GÂNDIREA POZITIVĂ TE AJUTĂ, DAR NU ESTE SUFICIENTĂ

Gwen Cummings ia mingea de baseball şi aruncă încercând să nimerească salteaua. Nu reuşeşte. Se supără şi se pregăteşte să plece murmurând: „Grozav! Încă un lucru la care nu sunt bună!” Apoi, prietenul ei, din centrul de reabilitare şi dezintoxicare, Eddie Boone, îi explică cum să arunce mingea, pe ce trebuie să se concentreze şi, Gwen reuşeşte să facă o aruncare corectă.

(secvenţă din filmul 28 de Zile, original, 28 Days, roluri jucate de Sandra Bullock şi Viggo Mortensen)

 

Deşi această secvenţă de film este dominată de o gândire tipic negativă, constatăm adesea că cei ce cred că gândesc pozitiv se aşteaptă să aibă rezultate perfecte din prima, fără să depună efort.

planting_tree_hires

Gândirea pozitivă nu ţine loc de pregătire

Dacă am putea avea rezultate spectaculoase fără să ne pregătim, n-ar mai fi nevoie să învăţăm, să facem o facultate, să avem ani de practică pentru ceea ce facem. Ne-am concentra să gândim pozitiv şi toate lucrurile ar ieşi bine de la sine. Numai că mai trebuie să şi munceşti, să te murdăreşti pe mâini, dacă trebuie.

Dacă eşti elev şi ai un test, sau eşti student şi ai un examen, nu înseamnă că gândeşti pozitiv, pui cartea sub pernă şi dimineaţa te trezeşti tobă de carte. Faptul că tu gândeşti pozitiv, n-o să te protejeze de eşec, atât timp cât neglijezi munca, pregătirea, practica. Spune-i cum vrei.

Niciun sportiv, de renume, niciun artist foarte cunoscut, nicio personalitate n-a ajuns acolo unde este astăzi doar gândind pozitiv. În schimb, a muncit foarte mult şi pe lângă munca şi efortul depus şi eşecurile pe care le-a avut, a avut şi multă gândire pozitivă şi aşteptări pozitive.

Oare câţi copii talentaţi nu-şi doresc să devină la fel cu, sau chiar să depăşească pe Simona Halep, Hagi sau mai ştiu eu ce jucător sau artist renumit. Numai că nu este suficient doar să gândeşti pozitiv şi să te vizualizezi în poziţia de succes. Mai e nevoie să plăteşti un preţ. Şi nu vorbesc doar de preţul financiar, care este cu siguranţă destul de mare, pentru că echipamentele sportive şi antrenamentele profesioniste costă. Mă refer la preţul plătit de orele de muncă asiduă, de preţul emoţional provocat de nenumărate pase şi meciuri nereuşite, cu lacrimi şi durere în suflet şi totuşi să continue şi a doua zi să o ia de la capăt. E valabil pentru orice activitate şi meserie către care aspiri. E nevoie de multă muncă până să ajungi acolo.

Să gândeşti pozitiv e chiar uşor, atât timp cât nu ai de înfruntat temeri şi ratări una după alta şi una mai dureroasă ca alta.

Cum spune Andy Szekely, dacă doar gândeşti pozitiv, visezi la rezultate frumoase, dar daca nu munceşti pentru ele, ai parte de multă fantezie şi nimic altceva. Iar fantezia nu te va ajuta singură să obţii ceea ce îţi doreşti. Pe de altă parte dacă doar munceşti, şi munceşti din greu, dar eşti plin de aşteptări negative, iar n-o să ţi se întâmple acele lucruri grozave pe care ţi le doreşti, pentru simplu motiv că munceşti cu frâna de mână trasă. Şi în felul acesta ajungi să ai parte de multe frustrări. Eşti foarte nemulţumit de rezultatele pe care le înregistrezi şi începi să te uiţi cu ceva invidie la cei care reuşesc şi să spui, „Ce-are ăla şi eu nu am?

Poate că tot ceea ce lipseşte de la tine şi are celălalt, este tocmai gândirea pozitivă combinată cu muncă asiduă şi inteligentă.

 

Gândirea pozitivă nu înlocuieşte buna prevedere

 

Dacă tu crezi că gândeşti pozitiv, dar îţi construieşti casa pe malul unui râu inundabil, şi ştii foarte bine că acel râu a inundat şi acum doi ani şi acum cinci ani şi de fiecare dată ţi-a distrus casa, faptul că îţi spui „că poate n-o să se mai întâmple” nu înseamnă că chiar aşa şi este.

Gândirea pozitivă nu opreşte ploaia, nu opreşte furtuna şi niciun alt fenomen al naturii.

Faptul că tu gândeşti pozitiv, nu înseamnă că n-o să cazi într-un canal sau într-o groapă, dacă nu eşti atent pe unde mergi. Dacă gândeşti pozitiv şi nu te asiguri când traversezi, n-o să te ferească şi din calea maşinilor care trec. Gândirea pozitivă n-o să mute drobul de sare să nu cadă în capul copilului.

Poate tu crezi că gândeşti pozitiv, numai că lipsa ta de prevedere, este delăsare şi nu gândire pozitivă.

Pe de altă parte, dacă tu îţi iei toate măsurile de siguranţă şi faci tot ce este necesar să nu se întâmple ceea ce ai prevăzut (un incendiu, o inundaţie, o catastrofă), dar eşti măcinat de frică şi ai doar aşteptări negative, o să le atragi şi ai parte doar de lucruri îngrozitoare. Vor fi toate în conformitate cu fricile şi aşteptările tale. Indiferent cât munceşti sau cât de prevăzător eşti, dacă te aştepţi ca doar de evenimente neplăcute să ai parte, ai parte de ele. După cum spune şi vorba din popor, „de ce ţi-e frică, de aia nu scapi”.

Citind aceste rânduri, probabil că îţi spui, doar nu-s nebun să mă aştept să mi se întâmple lucruri rele. Ai perfectă dreptate. N-o faci intenţionat, dar o faci inconştient. Vezi tu, de fiecare dată când îţi este frică să nu te îmbolnăveşti, să nu se îmbolnăvească copilul, să nu ai vreun accident, să nu te certe şeful… acea frică, atrage de fapt, toate acele lucruri pe care nu le vrei.

În schimb, dacă gândeşti pozitiv şi eşti atent la ce se întâmplă în jurul tău şi iei măsuri să nu se întâmple, atunci gândirea pozitivă te ajută. Dacă pe lângă gândirea şi aşteptările pozitive, faci ceva să nu se întâmple ce ai prevăzut că se poate întâmpla, te ajută foarte mult. Iar după ce faci, te relaxezi.

Să gândeşti pozitiv, înseamnă să-ţi formulezi aşteptările la modul pozitiv. Exemplu, mă aştept să radiez de sănătate; mă aştept să-mi iasă; sunt pregătit pentru orice s-ar întâmpla; sunt sigur că găsesc o soluţie; reuşesc tot ce îmi propun să fac, iar dacă nu ştiu, pot să învăţ; sunt plină de energie şi de vitalitate; găsesc motive de râs din orice situaţie; sunt recunoscător pentru… Cred că ai prins ideea. Să gândeşti pozitiv, înseamnă să ai aşteptări pozitive la timpul prezent.

 

Gândirea pozitivă însoţită de acţiune pozitivă te ajută să:

 

  • ai mai multă încredere în tine. Atunci când ai un plan de acţiune şi ştii că ai făcut ce trebuia să faci şi gândeşti pozitiv, ai o altă satisfacţie, decât atunci când doar stai şi aştepţi nişte rezultate. Chiar dacă rezultatele apar cu întârziere, tu ştii că ţi-ai făcut munca. Ai încredere că rezultatele vor apărea. Obiectivele au perioadă diferită „de gestaţie”, spuneau autorii cărţii Îndrăzneşte să câştigi. Îndrăznesc să cred că au dreptate. Pentru unele obiective avem nevoie să muncim câteva ore şi le împlinim. Ca de exemplu, să scriu un articol pe blog. Pentru alte obiective muncim săptămâni, pentru altele luni, ani sau chiar decenii. Atât timp cât îţi împarţi munca în sarcini mai mici pe care să le poţi face treptat, ori de câte ori ai făcut ce ţi-ai propus, ai o mulţumire personală şi îţi creşte treptat încrederea în tine. În timp, ajungi să vezi cu ochii tăi că munca pe care o faci îţi aduce rezultatele pe care le doreşti.
  • îţi îmbunătăţeşti relaţiile. Dacă gândeşti pozitiv despre oameni şi ai aşteptări pozitive în legătură cu aceştia ajungi să ai relaţii de calitate. Te porţi frumos cu ceilalţi şi, la rândul lor, ceilalţi se poartă frumos cu tine. Te respecţi, îi respecţi pe ceilalţi şi pe măsura comportamentului tău, ceilalţi îţi vor răspunde cu respect. Te iubeşti, îi iubeşti şi pe oameni şi la rândul lor şi ei te vor iubi. Cu siguranţă că mai apar şi excepţii. Doar că ele vor apărea ca să întărească iubirea şi aprecierea celorlalţi.
  • să fii mai responsabil. Pe măsură ce începi să gândeşti pozitiv, depăşeşti stadiul de victimă în care doar te plângi şi arunci vina asupra altora. Începi să devii conştient de ceea ce faci bine şi ce nu faci bine. Începi să realizezi ce ar trebui să faci diferit. Cum ar trebui să vezi lucrurile diferit ca să le determini să lucreze în favoarea ta. Începi să îţi asumi responsabilitatea pentru cine eşti, pentru ceea ce faci, pentru rezultate, pentru schimbările pe care ar trebui să le faci să obţii tot ce-ţi doreşti. Şi ca să obţii ce-ţi doreşti, depinde în cea mai mare măsură de tine.
  • fii mai fericit. Să fii fericit este o consecinţă a împăcării tale cu tine, cu ceilalţi, cu ceea ce faci, cu modul în care gândeşti. Din momentul în care ai ales să gândeşti pozitiv, vei începe să vezi mai mult calităţile oamenilor. Vei începe să apreciezi lucrurile bune care au loc în viaţa ta, vei începe să te bucuri de fiecare clipă, fie că este bună sau mai puţin bună. Iar de aici mai ai un singur pas până la a începe să
  • fii recunoscător. Cu cât eşti mai recunoscător pentru ceea ce ţi se întâmplă, cu atât vei găsi tot mai multe motive pentru care să fii recunoscător. Şi cu atât vei deveni şi mai fericit, şi mai încrezător în tine şi să ai relaţii tot mai bune. Practic, recunoştinţa te duce să trăieşti într-un cerc virtuos şi o iei de la capăt cu toate cele bune, cu munca, cu gândirea pozitivă, auto-aprecierea, aprecierea celorlalţi, fericirea. După părerea mea, să fii recunoscător, este cea mai înaltă formă de gândire pozitivă.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul şi crezi că poate fi util şi altora, îl poţi distribui mai departe.

Cu drag,Fănica RarincaFii autodidact!






 Ti-a placut articolul?
Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

Fanica Rarinca

Profesor de Geografie din anul 2000 în orașul Galați. Am început un proces de dezvoltare personală în anul 2010. În 2014 am deschis acest blog. Am scris câteva cărți de dezvltare personală: Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea, Iertarea (publicată doar pe Amazon.com) precum și cărți de literatură cu conținut de dezvoltare personală, Guru și Ciocârlia pentru copii și Mica Stea Portocalie pentru adolescenți și adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.