„Pe data de 2 octombrie 2006, Charles Carl Roberts a intrat în singura sală de clasă a unei şcoli mici din sânul comunităţii Amish din North Mines, din Pensilvania şi a ucis cinci eleve, după care s-a împuşcat. Gestul lui a şocat o ţară întreagă.
Însă partea poveştii care a impresionat cel mai mult pe oameni a fost faptul că, la câteva ore după atacul armat, membrii comunităţii respective s-au arătat milostivi faţă de soţia atacatorului şi faţă de cei trei copii ai săi.
Cei din comunitate au vrut să demonstreze că nu-l urau pe Roberts şi că doreau să trăiască în pace cu familia lui. După câteva zile, membrii comunităţii Amish au participat la slujba de înmormântare a lui Roberts şi au strâns bani pentru a o ajuta pe văduva acestuia şi pe copiii săi.
Iertarea este atât de adânc înrădăcinată în personalitatea membrilor acestei comunităţi, încât ei nu se îndoiesc de faptul că până şi un criminal trebuie tratat cu milă şi dreptate. Pentru ei, iubirea este, într-adevăr un stil de viaţă.”
(Gary Chapman – Iubirea ca un mod de viaţă)
La unul dintre seminarele pe care l-am susţinut am primit întrebarea: „Cum poţi să ierţi pe cineva care te-a rănit şi s-a purtat atât de urât cu tine?”
Subiectul iertării este vast şi am mai scris două articole pe această temă. Puterea vindecătoare a iertării I şi II
Aşa că acum n-o să mai reiau ceea ce am scris deja acolo. Doar o să aduc nişte completări cu o nouă perspectivă a acestui subiect atât de complex.
Am început cu citatul din cartea Iubirea ca un mod de viaţă a lui Gary Chapman (autorul cărţii Cele cinci limbaje ale iubirii) pentru că m-a impresionat când l-am citit.
Acum o să-ţi dau alte câteva argumente la întrebarea – cum poţi să ierţi pe cineva care te-a rănit?
Când iubeşti, este cel mai simplu să ierţi
Iertarea se naşte şi izvorăşte din iertare. Indiferent că iubeşti persoana care te-a rănit, sau pe tine însuţi, să ierţi te ajută cel mai mult.
Dacă ierţi pentru că iubeşti persoana care te-a rănit – o ierţi de dragul ei. Dacă ierţi pentru că te iubeşti pe tine, atunci ierţi pentru că TU meriţi o viaţă mai bună, mai plină de iubire, o viaţă liberă de orice tensiune şi energie negativă.
90% din ce ţi se întâmplă se datorează modului în care reacţionezi
Îţi aminteşti de principiul 90/10?
Despre acest principiu vorbeşte şi Stephen Covey, Brian Tracy şi alţi lideri din domeniul dezvoltării personale.
Am scris şi eu despre el în articolul Ziua bună se cunoaşte de dimineaţă.
Practic doar 10% din ceea ce ți se întâmplă este cauzat de forţe din afara ta. Sau cum ar spune alţii – ți-au fost scrise să ți se întâmple.
Restul de 90% ți se întâmplă ca urmare a modului în care reacţionezi la cele 10%.
Lucruri rele se întâmplă tuturor.
Dacă reacţionezi cu ţipete, cu stres, cu învinuiri, cu acuzaţii, critici nimeni nu va fi mai fericit.
Poate ai impresia că te răcoreşti, că-ţi iei o povară de pe suflet atunci când reacţionezi în mod negativ. Dar dacă îţi analizezi sentimentele după ce reacţionezi, o să constaţi că nu eşti deloc mai fericit. Dimpotrivă, s-ar putea să ai un gust amar.
Şi atunci, de ce să nu ierţi şi să atragi în viaţa ta lucruri frumoase care să te facă mai fericit şi pe tine şi pe ceilalţi din jur, mai ales pe cei pe care îi iubeşti?
Dacă nu ierţi – transformi un ţânţar într-un elefant sau într-un monstru
Imaginează-ţi că ţii în mână un pahar cu apă. Cât cântăreşte?
Probabil că te gândeşti la câteva grame sau zeci de grame, în funcţie şi de dimensiunea şi materialul din care e confecționat paharul.
Imaginează-ţi că-l ţii în mână fără să mişti mâna, timp de o oră? Cât cântăreşte? Dar dacă îl ţii în mână o zi întreagă? Dar dacă îl ţii în mână o săptămână sau chiar o lună?
Cu cât creşte perioada de timp în care îl ţii în mână fără să te miști, cu atât ai impresia că şi greutatea paharului crește şi simți că îţi înţepeneşte mâna, sau chiar că îţi paralizează.
La fel este şi cu faptele pe care nu le putem ierta.
La început au greutatea unui fulg, a unui puf de păpădie care ne mângâie sau ne atinge în treacăt obrazul.
La fel este şi cu toate acele întâmplări sau fapte pe care nu le poţi ierta.
La început sunt mici. Cât un fir de praf, cât un puf de păpădie, cât un ţânţar.
Pe măsură ce staționezi cu gândul la ce ţi s-a făcut sau zis, cu atât transformi durerea şi o faci mult mai mare şi acel fir de praf, devine o furtună de praf care îţi acaparează tot universul şi nu mai eşti capabil să vezi soarele.
Eliberează-te şi iartă şi vei vedea soarele mult mai bine şi mai uşor!
Când nu poţi ierta înseamnă că TU ai răni emoţionale şi vei continua să-i răneşti pe alţii în acelaşi mod în care ai fost rănit
O persoană care îţi face un rău, te răneşte. De foarte multe ori o face nu cu intenţia de a te răni pe tine, ci cu intenţia de a se vindeca pe sine, fără să-şi dea seama că modul în care caută să se vindece este prin a continua să bea otravă.
Dacă tu, ca persoană rănită, nu poţi ierta, vei perpetua rănirea altor persoane.
De exemplu, un violator, se poartă astfel pentru că el însuşi a fost rănit în moduri asemănătoare (poate chiar din copilărie). Dacă victimele lui nu-l pot ierta, şi ele vor face la rândul lor rău altor persoane şi chiar lor însele.
Se nasc niște tipare emoţionale de oameni răniți care se extind la toate persoanele cu care intră în contact.
Rănile emoţionale, sunt ca nişte viruşi care au fost introduşi în sistemul tău funcţional şi te fac să nu mai funcţionezi corect.
Jillian Michaels spune că o persoană rănită va atrage în preajma ei alte persoane care o vor răni în acelaşi mod în care a fost rănită.
Adică acel virus, îţi creează dependenţă faţă de nevoia de a fi rănit. Şi ca să poţi fi rănit, răneşti şi tu pe alţii.
Cum poţi să scapi de aceste răni emoţionale?
Prin iertare.
Dacă nu ierţi, nu eşti cu nimic mai bun decât cel care a greşit
Unul dintre serialele mele preferate şi din care am învăţat multe lucruri, chiar mai multe decât acele 15 lecţii despre care am scris, este serialul Merlin.
În acest serial exista o replică foarte frecventă, că atunci când vrei să te răzbuni şi să răspunzi cu rău pentru rău, înseamnă că nu eşti cu nimic mai bun decât cel care ţi-a greşit şi pe care-l condamni.
Dacă nu poţi ierta pe cel care ţi-a greşit nu eşti cu nimic mai bun ca el. Eşti la fel de vrednic de a fi condamnat.
Fiecare merită a doua şansă
În faţa lui Dumnezeu greşim cu toţii. Nu ştiu cum eşti tu, dar eu ştiu că zilnic fac câte ceva prin care supăr pe Dumnezeu. Şi în fiecare zi, în fiecare clipă Dumnezeu mă iartă şi-mi oferă o nouă şansă.
Dacă ne gândim doar la cei care l-au răstignit pe Fiul lui Dumnezeu şi că unii dintre ei au ajuns vase alese. Printre ei se numără apostolii (Petru şi Pavel – unul s-a lepădat de el în timpul judecăţii, celălalt a luat parte la uciderea ucenicilor lui Hristos). Fiecăruia dintre ei şi dintre noi ni se acordă zilnic a doua şansă, să dovedim că suntem vrednici să ne numim fii ai lui Dumnezeu.
Şi probabil că te întrebi cât de des să ierţi şi să oferi a doua şansă?
Tot Dumnezeu ne răspunde şi prin cuvânt şi prin faptă.
Prin Cuvânt ne învaţă în Sf. Evanghelie să iertăm „fratelui” nostru de 70 de ori de câte 7. Adică la infinit.
Prin faptă ne arată asta zilnic căci El este milostiv şi iertător şi Biserica ne învaţă că nu este nimic ce Dumnezeu nu poate ierta, în afară de sinucidere.
Prin urmare, cum poţi ierta pe cineva care te-a rănit?
- poţi ierta dacă iubeşti
- poţi ierta dacă iertând pe altul ştii că atragi 90% alte rezultate pozitive în viaţa ta şi eşti cel care îţi scrii propriul destin
- poţi ierta, dacă înţelegi că o ofensă este mai întâi minusculă, dar prin inabilitatea de a ierta, o transformi într-un monstru care îţi consumă viaţa şi energia
- poţi ierta dacă vrei să te eliberezi de rănile pe care le-ai primit şi să fii un exemplu pentru alţii
- poţi ierta ca să dovedeşti că eşti mai bun decât cel care ţi-a greşit
- poţi ierta, pentru că eşti o scânteie din Dumnezeu şi ca fiu al lui Dumnezeu, vrei să-i urmezi exemplu în toate.
Dacă ţi-a plăcut acest articol şi îl consideri util şi altora, dă, te rog, un share. Cineva s-ar putea să-ţi mulţumească.
Iți mulțumesc că exiști și ai citit până aici!
Cu drag,
Fănica Rarinca
Autor de cărți:
Cartea Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea!
Cartea Guru și Ciocârlia
Romanul Mica Stea Portocalie