CURIOŞII (NU) MOR DEGRABĂ

The%20love%20of%20reading-ID10566-640x480

 

Curioşii mor degrabă. Aşa suna o vorbă pe care o tot auzeam în copilărie.

Acum aş vrea să te întreb pe tine, crezi că este adevărată o astfel de vorbă?

Oare nu este doar o convingere prin care ne limităm pe noi înşine ca să ne dezvoltăm şi să devenim tot mai buni?

Oare unde ar fi omenirea acum dacă toţi oamenii ar fi crezut că cei ce sunt curioşi mor mai repede?

Oare ştiinţa şi tehnica ar mai fi evoluat atât de mult?

 

L-am auzit pe regretatul Î.P. Bartolomeu vorbind într-o predică a sa cu referire la Evanghelia cu Zaheu vameşul că există două tipuri de curiozitate.

Astăzi, îi dau dreptate, pentru că am văzut şi din proprie experienţă că este adevărat.

 

Curiozitatea care nu te ajută

 

Curiozitatea care nu te ajută, este cea care te pune să îţi bagi nasul în viaţa personală a altora.

Când alegi să urmăreşti ştirile care prezintă informaţii despre viaţa privată a unor vedete, foloseşti o curiozitate care nu te ajută.

Când citeşti can-canurile îţi foloseşti curiozitatea înr-un mod care nu te ajută nici pe tine, nici pe alţii.

Să tragi cu urechea la cei care se ceartă înseamnă să îţi foloseşti în mod greşit curiozitatea.

Cu ce te ajută să ştii din ce motive se ceartă vecinii?

Cu ce te ajută să ştii unde şi cum îşi petrece timpul liber nu ştiu care vedetă?

 

Scopul acestui articol nu este acela de a te condamna pentru că îţi place să mai citeşti sau să urmăreşti viaţa personală a unor vedete. Scopul acestui articol este de a te face să înţelegi că îţi poţi folosi curiozitatea în două feluri, distructiv sau constructiv şi este doar alegerea ta pe care dintre ele o foloseşti mai mult.

 

Regretatul Î.P. Bartolomeu spunea că dacă toţi oamenii ar realiza că acesta este un mod greşit de a-ţi folosi curiozitatea şi ar înceta să mai urmărească astfel de evenimente, toate ziarele de scandal şi can-can ar da faliment.

Dacă nimeni de pe pământ nu ar mai fi interesat de ce fac vedetele în timpul liber, n-ar mai exista de lucru pentru paparazzi.

Dar cum „reporterii de ştiri spun că o ştire dacă nu e proastă, atunci nu e ştire” şi cum paparazzi caută să-şi surprindă audienţa cu informaţii cât mai inedite, au mare succes, pentru că există foarte multe persoane care-şi folosesc curiozitatea în mod greşit.

 

Bineînţeles că există şi curiozitate care poate fi mortală.

Poţi să-ţi rupi gâtul dacă curiozitatea te face să te arunci de la balcon. Faptul că tu eşti curios, nu te ajută să învingi legea gravitaţiei. Poţi să te accidentezi grav sau mortal dacă curiozitatea te face să experimentezi situaţii noi, fără să te documentezi în prealabil.

Curiozitatea poate fi mortală pentru bebeluşi dacă testează prin gustare diferite substanţe. Faptul că nu ştiu că sunt periculoase nu-i scuteşte de pericol. Tocmai de aceea mămicile de bebeluşi trebuie să fie atente şi să ţină recipientele cu produse periculoase departe de ei.

 

 

Curiozitate bună care te ajută

 

Să fii curios în sensul bun al cuvântului, înseamnă să ai mintea deschisă spre cunoaştere. Să îţi manifeşti curiozitatea înseamnă că nu iei lucrurile aşa cum ţi-au fost transmise, ci cauţi să le înţelegi şi să le treci prin filtrul gândirii tale. Înseamnă să cauţi detaliile, dedesubturile unei informaţii şi să te convingi singur dacă este sau nu credibilă. Să te gândeşti dacă te ajută sau nu pentru momentul prezent sau viitor.

Curiozitatea i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să meargă dincolo de limite şi să facă noi şi noi descoperiri.

Curiozitatea i-a îndemnat pe cercetători, pe aventurieri, pe inventatori şi doar ea i-a ajutat să ajungă la destinaţie. E adevărat că nu toţi au trăit, dar acea curiozitatea a lor i-a ajutat pe mulţi dintre ei să facă noi descoperiri şi ajută omenirea după ce ei nu mai sunt.

Să ai curajul şi curiozitatea să îţi faci o introspecţie şi să te descoperi, să afli ce poţi şi ce nu poţi, înseamnă să foloseşti curiozitatea într-un mod bun. Dacă ajungi să te cunoşti suficient de bine pe tine, îi poţi înţelege mai bine şi pe cei din jur şi îi poţi ajuta mai bine.

Manifestă-ţi curiozitatea şi participă la un eveniment la care nu ai mai fost, poate o conferinţă, poate un seminar de afaceri, poate o piesă de teatru. Sigur afli lucruri noi care îţi pot fi de mare folos spiritual sau mental.

Poţi să fii curios în căutarea spiritualităţii tale. Să-l cercetezi pe Dumnezeu este o curiozitate bună. Să citeşti şi să te documentezi despre spiritualitate este o curiozitate bună. Te ajută sufleteşte şi nu numai.

Să ai curiozitatea să te interesezi de persoane care nu sunt atât de binecuvântate ca tine şi să-i ajuţi aşa cum poţi, cu o faptă bună, te ajută şi pe tine şi îi ajută şi pe ei.

Să ai curiozitatea să citeşti o biografie de succes este o curiozitate care te ajută. Deşi citeşti despre viaţa altor persoane, afli aspecte valoroase cum ar fi principiile în care a crezut acea persoană, ce a determinat-o să ajungă unde a ajuns. Cât i-a trebuit să ajungă acolo. Cât de greu a muncit. Care au fost metodele de acţiune ş.a.m.d. să citeşti biografia unei vedete te ajută, este o curiozitate bună. Înţelegi că ceea ce a fost posibil pentru ea, poate fi posibil şi pentru tine. Poţi să înveţi lucruri utile pentru tine şi pentru cei din jur dacă te documentezi în legătură cu biografia unei vedete.

Să citeşti biografia unei vedete sau a unei persoane de succes foloseşti un alt tip de curiozitate decât dacă citeşti un articol publicat de paparazzi, legat de modul în care îşi trăieşte viaţa personală şi intimă. Iei din viaţa acelei persoane a cărei biografie o citeşti tot ce îţi poate fi util pentru dezvoltare şi eventual, poţi să-i ajuţi şi pe alţii.

Personal, am citit o singură carte biografică – Curajul de a reuşi de Ruben Gonzales, dar am ascultat mai multe CD-uri biografice şi am auzit oameni de succes povestind în direct la conferinţe viaţa lor şi lecţiile învăţate.

 

Să ai curiozitatea să citeşti o carte bună, un citat extras dintr-o carte bună, sau să urmăreşti o emisiune ştiinţifică din care să poţi învăţa foarte multe lucruri.

Ai curiozitatea să intri într-o librărie şi să răsfoieşti o carte pe un subiect care te interesează.

Ai curiozitatea să urmăreşti o revistă de specialitate care vine cu noutăţi.

Ai curiozitatea să analizezi până la detaliu orice te ajută să evoluezi.

Ai curiozitatea să verifici dacă toate informaţiile pe care le primeşti sunt adevărate şi dacă nu au fost cumva răstălmăcite după bunul plac al celor ce transmit informaţia.

 

Fii curios! Curiozitatea a ajutat omenirea să ajungă până la acest nivel de dezvoltare.

 

Cu drag,Fănica RarincaFii autodidact!






 Ti-a placut articolul?
Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

Fanica Rarinca

Profesor de Geografie din anul 2000 în orașul Galați. Am început un proces de dezvoltare personală în anul 2010. În 2014 am deschis acest blog. Am scris câteva cărți de dezvltare personală: Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea, Iertarea (publicată doar pe Amazon.com) precum și cărți de literatură cu conținut de dezvoltare personală, Guru și Ciocârlia pentru copii și Mica Stea Portocalie pentru adolescenți și adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.