Cum Să Te Iubești Și Să Fii Fericit

Myself

 

De prea multe ori aştepți doar să fii iubit de alţii şi uiți că prima persoană care trebuie să-ți ofere iubirea ești chiar tu.

În viaţa ta, cea mai importantă persoană EȘTI TU. După aceea vine soţul, copilul şi ceilalţi membri ai familiei. Dacă tu nu te pui pe primul loc în inima ta, s-ar putea să n-o facă nimeni.

 

„Nu pe ceilalţi eşti supărat, ci pe tine. Le dai celorlalţi toate lucrurile pe care ŢI LE DOREŞTI. Le cumperi flori şi cadouri. Le faci masaj. Îi scoţi seara în oraş, dar nu faci niciodată lucrurile astea pentru tine, şi-apoi te-ntrebi de ce te simţi neîmplinit.

Atunci când îţi oferi aceste lucruri şi te porţi cu tine în această manieră benefică, nu mai simţi că-ţi lipseşte ceva în viaţă, iar lucrurile care vin de la ceilalţi vor fi un bonus minunat…

Să te porţi frumos cu tine însuţi şi să te răsplăteşti prin stimulente benefice te poate ajuta mult, nu doar la îndeplinirea scopurilor, ci şi în a te simţi mai împlinit în viaţă, în general.”

Jillian Michaels

 

 

Intr-o primăvară, am urmat un curs, Persuasion Elite, marca Andy Szekely. Pe lângă partea teoretică, cursul a avut şi o parte practică.

În ultima întâlnire, trainerii noştri de la curs, ne-au cerut să facem un exerciţiu. Au lipit pe spatele fiecăruia dintre noi o coală albă, ne-au înarmat cu câte un marker sau pix şi ne-au rugat să scriem o calitate fiecăruia dintre participanţi. Pentru că am fost 16 participanţi, fiecare s-a ales cu câte 15 calităţi, pe care ceilalţi colegi le-a văzut în sine. La final am făcut şi o poză de grup cu spatele, aşa cu hârtiile cu calităţi scrise.

O păstrez în caietul de lucru. N-o să te mint să-ţi spun că mă uit zilnic pe ea. Am alte activităţi pe care le fac regulat, zilnic. Dar din când în când îmi mai arunc un ochi pe ea. Îmi dau seama că cineva a văzut potenţial în mine. Şi asta îmi dă aripi.

 

Mai jos îţi dau ofer şase sfaturi despre cum să te iubeşti mai mult.

 

Identifică minim 10 calităţi, 10 lucruri care îţi plac la tine

 

Să îţi spună ceilalţi ce calităţi ai, este extraordinar. Dar uneori nu e nevoie să aştepţi ca să vadă alţii ce calităţi ai. Poate că eu am fost norocoasă ca să pot să beneficiez de o astfel de listă.

Probabil, o să-ţi spui, că tu nu ai prea multe calităţi. Ştiu. Eu am o listă întreagă cu zeci de aspecte la care trebuie să mai lucrez, să mi le îmbunătăţesc. Asta înseamnă că acestea nu sunt calităţi. Încă.

Dar, dacă mă analizez cu atenţie, cu siguranţă că am şi eu câteva aspecte care-mi plac la mine.

Şi ca să-ţi dau exemplu, iată care sunt 10 aspecte care-mi plac la mine:

  • sunt inteligentă
  • sunt ambiţioasă
  • sunt educabilă (îmi place să învăţ din orice fel de situaţie)
  • am ochi frumoşi
  • am păr frumos
  • sunt muncitoare
  • sunt perseverentă
  • sunt un profesor bun
  • sunt deschisă
  • mă pricep cât de cât la lucruri tehnice (a fost o vreme când colegii de la şcoală mă numeau „doamna multimedia”)

 

Bineînţeles că aş putea continua, căci sigur mai am şi alte calităţi. Cu toate acestea, ca să nu te plictisesc, îţi dau şansa să treci mai departe şi te rog să faci tu lucrul acesta despre tine, acum. Poate îţi plac ochii, buzele, părul, inteligenţa ta, ceva ce faci bine şi ceilalţi te solicită pentru asta.

După ce faci acest exerciţiu, pune acea hârtie, undeva unde să o vezi cât mai des. Chiar dacă nu vezi şi nu citeşti zilnic acea hârtie cu calităţile tale, fă-o măcar la câteva zile. Nici nu ai idee cât de mult te ajută, să crezi în tine, să te iubeşti şi să-ţi dovedeşti că meriţi iubire. A ta, în primul rând. Dacă faci citirea acestora zilnic, beneficiile vor fi şi mai mari şi mai rapide.

 

Laudă-te!

 

Noi adulţii nu suntem prea diferiţi de copii sau de animale. Ai observat cât de bine reacţionează când le spui „bravo!”. Şi noi reacţionăm la fel.

Dar, din nou îţi spun, nu aştepta să-ţi spună cineva „bravo!” pentru ceva ce ai făcut bine. Fiecare persoană, în prezent este atât de preocupată de ceea ce urmează să facă, încât de multe ori uită să mai spună un cuvânt de încurajare celui ce a făcut o treabă bună.

Aşa că, laudă-te singur. La urma urmei, eşti persoana cea mai în măsură să fie satisfăcută că ai dus ceva la bun sfârşit, că ai făcut ceva mai bine decât data trecută. Orice alte calități ai avea, nu aștepta să ți le observe alții.

Dacă aştepţi laudele altora şi nu vin, s-ar putea să te simţi frustrat. Ca să nu mai simţi aşa, poţi să te simţi plin de mulţumire, lăudându-te personal.

Nu contează cum o faci. Poate că te aplauzi, atunci când nu te vede nimeni, poate că te baţi prieteneşte pe umăr, poate că îţi ridici degetul mare, ca la like. Poţi să te lauzi prin semne sau în cuvinte. Poţi să îţi creezi sistemul tău personal să te lauzi. Important este să o faci.

Nu aştepta să faci lucruri mari ca să te lauzi. Viaţa este făcută dintr-o succesiune de lucruri mărunte. Apreciază-te pentru cele mici, şi cu siguranţă vei câştiga încredere în tine şi plăcere să le faci şi pe cele mari.

Ca de exemplu, Ia uite ce frumos am conceput acest articol!

 

Recompensează-te!

 

După ce ai făcut un anumit număr de operaţii, te poţi recompensa cu ceva ce îţi doreşti, ceva ce ai neapărată nevoie.

Evident, recompensa e important să fie în conformitate cu munca depusă şi în limitele existenţei, nu autodistructive.

Spre exemplu, dacă, lucrezi intens să dai jos nişte kg, şi faci zilnic exerciţii, nu te recompensezi cu o cola sau cu o pizza. Te poţi recompensa cu un masaj, o manichiură, o coafură, o ieşire la restaurant, unde poţi să serveşti doar o cafea, nu e neapărat nevoie să serveşti un meniu întreg.

Dacă sarcina sau proiectul la care ai lucrat şi pe care l-ai dus la bun sfârşit este de termen mai lung, te poţi recompensa cu o ieşire de weekend sau concediu undeva plăcut.

Atenţie, uneori, după ce te recompensezi, s-ar putea să simţi ceva remuşcări. De exemplu, mi s-a întâmplat ca după ce am scris un anumit număr de articole, m-am recompensat cu o manichiură. Şi m-a costat dublu decât mă aşteptam. Am avut un sentiment de „am dat prea mult”. Acesta este un semnal că în mod inconştient mintea ta îţi spune că „nu meriţi”.

Continuă să te recompensezi pentru ce faci bine, pentru ce duci las bun sfârşit şi la un moment dat, o să-i spui tu minţii că „meriţi” pentru că ai făcut tot ce ţi-ai propus. Şi cu cât meriţi recompense mici pentru lucruri mici, cu atât vei fi capabil să te implici în proiecte mari şi să îţi oferi recompense mai mari.

Are sens ce spun?

 

Acceptă şi dăruieşte!

 

Uneori cei din jurul tău îți fac mici favoruri. Poate se oferă să te ajute cu bagajul. Poate că vrea să-ți dăruiască ceva, poate că îți face un compliment. Ce faci? Refuzi, spunând: „Mulţumesc, nu-i nevoie!” Despre obiceiul de a oferi complimente am scris aici.

Uneori oferi, alteori primeşti. Dacă ţie care oferi, îţi face plăcere ca cel căruia îi oferi să primească, la fel e şi pentru celălalt. Plus că în momentul în care accepţi, transmiţi că meriţi să primeşti atenţie, ajutor, iubire.

 

Iată un alt citat de la Jillian Michaels:

„A face complimente – este iarăşi un mod foarte bun de a-ţi proiecta propria încredere în sine asupra celor din jur. Făcând complimente liber şi, sincer, transmiţi mesajul că te simţi confortabil şi că te bucuri de punctele forte ale altora.”

 

Dedică zilnic timp activităţilor care te fac fericit şi te încarcă cu energie

 

Multe persoane se plâng că sunt atât de ocupate cu ce au de făcut la serviciu şi acasă că nu mai au timp să se ocupe de ceea ce le face plăcere.

Personal cred că tocmai de asta ajung să se plângă.

Pentru că persoanele care nu se neglijează pe sine, care fac, câte puţin din ceea ce le face plăcere sunt mai fericite. Faptul că se ocupă şi de ceea ce le place le încarcă cu energie, le binedispune.

Nu contează că de acele activităţi te ocupi la începutul sau la finalul zilei. Important este să nu le neglijezi.

Dacă îţi începi ziua cu ele, te încarcă cu energie de dimineaţă. Pe parcursul zilei, s-ar putea să-ţi vină să cânţi, să râzi mai mult.

Dacă alegi să-ţi închei ziua cu ele, vor aduce un plus de relaxare, dar şi de energie în viaţa ta. Vor aduce relaxare şi detaşare faţă de provocările de la serviciu şi îţi vor aduce energie ca să te bucuri de cei dragi.

Poate că îţi dedici doar zece minute. Poate că îţi permiţi să rupi din alte activităţi mai puţin productive şi dedici câteva ore. Important este să o faci.

Nu-ţi cer să mă crezi pe cuvânt.

Verifică.

Ţine un jurnal al împlinirilor

 

Sunt persoane care se gândesc mai mult la ce nu au făcut în acea zi. Şi merg la culcare supărate, nemulţumite, stresate, frustrate.

 

În fiecare seară, scrie minim cinci lucruri pe care le-ai realizat pe parcursul zilei. Nu te concentra pe ce n-ai făcut, ci pe ceea ce ai dus la bun sfârşit. Nu contează cât de mari sau mici sunt. Important este să-ţi producă MULŢUMIRE de sine.

Poate că ai făcut pace cu cineva cu care te-ai certat mai demult.

Poate că ai reuşit să faci curăţenie.

Poate că ai reuşit să termini o lucrare care ţi se părea interminabilă.

Poate că ai reuşit doar să schimbi un bec care-şi aştepta momentul de câteva luni de zile.

Orice.

Să mergi seara la culcare cu inima împăcată că ai făcut minim cinci lucruri în acea zi, îţi oferă linişte, pace, relaxare. Cu cât ai mai multe lucruri mărunte de care te-ai ocupat în acea zi cu atât ai un sentiment special de mândrie personală care-ţi va creşte încrederea în tine. Şi vei începe să te apreciezi şi să te iubeşti mai mult.

 

Iți mulțumesc că exiști și ai citit până aici!

 

Cu drag,

Fănica Rarinca

Autor de cărți:

Cartea Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea!

Cartea  Patronel and Soriela

Romanul Mica Stea Portocalie

 






 Ti-a placut articolul?

Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

Fanica Rarinca

Profesor de Geografie din anul 2000 în orașul Galați. Am început un proces de dezvoltare personală în anul 2010. În 2014 am deschis acest blog. Am scris câteva cărți de dezvltare personală: Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea, Iertarea (publicată doar pe Amazon.com) precum și cărți de literatură cu conținut de dezvoltare personală, Guru și Ciocârlia pentru copii și Mica Stea Portocalie pentru adolescenți și adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.