FII DESCHIS SĂ PRIMEŞTI

cadouri

 

[C]um reacţionezi atunci când cineva se oferă să te ajute? Poate că ai bagaj prea mare sau prea greu, poate ai mâinile ocupate şi cineva, fie cunoscut, fie un străin se oferă să te ajute. Poate vrea doar să-ţi deschidă uşa. Accepţi şi spui mulţumesc sau te simţi aiurea? În definitiv care este motivul să te simţi neplăcut atunci când cineva vrea să te ajute?

Crezi că vei primi mai multe aprecieri dacă te arăţi că nu ai nevoie de ajutor?

 

Atunci când ţi se face un cadou, ai obiceiul să spui, „Oh, dar nu trebuia să cheltui!”, „Oh, dar nu trebuia să te oboseşti…etc!” sau spui pur şi simplu mulţumesc?

Crezi că persoana care îţi face cadoul te apreciază mai mult dacă spui că nu trebuia?

 

Dacă persoana iubită vrea să te îmbrăţişeze, ai tendinţa să îi spui, „Lasă-mă-n pace! Am treabă acum…”

 

Cum te simţi când cineva începe pur şi simplu să te sfătuiască?

 

Cum te-ai simţi dacă cineva ţi-ar oferi bani? Pe care nu i-ai cerut. Sau nu i-ai cerut de la acea persoană. Pentru că dacă mă gândesc bine, zi de zi cerem bani de la Dumnezeu.

 

De fapt, dacă mă gândesc şi mai bine, zi de zi cerem de la Dumnezeu diverse lucruri. Întrebarea este suntem şi deschişi să le primim sau le cerem doar ca să avem motiv să ne plângem?

 

După o perioadă de inundaţii am auzit pe un inspector spunând un banc:

La inundaţii, badea Ion e pe acoperişul casei, singurul loc unde putea să stea fără să-l ia apa. Dar casa i se dărâma sub puterea apei şi badea Ion strigă la Dumnezeu să-l ajute. Şi Dumnezeu îi răspunde că o să-l ajute să iasă din mijlocul apelor fără să se înece. Nu durează mult şi vin forţele armate şi îi ajută pe oameni să iasă din apă. Când ajung la badea Ion, el spune,

  • Nu că mie mi-o promis Dumnezeu că mă scoate din apă.
  • Bade Ioane, vino să te ajutăm să te scoatem din apă.
  • Nu că eu îl aştept pe Dumnezeu să vină să mă ajute…şi de vreo trei ori au insistat persoanele din cadrul armatei să-l scoată pe badea Ion din apă, iar el a refuzat. La final, casa s-a dărâmat sub forţa apei şi badea Ion s-a înecat. Şi ajunge badea Ion în faţa lui Dumnezeu şi îi spune:
  • Nu credeam că Dumnezeu nu se poate ţine de cuvânt.
  • Cum adică nu m-am ţinut de cuvânt? îi răspunde Dumnezeu
  • Păi mi-ai promis că vii să mă scoţi din apă şi n-ai venit!
  • Ioane, de trei ori am trimis la tine să te ajute să ieşi din apă şi ai refuzat…”

 

Noi oamenii avem tendinţa să uităm că Dumnezeu lucrează prin oameni, prin animale, prin ploaie, prin vânt, prin toate elementele naturii.

Şi foarte adesea spunem în rugăciunile noastre, „Doamne, dă-mi…”, iar dacă ceea ce cerem vine din altă parte decât de unde ne-am aşteptat, refuzăm.

Spre exemplu cerem mai mulţi bani, gândindu-ne că merităm să ni se mărească salariile. Dar dacă cineva ne oferă nişte bani, îi refuzăm.

 

De ce?

 

Din ceea ce am citit şi experimentat aş zice că din câteva cauze:

 

  • Din mândrie

 

Uneori ni se pare că suntem înjosiţi, că suntem trataţi de sus de către cei care ne oferă. Chiar dacă această impresie este doar în mintea noastră.

 

  • Din cauza unor asocieri de cuvinte.

 

La început am auzit mai des termenul de milostenie. În limbajul popular mai este cunoscut şi sub numele de pomană.

Ulterior am auzit mai des cuvântul cadou. Poate pentru că cineva s-a simţit neplăcut să spună că a primit pomană, şi i s-a părut că sună mai elegant cuvântul cadou. Şi pentru unii este mai elegant şi nu mai este nicio problemă să primească cadouri, atât timp cât nu i s-a dat de pomană.

Dar pentru alţii, există o sinonimie între cele două cuvinte.

Şi poate că o persoană e prea mândră ca să primească pomană şi atunci refuză.

 

  • Pentru că avem impresia că nu respectăm Cuvântul lui Dumnezeu care spune „MAI FERICIT ESTE A DA DECÂT A LUA

 

Sunt de asemenea multe persoane care preferă să dea, să ofere, dar se opun vehement atunci când trebuie să primească. Eu nu neg cuvântul lui Dumnezeu, spun doar că suntem oameni şi e normal să avem şi noi nevoie. Dacă avem nevoie, trebuie să fim dispuşi să mai şi primim.

Pentru că sunt profesor de geografie o să fac o comparaţie cu ce se întâmplă pe Terra. Peste tot în natură există nişte cicluri între ce pleacă şi ce vine. Singurele locuri de pe Terra de unde doar se pleacă sunt deşerturile. De acolo pleacă permanent vânturi către zone care sunt „dispuse” să primească. Şi asta face ca de acolo de unde vânturile doar pleacă, să cadă foarte rar ploi. Adică odată la câţiva ani. Iar regiunile care sunt dispuse doar să primească, adesea sunt inundate. Până învaţă că trebuie să mai şi dea.

Deci, ca să ai de unde da, trebuie să accepţi să şi primeşti.

 

  • Dintr-o slabă încredere în noi înşine. În subconştientul nostru avem impresia că nu merităm.

 

Fie pentru că aşa ni s-a spus, fie pentru că aşa am ajuns noi să credem. E o greşeală. Uităm că suntem persoane foarte valoroase. Că chiar şi în Biblie, Dumnezeu ne-a ridicat pe noi oamenii, deasupra tuturor fiinţelor create şi ne-a dat putere să fim Fii ai Lui. Iar Dumnezeu, este o persoană foarte generoasă, dar care vrea să şi primească de la noi. Ce? Rugăciune, trăire, fapte bune, milostenie etc.

 

Deci, de multe ori, cerem de la Dumnezeu şi aşteptăm să ne dea, dar când ni se oferă ceea ce cerem, refuzăm. Şi atunci, Dumnezeu nu ne mai dă, pentru că NOI NU ŞTIM EXACT CE VREM.

Atunci când ceri ceva dar ai inima îndoită, când nu eşti sigur dacă e bine, când te contrazici în ce ceri, Dumnezeu refuză să-ţi dea pentru că tu HABAR N-AI CE VREI şi aşteaptă să-ţi clarifici tu mai întâi cu exactitate ce vrei. Abia apoi, când ştii exact ce vrei şi cum vrei, Dumnezeu îţi dă.

 

CE SĂ PRIMEŞTI?

  • dragoste
  • bani
  • sănătate
  • fericire
  • bucurii
  • cadouri
  • sfaturi
  • încurajări
  • atenţie
  • ascultare
  • încredere
  • ajutor
  • exemplu
  • timp
  • şansă
  • oportunitate

 

CUM TE SIMŢI ATUNCI CÂND…?

 

Acum, o să luăm lucrurile şi pe partea opusă. Pentru că este foarte important să ne dăm seama de ceea ce facem din ambele situaţii.

Dacă până acum am vorbit de calitatea ta de primitor, hai să vorbim puţin şi de cea de persoană care oferă.

Cum te simţi când oferi ceva cuiva? Simţi că ajuţi acea persoană? Că-i faci un bine? Cum ai vrea să fie primit darul tău? Bine? Dar dacă persoana căreia tu îi oferi, te refuză, cum te simţi? La fel de bine? Şi atunci cum crezi că se simte cel ce îţi oferă, dacă tu refuzi?

 

 

*** Dacă ţi-a plăcut acest articol aştept comentariile tale pe blog, pe email sau pe reţelele de socializare.

Dacă îl consideri util şi pentru alţii, poţi să îl trimiţi mai departe apăsând butoanele like, share sau forward.Cu drag,Fănica RarincaFii autodidact!






 Ti-a placut articolul?
Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

Fanica Rarinca

Profesor de Geografie din anul 2000 în orașul Galați. Am început un proces de dezvoltare personală în anul 2010. În 2014 am deschis acest blog. Am scris câteva cărți de dezvltare personală: Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea, Iertarea (publicată doar pe Amazon.com) precum și cărți de literatură cu conținut de dezvoltare personală, Guru și Ciocârlia pentru copii și Mica Stea Portocalie pentru adolescenți și adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.