Dacă Vreau Să Mă Schimb, Cu Ce Să Încep?

Dacă vreau să mă schimb, cu ce să încep? Iată o întrebare foarte bună.

În general, oamenii sunt reticenţi când vine vorba de schimbare. Își doresc ca lucrurile care le sunt familiare să rămână aşa cum sunt.

Pe de altă parte, își doresc schimbări în viaţa lor, dar care să nu presupună SCHIMBAREA LOR ca persoană. Eventual aşteaptă să se schimbe alţii. Despre schimbare am mai scris aici şi aici.

Poate este și cazul tău. Uneori însă, când te ajunge cuţitul la os şi simți că ar trebui să faci ceva, când ești nemulțumit de modul tău de a fi, începi să-ți dorești să te transformi.

Această dorinţă este uneori copleşitoare. Dintr-o dată vezi atâtea aspecte negative la tine însuți, că nu ai idee cu care să începi.

Eu personal am o listă întreagă cu lucruri pe care să le îmbunătăţesc sau să le schimb la mine.

Aşa că înţeleg perfect, dacă eşti în aceeaşi situaţie.

Fiecare are personalitate diferită, calităţi şi defecte proprii şi are nevoie să schimbe sau să îmbunătăţească aspecte unice în viaţa personală.

Pot să-ţi ofer câţiva paşi, prin care să identifici personal ce trebuie să schimbi mai întâi la tine.

„Începe cu gândul la final”

 

Aşa sună un capitol din cartea lui Stephen Covey, Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace.

Evident, ca să ştii cu ce să începi, e nevoie să ştii unde vrei să ajungi.

E ca atunci când pleci în concediu. Dacă ţi-ai luat concediu şi nu ştii unde vrei să ajungi, probabil că nu vei ajunge nicăieri. Ori te uiţi pe hartă şi nu ai idee în ce locaţie să ajungi, ori te duci pe la părinţi, ori îţi petreci concediu uitându-te la televizor.

În momentul în care ştii unde vrei să te duci, ştii ce fel de haine (resurse) să-ţi iei la tine. Dacă te duci la mare, ai nevoie de haine potrivite pentru mare, dacă mergi la munte, ai nevoie de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvate.

workspace8_high_res

Prin urmare, pasul nr.1 ca să-ţi dai seama ce schimbare e nevoie să faci mai întâi la tine, este să te gândeşti ce fel de persoană vrei să fii.

E important să te înarmezi şi cu răbdare, pentru că schimbările se vor produce. Însă e bine să gândeşti pe termen lung. Să zicem minim unu-doi ani.

Da, știu. Vrei să te schimbi acum și dacă se poate să ai rezultate imediat. Numai că nu te poți schimba radical, la 180 de grade atât de brusc. Specialiștii vorbesc de o perioadă de 21- 60 de zile pentru instalarea unui singur obicei.

E nevoie de timp ca mintea și corpul să se obișnuiască cu noile schimbări și să le implementeze treptat. Dacă începi cu prea multe obiceiuri deodată, subconștientul tău va fi bulversat. Toată ființa ta va începe să se simtă copleșită de tot ce e nou și brusc și după câteva zile va abandona lupta. Așa că e nevoie să începi cu pași mici, obicei după obicei.

Închide ochii şi imaginează-ţi sau pune pe hârtie și notează cum vrei să fii peste cinci ani. Ce calităţi ţi-ai dori să ai, ce prieteni, ce activităţi sau ce abilităţi şi deprinderi ţi-ai dori? Ce trăsături de caracter ai dori să dobândeşti? Pentru care aspecte ai dori să fii apreciat? Descrie viaţa ta aşa cum ţi-o doreşti.

Ce fel de oameni vrei să ai în jurul tău? Cu ce fel de persoane vrei să-ţi petreci timpul? Pe măsură ce te vei schimba, unii din prieteni te vor urma. Alţii, te vor părăsi. Nu te teme că-ţ pierzi. Pe măsură ce te vei transforma vei întâlni alţii care să fie la acelaşi nivel cu al tău. Şi te vor aprecia mai mult. Iar dacă o parte din ei îţi întorc spatele pentru că tu ai decis să te schimbi, gândeşte-te dacă chiar îţi sunt prieteni.

Pe parcurs, persoane care îţi sunt dragi, vor vedea cât te străduieşti să reuşeşti, să te reinventezi şi să schimbi rezultatele. Din punctul lor de vedere s-ar putea să fie o adevărată luptă. S-ar putea să-ţi spună „pentru ce te chinui atât?” Dacă ai un scop final, la care să te uiţi, îţi va fi mult mai uşor să te re-motivezi sau să te ţii ancorat de visul tău, indiferent ce-ţi spun cei din jur. Dacă nu ai un vis, un ideal pe care să-l atingi, cuvintele lor sau batjocura cu care îți vorbesc te vor face să renunţi.

Pune totul pe hârtie pentru că aşa funcţionează cel mai bine.

 

Analizează-ţi resursele

 

După ce ai decis ce vrei şi înainte să te apuci de schimbări, e foarte important să-ţi notezi ce resurse ai în prezent. Pe acestea nu le dai la o parte, ci construieşti peste ele, pentru că ele sunt fundaţia ta.

Întocmeşte liste cu punctele tale forte, calităţile, reuşitele, abilităţile şi deprinderile pe care le ai în prezent, hobby-uri, pasiuni, resursele materiale, resurse informative (cărţi, CD-uri, seminarii), resurse spirituale, resursele umane (familie, prieteni, mentori) pe care te poţi baza ca să creşti în schimbările ce vor urma.

Toate aceste resurse te vor ajuta atunci când îţi este greu.

Pe drum, când te loveşti de un obstacol şi simţi că nu mai poţi continua, scoţi lista cu punctele forte, sau cu reuşitele şi îţi spui, dacă am putut să fac acel lucru, pot să fac şi asta. Sau îţi întrebi mentorii, cum să procedezi mai departe.

 

Identifică-ţi cea mai mare nevoie de schimbare

 

Aşa cum spuneam mai sus, lista cu ce-ți dorești să schimbi poate fi copleşitoare. Nu încerca să le schimbi pe toate deodată. Mintea subconştientă va rezista şi te vei întoarce după puţin timp la ceea ce faci în general spunând că la tine nu funcţionează, că tu nu te poţi schimba.

Personal, am încercat să mă schimb deodată pe foarte multe aspecte şi n-a funcţionat. După câteva zile, am renunţat. Uneori, poate dura şi câteva săptămâni, dar curând mintea oboseşte să mai ţină ritmul şi pasul cu atâtea evidenţe şi atâtea schimbări deodată.

Întocmeşte liste cu aspectele negative şi de îmbunătăţit din viaţa ta. Alege aspectul cel mai important asupra căruia să te concentrezi o bună perioadă de timp. Evident, ţinând cont de ceea ce ţi-ai dorit la pasul nr. 1, la ce-ţi doreşti să ajungi în final.

Poate fi: încrederea în tine, imaginea de sine, să te înţelegi mai bine cu oamenii, să administrezi mai bine banii, să devii mai sociabil, să gândeşti mai pozitiv, să devii mai disciplinat, să mănânci mai puțin sau fără zahăr, să te lași de fumat, să devii mai entuziast, să fii motivat, să ai relaţii de calitate cu persoana iubită sau cu oamenii în general etc.

 

Educă-te!

 

„Secretul succesului este educaţia.”

Robert Kiyosaki

Începi să te documentezi şi să citeşti, să asculţi CD-uri etc.

La finalul acestui articol, îţi fac o mică listă bibliografică cu o carte din fiecare domeniu. Ca să ai un punct de plecare.

Pe când eram studentă am văzut un pliant care promitea că citind 15 minute pe zi, poți parcurge Biblia într-un an. Am experimentat și am reușit. Am citit-o de șase ori, timp de șase ani, petrecând doar 15 minute cu cartea Sfântă în față.

Procesul este important să fie zilnic. Dacă nu eşti obişnuit să citeşti zilnic, nu începe cu jumătate de carte odată. Începe cu un singur paragraf sau cu 5-10 minute de citit pe zi. Citind 10-15 minute pe zi, s-a apreciat că ajungi să citești în medie o carte pe lună. Asta înseamnă 12 cărţi pe an. În cinci ani, sunt deja 60 de cărţi.

Despre obiceiul de a citi zilnic am scris aici.

 

Începe cu paşi mici, dar care să crească treptat

 

Pe măsură ce citeşti din acele cărţi, dedicate aspectului pe care vrei să-l schimbi, vei primi sugestii, exerciţii, aspecte de aplicat.

Realizează exerciţiile, pas cu pas şi ţine evidenţa a ceea ce faci.

Faci o singură schimbare odată, o aplici o perioadă de timp minim 21 de zile, după care poţi să mai implementezi o altă tehnică, un alt exerciţiu.

Evaluează schimbările făcute.

 

Dacă ar fi să-ţi recomand o singură carte…

 

Da, ştiu că am o listă cu peste 150 de cărţi citite în aceşti zece ani de când citesc cărţi de dezvoltare personală.

Dacă eşti la început de drum s-ar putea să ţi se pară copleşitor să alegi dintre acestea toate. Îţi recomand o carte pentru fiecare domeniu (dintre cele pe care le-am citit eu şi m-au ajutat).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O carte care te va ajuta oricum – Secretele succesului. Cum să-ţi faci prieteni şi să influenţezi oameni – Dale Carnegie

O carte de început pentru:

  • educaţia financiară – Tată bogat, tată sărac – Robert Kiyosaki
  • motivaţie puternică – Spune „pot” şi vei putea – Norman Vincent Peale
  • înţelegerea oamenilor – Personalitate plus – Florence Littauer
  • atitudine – Atitudinea este totulJeff Keller
  • relaţii pline de iubire – Cele cinci limbaje ale iubirii – Gary Chapman
  • vânzări – Cum am devenit expert în vânzări – Frank Bettger
  • vindecarea rănilor emoţionale – Fără limite – Jillian Michaels
  • sănătate şi bunăstare – Noua revoluţie a bunăstării – Paul Zane Pilzer
  • biografie de succes – Curajul de a reuşi – Ruben Gonzales
  • asumarea responsabilităţii – Termină cu văicăreala şi fă ceva cu viaţa ta – Larry Winget
  • scrierea obiectivelor – Notează și acționează  – Henriette Anne Klauser
  • schimbarea mentalității, depășirea fricilor și a obstacolelor mentale – Schimbă-ți viața în 7 zile – Paul McKenna etc.

Dacă ţi-a plăcut articolul, fă un gest frumos şi distribuie-l şi prietenilor tăi. Cineva s-ar putea să-ţi mulţumească.

 

Iți mulțumesc că exiști și ai citit până aici!

 

Cu drag,

Fănica Rarinca

Autor de cărți:

Cartea Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea!

Cartea  Guru și Ciocârlia

Romanul Mica Stea Portocalie

 






 Ti-a placut articolul?

Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

Fanica Rarinca

Profesor de Geografie din anul 2000 în orașul Galați. Am început un proces de dezvoltare personală în anul 2010. În 2014 am deschis acest blog. Am scris câteva cărți de dezvltare personală: Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea, Iertarea (publicată doar pe Amazon.com) precum și cărți de literatură cu conținut de dezvoltare personală, Guru și Ciocârlia pentru copii și Mica Stea Portocalie pentru adolescenți și adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.