In articolul trecut, Iertarea şi puterea ei vindecătoare I, ţi-am vorbit de miturile care îi opresc pe oameni să fie mai îngăduitori, mai iertători, de faptul că dorinţa de răzbunare provine din înabilitatea de a ierta. Repet, este vorba de inabilitate şi nu incapacitate.
Daca vrei sa afli mai multe despre iertare, te invit la seminarul gratuit Elibereaza-te de ranile trecutului si redescopera fericirea!
Pentru că toţi oamenii au capacitatea, potenţialul de a ierta. Este un potenţial cu care am fost înzestraţi de către Creator. Numai că, acest potenţial nu este cunoscut de toţi. Pentru că au fost învăţaţi greşit în legătură cu iertarea. De-a lungul vieţii au primit lecţii pe care fie le-au interpretat greşit, fie au fost sfătuiţi greşit.
Iar când o lecţie este învăţată greşit, e nevoie de un timp mult mai lung de a învăţa lucrurile în mod corect. În primul rând, e nevoie să se dezveţe de lecţia învăţată greşit, apoi, e nevoie să înveţe în mod corect. Iar pe parcursul reînvăţării, apare oricând pericolul ca mintea să se îndrepte spre ceea ce ştia, chiar dacă e greşit. Pentru că îi este mai uşor.
In continuare o să-ţi dau un citat din „Învaţă cum să-ţi controlezi FURIA” de dr. Les Carter despre CE NU ESTE IERTAREA:
A alege să ierţi, nu înseamnă:
– să renunţi la comunicarea civilizată a sentimentului de mânie;
– să permiţi altora să persiste într-un comportament lipsit de respect;
– să te prefaci că totul este în regulă, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat;
– să dai de înţeles că greşelile trecute sunt nesemnificative şi că acum totul este în regulă;
– să te tragi de şireturi cu persoana care a greşit faţă de tine;
– să negi existenţa durerii pe care o provoacă faptele rele.
Şi
CE ESTE IETAREA
A fi iertător înseamnă:
– să renunţi la pretenţia unei compensaţii, mai ales când s-au făcut eforturi pentru a repara greşeala şi pentru a oferi un răspuns conciliator;
– să te abţii de la a-l insulta pe cel aflat în greşeală, chiar dacă sentimentul negativ pare justificat;
– să abandonezi iluzia că poţi controla opţiunile celui care greşeşte;
– să acorzi prioritate unor trăsături precum bunătatea sau calmul;
– să renunţi să te întrebi obsesiv de ce persoana care greşeşte procedează astfel;
– Să-L laşi pe Dumnezeu să fie judecătorul suprem al păcatelor altora.
Pe cine să ierţi?
În primul rând, e important să te ierţi pe tine.
Imi aduc aminte de un moment în care am mers să mă spovedesc pentru o greşeală destul de mare. Părintele m-a iertat. La următoarea spovedanie iar am pomenit de acea greşeală, chiar dacă nu o mai repetasem. Părintele m-a certat şi mi-a zis „Fănica, dacă spui la spovedanie acelaşi păcat pentru care ai primit deja iertare şi pe care nu l-ai mai făcut, e ca şi când nu ai încredere că Dumnezeu te poate ierta”.
Acum, după ani de zile de la acel moment în care m-a certat părintele şi după ce am citit mai multe cărţi, în multe citind şi despre iertare mi-am dat seama că de fapt nu credeam că merit să fiu iertată.
De ce să începi iertarea cu tine însuţi? Pentru că prima persoană care îţi greşeşte eşti TU. Îţi aminteşti ce spune la Tatăl nostru?
„Şi ne iartă nouă greşelile noastre precum şi noi iertăm greşiţilor noştri”.
Îţi greşeşti dacă dai foarte mare atenţie „Ansamblului Coral de Voci Critice” din mintea ta, care te taxează la fiecare „greşeală” şi te face în toate felurile posibile şi te ajută să te sabotezi şi să te menţii într-un cerc vicios al greşelii.
Şi poate că îţi spui că dacă te acuzi şi te faci în toate felurile, înseamnă că te smereşti. Ei bine, cred că nu e smerenie. (O să-ţi vorbesc altă dată despre ce am înţeles a fi diferenţa între smerenie şi auto-învinuire.)
Îţi greşeşti dacă îţi sabotezi sănătatea prin tot ce consumi şi ştii că e nepotrivit.
Îţi greşeşti dacă te încarci cu energie negativă şi gânduri şi emoţii negative care te ţin cu lanţuri în problemele pe care le ai.
Dacă tu nu te ierţi şi nu crezi că meriţi să fii iertat /ă, de ce te-ar ierta părinţii, fratele, sora, prietenul /a sau chiar Dumnezeu?
Pe cine să ierţi – pe toţi ceilalţi
„Trebuie să iertăm atât marile nedreptăţi pe care le-am îndurat din pricina celor din jur, cât şi micile supărări provocate de un membru al familiei sau de un vânzător care, de exemplu, ne-a încărcat nota de plată.”
Gary Chapman
E important să poţi ierta pe ceilalţi, ca să te poţi elibera TU.
Să-l iert pe cel care m-a violat? DA, dacă vrei să te eliberezi de rănile trecutului şi să mergi mai departe. Altminteri devii la fel ca cel ce te-a violat şi vei răni alte persoane în acelaşi mod în care ai fost rănită şi tu. Iertarea ta va şterge actul comis? Nu. În mod categoric, nu. Dar, te va ajuta să te detaşezi emoţional, şi să-ţi permiţi să evoluezi ca să nu devii asemeni celui care te-a abuzat şi să-i abuzezi şi tu pe alţii.
Să-l iert pe cel ce mi-a ucis copilul? DA, dacă vrei să te eliberezi de toată energia negativă pe care ai acumulat-o. Şi dacă te răzbuni ce faci? Ce obţii? Faptul este deja consumat. E deja istorie. Orice acţiune ai întreprinde nu-ţi va aduce înapoi copilul. Şi dacă te răzbuni, n-o să fii mai bun ca el. Ba dimpotrivă, o să fii mai rău ca acela. Poate el a greşit fără voie şi zilnic se căieşte pentru gestul său. Dacă te răzbuni, nu faci decât să-l eliberezi pe el.
Să-l iert pe cel ce-mi datorează bani de ani de zile şi nu mi-i mai dă? DA, dacă vrei să câştigi alţi bani. Altfel rămâi cramponat de acei bani şi nu mai vin nici alţii spre tine.
Să-l iert pe cel ce mi-a spus cuvinte grele? SIGUR CĂ DA. Dacă înţelegi că acele cuvinte nu erau altceva decât proiecţii ale propriilor greşeli şi limite.
Eşti liber să percepi cuvintele altora ca pe nişte gloanţe care îţi perforează pieptul şi îţi împroaşcă sângele sau ca pe nişte puf de păpădie pe care l-a purtat vântul şi ţi-a atins, în treacăt, obrazul.
Totul depinde de tine.
Iartă-ţi părinţii care te-au rănit.
Iartă-i pe cei care te-au abuzat.
Iartă-ţi fraţii, care fără intenţie ţi-au greşit. Ei au vrut să fie bine pentru ei, nu neapărat rău pentru tine.
Iartă-ţi vecinii care în miez de noapte îţi dă manele la refuz.
Iartă-i pe toţi, zi de zi, ca să TE ELIBEREZI TU.
Învaţă să vezi partea bună a lucrurilor şi nu te mai lăsa încărcat de emoţii şi gânduri negative.
Beneficiile iertării
Foarte probabil că ai fost în situaţia de a acorda iertare pentru diferite greşeli mai mici.
Însă atunci când ierţi ceva ce ţi se părea de neiertat, simţi anumite beneficii.
N-o să-ţi vorbesc din teorie.
Imi amintesc de modul în care m-am simţit eliberată acum mai mulţi ani. Aveam o clientă care a solicitat nişte produse de la mine, iar când i le-am distribuit m-a rugat să o mai aştept cu banii. Era vorba de peste 200 de lei (sau RON cum se mai spune acum, deşi moneda noastră naţională e leul). Am fost înţelegătoare şi am aşteptat-o. Dar deja consumase produsele şi ea nu mai reuşea să mi le achite. Am încercat să o presez. Am încercat e puţin spus. Am făcut presiuni serioase. Cu cât trecea timpul, cu atât se părea că ea nu mai reuşea să-mi achite. Eram într-o stare de nervi şi aveam impresia că mă tratează ca pe o „proastă” de pe urma căreia poate să profite. Nu puteam să dorm noaptea gândindu-mă la strategii prin care să o determin să-şi achite datoria pe produsele consumate.
Mentora mea, îmi spunea că acea persoană are răni emoţionale (tocmai se despărţise de soţ) şi s-o las în pace, dar eu nu şi nu. Insistam să-mi dea banii.
Într-o zi eram la Biserică, şi la slujbă mi-am dat seama că Iisus a pus preţ mai întâi pe om, decât pe partea materială. O întrebare s-a născut în mintea mea. Ce e mai important, Fănica, banii sau relaţia cu omul? Apoi am decis să o iert şi să las măcar loc de bună ziua. Am considerat acei bani ca şi când nu i-am avut.
Am simţit o eliberare instantanee.
La ceva timp după acea decizie, m-am întâlnit cu ea. Am salutat-o. A fost foarte surprinsă. De atunci au trecut câţiva ani. Şi de câte ori o întâlnesc, schimbăm câteva cuvinte, dar ea se simte vinovată şi îmi face promisiuni că o să facă tot posibilul să-mi achite. În schimb eu nu-i mai pomenesc nimic de ei. Eu m-am eliberat demult de povara aceea şi nu mai fac presiuni.
Probabil îţi spui că am fost slabă, că am pierdut acei bani. Poate că am pierdut acei bani, însă am câştigat alţii mai mulţi. Pentru că am refuzat să mă cramponez de o clientă rău platnică şi să mă orientez spre restul care au fost şi sunt fair-play. Am refuzat să gândesc că vânzările nu merg, doar pentru că am întâlnit o singură persoană care nu mi-a achitat produsele.
Aşa că, iată trei beneficii pe care le poţi obţine dacă decizi să ierţi.
Eliberarea de energia negativă
In momentele în care nu poţi ierta, stai şi rumegi greşeala pe care a făcut-o cineva faţă de tine şi o întorci pe toate părţile şi te frămânţi şi-ţi pui un milion de întrebări şi pierzi noapte după noapte.
Prin comparaţie, atunci când ai decis să ierţi, simţi cum te eliberezi.
Repet, să ierţi nu înseamnă să dai uitării ce s-a întâmplat sau spus, ci să nu te mai consumi, să te detaşezi emoţional.
„Învăţând să ierţi, te vei elibera de negativitatea care te roade atunci când te agăţi de supărarea şi de rănile din trecut.”
Jillian Michaels
După ce ierţi, începi să ai un somn liniştit.
Starea de sănătate ţi se îmbunătăţeşte, poate şi ca urmare a faptului că începi să te odihneşti.
Nu mai mănânci sau nu mai consumi diferite produse „pe fond nervos” ci te poţi concentra să consumi ceea ce are organismul tău nevoie.
Satisfacţie şi linişte interioară
„Reţine că o viaţă plină de compasiune este o viaţă plină de pace şi forţă, iar asta e atât în beneficiul sănătăţii tale fizice, cât şi fiziologice.”
„Doar prin compasiune poţi ajunge la iertare.”
Jilian Michaels
Atunci când ierţi, te cuprinde un sentiment de pace, de linişte interioară. Ştii că ai făcut ce trebuia. Dacă nu simţi pace, înseamnă că încă nu ai iertat.
Viaţa are uneori întoarceri şi cotituri ciudate şi ajungi să ai nevoie chiar de persoana pe care n-ai avut puterea să o ierţi. Şi atunci ce faci? Renunţi la ce ai nevoie sau îţi ceri iertare şi ierţi atunci? Dacă la acel moment acea persoană consideră că nu meriţi tu să te ierte?
Dacă ai decis să ierţi ca să laşi loc de bună ziua, şi atunci când te întâlneşti, măcar să te saluţi, crede-mă că ai o altă satisfacţie decât atunci când trebuie să eviţi pe cineva pentru că nu-l sau n-o poţi ierta.
Ori de câte ori o întâlneşti pe acea persoană pe care n-ai putut să o ierţi, ai o rememorare a celor întâmplate. Simţi cum ceva te apasă.
Dacă ai iertat-o, te simţi liniştit şi împăcat cu tine şi cu ea. Te poţi întâlni şi să pleci mai departe zâmbind pentru că ţi-ai dovedit puterea şi calitatea de om foarte mare.
„De regulă alegem iertarea, nu pentru că celălalt o merită, ci pentru că reprezintă o angajare pe drumul împlinirii personale.”
Dr. Les Carter
Capacitatea de a te orienta mai mult spre viitor
„Atunci când te deschizi şi ierţi, te eliberezi de victimizare şi astfel poţi găsi rezolvarea psihologică a rănilor din trecut, iar viaţa ta, poate căpăta un sens nou, pozitiv.”
Jillian Michaels
Atunci când ierţi, devii conştient că trecutul nu mai este în puterea ta. Nu-l mai poţi schimba indiferent ce ai face.
Doar asupra prezentului ai posibilitatea să îţi manifeşti controlul, interesul şi trăirea şi asupra viitorului îţi poţi îndrepta planurile şi privirea.
Iar când ierţi, simţi cum se rup lanţurile care te ţin legat de trecut. Te simţi liber să acţionezi către ce te face fericit pe tine şi pe cei pe care-i iubeşti.
Daca vrei sa afli mai multe despre iertare, te invit la seminarul gratuit Elibereaza-te de ranile trecutului si redescopera fericirea!
Dacă ţi-a plăcut acest articol, fă o faptă bună şi distribuie-l şi prietenilor tăi.
Cu drag,
Fani Rarinca