Se spune că o familie s-a mutat într-o casă nouă. La câteva zile după ce s-a mutat, soţia uitându-se pe fereastră, observa cum vecina ei întindea rufe. Dar rufele păreau înnegrite şi murdare. Şi soţia spuse:
- Cred că cineva ar trebui să o înveţe pe vecina să spele rufele cum trebuie. Sau să-i recomande un nou detergent.
Soţul a ascultat, a privit şi el pe fereastră şi nu a spus nimic. A trecut un timp şi soţia tot observa şi făcea comentarii legate de rufele cele murdare ale vecinei. După vreo lună de zile, a rămas surprinsă să vadă ce rufe şi cearşafuri curate a întins vecina la uscat.
– Uite, vecina a întins nişte rufe impecabile. Cred că i-a recomandat cineva vreun detergent mai bun.
– Nu, zice soţul. Eu m-am trezit mai de dimineaţă şi am spălat ferestrele.
20 De Moduri Să Ai Relații Mai Împlinite Cu Tine Și Cu Ceilalți
Încercând să-i schimbi pe alții
Se întâmplă adesea să vezi că cei din jurul tău fac tot felul de greşeli care parcă te ţin pe loc.
Poate că unul nu achită la timp o factură şi atunci un întreg lanţ economic este dat peste cap;
Altul nu-şi respectă promisiunile făcute. Şi ţi se pare că ai ajuns în întârziere sau nici tu, la rândul tău, nu-ţi poţi respecta promisiunile din cauza altuia.
Altcineva e nehotărât şi e foarte greu să-l faci să ia o decizie. Iar tu ai impresia că stai pe loc, pentru că depinzi de decizia lui.
Cineva nu-şi face datoria la timp şi tu care cauţi ceva cu disperare, eşti în întârziere, eşti nemulţumit.
Cineva ţi-a tăiat faţa în trafic şi erai la un pas de accident, deşi aveai prioritate. Te opreşti din mers ca să-i dai explicaţii, în mijlocul traficului, idiotului care ţi-a tăiat calea… etc.
Întotdeauna, cei din jurul tău greşesc. Iar tendinţa generală este să-ți dorești să-i schimbi. Să-i determini să-şi facă treaba pe care au promis-o, atunci când şi cum au promis-o.
Le ţii predici, la faci morală, iar rezultatele nu doar că se lasă aşteptate. Devin chiar mai rele decât înainte de a face observaţia cu pricina.
Cu cât te străduiești să-i schimbi pe alţii, cu atât te enervezi mai tare pentru că nu are loc ceea ce-ți dorești.
Ce se întâmplă când vrei să-i schimbi pe alţii?
- Oamenii se cred perfecţi aşa cum sunt.
Nu le place ca alții să le spună ce greșesc. Pune-te în locul lor. Ţi-ar plăcea ca cineva să îţi scoată în evidenţă toate greşelile personale? Ceea ce tu consideri că e greşit la ei, nu este perceput şi de ei ca fiind o greşeală.
- Opun rezistenţă
Dacă sunt conştienţi de faptul că ce le spui este adevărat, îi deranjează ca tu să le citeşti în adâncul sufletului. Şi apoi, se întreabă, cine eşti tu să le spui să se schimbe?
- Te critică şi ei la rândul lor.
Te atacă înapoi. E un sistem de apărare a subconștientului. Presiunea criticii este atât de puternică, încât trebuie să scape de ea. Cum pot face asta? Găsindu-ți defecte. Unele, s-ar putea să nu aibă nicio legătură cu ce-i spui. Altele, s-au întâmplat acum 1000 de ani. Poate nu mai sunt valabile, dar ei ți reproșează oricum. Este un transfer de vinovăție de la ei, la tine care le ceri să se schimbe.
Cine e fericit să fie schimbat de tine?
Se spune că doar bebeluşii sunt fericiţi când îi schimbi, dar doar de chiloţelul cel ud sau murdar. Dacă vrei să-i schimbi personalitatea sau ce face, vei vedea că şi din partea lui întâmpini rezistenţă.
Ce se întâmplă când începi să te schimbi tu?
„Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.”
Mahatma Gandhi
Schimbarea vine din interiorul tău şi este adesea dureroasă. Atunci când te schimbi, în interiorul tău se produce un proces de creştere şi dezvoltare personală. Dar schimbarea ta nu este un proces întâmplător.
„Dacă schimbarea nu doare, înseamnă că nu este schimbare.”
John Maxwell
Uneori, este un proces forţat impus de condiţiile exterioare. Dar cel mai adesea, te schimbi atunci când dorești personal să o faci. Se întâmplă atunci când ai o perioadă mai lungă de necazuri şi vrei să scapi de ele. Când ai o perioadă de criză financiară sau personală mai aprigă. Atunci dorești foarte mult să ştii ce să faci diferit pentru a obţine rezultate diferite.
În aceste situaţii, începi să citești, să asculți materiale ale celor care au făcut schimbările pe care vrei şi tu să le faci. Şi începi să aplici ce înveți. Pe măsură ce citești, asculți şi aplici, apar nişte schimbări serioase. Te transformi. Când te raportezi la ceea ce consideri a fi probleme venite de la alţii, atunci:
- S-ar putea să începi să vezi lucrurile diferit.
Dacă ai început să citeşti o carte de dezvoltare personală, începi să vezi nu ce greşesc alţii, ci ce greşeşti chiar tu. Biblia, este o carte de dezvoltare personală. Poți începe și cu ea. Şi atunci, greşelile lor nu mai sunt atât de pronunţate. Începi să te pui în papucii celor pe care ia-i acuzat înainte şi să vezi ce nu făceai tu bine.
- Ceilalţi te vor urma şi se vor schimba.
Dacă ai început un proces de schimbare, e posibil ca să nu dureze mult şi să fie observat de cei din jur. Schimbările din interiorul tău se reflectă în exterior și devin vizibile.
Cu cât se întâmplă așa ceva, alţii din jur vor fi dispuşi să te urmeze. Îşi doresc şi ei rezultatele pe care ai început să le ai. Şi atunci, tu devii un lider care conduce prin exemplu personal. Orice schimbare pe care vrei să o vezi la alţii, o aplici la tine.
- Dacă unii nu-și schimbă comportamentul, caută-ţi compania altora.
Unele persoane nu se schimbă niciodată. Vor spune că ele aşa sunt şi nu se pot schimba. Ba chiar te vor provoca SĂ LE CONVINGI să se schimbe sau să facă ce zici tu. Nu e o idee prea grozavă să încerci.
Dacă-ți lansează o asemenea provocare, înseamnă că ei vor doar să-ți aducă contraargumente. Intri într-o polemică asemănătoare unei spirale care nu se termină și care te secătuiește. Crede-mă, e o risipă de energie şi pleci din faţa lor, epuizat. Dacă sunt atât de inflexibili, poţi alege să eviţi compania lor.
Pentru binele tău şi starea ta de fericire, evită-i! Sunt nişte vampiri energetici. Nu se vor simţi bine până când nu te fac să te întorci de unde ai plecat şi să fii tu ca ei.
În această situație, cel mai indicat este să cauți compania celor care gândesc ca tine. A celor care-ți sunt modele de viață. Când ți-ai propus să te schimbi, ai avut pe cineva în minte. Probabil ai spus, Vreau să fiu ca acest om. Vezi cu cine se însoțește acel om și fii prietenul lor. Să urmărești pe cineva pe email înseamnă, să vrei să te împrietenești cu el.
Şi totuşi, dacă chiar e necesar să-i faci pe alţii să se schimbe
Iată câteva sfaturi pe care le-am învățat din cartea Secretele Succesului a lui Dale Carnagie:
- Începe cu laudele şi aprecierile sincere, apoi poţi să faci şi sugestiile necesare. Persoana în cauză va fi mult mai deschisă.
„A începe cu laudele e la fel ca dentistul care începe cu novocaină. Pacientul nu scapă de curăţarea de canal, însă novocaina îi ia durerea.”
Dale Carnagie
- Atrage atenţia oamenilor în mod îndirect asupra greşelilor lor.
Faci tu ce aștepți de la ei. Le transmiți un sentimentul de vinovăție. Încep să gândească „oh, dar asta ar fi trebuit să fac eu…”, dar nu te pot acuza că-i critici.
- Vorbeşte despre propriile greşeli înainte de a critica cealaltă persoană.
Această strategie arată că nici tu nu eşti perfect. Recunoşti că şi tu greşeşti, iar cealaltă persoană va fi mai înclinată să-ţi urmeze sugestiile.
- Adresează întrebări în loc de a da ordine directe.
Prin întrebări afli exact ce este în mintea oamenilor. Iar răspunsul pe care ei şi-l dau îl cred, pentru că este al lor. Dacă tu le dai ordine sau sfaturi, s-ar putea să auzi doar răspunsuri de genul „Da, dar…” Iar după „dar” îţi va spune toate scuzele pentru care el nu face ce-i spui tu. O asemenea persoană se opune din toată inima schimbării, tocmai pentru că îi sugerezi asta. Când îi pui întrebări îşi dă singur un răspuns. Atunci va şti exact care este problema şi care este cea mai potrivită soluţie sau cale pentru a o rezolva.
- Laudă cel mai mic progres.
Procedează exact la fel cum faci cu bebeluşii care abia învaţă să facă diverse chestii. Ba, abia învaţă să rostească ceva, ba, abia învaţă să meargă. Când îi spui „Bravo”, e atât de fericit, încât vrea şi data viitoare să audă din nou „bravo”. Va face lucrurile tot mai bine din dorința de a fi apreciat.
- Încurajează-i pe ceilalţi. Fă în aşa fel încât orice greşeală să pară UȘOR de corectat.
Spune-i că este simplu să facă ce-i ceri. Sau că este ușor. Creierul preia acest cuvânt și-l crede, îl interiorizează. Prin urmare, apar și rezultatele. Uneori, este bine să-i demonstrezi simplitatea. Fă-o în câțiva pași, ușor de recepționat.
Cu drag,
Fănica Rarinca
Autor de cărți:
Cartea Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea!
Cartea Guru și Ciocârlia
Romanul Mica Stea Portocalie
cred ca fiecare dintre noi isi doreste o schimare in viata dar de multe ori nu stim de unde sa ince
apem cred ca face-ti ceva minunat prin faptul cadoriti sa ii schimbati pe altii si totodata ii treziti la realitate .VA multumesc f mult si astept sa mai scrieti si m-ar interesa deasemenea si niste carti care mi-ar fi de folos pt schimbarea mea
Buna ziua!
Multumesc pentru comentariu si aprecieri!
Domeniul dezvoltarii personale e foarte vast si pana nu stim exact care e problema pe care sa o rezolvam / corectam /schimbam e foarte dificil de recomandat niste carti.
Pe aceeasi tema, a schimbarii proprii, am mai scris un articol, Daca vreau sa ma schimb, cu ce sa incep, in care, la final amrecomandat si niste carti.
Sper ca va sunt de folos.
„Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.”
Mahatma Gandhi
Numele e scris gresit