Cum Să Învingi Sindromul Obiectului Strălucitor?

 

In articolul trecut, Sindromul Obiectului Strălucitor, vorbeam de distragerile pe care le poţi avea de la scopul tău. Cauza? Anumite aspecte care te fac să îţi apar în cale și te fac să pierzi focusul şi să te ocupi de altceva.

Şi ţi-am promis că o să revin cu un articol prin care să îţi ofer câteva soluţii, pe care eu le-am verificat în timp.

Pentru că am avut perioade când am fost foarte uşor distrasă de la ceea ce îmi doream să fac şi să obţin. De asemenea, au fost şi perioade când n-am acceptat să văd alte obiecte care să strălucească.

 

Pentru că, la urma urmei, să te laşi orbit de alte obiecte care strălucesc în jur, şi să nu mai vezi visul tău, uneori este o alegere.

Aşa că astăzi, este timpul să-ţi spun despre cum să nu vezi acele obiecte strălucitoare care să te devieze de la traseu.

Pentru început, trebuie să:

Să ai un scop foarte clar şi foarte puternic

 

Când ştii foarte clar ce vrei şi mai ales de ce vrei ceea ce vrei, este mult mai simplu să menţii drumul stabilit.

Vorbeam data trecută de dorinţa de a posti şi că te poţi lăsa distras de aromele pe care le simţi când mergi pe drum. Păi, totul depinde de cât e de mare dorinţa ta de a face acest lucru. Cât de important este pentru tine? În momentul în care postul devine foarte important, nu o să mai fii deranjat de mirosurile de mâncare. Nu spun că nu le mai simţi, dar că nu le mai dai atenţie. E un act de voinţă. E o alegere.

 

Însă de puterea unui scop, cred că îţi poate vorbi această poveste.

 

Era odată un rege bătrân şi avea un fiu foarte alintat, necugetat şi uşuratic. Nu lua niciodată lucrurile prea în serios. Nu te puteai baza pe el că va finaliza vreo acţiune. Făcea lucrurile bune de mântuială şi pe cele rele foarte rapid. Era mereu în căutare de faimă, de fete frumoase cu care să-şi petreacă timpul. Voia să le fure câte un sărut, dar niciodată nu se implica în ceva serios. Regele, adesea, se întreba pe mâna cui va lăsa tronul şi regatul pentru că vedea că fiul lui, era nepotrivit.

Dar într-o zi s-a gândit să-l pună la încercare. A organizat o paradă regală, în care gărzile sale personale să creeze drum liber prin oraş, prin mijlocul mulţimii. Şi i-a zis fiului că acea paradă era pentru el. I-a dat fiului său un vas plin cu apă şi i-a zis:

– Dacă reuşeşti să te întorci la palat, cu vasul plin cu apă, fără să verşi un singur strop, tronul va fi al tău şi voi face pregătirile de încoronare. Dar dacă verşi fie şi numai o picătură cât lacrima, îţi voi tăia capul.

Fiul a luat vasul şi, dacă de obicei făcea totul în mare grabă, de data asta a mers foarte încet. A făcut de vreo trei ori decât timpul care l-ar fi făcut în mod obişnuit. Dar de data asta nu era doar tronul, ci capul lui în joc.

Gărzile regelui îi asigurau un drum fără obstacole, aveau grijă ca nimeni să nu îl bruscheze sau să îl deranjeze. Dar în acelaşi timp, aveau şi misiunea de a-i raporta regelui tot ce se întâmpla. Depindea de prinţ şi doar de el să nu verse nicio picătură de apă din vas.

Prinţul a parcurs oraşul cu vasul plin cu apă şi în final a ajuns la palat fără să verse o singură picătură. Ajuns la palat, regele l-a felicitat şi a stabilit o petrecere pentru a celebra reuşita prinţului. La un moment dat, regele l-a întrebat pe prinţ.

– Ce ai văzut prin oraş?

Prinţul, uimit îi răspunde regelui cu sinceritate.

– Nimic, tată!

Dacă ar fi ridicat capul de la vas şi s-ar fi uitat la ce era prin oraş, nu ar fi ajuns cu vasul plin înapoi la palat.

Apoi regele a stabilit data pentru încoronarea fiului său. Prinţul tocmai devenise responsabil.

 

Morala acestei poveşti este că atunci când ai un scop foarte clar şi foarte puternic, nu mai vezi nimic din ceea ce străluceşte. Iar ca să ai un scop puternic, nu e nevoie să fie în joc viaţa ta. Dar e nevoie ca acel scop să fie foarte important pentru tine.

 Fii motivat!

 

Ca să fii motivat, trebuie să ai nişte obiective clare, şi e indicat să fie scrise. În cartea „Si tu poti avea succes, Paul Hanna argumentează de ce este necesar să fie aceste obiective scrise.

De ce trebuie să-mi scriu obiectivele?” – Răspunsul surprinde pe mulţi oameni: când le notezi te convingi pe tine însuţi că le poţi atinge. Aminteşte-ţi că lumea e oglinda ta. Deci, – înainte de a începe să convingi lumea de ceva – trebuie să te asiguri că tu însuţi îţi iei în serios eforturile.”

 

Legat de motivaţie, Zig Zigler spune că „Motivaţia nu durează. Dar nici baia (igiena corporală), de aceea se recomandă să se facă zilnic.”

 

Tot Paul Hanna mai spune că s-a făcut un studiu între milionari și miliardari privind obiceiurile lor. „Singura diferenţă între milionari şi miliardari este că milionarii îşi citesc obiectivele odată pe zi, iar miliardarii de două ori pe zi.”

 

Obiectivele tale sunt ca un far pentru vapoare. Te călăuzesc pe drumul pe care vrei să mergi şi-ţi luminează calea ca să ajungi în port.

Fii focalizat!

 

Când ai un scop şi eşti focalizat pe el, ce vrei să obţii este mult mai important decât orice. Atunci când eşti focalizat te concentrezi să nu pierzi timpul. Detaliile sau obiectele strălucitoare te pot face să îţi pierzi concentrarea. De aceea le eviţi.

Iţi dau două exemple testate de mine în două variante.

  •  Mergi la cumpărături într-un hipermarket.

a. Dacă nu ai nimic planificat şi stabilit, poţi să mergi foarte agale cu căruciorul de cumpărături. Te uiţi pe la toate produsele, citeşti etichetele, cauţi ofertele. Şi să faci cumpărături în acest fel îţi poate lua câteva ore.

b. Ai o limită de timp, să zicem de jumătate de oră. Ai o listă şi mergi cu ea direct la rafturile de unde îţi iei produsele dorite. Nu mai pierzi timpul. Ai un pas grăbit. Şi rezolvi treaba în timpul stabilit.

  • Eşti acasă şi primeşti un telefon prin care eşti întrebat dacă ai timp să răspunzi la un sondaj de opinie pe o anumită temă.

a. dacă nu ai nimic planificat s-ar putea să spui că da, eşti disponibil/ă şi să răspunzi la întrebările lor. Nu ştiu cum e în cazul tău, dar am răspuns la asemenea sondaje. De fiecare dată am avut impresia că durează de cel puţin trei ori mai mult timp decât am fost anunţată. Poate că e doar o impresie.

Ştii că atunci când te ocupi de ceva ce nu-ţi place, chiar dacă durează 10 minute, ţi se pare că durează o oră şi că nu se mai termină. Iar ceea ce îţi place, chiar dacă durează câteva ore, s-ar putea să ţi se pară că a durat 10 minute sau jumătate de oră. La final te simţi revigorat.

b. îţi analizezi timpul pe care îl ai la dispoziţie, şi dacă eşti ocupat, refuzi foarte politicos pentru că nu ai timp. Dacă ai timp în alt moment, poţi să stabileşti un alt interval orar când poţi să faci asta.

 Planifică-ţi acţiunile, şi organizează-te!

 

Dacă ţi-ai planificat luna, săptămâna şi ziua, ştii exact ce vei face în fiecare zi, ba chiar şi la anumite ore. Nimic nu te poate da peste cap de la programul tău. Orice solicitare din exterior o integrezi în programul tău doar dacă timpul îţi permite. Sau dacă te ajută pe tine şi scopurile tale, ori dacă ajută o comunitate. Nu mai răspunzi solicitărilor de orice natură. Nu mai faci acţiuni neplanificate, decât poate nişte urgenţe neprevăzute, cum ar fi o îmbolnăvire, o înmormântare etc.

Dar chiar şi aşa. Poţi avea controlul a ceea ce faci.

Dacă ai timpul planificat, nu mai stai să pierzi vremea pe facebook, sau pe alte reţele de socializare.

Îţi faci mai întâi activităţile stabilite, apoi, dacă mai ai timp te poţi relaxa cu ceva jocuri online.

 

 Adoptă alte strategii verificate de alţii

 

Sigur mai sunt şi alte strategii şi metode prin care fie să eviţi, fie să nu cedezi când apar obiecte strălucitoare. Iar în ultima vreme parcă par din ce în ce mai multe.

Cel mai bine este să mergi pe urmele deja verificate de alţii. Viaţa este de multe ori ca un teren acoperit cu mine. Poţi să calci oricând pe una. Dar dacă mergi pe urmele cuiva care a traversat deja câmpul de mine, e mai sigur. Uneori înveţi din experienţa proprie şi atunci e foarte dureros, alteori poţi învăţa din experienţa altora.

 

Tu ce crezi? Aştept comentariile tale.

 

Cu drag,

Fănica Rarinca

Autor de cărți:

Cartea Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea!

Cartea  Guru și Ciocârlia

Romanul Mica Stea Portocalie

 


 Ti-a placut articolul?

Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

Fanica Rarinca

Profesor de Geografie din anul 2000 în orașul Galați. Am început un proces de dezvoltare personală în anul 2010. În 2014 am deschis acest blog. Am scris câteva cărți de dezvltare personală: Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea, Iertarea (publicată doar pe Amazon.com) precum și cărți de literatură cu conținut de dezvoltare personală, Guru și Ciocârlia pentru copii și Mica Stea Portocalie pentru adolescenți și adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.