folosire a hipnozei în scop negativ şi pozitiv.

În scop negativ. Ai văzut filmul Now you see me cu acea trupă de magicieni care jefuiesc bănci în direct? Este un truc acolo când în timpul unui spectacol, ştiind că vor fi urmăriţi de oamenii legii, unul dintre magicieni, îi hipnotizează şi le spune că sunt jucători de fotbal şi îi programează pentru rolul de a placa şi opri oamenii legii. După ce hipnoza s-a întrerupt, când cei hipnotizaţi erau conştienţi, au fost reactivaţi cu un singur cuvânt. Ceva asemănător am văzut şi într-un film poliţist Jane Doe, în care nişte foşti militari au fost programaţi să ucidă la auzul unui anumit cuvânt.

În mod pozitiv, este atunci când nişte terapeuţi folosesc această tehnică pentru a descoperi şi vindeca anumite traume la pacienţi.

 

În concluzie, cred că atât tehnicile NLP, de persuasiune / manipulare, hipnoză, cât şi alte tehnici de eliminare a emoţiilor pot fi folosite atât în scop negativ, împotriva umanităţii şi a creaţiei lui Dumnezeu, dar şi în scopuri pozitive prin care să poţi deveni mai bun şi să îţi ajuţi mai bine semenii.

Bineînţeles că nu putem neglija şi abandona tehnicile şi practicile creştine precum iubirea, iertarea, facerea de bine, credinţa etc. Şi acestea au o foarte mare putere asupra subconştientului nostru şi putem deveni mai buni practicându-le.

 

Cu drag,Fănica RarincaFii autodidact!


 Ti-a placut articolul?
Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

Fanica Rarinca

Profesor de Geografie din anul 2000 în orașul Galați. Am început un proces de dezvoltare personală în anul 2010. În 2014 am deschis acest blog. Am scris câteva cărți de dezvltare personală: Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea, Iertarea (publicată doar pe Amazon.com) precum și cărți de literatură cu conținut de dezvoltare personală, Guru și Ciocârlia pentru copii și Mica Stea Portocalie pentru adolescenți și adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.