DE CE IMI ESTE FRICĂ DE…?

Aşteptarea se apropie de sfârşit.

Ţi-am promis că, până la sfârşitul lunii septembrie, cartea Eliberează-te de rănile trecutului şi redescoperă fericirea! va fi gata pentru lansare.

coperta-carte-elibereaza-te-de-ranile-trecutului-1

E aproape gata.

Ori pe data de 30 septembrie, ori, cel târziu pe data de 3 octombrie, cartea va fi scoasă de la tipografie. În curând vei putea beneficia de ea.

Au fost nişte întârzieri, din care unele au ţinut de mine (cum ar fi să-mi fac timp să te anunţ), iar altele nu au depins de mine. Unele dintre ele sunt pur şi simplu legate de faptul că fiind la prima carte pe care o lansez online, sunt multe lucruri pe care nu le stăpânesc, multe lucruri noi pe care le am de învăţat.

Şi aşa cum spune în filmul Superman, „Oamenii se tem de ceea ce nu pot controla”, sau stăpâni.

Eu nu sunt o excepţie.

Oricum, cartea este responsabilitatea mea.

 

In cartea Eliberează-te de rănile trecutului şi redescoperă fericirea! am vorbit despre cinci categorii de răni, care se nasc în copilărie.

Una dintre ele este legată de sentimentul de frică, adesea iraţională. De foarte multe ori ştii că nu ai niciun motiv să-ţi fie frică şi totuşi, nu te poţi stăpâni.

Cum se formează frica?

Câte tipuri de frică există?

Există modalităţi de a scăpa de o frică iraţională?

Te invit să citeşti acest fragment din cartea care urmează să iasă de sub tipar în zilele care urmează.

„Frica, greşit gestionată, te poate face să te închizi şi te poate împiedica să găseşti fericirea pe care o meriţi.”

                                                                        Jillian Michaels

De regulă, frica este provocată de o ameninţare, de un pericol iminent. Ca specie, frica umană s-a născut în Perioada Preistorică în care omul avea de înfruntat foarte multe pericole reale. În acea perioadă, omul putea să întâlnească la orice pas animale sălbatice, carnivore şi viaţa lui era în pericol.

În creierul nostru emoţional, responsabilă pentru frică este amigdala, care în caz de pericol real, cum erau cele din Epoca Preistorică oferea organismului mesaje de tip „luptă sau fugi”.

În perioada contemporană, însă, nu ne mai întâlnim atât de des cu animale sălbatice, decât dacă mergem în locurile unde trăiesc acestea. Atunci e neapărat necesar să simţim teamă şi să avem grijă de viaţa noastră. Dar în zonele civilizate, riscurile de a fi ucis de un animal sălbatic au dispărut, sau sunt considerabil diminuate.

Cu toate acestea, frica este o emoţie care face parte din viaţa noastră de zi cu zi. Şi multe tipuri de frică (peste 300) la vârsta adultă sunt absolut iraţionale.

Adică, ştii că directorul nu e lupul care să sară la gâtul tău şi cu toate acestea, te temi de el.

Ştim că nu este logic să ne temem de diferite insecte, de păianjeni şi cu toate acestea sunt persoane care suferă de această frică.

Frica s-a dezvoltat încă de la stadiul de făt, când copilul se dezvoltă în burtica mamei şi atunci frica îi este transmisă copilului de la mamă la făt prin cordonul ombilical. Poate că mama s-a temut de vreun conflict, sau de vreun accident. Indiferent ce temere a avut s-a transmis şi asupra copilului. Dacă mama a fost fricoasă, sau a trecut prin momente tensionate în timpul sarcinii, este posibil ca şi copilul să se sperie uşor.

Frica apare dintr-o nesiguranţă. Cât sunt mici, copiii sunt dependenţi de ajutorul şi îngrijirea părinţilor. Oricât de bine şi-ar îngriji părintele copilul, tot mai pot exista scăpări sau momente în care efectiv n-a putut să fie lângă el şi acesta s-a speriat.

După ce se naşte, frica poate apărea atunci când copilul s-a trezit singur din somn şi nu avea cine să-l protejeze. Sau poate că a auzit un zgomot foarte puternic şi mama nu era lângă el – copiii se sperie uşor dacă aud zgomote cum ar fi cele produse de un aspirator sau o bormaşină. Sau poate a avut un vis care l-a înspăimântat, iar în vis mama nu-l putea apăra. Sau poate visul i-a apărut tocmai ca urmare a sperieturii lui în momentul în care s-a trezit singur.

Sau poate că din curiozitate, a pus mâna pe ceva periculos, şi s-a rănit şi a devenit temător de a mai încerca lucruri noi, de a fi curios.

Poate că frica i-a fost indusă prin cuvinte şi atitudini care să-l sperie, de către adulţii din viaţa ta. Iar această frică e posibil să-i fi fost indusă fără intenţie (de exemplu, copilul s-a speriat de un ton, de o atitudine a adulţilor, de ceva ce a interpretat din comportamentul adulţilor). Alteori frica i-a fost indusă copilului în mod intenţionat de către cei din jur.

Prin intermediul fricii oamenii sunt mai uşor de controlat şi manipulat.

Persoana care manipulează are o senzaţie de putere şi control. Gândeşte-te la şantaj. O persoană care nu are de ce să se teamă, nu poate fi şantajată. O persoană şantajată, manifestă o frică specifică şi este foarte uşor de controlat.

Iată, câteva exemple de frică iraţională în viaţa de adult:

Teama de a vorbi în public.

Teama de a cunoaşte oameni noi.

Teama de a fi judecaţi de cei din jur.

Teama de insecte, de păianjeni, de şopârle etc.

Teama de a merge la o petrecere.

Teama de a merge singură la un restaurant.

Teama de a spune ce gândeşti.

Tendinţa de a evita confruntările.

Teama de a fi singur.

Teama de a te implica într-o relaţie .

Insomniile.

Atacurile de panică.

Anxietatea cronică etc.

Bineînţeles, acestea sunt câteva dintre cele peste 300 de temeri iraţionale, ilogice pe care le avem sau pe care le manifestăm mulţi dintre noi.

Şi cel mai frumos este, că te poţi elibera de astfel de temeri. Indiferent cât sunt de profunde sau de superficiale.

În cartea Eliberează-te de rănile trecutului şi redescoperă fericirea! am anexat câteva tehnici pe care eu le-am folosit pentru a mă elibera de acele frici de care am fost conştientă.

Pentru că uneori putem avea temeri de care nu suntem conştienţi. Iar atunci când ies la suprafaţă, e bine să ai la îndemână tehnicile de lucru.

Te aştept pe blog, pe pagina de Facebook cu alte detalii despre cartea pe care ţi-o pun la dispoziţie în curând.

Dă, te rog, un share, ca să afle şi prietenii tăi.

Cu drag,

Fanica Rarinca

cropped-PSX_20140402_0433171.jpg

 


 Ti-a placut articolul?
Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

Fanica Rarinca

Profesor de Geografie din anul 2000 în orașul Galați. Am început un proces de dezvoltare personală în anul 2010. În 2014 am deschis acest blog. Am scris câteva cărți de dezvltare personală: Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea, Iertarea (publicată doar pe Amazon.com) precum și cărți de literatură cu conținut de dezvoltare personală, Guru și Ciocârlia pentru copii și Mica Stea Portocalie pentru adolescenți și adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.