Intr-un depozit, doi şoricei ronţăiau de zor o peliculă de film.
-Bun filmul, remarcă unul dintre ei.
-Da, dar mi-a plăcut mai mult cartea, spuse celălalt.
DE CE SĂ AI CURIOZITATEA SĂ CITEŞTI O CARTE?
- În cărţi găsim transpuse în cuvinte pe înţelesul nostru toate ideile şi tot ce a produs mintea umană de-a lungul secolelor. Poate nu eşti de acord în totalitate cu ce citeşti de acolo, însă cu siguranţă o să găseşti câteva idei care să-ţi placă.
- O carte poate fi o modalitate extraordinară de a ne ocupa şi petrece timpul atunci când ne plictisim. Sunt situaţii în care nu ai nimic planificat de făcut şi în care efectiv te plictiseşti. Dacă se întâmplă să nu ai nimic interesant de văzut la televizor, sau să nu ai televizor acolo unde eşti, o carte te poate ajuta. De exemplu, când am fost internată în spital, citeam un roman pe zi. Dacă aveam la mine o carte de dezvoltare personală, citeam mai puţin, pentru că solicită mai mult mintea şi am nevoie să le şi procesez, nu doar să le citesc.
- Cu ajutorul unei cărţi putem trăi o aventură, o poveste de dragoste, o dramă, o tragedie etc. Putem mult mai bine să pătrundem în mintea personajelor, să simţim ce simt şi ele tocmai pentru că avem acces la gândurile şi emoţiile lor, dar şi pentru că avem o imagine de ansamblu asupra situaţiei.
- Din cărţi învăţăm cea mai mare parte a tot ce intră în mintea şi deprinderile noastre. Poţi să găseşti cărţi care să îţi explică şi cum se face (aproape orice te interesează) şi atunci aproape că nu ai nevoie de profesor / maestru care să te asiste să înveţi.
- O carte îţi deschide mintea spre noi orizonturi.
- Dintr-o carte afli punctul de vedere al altora în legătură cu ceea ce te frământă şi poţi să suprapui mai multe puncte de vedere şi să obţii o perspectivă nouă.
- Primeşti sfaturi utile fără să ai sentimentul că eşti obligat să faci într-un anumit fel. Pentru că o carte îţi sugerează mai multe opţiuni şi te lasă să îţi alegi varianta care te interesează. Mai mult decât atât, dacă nu vrei să urmezi niciunul dintre sfaturile şi sugestiile recomandate, nu se supără pe tine.
- Te ajută să te concentrezi pe ceea ce citeşti. Personal citesc mult şi online. Cu toate acestea, am constatat că mai uşor îmi vine să rezolv un exerciţiu, dacă îl găsesc într-o carte. Iar dacă nu vrei să rezolvi exerciţiile sugerate, nu se supără pe tine.
- O carte o citeşti în ritmul tău şi în funcţie de programul pe care-l ai.
- O carte este portabilă, poţi să o pui în geantă, în poşetă, pe maşina de spălat în baie. Poţi să o citeşti în timp ce petreci timp la toaletă, în timp ce călătoreşti cu mijloacele de transport în comun, într-un timp mort pe care-l ai în casă. O poţi deschide să citeşti în timpul reclamelor difuzate în programele favorite de la televizor. Sau poţi pur şi simplu să îţi stabileşti în program când şi cât să citeşti.
- O carte pe care o citeşti îţi ascute mintea, te ajută să gândeşti şi să ai şi tu zeci de idei noi. Dacă te uiţi la un film şi îţi vine o idee în timpul acestuia, până la sfârşitul filmului s-ar putea să uiţi ideea. Dacă citeşti o carte, poţi să faci pauză, să notezi ideea şi să continui să citeşti. Apoi, când e momentul oportun te poţi ocupa şi să-ţi dezvolţi propria idee.
- Într-o carte dacă ai găsit o idee interesantă, o poţi sublinia. Iar atunci când ai nevoie de ea să ştii de unde să o iei. Bineînţeles că şi din cărţile online îţi poţi nota ideile interesante pe care le găseşti, numai că nu le mai poţi sublinia.
Apropo, mult timp am fost conservatoare în legătură cu subliniatul ideilor pe cărţi. Eram aşa de scrupuloasă, nu cumva să boţesc cartea, nu cumva să o mâzgâlesc. Nu scriam nimic pe ea, mă purtam cu cărţile ca şi cu un ou. De câţiva ani am auzit şi apoi am procedat diferit. Scopul cărţilor este să ne înveţe ceva, nu doar să dea bine în bibliotecă. Aşa că dacă găsesc o idee care-mi place într-o carte, o subliniez. Pe cât posibil caut să o şi aplic. Dacă recitesc acea carte, e foarte posibil să găsesc alte idei care să mă inspire. Cu toate acestea este posibil să regăsesc chiar aceleaşi idei pe care le-am uitat.
Dacă nu ştii ce să citeşti, blogul fanautodidact.ro are un articol numit Cărţi citite. Te poti inspira de acolo.
Dar daca simti ca doar cititul nu te ajuta, si vrei sa obtii informatie mai condensata intr-un timp foarte scurt, te invit la seminarul gratuit Elibereaza-te de ranile trecutului si redescopera fericirea!
O carte te poate ajuta şi inspira în multe feluri, la fel si un seminar.
Spune-mi mai jos cum te ajută pe tine o carte.