“Numai un prost poate să critice, să condamne şi să se plângă – şi majoritatea proştilor o fac.” Dale Carnegie
Spuneam în articolul „Oamenii vor comenta oricum” că indiferent ce faci, oamenii vor spune lucruri mai puţin drăguţe despre tine. Că este aproape imposibil să-i împaci pe toţi.
DE CE TE CRITICĂ OAMENII?
Am căutat să identific câteva motive pentru care oamenii sunt criticaţi. Nu am pretenţia de a le fi epuizat pe toate. Tocmai de aceea, dacă ştii şi alte motive, nu ezita să ne spui printr-un comentariu.
Iată câteva dintre motivele găsite:
-
Eşti nonconformist
Adică viaţa ta se desfăşoară în afara tiparelor obişnuite ale societăţii sau ale celor pe care tu îi cunoşti şi care te cunosc pe tine. Ale cercului de persoane printre care îţi trăieşti viaţa. Eşti nonconformist atunci când:
Ai scris o carte inedită
Dacă niciun cunoscut de-al tău nu a scris o carte, eşti criticat că vrei să te dai mare. Că vrei să ajungi cineva etc.
Dacă ai găsit un subiect pe care să-l dezvolţi şi ai scris o carte, s-ar putea să fie câteva persoane care să critice ideea cărţii şi / sau stilul de scriere. Apoi critică eventualele greşeli (pentru că nimeni nu e perfect şi oricât ai verifica materialul înainte de publicare, tot se mai strecoară greşeli) gramaticale sau de ortografie.
Sunt de asemenea, critici literari care, după ce ai scris o carte, te pot desfiinţa cu multitudinea de critici aduse subiectului, modului în care ai dezvoltat ideea, cum ai structurat materialul, ce imagini ai folosit, cât este de folositoare etc.
„De obicei, critica literatului incapabil consistă în afirmarea însuşirilor ce lipsesc dintr-o lucrare literară din pricină că aprofundarea calităţilor evidente îi este dificilă.” Tudor Arghezi
Ai o idee nouă care propune schimbări
Poate că eşti cercetător şi ai făcut o descoperire. Până ce ceilalţi oameni nu au făcut şi ei demonstraţiile sau testele ca să constate adevărul şi eficienţa descoperirii tale, vei fi foarte criticat.
Dacă eşti doar un pionier, un deschizător de drumuri în modă, în credinţe, în ştiinţă s-ar putea să ai chiar de suferit din partea criticilor.
“Un critic este un om care cunoaşte drumul, dar care nu poate conduce masina.”
Kenneth Peacock Tynan
Hai să ne amintim ce au suferit Nicholaus Copernic sau Galileo Galilei sau alţi oameni de ştiinţă din Evul Mediu. Mulţi dintre ei au suferit arest sau moarte pe rug cu acuzaţia de vrăjitorie. Iar lucrările au fost negate, interzise, arse poate. Unele dintre ele au fost reabilitate după câteva sute de ani şi confirmate ca fiind adevărate.
Şi poate că nu mai trăim în vremuri în care oamenii mor arşi pe rug pentru că au idei noi. Dar dacă tu vii cu o teorie sau idee care să schimbe modul de gândire al oamenilor, să nu te aştepţi să primeşti lauri şi felicitări. S-ar putea să fii aspru criticat până se va dovedi că ai avut dreptate.
Oamenii sunt reticenti la tot ce este nou şi presupune schimbare. Sunt multe persoane care vor să fie din nou aşa cum a fost înainte.
Sunt mulţi care trăiesc în trecut şi consideră că tot ce-i nou va aduce declinul şi moartea societăţii. Dar apoi nu au reţineri să se folosească de noile descoperiri în ştiinţă, medicină şi tehnică.
Ai deschis o afacere
Provii dintr-un mediu în care oamenii trăiesc mediocru. Te învârţi într-un cerc în care ţi se spune să înveţi ca să ai o slujbă sigură. Datorită schimbărilor rapide din societate ai ajuns la concluzia că slujbă sigură nu există. Şi îţi deschizi o afacere. Crezi că cei din jur te vor felicita? Unii o vor face. Dar uneori cei la care ţii, te vor lovi şi te vor critica. Poate că o fac din dorinţa de a-ţi face bine. De a te feri de durerea eşecului. Dar tot te vor critica. Şi tot te va durea.
Vrei să-ţi depăşeşti condiţia şi să-ţi creezi un nou mediu şi stil de viaţă. Oamenii se vor lupta cu tine şi te vor pune la zid. Tu cine te crezi? De ce îţi imaginezi că o să reuşeşti? E muncă multă şi e foarte greu.
Iar apoi, dacă reuşeşti eşti considerat hoţ, necinstit etc. De fapt, ei nu vor decât să-şi găsească motive şi scuze pentru care EI nu au reuşit.
Ai un comportament diferit. Ai o ţinută diferită. Ai o coafură diferită
La acest punct o să te rog să te gândeşti cum reacţionează lumea la acei adolescenţi rebeli care îşi pun cercei în nas sau în buric. Ce spun despre ei? Sau care au coafuri pe care le poartă doar ei pentru că sunt noi şi diferite de tot ce poartă toată lumea. Acei adolescenţi care indiferent ce note obţin la şcoală sunt criticaţi şi condamnaţi de societate pentru modul în care se îmbracă. Şi n-o să încerc s-o fac pe nevinovata şi să arăt cu degetul pentru că şi eu i-am certat pe cei care nu au ţinută corespunzătoare pentru şcoală.
“Generaţia care critică tinerii este întotdeauna cea care i-a crescut.” Anonim
Dar dacă unul sau mai mulţi adulţi adoptă şi ei moda introdusă de adolescenţi? Cum crezi că vor reacţiona cei din jur? Sunt convinsă că puţini îi vor felicita sau le va adresa complimente. Pentru că nu pot să complimenteze ceva ce iese din tipare.
Eşti un părinte singur
Eşti femeie şi ai decis să dai naştere la un copil şi să-l creşti singură. Ai idee cum va reacţiona lumea la ceea ce vrei? Ce spun? Cum te tratează?
Eşti necăsătorit/ă
De ce te-ar critica pentru că nu eşti căsătorit/ă? Pentru că ieşi în afara tiparelor de convieţuire. Mai ales dacă ai depăşit o anumită vârstă. Plus că vor pune etichete şi porecle. Deşi foarte multe persoane aleg în prezent să îşi trăiască viaţa fără să se căsătorească, nu înseamnă că cei din jur nu vor comenta. Te vor critica fie pe faţă, fie în ascuns.
Eşti divorţat/ă
Si în cazul divorţurilor ca şi al celor care nu se căsătoresc sau aleg să-şi crească singuri copiii, numărul a crescut foarte mult în societatea actuală. Cu toate acestea criticile venite din partea celor care nu sunt ca tine tot vor fi.
Ai orientare homosexuală
Am văzut de curând câteva secvenţe din filmul „Vă declar soţ şi soţ”, în care doi colegi de muncă, bărbaţi, au decis să locuiască împreună ca să mai reducă din cheltuielile pentru chirie şi întreţinere. Ca să fie credibili că locuiesc împreună au oficializat o căsătorie gay. Imediat ceilalţi colegi de muncă au început să se ferească de ei, să-i critice etc.
Personal nu sunt de acord cu cei care decid să trăiască astfel, dar dacă sunt asemenea persoane în jurul meu, cine sunt eu să judec?
2. Valorile tale sunt diferite de valorile lor
Ascultam de curând un material în care vorbitorul spunea că el îşi iubeşte foarte mult soţia. Dar dacă vede pe cineva că nu-şi iubeşte soţia aşa cum şi-o iubeşte el, înseamnă că acel cineva e o persoană rea sau că nu ştie să se poarte cu soţia? Şi a răspuns. „Nu. Înseamnă că acea persoană are alte valori decât am eu.”
Cei care au ca valoare banii vor fi criticaţi de cei care nu vor să vorbească despre bani.
Cei care au ca valoare copiii şi familia, vor fi criticaţi de cei care au alte valori, de exemplu cariera.
Cei care vor să avanseze în carieră şi petrec multe ore la serviciu, vor fi criticaţi de cei care petrec mai mult timp cu familia.
Cei care au ca valoare respectarea tradiţiilor vor fi criticaţi de cei care sunt adepţii noului…
Ai înţeles ideea.
Cert este că nu sunt două persoane care să aibă valori şi principii identice. Şi atunci, e aproape inevitabil să eviţi critica venită din acest punct de vedere.
3. Credinţa ta este diferită
Aici n-o să intru în detalii. Dar e suficient să ne gândim cum ne purtăm unii cu alţii atunci când ştim că celălalt are o altă orientare religioasă decât noi. Sau decât majoritatea. Sau ce se spune despre ei.
4. Te invidiază
Uneori se întâmplă să fii criticat tocmai pentru că eşti invidiat. Oamenii te invidiază că eşti aşa cum eşti, că ai personalitate, că ai integritate şi ei nu pot. Că eşti frumos sau frumoasă, că eşti inteligent/ă, că ai spirit de observaţie, că îţi foloseşti intuiţia, că…
5. Îşi identifică defectele în caracterul tău
Uneori atunci când criticăm pe cineva vedem reflectate în oglindă propriile noastre defecte. Doar că ne este foarte dificil să le acceptăm pe ale noastre şi este mult mai simplu să le vedem pe ale altora şi să le atacăm.
“Oricine găseşte motiv de a critica la alţii ceea ce alţii găsesc de criticat la el.”
La Rochefoucauld
Ţine minte! Când critici pe cineva cu vehemenţă s-ar putea să critici propriile tale defecte!
CE REZULTATE ARE CRITICA ÎN VIAŢA TA?
Cui îi place să fie criticat?
Mie nu-mi place şi cumva am convingerea fermă că nici ţie nu-ţi place. Dacă îţi place te rog să mă contrazici într-un comentariu mai jos.
Totuşi, se întâmplă, ca chiar dacă nu ne face plăcere, să ne ajute.
Cum?
Ai nevoie de feedback
Uneori critica te poate ajuta să ştii ce faci bine şi ce faci greşit. O poţi folosi în toate domeniile tale de activitate.
Sunt persoane care te vor critica, oferindu-ţi punctul lor de vedere şi cum ar fi procedat ei. Sau cum s-ar fi aşteptat să procedezi tu. Nu este obligatoriu ca acea critică să te ajute. Dar uneori te face să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă. Poţi să o analizezi şi să o iei în calcul.
Dacă eşti într-o activitate în care vrei să te îmbunătăţeşti, sau vrei să ştii ce să le oferi clienţilor tăi, critica te poate ajuta să te dezvolţi.
Te ajută să faci alegeri
In funcţie de criticile pe care le primeşti faci alegeri.
Poţi să alegi să asculţi de toate criticile, să le iei în considerare pe cele care chiar au un fundament şi te ajută să te corectezi.
Poţi să le asculţi pe toate şi pe viitor să nu mai ai curaj să mai scoţi capul în lume, să mai faci ceva pentru societate.
Poţi să nu asculţi de nimeni şi să mergi înainte aşa cum ţi-ai propus. Indiferent dacă e bine sau nu aşa cum procedezi.
“Primeşte critica oricui, dar rezervă-ţi hotărârea.” William Shakespeare
Te ajută să gestionezi încrederea în tine
Atunci când ai convingerea fermă că ceea ce faci este corect, poţi să mergi pe drumul pe care l-ai ales demonstrând că ai încredere în capacităţile tale. Criticile lor te ajută să-ţi expui sau să-ţi aperi punctul de vedere în aşa fel încât să fii persuasiv.
Când asculţi criticile şi printre ele găseşti ceva care este corect, dacă ai încredere în tine, ştii să acorzi credit celor care te-au criticat căci te-au ajutat să identifici problema şi apoi să o corectezi.
Atunci când te simţi distrus de criticile celor din jur dovedeşti că stai destul de prost la capitolul încredere în sine.
Te ajută să creşti sau să mori
In funcţie de alegerile pe care le iei şi de modul în care reacţionezi la critică atunci creşti şi evoluezi, Îţi atingi scopurile şi dovedeşti tuturor că s-au înşelat.
Sau abandonezi tot ceea ce ţi-ai propus şi toate proiectele tale se duc de râpă şi poate că nimeni vreodată nu mai aude de tine.
„Laşii mor de mai multe ori înaintea morţii lor.” William Shakespeare
Cine ştie câte idei ale lumii nu au murit în mintea unor laşi care s-au temut mai mult de cea ce va spune lumea decât să-şi urmeze pasiunea şi ideile şi să le scoată la lumină?
CARE-I SCOPUL TĂU?
Nu contează ce zice lumea.
Să accepţi că indiferent ce ai face, oamenii te vor vorbi şi nu neapărat de bine. Să fii conştient că cu cât eşti criticat cu atât s-ar putea să fii invidiat şi chiar respectat în secret.
“Fă ceea ce îţi spune inima că este corect să faci – pentru că oricum vei fi criticat. Vei fi condamnat indiferent ce vei face.” Eleanor Roosevelt
Nimeni să nu vorbească nimic despre tine
Dacă vrei să nu vorbească lumea de tine, fă nimic, spune nimic, fii nimic. Cu cât treci mai neobservat, cu atât viaţa şi persoana ta este mai mediocră sau mai mică.
“Împotriva reproşurilor, nu se poate găsi altă apărare decât obscuritatea.” Joseph Addison
În concluzie,
DACĂ NIMENI NU TE MAI CRITICĂ, PERSOANA ŞI VIAŢA TA NU MAI PREZINTĂ INTERES PENTRU NIMENI.
Astept parerile tale legate de acest articol
M-ar ajuta sa stiu ce gen de articole si subiecte ai dori sa abordez pe viitor.
Te rog sa votezi calitatea acestui blog. Imi oferi un feedback si ma ajuta foarte mult.
****Multumesc ca imi citesti articolele si ma urmaresti cu atentie!****