CRIZELE SUNT OPORTUNITĂŢI DE CREŞTERE

Dumnezeu ne(2)

 

„Când este scris în chineză, cuvântul „criză” e format din două caractere. Unul înseamnă pericol şi celălalt oportunitate.”

John F. Kennedy

 

La începutul acestei luni am scris un material, numit „32 de motive ca să arăţi gratitudine în orice clipă” şi l-am rugat pe Florin Roşoga să-l publice pe blogul lui, www.florinrosoga.ro, cel mai mare blog de dezvoltare personală din ţară. Florin mi-a spus că îi place materialul şi o să-l publice.

Dar înainte de a-l publica, Florin a aruncat o privire pe blogul meu şi mi-a atras atenţia asupra unor aspecte care nu erau tocmai corecte. Mi-a cerut să le remediez şi să-l anunţ când fac operaţia. Am remediat ce m-am priceput, dar mai era o problemă, la care eu nu mă pricepeam. Blogul meu figura cu /wp în coadă şi era o problemă pentru mulţi care voiau intre pe blog de pe Google, să tasteze fără acest /wp. Pentru că nu era găsit de Google. I-am zis lui Florin că nu mă pricep cum să schimb şi nici nu ştiu cine ar putea să facă operaţia respectivă.

Dar la un moment dat, mi-am amintit că am primit cândva nişte instrucţiuni pe email şi m-am apucat să fac singură schimbarea. Surpriză stupefiantă!!!

De data asta, când încercam să accesez blogul îmi dădea eroare 404 not found.

Aşa că am căutat să refac traseul, dar nu mai găseam fişierele. Dispăruseră.

Am început să tremur, să mă stresez, să caut soluţii. Ceva fremăta în plexul meu. Parcă mi se mutase inima. Am aruncat un ochi pe blogul www.florinrosoga.ro şi am văzut că publicase articolul meu „32 de motive ca să arăţi gratitudine în orice clipă”.

Şi mă gândeam, „Florin mi-a atras atenţia să corectez micile aspecte care nu erau în regulă, înainte de a publica materialul meu. Dar acum, totul era în neregulă, de vreme ce blogul nu mai putea fi găsit deloc.”

 

Apropo… dacă ai încercat să intri pe blogul meu, acum vreo două săptămâni şi ţi-a dat eroare 404 not found, îmi cer iertare pentru asta. Eu am fost vinovată şi responsabilă cu crearea problemei.

În timpul ăsta, bebe, trăgea de mine, iar eu îi spuneam: „las-o pe mama că are olecuţică de treabă.” Dar pentru că el insista, am realizat că, de fapt, avea dreptate. Trecuseră vreo două ore, timp în care eu nu făcusem altceva decât să învârt mausul, pentru că altceva nu ştiam să fac. Uitasem complet că îmi propusesem să gătesc. Mi-am dat seama că trebuie să-l hrănesc pe bebe şi să-i fac baie.

Aşa că i-am scris lui Florin Roşoga cum am distrus situaţia şi nu mă pricepeam s-o repar,dar cu convingerea că orice problemă are o soluţie. Şi m-am apucat să mă ocup de bebe, să-i fac baie şi să-l hrănesc.

Până la urmă, soluţia a venit a doua zi, tot de la Florin Roşoga, care mi-a spus să-l contactez pe un prieten de-al lui pe facebook. L-am contactat şi a rezolvat problema.

 

Ce este o criză?

 

Este o situaţie care este deopotrivă şi urgentă şi importantă. Se manifestă prin:

  • gândire negativă
  • agitaţie
  • nervozitate
  • nerăbdare
  • tensiune arterială ridicată

citate necazuri

Între criză şi recunoştinţă

 

„Câteodată, lucruri bune ies la iveală din orice criză.”

Dave Pelzer

 

În acea după-amiază şi seară, pe de o parte mă simţeam recunoscătoare lui Florin Roşoga că publicase materialul meu, care, culmea era chiar despre recunoştinţă. „32 de motive ca să arăţi gratitudine în orice clipă”. Plus ca articolul arata spectaculos pe blogul lui. Multumesc, Florin!

Pe de altă parte, eram foarte tensionată, pentru că nu ştiam cum o să rezolv situaţia şi se vor supăra atât cititorii mei, cât şi ai lui Florin şi nu în ulţinul rând, chiar el.

„Viaţa aşteaptă întotdeauna să apară o criză înainte de a scoate la iveală tot ce are mai strălucitor.”

Paulo Coelho

 

 

Dar aşa cum spuneam în titlu, orice criză este o oportunitate de a creşte. Iar eu am învăţat două sau trei lecţii din această criză.

 

Ce am învăţat?

 

Pe timp de criză,

  • nu intra în panică – aproape orice problemă are o soluţie. Or, dacă începi să te panichezi, mintea se blochează şi nu mai reuşeşte să vadă căile de acces sau de ieşire. Chiar dacă aceste căi sunt uneori sub nasul tău. În momentele de panică, mintea nu vede decât problema, pe care, de regulă o supradimensionează.

 

„Seminţele credinţei sunt totdeauna în noi. Câteodată e nevoie de o criză pentru a le hrăni şi face să crească.”

Susan L.Taylor

 

  • rămâi calm – dacă te enervezi înrăutăţeşti lucrurile. În unele situaţii, poate să existe opţiunea undo şi să ajungi la starea iniţială a lucrurilor; chiar dacă operaţiunea de refacere poate dura mult mai mult. Dar reluând operaţiunile, poţi observa şi învăţa ce ai făcut greşit.

 

„Nu lăsa niciodată o criză să se risipească. Şi ce vreau să spun cu asta e, că există o oportunitate de a face lucruri pe care credeai că nu le poţi face.”

Rahm Emanuel

 

  • în situaţii care te depăşesc, n-o face pe eroul! Mai bine ceri ajutorul. Este absolut normal să nu te pricepi la toate. Că de aia ne-a făcut Dumnezeu atât de diferiţi în ce priveşte gândirea, abilităţile, personalitatea etc. Ca să ne ajutăm reciproc şi să ne fim de folos unii altora. Dacă toată lumea ar şti să facă de toate, ar fi autonomă şi nu ar mai avea nevoie nici de vecinul, nici de angajator, nici de angajaţi, nici de precupeţi, nici de medici, avocaţi etc. Am fi cu toţii extrem de izolaţi. Fiecare în pătrăţica lui.

 

„La orice criză din viaţa cuiva, este absolut salvator să aibă nişte prieteni pe care-i simpatizează la care poate gândi cu voce tare, fără reţineri.”

Woodrow, Wilson

 

„Problemele mari cu care ne confruntăm nu pot fi rezolvate la acelaşi nivel de cunoaştere pe care-l aveam când le-am creat.”

Albert Einstein

 

Concluzia:

Daca nu as fi avut problema cu acea eroare 404 not found si nu m-as fi temut ca am ramas fara blog, probabil ca n-as fi cautat solutii sa rezolv problema.

La final te invit la un exerciţiu:

  • Gândeşte-te care a fost cea mai mare criză din viaţa ta?
  • Dar cea mai recentă criză din viaţa ta?
  • Cum ai reuşit să treci peste acea /acele crize? Ce persoane te-au ajutat? Ce trăsături de caracter ţi-ai dezvoltat atunci?
  • Ce lecţii ai deprins şi învăţat din criza cu pricina?

 

Poţi să povesteşti mai jos, într-un comentariu, ca toţi ceilalţi cititori să se folosească de experienţa ta şi să-şi depăşească propriile crize.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te aştept să te înscrii cu adresa de email ca să putem comunica mai uşor şi să poţi descărca un workbook numit „Aminteşte-ţi cum să fii fericit!”.

 

Cu drag,Fănica RarincaFii autodidact!






 Ti-a placut articolul?
Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

Fanica Rarinca

Profesor de Geografie din anul 2000 în orașul Galați. Am început un proces de dezvoltare personală în anul 2010. În 2014 am deschis acest blog. Am scris câteva cărți de dezvltare personală: Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea, Iertarea (publicată doar pe Amazon.com) precum și cărți de literatură cu conținut de dezvoltare personală, Guru și Ciocârlia pentru copii și Mica Stea Portocalie pentru adolescenți și adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.