GHINIONISTUL BRIAN

„Era un şoricel cu numele Brian care ieşi din adăpostul lui, exact pe când Tata Urs muta ceasul cu cuc în dreptul uşii de la căsuţa din perete a lui Brian.

Auzind zgomotul produs de mutarea ceasului, şoricelul a ieşit afară şi le-a spus că-i închid căsuţa. Tata Urs s-a speriat şi a căzut. Ceasul cuc, pe care-l moştenise de la părinţii lui, s-a făcut bucăţi.

Şoricelul Brian începe să se scuze că este ghinionist şi din cauza lui s-a întâmplat nenorocirea, că oricine intră în contact cu el, are de suferit.

Goldie şi Ursuleţ nu-l cred că e ghinionist şi îl iau afară pe Brian să se împrietenească şi să se joace. Dar exact pe când se distrau mai bine, intervine ceva, Brian se loveşte de „un om care nici măcar nu e acolo”, se dezechilibrează şi cade peste cei doi prieteni.

Goldie şi Ursuleţ îl iau pe Brian şi pleacă cu el la Piticul Vrăjitor ca să-i facă o vrajă şi să scape de ghinion. Dar piticul ii spune că Brian ar putea să fie lovit de vraja sau blestemul ghinionului şi că nu ştie exact ce vrajă să folosească ca să-l ajute, să se elibereze. Brian se simte şi mai afectat când aude expresia „blestemul ghinionului”.

Toţi trei se întorc la căsuţa unde locuia Ursuleţ cu părinţii lui. Acolo, Mama Urs se sperie şi ea de Brian şi îşi scapă pe jos ochelarii.

Brian se simte trist, vinovat şi e dezamăgit că a produs atâtea dezastre în viaţa noilor lui prieteni, care l-au iubit, iar el le-a răsplătit cu rău. Se oferă să-i ducă ochelarii Mamei Urs şi atunci îşi pune ochii prin lentilă şi totul devine clar şi limpede.

Şoricelul Brian nu era atins de vraja ghinionului, ci avea mare nevoie de o pereche de ochelari. Motivul pentru care se împiedica, era acela că nu vedea clar lucrurile din preajma lui.”

Serialul animat Goldie şi Ursuleţ

In primele două articole despre convingeri din această lună, ţi-am vorbit de faptul că oamenii cu convingeri diferite pot ajunge foarte rapid la conflicte pentru că fiecare are impresia că ceea ce crede el este cel mai corect lucru.

Apoi, ţi-am spus cum îţi poţi descoperi convingerile pe care le ai, ascultându-te sau ascultându-i pe alţii.

 

Astăzi, vreau să-ţi vorbesc de percepţii greşite care te duc la convingeri greşite.

La fel ca acest şoricel care nu vedea totul foarte clar şi se împiedica foarte des, sunt multe persoane care cred că sunt ghinioniste, nu au talent, trebuia să se fi născut cu diferite abilităţi etc.

Am întâlnit multe persoane, care, deşi se plâng de viaţa pe care o au, de sărăcie, când le-am propus să mai facă ceva (în loc să petreacă atât de mult timp la televizor), mi-au spus că ele nu se pricep să:

  • vândă;
  • vorbească cu alţi oameni;
  • convingă etc.

 

Le-am explicat că nimeni nu s-a născut învăţat. Că pentru fiecare abilitate pe care o au, pentru fiecare hobby, calitate a lor, a fost nevoie de mult efort, de multe încercări nereuşite. Apoi, au început să facă lucrurile din ce în ce mai bine.

 

Gândeşte-te că şi pentru a te încălţa, ai primit asistenţă la început. Mama ta a făcut acest gest pentru tine, apoi ţi-a explicat cum se face şi apoi ai făcut şi tu. Şi cine poate să spună de câte ori nu te-ai încălţat cu pantofii invers, doar pentru că voiai să poţi face şi tu acea operaţie. Şi ce mândru te simţeai atunci când reuşeai să te încalţi corect! Pe măsură ce ai practicat acest proces al încălţării, a devenit foarte simplu. Alte lucruri şi alte abilităţi noi au început să ţi se pară dificile.

Numai că, pe măsură ce ne depărtăm de vârsta copilăriei, începem să avem pretenţii de perfecţiune de la bun început.

Dacă vedem pe cineva că face o lucrare foarte repede şi sigur pe sine, iar noi vrem s-o încercăm pentru prima dată, vrem să ne iasă foarte bine din prima. Iar dacă nu ne iese, atunci „nu sunt bun de nimic”, „nu sunt făcut pentru asta”.

Dacă nu reuşeşti începi să pui etichete pe tine.

Numai că, dacă îţi dai timp să gândeşti situaţia din alte puncte de vedere, s-ar putea să ajungi la alte concluzii.

Iată, ce cred eu că ai nevoie să schimbi:

Încrederea în tine

 

Ca să poţi avea încredere în tine, ai nevoie să te vezi dintr-o nouă perspectivă. Ai nevoie să auzi acele cuvinte şi expresii care te fac mai încrezător. Ai nevoie să te pui mai des în situaţii încrezătoare.

Gândeşte-te la toate lucrurile pe care le-ai reuşit în trecut. Chiar le-ai reuşit din prima? Cum te-au ajutat şi cum ai crescut?

Aminteşte-ţi că tot ce ai învăţat îţi este de folos la un moment dat în viaţă.

Crede în tine că chiar dacă nu ştii totul foarte bine, dar ai învăţat, ai citit sau experimentat cândva despre aceste aspecte, acelea îţi pot fi de folos.

Te poţi descurca.

Pe când eram studentă în anul I, am primit o asemenea lecţie de la o colegă de cameră. Aveam de învăţat despre resursele pe Glob şi ştiam, că ea nu învăţase despre Curenţii oceanici, valuri şi vânturi ca resursă a lumii.

Colega vine de la examen, spune că a tras exact biletul cu subiectul despre Curenţii oceanici. Eu am început să mă îngrijorez. Ea îmi spune că a luat 10.

Acum sunt nedumerită. Cum e posibil?

Şi apoi, începe să spună cum a povestit (din literatura pentru copii) că aceşti curenţi au fost folosiţi de oameni încă din timpuri îndepărtate pentru navigaţie etc.

Atunci am înţeles.

Nu-i nevoie să ştii totul foarte bine. E nevoie să îmbini ceea ce ştii şi să transferi informaţia de la şcoală, din cărţi, din filme în viaţa de zi cu zi şi în încercările pe care le ai.

Tot ce-ai învăţat şi experimentat (chiar dacă nu a fost plăcut), te ajută.

 

Abilităţi noi

 

Uneori în viaţă, ca să faci ceva ce nu ai mai făcut, să obţii rezultate pe care nu le-ai mai obţinut, ai nevoie de abilităţi noi. Poate ai nevoie doar de o unealtă în plus.

Ai nevoie de o pereche de ochelari ca să vezi lucrurile cât mai clar.

Dar în afară de câteva domenii (artă, sport) în care ai nevoie de un talent deosebit, restul se poate învăţa.

In prezent există atâtea zeci de cursuri (gratuite şi contra cost) şi ai atâtea posibilităţi de a învăţa ceea ce te pasionează, că e foarte simplu să îţi formezi deprinderi noi.

Evident, ai nevoie de răbdare şi perseverenţă. Şi mai ai nevoie să te vezi acolo unde vrei să ajungi.

Chiar şi în cazul marilor performeri care sunt foarte talentaţi, ei spun că doar 5% reprezintă talentul. Restul e multă muncă.

Iar dacă analizezi ce ai reuşit să faci până acum s-ar putea să constaţi că prima încercare e cea mai dificilă. Îţi solicită multă atenţie, concentrare, efort, timp şi energie.

A doua, pentru că deja ţii minte nişte paşi pe care i-ai urmat, o realizezi cam în jumătate din timpul primei încercări. Iar energia depusă e deja mult mai mică.

A treia încercare e deja mult mai uşoară, şi tot aşa, până ajungi să ai acea abilitate în mod natural fără să te mai gândeşti sau să te concentrezi la ea.

 

Găseşte un mentor

 

În majoritatea situaţiilor ai nevoie de cineva care a ajuns unde vrei tu să ajungi, să te îndrume.

Dacă te uiţi în jurul tău, o să constaţi că sunt multe persoane care te sfătuiesc. Unele te sfătuiesc să faci ceea ce ele nu au reuşit să facă. Şi te ceartă că nu le asculţi. Nu-i nevoie să te superi, pentru că, oricum, nici acele persoane nu au făcut ce te sfătuiesc.

Alte persoane, ştiu exact ce au făcut şi te sfătuiesc ce capcane să eviţi. Pentru că ei au trecut pe acolo.

Aceştia sunt mentorii.

Şi cei din prima categorie îţi vor binele, doar că au perspective diferite.

Cei ce te sfătuiesc îţi spun să eviţi riscul, mentorii te învaţă cum să rişti şi cum să câştigi.

 

Schimbă-ţi convingerile!

 

Ce-ar fi dacă, în loc să spui despre tine, că:

  • Sunt împiedicat!
  • Sunt nepriceput!
  • Sunt ghinionist! etc.

 

Dacă ai spune?

  • Fiecare om se mai împiedică din când în când. Asta nu înseamnă că dacă mă împiedic odată, sunt împiedicat.
  • Încă nu mă pricep să fac acest lucru, dar sunt dispus să investesc timp, energie, efort şi cunoştinţe ca să devin bun la asta.
  • Eu îmi creez propriul noroc.

 

Crezi că s-ar schimba ceva la modul în care te percepi, vorbeşti cu tine sau despre tine şi la modul în care acţionezi?

Crezi că s-ar schimba ceva în rezultatele tale?

 

Data viitoare discutăm despre convingeri formate din subînţelegerea unor ipoteze, a unor experienţe personale, a unor teorii sau filozofii proprii.

Până atunci, ţin să te anunţ că pe data de 28 Ianuarie susţin un workshop cu titlul „Eliberează-te de rănile trecutului şi redescoperă fericirea!”

Dacă ai participat la unul din seminariile mele şi nu ai avut timp sau ai avut altceva în program şi nu ai reuşit să participi la un workshop de eliberare, atunci, poate că e timpul să devii tu persoana nr. 1 de care trebuie să te ocupi.

Timpul nu vindecă problemele nerezolvate, ci le adânceşte şi acestea ies la suprafaţă având forme noi.

Aşa că, te invit să dai curs şi să participi la un workshop.

Ce vei primi la acest workshop?

Tehnici de eliberare de stres, frică, furie, vinovăţie şi de vicii.

Tehnici pentru dublarea încrederii în sine.

Tehnici pentru atingerea potenţialului.

Detalii găseşti aici.

 

Te aştept!

 

Cu drag,

Fănica Rarinca






 Ti-a placut articolul?
Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

Fanica Rarinca

Profesor de Geografie din anul 2000 în orașul Galați. Am început un proces de dezvoltare personală în anul 2010. În 2014 am deschis acest blog. Am scris câteva cărți de dezvltare personală: Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea, Iertarea (publicată doar pe Amazon.com) precum și cărți de literatură cu conținut de dezvoltare personală, Guru și Ciocârlia pentru copii și Mica Stea Portocalie pentru adolescenți și adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.