ESTE FAMILIA CELULA DE BAZĂ A SOCIETĂŢII?

 

 

 

Citeam în cartea „Despre lucrurile care contează” că atunci când vine vorba despre adoptarea şi creşterea unui câine în familie, fiecare membru al familie poate avea o imagine şi o rasă diferită la care se gândeşte.

De exemplu, într-o caricatură, mama se gândea la un mic Chihuahua stând pe o pernă, tatăl se gândea la un Mare Danez care mergea tacticos pe lângă stăpân, fiica se gândea la un Pudel culcat în poala ei, fără să o deranjeze de la lecţii, iar fiul avea în minte un Saint Bernard cu care să se joace afară şi să facă giumbucluşuri.

După ce am citit aşa ceva, m-am gândit că ar fi bine să văd dacă chiar aşa e şi în familia mea. Eu mi-am imaginat un Haski. Şi-l întreb pe soţul meu „Dacă vreodată ne-am gândi să ne luăm un câine ce rasă ai vrea?” în primul rând el a respins ideea. Apoi a spus, „nu ştiu, probabil un Lup sau un Haski.” Şi m-am gândit ”waw! Chiar dacă a fost a doua opţiune, e foarte interesant că ne dorim cam aceleaşi lucruri.

Mai nou am descoperit că sunt şi alte lucruri comune la care visăm.

 

Ce legătură are alegerea câinelui cu familia?

 

 

Fiecare dintre noi vedem familia din puncte de vedere diferite.

O persoană care a crescut într-o familie destrămată s-ar putea ca fie să viseze la o familie unită şi iubitoare, aşa cum el n-a avut, fie să creadă că o familie unită şi iubitoare e doar un mit.

O persoană care a crescut într-o familie cu exprimarea violenţei, s-ar putea să vadă că ar fi mult mai fericit/ă singur/ă decât alături de cineva.

 

O persoană care a trăit într-o familie cu multe evadări extraconjugale nu are încredere că există loialitate şi fidelitate.

Dar o persoană care a crescut într-o familie în care părinţii se iubeau şi îşi vorbeau frumos crede că nu există nimic mai frumos şi trainic decât familia.

 

„Nu-ţi alegi familia. Ea este darul lui Dumnezeu pentru tine aşa cum şi tu eşti un dar pentru ea.”

Desmond Tutu

 

Un copil care a crescut într-un orfelinat va vedea diferit familia faţă de unul care a crescut într-o familie iubitoare.

Un copil care a crescut într-o familie cu un singur copil va vedea diferit familia decât unul care a crescut într-o familie numeroasă.

 

Aşa că unii se grăbesc să se căsătorească şi să-şi întemeieze o familie, în timp ce alţii consideră că vor fi mai fericiţi fără o familie.

 

„Pentru noi, familia înseamnă să-ţi pui braţele în jurul unul-altuia şi să fii acolo.”

Barbara Bush

 

În această categorie am fost şi eu foarte multă vreme. Am crezut că sunt mai fericită fără cineva în viaţa mea. Şi chiar am fost. Dar sentimentul de împlinire a venit odată cu găsirea partenerului de viaţă şi întemeierea unei familii. Ca să nu mai spun de sentimentul înălţător de a fi mamă. Ce s-a întâmplat?

 

Păi, deşi am crescut într-o familie în care iubirea nu prea era arătată sau rostită şi am fost cumva ameninţată că o să mi se facă viaţa un coşmar pentru că nu am abilităţi de gospodină, am crezut că îmi e mai bine singură. Dar apoi am văzut că sunt cupluri care se înţeleg foarte bine. Deci nu este universal valabil ca ceea ce am experimentat eu în copilărie să se întâmple în toate familiile.

Apoi am cunoscut cărţile şi programul de dezvoltare personală şi am aflat că multe familii au fost salvate de la dezastru, fie citind aceste cărţi, fie apelând la specialişti.

Şi atunci am început să cred că şi eu aş putea să fiu fericită. Şi am început să-mi doresc asta şi să o fac să se întâmple.

Şi apropo, fericirea nu se întâmplă, pur şi simplu. Fericirea o creezi. Şi te bucuri de tot ce ai. Şi am convingerea că pot să ofer familiei mele iubire, sprijin, încredere, leadership. Va fi suficient? Probabil că nu. Dar pe parcurs voi mai afla ce ingrediente mai trebuie pentru o viaţă pe deplin împlinită şi fericită în familie.

 

Mai este familia importantă?

 

„În toate manierele posibile, familia este o legătură către trecut şi un pod către viitor.”

Alex Haley

 

Incă de la începutul existenţei omenirii a fost creată familia. Dumnezeu i-a creat pe Adam şi pe Eva, ca să fie împreună. Să nu fie singuri.

Apoi, Iisus Hristos a binecuvântat familia la nunta din Cana.

 

„Familia nu este doar un lucru important. Ea este totul.”

Michael J. Fox

 

Dar de la Iisus Hristos au trecut 2000 de ani şi deşi societatea s-a schimbat în mare măsură, importanţa familiei a rămas.

 

Trăim într-o perioadă în care mesajele despre familie sunt eterogene şi destul de derutante. Dar aşa cum o atestă mii de ani de civilizaţie, familia este însuşi ADN-ul societăţii.

În prezent, pe măsură ce toate instituţiile influenţate de familie par să se destrame, începem să conştientizăm nevoia de a întări familia.

 

„Familia, înseamnă că nimeni nu rămâne în urmă sau să fie uitat.”

David Ogden Stiers

 

Familia oferă stabilitate. Chiar dacă sunt multe exemple de familii care se destramă, şi zi de zi vedem la televizor şi în filme exemple de familii destrămate, mai vedem că de fapt sunt în căutarea stabilităţii. A iubirii şi liberei exprimări. A comunicării şi multor alte beneficii pe care le oferă familia.

 

Familia oferă sprijin, înţelegere, comunicare, iubire, convieţuire.

 

Cercetările arată că un procent mai mare de copii proveniţi din familii stabile şi puternice sunt fericiţi şi au succes pe toate planurile: fizic, mental, spiritual, economic şi social. De asemenea, cei care au parte de sprijinul necondiţionat şi constant al familiei sunt mai capabili să înfrunte încercările vieţii.

 

„Familia este una dintre capodoperele naturii.”

Geoge Santayana

 

Familiile fericite şi sănătoase sunt în acelaşi timp şi rădăcinile şi fructele unei societăţi stabile şi rezistente.

 

O căsnicie fericită, o relaţie maritală puternică tinde să creeze o familie puternică. Iată câteva caracteristici ale membrilor unei familii fericite şi sănătoase:

 • au încredere unii în alţii;

 • se iubesc unul pe altul;

 • cred unii în alţii;

 • se ajută reciproc;

 • îşi acordă suport moral unii altora;

 • se iartă reciproc;

 • muncesc împreună;

 • luptă pentru o cauză comună;

 • se distrează împreună;

 • sărbătoresc împreună;

 • au aceeaşi credinţă religioasă etc.

 

„Adevărata bucurie în familie vine atunci când priveşti căminul ca pe un loc al dăruirii, nu ca pe unul în care te aştepţi să primeşti. Şi am mai aflat despre adevărul paradoxului: cu cât dăruieşti mai mult, cu atât primeşti mai mult.”

Roger Merrill

 

În cartea Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea! am dedicat un capitol întreg fericirii în relația cu ceilalți și ce poți face ca să fii mai fericit și împlinit în relații. Plus că la sfârșitul cărții, în anexe ai și tehnici propriu-zise prin care poți îmbunătăți tot ce dorești în materie de relații.

 

Astept comentariile tale mai jos.

 


 Ti-a placut articolul?
Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.