Black Friday a trecut. Multe persoane s-au înghesuit la cumpărături. Unii au cumpărat online, alţii au mers direct la magazine să-şi facă cumpărăturile dorite. Pentru anumite persoane a rămas încă o plăcere foarte mare să vadă produsul şi să-l pipăie, să-l simtă atunci când îl cumpără. Nu e nimic rău în asta. Fiecare cumpără cum îi place.
Şi n-o să fiu atât de ipocrită să îţi spun că eu nu am profitat de reducerile de Black Friday. Dacă îţi aminteşti îţi spuneam că drept recompensă că luna trecută mi-am atins targhetul personal de a scrie minim 10 articole pe blog, să-mi cumpăr o bluză. Ei, până la urmă, bluza s-a transformat în două cărţi de dezvoltare personală de la Libris care aveau o reducere de 55%. Aşa că mi-am cumpărat două cărţi care de obicei ar costa cam 55-60 de RON, cu doar 25 RON.
Adevărul e că ofertele au fost foarte multe şi foarte tentante. Şi la un moment dat chiar mă gândeam la mai multe cărţi. Apoi mi-am spus că deja am o bibliotecă de vreo 500 de cărţi, care aşteaptă să fie citite. Să îmi cumpăr trei cărţi, chiar dacă am transportul gratuit (apropo… la librăria online libris.ro transportul e gratuit chiar dacă cumperi de 10 RON) înseamnă să închid nişte bani şi să îmi încarc biblioteca cu alte trei cărţi pe care nu ştiu când le citesc. Dar două dintre ele mi s-au părut musai să le am, ca să le citesc cât mai curând.
Dar am ajuns şi în mall pentru nişte cumpărături de fructe şi alte alimente şi am văzut forfota şi cozile de acolo. Şi pentru că soţul s-a mai uitat şi la ştiri, de unde fără să-mi propun, am auzit ce vânzări record au avut anumite magazine. Aşa că m-am gândit să-ţi vorbesc de sentimentele pe care în general le avem după ce facem cumpărături de anvergură.
Dorinţă versus obiectiv
Eu sunt o persoană care a făcut multe greşeli din punct de vedere financiar şi am cam obosit să plătesc rate şi dobânzi la bănci pentru produse pe care mi le-am luat pentru că nu aveam informaţie şi disciplină financiară. Şi încă nu pot spune că am. Dar caut să schimb ceva zi de zi. Să învăţ din proces şi din greşeli. Faptul că scriu pe acest blog, înseamnă că vreau să corectez nu doar greşelile mele, ci să-i ajut şi pe alţii interesaţi să-şi vadă şi să-şi corecteze greşelile. Cine nu doreşte, e liber să facă cu îi place.
Dacă ai citit articolul Black Friday ai putut să citeşti despre un film care mă inspiră. Este vorba de filmul „Confession of a shopaholic (Ador să fac cumpărături)”. În acest film nu este descrisă doar emoţia din timpul cumpărăturilor, ci şi efectul de tortură psihică pe care îl simţim după, mai ales când primim bilanţul lunar al datoriilor către bănci. „Mi-au spus că sunt un client valoros, iar acum îmi trimit scrisori pline de ură şi mă ameninţă cu recuperatori de credite….” (Rebecca Bloomwood din filmul Confession of a shopaholic)
Zilele trecute ascultam un material al lui Marius Simeon, din pachetul Fabrica de bani. iată pe scurt ce spune Marius de la www.nlpmania.ro despre dorinţe şi obiective.
Există o mare deosebire între dorinţe şi obiective. Dorinţele sunt ceva ce ne dorim, de regulă, acum. Iar din copilărie am învăţat că împlinirea acestor dorinţe depinde de altcineva (un adult, un părinte). De exemplu, dacă ne doream o jucărie trebuia să începem să plângem sau să batem din picior, sau pur şi simplu să ne exprimăm dorinţa. Şi ne era împlinită. Ajunşi adulţi, vrem ca aceste dorinţe să ne fie împlinite tot de altcineva şi tot la fel de repede. De aceea cerem mai mulţi bani de la guvern şi ne folosim cardurile de credit.
Dar foarte rar se întâmplă ca împlinirea unei dorinţe, legată de achiziţia unui produs, să ne aducă bucurie pentru mai mult de câteva ore sau cel mult câteva zile. Şi asta pentru că dorinţa are în spate o nevoie emoţională neîmplinită.
Nu ştiu cât eşti tu de acord cu aşa ceva, însă aş aduce în sprijinul acestei idei şi ceea ce se mai spune despre lucrurile obţinute cu prea multă uşurinţă. Ajungem să le apreciem foarte puţin. Comparativ cu lucrurile pentru care am luptat şi le-am obţinut mai greu şi pe care le apreciem mai mult.
Obiectivul, însă este ceva pe termen lung, pentru care ne facem un plan. Adică pentru acelaşi lucru pe care ni-l dorim, ne facem un plan de acţiune şi întârziem recompensa.
Robert Kiyosaki, spune ceva asemănător, într-una din cărţile lui. El spune că la un moment dat soţia lui şi-a dorit o maşină scumpă. Putea să şi-o obţină prin acţiuni imediate cu cardurile de credit sau în leasing, aşa cum procedează majoritatea oamenilor, dar ea a ales să facă anumite investiţii şi din profitul obţinut să-şi cumpere maşina. În felul acesta a făcut o diferenţă între modul în care percepe maşina după ce a cumpărat-o. Dacă ar fi luat-o cu credit, ar fi ajuns să o urască (pentru că zilnic s-ar fi gândit că trebuie să facă bani să achite creditul). Dar pentru că şi-a făcut un plan şi a cumpărat-o din profit, a privit-o ca pe un CADOU pe care îl merită. Şi atunci îşi iubeşte maşina.
Fă-ţi un plan pentru cumpărăturile de anvergură
Gândeşte-te foarte bine ce vrei pe termen lung. Poate vrei să-ţi cumperi un TV SMART sau o maşină sau poate o casă. Nu ştiu. Ceva care e important pentru tine.
Fă-ţi un plan cum poţi să ajungi acolo şi cu resursele pe care le ai în prezent, vezi ce paşi poţi să urmezi ca să te aducă cât mai aproape de ce-ţi doreşti.
De exemplu, un alt trainer din România, Andy Syekely, vorbeşte de acest lucru, în Legea Căţărătorului. Şi spune că un căţărător profesionist, un alpinist, care îşi doreşte să ajungă pe un anumit vârf, se gândeşte ce antrenamente speciale trebuie să facă şi cam cât timp i-ar lua să ajungă acolo. Apoi face paşii mărunţi, în fiecare zi pentru a ajunge cât mai aproape de scopul lui. Adică căţărătorul sau alpinistul are două tipuri de gândire: una pe termen lung ca să ştie încotro se îndreaptă şi unde vrea să ajungă şi una legată de acţiunile de zi cu zi. De ce trebuie să facă astăzi ca să ajungă unde şi-a propus.
„Câteodată cele mai bune investiţii sunt acelea pe care nu le faci.” Donald Trump
Aşa că poţi să-ţi faci un plan de acţiune ca să nu ai parte de şocuri financiare şi emoţionale, nici tu nici familia ta.
Poate trebuie să mai desfăşori o activitate care să te ajute să câştigi mai mult sau să-ţi aducă libertatea financiară.
Poate trebuie să înveţi mai mult despre ceea ce trebuie să faci, dar în acelaşi timp să şi acţionezi. De fapt asta este frumuseţea dezvoltării personale. Că aplici în timp ce înveţi. Şi extragi învăţăminte din greşeli, din cărţi şi alte materiale.
Sau poate că vrei să economiseşti ceva bani.
Economiseşte pe termen mediu
„Nu economisi ce a rămas după ce cheltui, dar cheltuieşte, ce a rămas după ce faci economii.” Warren Buffet
Mă uitam pe internet să văd care ar fi preţul unei maşini de spălat vase, pentru că într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat, aş dori să fac o asemenea achiziţie. Îmi amintesc că undeva pe timp de vară am văzut nişte maşini de spălat vase la Hipermarketul Carrefour la nişte preţuri de 500 sau 600 de RON. Iar acum am văzut nişte preţuri pe internet de m-am speriat. Cele mai accesibile sunt la peste 1200 de RON şi pot ajunge şi la 4900 de RON.
Raportat la preţurile care sunt şi la venitul meu actual, precum şi la faptul că deja economisesc pentru un alt proiect, aş putea să iau în calcul ca peste doi ani să pot beneficia de un astfel de produs.
Adică, pot să încep să economisesc o sumă mică acum, iar după ce termin de strâns banii pentru proiectul actual, să economisesc mai mult.
„Economisind 1 RON pe zi, economiseşti 365 de RON pe an.” Fănica Rarinca
De unde faci rost de banii pentru economii?
Păi, eu de exemplu, m-am gândit să reduc consumul de ciocolată şi dulciuri.
Verifică în cazul tău pe ce se duc foarte mulţi bani zilnic. Nu ştiu. Poate bei cafea de la automatele de cafea de pe stradă. De acolo poţi să economiseşti poate 1 sau 2 sau 3 RON pe zi. În loc să-ţi cumperi cafeaua de la automat, îţi cumperi o pungă de cafea şi un ibric şi iţi faci cafeaua singur/ă. Şi s-ar putea să fii surprins/ă câţi bani poţi să economiseşti.
Poate că zilnic te cinsteşti cu o pizza. Fă un calcul cât dai pe pizza şi cu ce poţi înlocui un astfel de moft personal.
Nu spun să nu te mai recompensezi deloc cu ce-ţi place, ci să reduci numărul de zile şi eventual cantitatea din ceea ce iei zilnic sau săptămânal. Adică dacă te răsfeţi zilnic cu o cafea de la automatul de cafea şi un corn de ciocolată. Poţi să te „respecţi” cu aşa ceva odată pe săptămână şi în restul zilelor să economiseşti banii respectivi.
„Un (cent) ban economisit este un (cent) ban câştigat.” Benjamin Franklin
De curând am citit şi încă n-am reuşit să pun în practică, pentru că lucrez la formarea altui obicei, că poţi să te transformi într-un fan al chitanţelor şi să verifici pe un caiet pe ce se duc banii tăi lunar. Sunt obiceiuri pe care le ai şi produse pe care le cumperi zilnic fără să realizezi câţi bani scoţi zilnic şi lunar din buzunar pentru aşa ceva.
Pentru că dacă vrei ceva important pe termen lung, trebuie să renunţi la altceva mai puţin important, la un moft pe termen scurt.
Adică, nu sunt de acord nici cu cei care s-au hrănit o viaţă cu pâine şi iaurt ca să-şi cumpere maşină, dar nici cu cei care îşi fac toate mofturile zi de zi şi se întreabă de ce nu au bani pentru lucruri importante.
P.S. Dacă doreşti ca Black Friday de anul viitor să ai parte de un produs pe care ţi-l doreşti şi fără să ai şocuri emoţionale şi financiare, e bine să iei în considerare nişte alternative financiare. Fie obţinerea unor surse suplimentare de venit, pe care să le economiseşti, fie să vezi pe ce se duc banii tăi actuali şi să reduci din mofturi ca să strângi banii de care ai nevoie.
Aştept într-un comentariu, pe ce se duc mulţi dintre banii tăi în fiecare zi şi eventual de unde ai putea să faci mici economii pentru un proiect de o mai mare anvergură. Sau pentru a te bucura mai bine de viitorul Black Friday fără să produci găuri în buget sau şocuri emoţionale şi financiare.