Ciulini Și Pălămidă Va Rodi Pământul Tău

 

In articolul trecut, intitulat Prin sudoarea frunții îți vei câștiga pâinea, îți spuneam că ți-ai format convingerea că viața trebuie să fie grea. O asemenea convingere te poate trage înapoi, de fiecare dată când vrei să faci sau să înveți ceva.

Da, dacă ești la început de drum, lucrurile sunt mai dificile. Dacă înveți lucruri noi, care până atunci nu te-au pasionat, e normal să fie mai provocator. Dar de la a fi mai complex și a gândi sau spune că „te chinui” e o diferență foarte mare. Dacă n-ai citit încă articolul, o poți face, accesând linkul de mai sus.

 

Acele cuvinte din Biblie, „Prin sudoarea frunții îți vei cîștiga pâinea” pot fi înțelese așa cum sunt scrise, dacă ești agricultor, sau ca niște metafore.

Ciulinii și pălămida sunt piedicile și obstacolele pe care le ai de depășit în ceea ce faci pentru a-ți atinge scopurile. Oricare ar fi visul tău sau scopul pe care-l ai, vei avea de depășit niște praguri. Unele sunt mai mari și-ți dau bătăi de cap, până îți dai seama cum să te descurci, mai ales dacă este un domeniu nou. Altele, sunt mai mici și le poți depăși cu ușurință.

În Biblie nu spune cât de mari sunt aceste buruieni, aceste obstacole. Asta alegi tu să faci, prin ceea ce gândești și vizualizezi în mintea ta. Nu spune nici că trebuie să te chinui.

Expresia că trebuie să „te chinui” a fost aleasă de oameni. Ei au înțeles că viața trebuie să fie grea. Exprimarea din versetul 19, care spune că „din sudoarea frunții îți vei mânca pâinea” nu precizează că viața trebuie să fie grea. Sudoarea frunții este de fapt, efortul, munca pe care trebuie să o depui ca să reușești.

Adică, să nu te aștepți să-ți pice mâncarea și toate cele din cer. Sau să mergi cu mâinile în buzunare, fluierând și cu ochii închiși către scopul tău. Trebuie să lucrezi pentru tot ce vrei să obții.

De altfel, legat de acest aspect, Sf. Ap. Pavel, spune în Epistola a doua către Tesaloniceni (3:10): „Dacă cineva nu vrea să muncească, acela nici să nu mănânce”.

E nevoie de efort susținut din partea ta. Dar, nu e obligatoriu să fie și chinuitor. Poate fi ceva ce-ți face plăcere. Și atunci efortul depus nu ți se va mai părea prea dificil.  Poate fi ceva ce-ți face inima să cânte.

Dacă ai citit până aici și te regăsești în ceea ce am scris și ești dispus să găsești o soluție sau mai multe, atunci citește mai departe să afli o tehnică prin care să schimbi definitiv această convingere.

 

Cum schimbi convingerea că trebuie să te chinui pentru a reuși?

 

Nu poți să schimbi ce este scris în Biblie. Dar poți schimba imaginile din mintea ta legat de ceea ce scrie acolo. Reține, subconștientul nu face deosebirea între o imagine reală și una imaginară pe care o creezi cu bună intenție.

Poți crea imagini care să te ajute și subconștientul va crede că sunt adevărate. În acest fel, îți ajuți subconștientul să-și schimbe credințele care te limitează.

Rolul minții nu este acela de a te ajuta să-ți împlinești visurile, ci să te ajute să supraviețuiești. De aceea, atunci când simte că ai dat de ceva mai greu, când simte că ai întâlnit un obstacol, va încerca să te oprească. De ce? Pentru că, a încerca să-ți împlinești un vis, înseamnă să ieși din zona de confort.

Mintea se sperie să iasă din această zonă de confort, de aceea începe să creeze tot felul de scenarii îngrozitoare. Îți va pune în față tot felul de convingeri limitative, sau imagini terifiante. Dacă te lași păcălit și nu urmărești dacă acele convingeri sau imagini sunt reale poți să renunți la visul tău.

Dar, să ne întoarcem la convingerea că în viață trebuie să te zbați, să te chinui, să te lupți și să o schimbăm.

  1. În ultima parte a articolului Prin sudoarea frunții îți vei câștiga pâinea am făcut o recadrare a perspectivei. În loc să te gândești la spini și pălămidă ca fiind niște bariere de netrecut, ca niște ziduri de care să te lovești, le poți trata diferit. Dacă alegi să vezi obstacolele ca pe niște praguri sau ca pe niște lecții din care ai de învățat, s-ar putea să le tratezi cu bucurie.

Dacă sudoarea frunții o înțelegi ca fiind efortul, munca pe care o ai de îndeplinit zilnic, dar care nu e obligatoriu să fie grea, atunci ai câștigat.

Deja ai schimbat perspectiva. Și convingerea ar trebui să nu mai aibă putere. Dacă repeți această tehnică de recadrare a situației, vei elimina convingerea limitativă.

  1. O altă modalitate prin care poți să schimbi convingerea, este să intervii asupra imaginilor din mintea ta.

Inchide ochii. Cât de mari sunt acele buruieni, acele obstacole? Sunt mici, pe care să le poți manevra cu ușurință, sunt mari, până la genunchi, până la șold, până la piept, sunt cât tine sau mai mari? Cum te simți în legătură cu ele? Cum sunt imaginile? Clare sau în ceață? Alb-negru sau color? Apropiate sau depărtate?

Micșorează-le până la dimensiuni foarte mici. Pot ajunge cât un deget sau chiar mai mici. Transformă-le în imagini alb-negru și în ceață. Depărtează-le de tine.

Imaginează-ți că le depășești cu ușurință și cu bucurie pentru tot ce-ai realizat. Urmărește cum te simți în legătură cu eventualele obstacole. Poți observa rezultatele imediat prin modul în care te simți sau în timp, în funcție de modul în care gândești și simți atunci când dai de ceva mai greu.

  1. Identifică-ți resursele de care să te poți folosi. Dumnezeu nu l-a blestemat pe om. Poate l-a izgonit din Rai, dar nu l-a blestemat. Dacă ar fi făcut-o, de ce l-ar fi ajutat pe om să inventeze atât de multe instrumente ca să-și facă viața mai ușoară și mai frumoasă? Toate ideile și realizările omului s-au făcut cu ajutorul Lui.

Resursele pot fi:

  • oameni de la care să înveți, familie, prieteni, colegi, oameni pentru care lucrezi, persoane care lucrează pentru tine și pe care să te poți baza că te ajută când ai nevoie. Deja munca ta se ușurează.
  • cursuri, cărți, bloguri și toate sursele de unde poți învăța să ajungi unde ți-ai propus etc.
  • resurse financiare de care dispui. Câți bani ai lichizi, economii, cât câștigi (din toate sursele). Fă un inventar cu tot ceea ce ai (casă, mașină, mobilier, calculator, imprimantă, bibliotecă etc.) Motivul pentru care faci acest inventar nu este ca să te apuci să le vinzi, să-ți atingi țelul, ci ca să realizezi că ești binecuvântat. Deja ai atins foarte multe scopuri în trecut. Dacă le-ai putut face pe acelea, îl poți atinge și pe acesta.
  • instrumente de lucru: calculator, telefon, tabletă, autoturismul, mașini specializate pe ceea ce ai nevoie să obții etc.

Dacă ți-ai imaginat că între tine și visul tău este un câmp plin de spini și pălămidă care-ți ajung până la piept și tu trebuie să răzbați cu mâinile goale, să le smulgi pe fiecare în parte, atunci situația pare îngrozitor de dificilă. Viața pare un chin.

Dar dacă te înarmezi cu o unealtă superdeșteaptă care le poate nimici, atunci, drumul spre visul tău devine mult mai ușor. Dacă ți-ai imaginat că între tine și visul tău stă un zid gros, fie îl micșorezi ca în indicațiile de la punctul 2, fie îți imaginezi că te înarmezi cu o bilă demolatoare care-l poate sparge.

Există tehnici mentale pentru tot felul de situații. Imaginează-ți că ești un regizor, sau editor de fotografii sau de film și poți transforma imaginile din mintea ta așa cum îți place ție.

AI TOATE RESURSELE DE CARE AI NEVOIE.

 

20 De Moduri Să Ai Relații Mai Împlinite Cu Tine Și Cu Ceilalți

Ți-a fost util acest articol? Te rog, lasă un comentariu să știu și părerea ta.

 

Iți mulțumesc că exiști și ai citit până aici!

 

Cu drag,

Fănica Rarinca

Autor de cărți:

Cartea Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea!

Cartea  Guru și Ciocârlia

Romanul Mica Stea Portocalie

 

Fanica Rarinca

Profesor de Geografie din anul 2000 în orașul Galați. Am început un proces de dezvoltare personală în anul 2010. În 2014 am deschis acest blog. Am scris câteva cărți de dezvltare personală: Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea, Iertarea (publicată doar pe Amazon.com) precum și cărți de literatură cu conținut de dezvoltare personală, Guru și Ciocârlia pentru copii și Mica Stea Portocalie pentru adolescenți și adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.