Incepe cu ce nu-ti place este numele unei cărţi scrisă de Brian Tracy. Am auzit deseori pomenindu-se numele lui Brian Tracy ca fiind o personalitate de marcă în dezvoltarea personală. Aşa că m-am gândit să citesc şi eu ceva de el. Am început cu cartea, „Începe cu ce nu-ţi place!”
Este o carte de doar 114 pagini, din care primele 18 pagini sunt cu introducerea şi cuvântul înainte. Dacă nu-ţi place să citeşti aceste două „capitole” ale cărţilor, practic rămâi cu mai puţin de 100 de pagini de citit. Este o carte de organizare proprie, a timpului, a priorităţilor personale şi de atingere a obiectivelor. Ceea ce nu-ţi place este asemănat cu o broască pe care trebuie să o înghiţi.
„De foarte mulţi ani, în popor se zice că, dacă mâncăm o broască vie dis-de-dimineaţă, vom putea să ne petrecem restul zilei cu satisfacţia că acela este, probabil, cel mai rău lucru care ni se va întâmpla cât e ziua de lungă. „Broasca” ta este sarcina ta cea mai mare, cea mai importantă, cea care are cele mai mari şanse de a fi amânată la nesfârşit în cazul în care nu faci ceva în privinţa ei chiar în momentul acesta.”
Brian Tracy
Cartea este structurată pe 21 de capitole scurte de 3-5 pagini. Fiecare capitol începe cu un citat celebru şi este foarte logic structurat, ceea ce o face foarte uşor de parcurs. La sfârşitul fiecărui capitol ai o sinteză a acestuia şi o cerinţă de lucru.
La sfârşitul cărţii ai chiar o sinteză a celor 21 de capitole sau sfaturi utile ale cărţii.
Iată pe scurt, structura cărţii:
- Pregăteşte-ţi terenul. Hotărăşte-te ce vrei, stabileşte-ţi obiective.
- Plănuieşte-ţi din vreme fiecare zi. Gândeşte pe hârtie. Cu fiecare minut pe care îl petreci planificând, poţi câştiga cinci sau zece minute în execuţie.
- Aplică regula 80/20 în tot ce faci. 20% din activităţile tale vor fi responsabile de 80% din rezultatele pe care le obţii.
- Ţine seama de consecinţe. Sarcinile şi priorităţile tale cele mai importante au consecinţele cele mai mari, fie pozitive sau negative în viaţa ta. Concentrează-te să le rezolvi pe acestea prima dată.
- Aplică în permanenţă metoda ABCDE. La lista ta de sarcini zilnice pune litere în funcţie de importanţa, valoarea şi prioritatea fiecăreia dintre ele.
- Concentrează-te asupra ariilor cu rezultate cheie. Identifică rezultatele absolut necesare pe care le doreşti şi concentrează-ţi munca pentru obţinerea lor.
- Respectă legea eficienţei obligatorii. Chiar dacă niciodată nu ai suficient timp să te ocupi de tot ce ţi-ai dori, întotdeauna ai timp să te ocupi de ceea ce este important pentru tine.
- Pregăteşte-te în cele mai mici detalii înainte de a începe.
- Fă-ţi temele! Cu cât devii mai informat şi mai priceput în sarcinile tale esenţiale, cu atât mai repede te ocupi de ele şi le definitivezi.
- Pune-ţi în valoare talentele speciale. Urmăreşte şi dezvoltă lucrurile la care te pricepi cel mai bine.
- Află ce te împiedică. Identifică punctele tale slabe şi piedicile interne şi externe care te opresc de la a obţine rezultatele pe care le doreşti.
- „De la un butoi la altul”. Dacă ai o sarcină mai mare şi mai complicată, care se întinde pe durată mare, stabileşte nişte „finalităţi” intermediare care să te ajute să progresezi.
- Asumă-ţi responsabilitatea. Imaginează-ţi că trebuie să pleci din localitate pentru o lună şi munceşte ca şi cum trebuie să rezolvi sarcinile majore înainte de a pleca.
- Foloseşte la maximum forţa personală. Află care este momentul din zi când ai cea mai mare energie şi valorifică-l. Odihneşte-te cât mai mult pentru a avea maximum de performanţă.
- Mobilizează-te şi treci la fapte. Fii propriul tău antrenor. Fii optimist, caută partea pozitivă în orice situaţie şi păstrează o atitudine constructivă.
- Grăbeşte-te încet. Amână cu bună ştiinţă lucrurile care au valoare nesemnificativă ca să ai timp mai mult să te ocupi de sarcina prioritară.
- Rezolvă mai întâi sarcina cea mai grea.
- Porţionează sarcina. Împarte sarcinile mari şi grele în bucăţi mai mici şi apoi rezolvă fiecare bucăţică în parte.
- Împarte-ţi timpul în bucăţi. Porţionează ziua în intervale mari de timp. Ca să te poţi concentra perioade prelungite asupra sarcinilor celor mai importante.
- Fii tot timpul activ. Rezolvă lucrurile repede şi bine.
- Acordă exclusivitate fiecărei sarcini. Evită să faci multi-tasking. Ocupă-te concentrat şi fără întrerupere de o singură sarcină. După ce ai terminat-o treci la următoarea.
Iată şi câteva citate din carte care m-au impresionat.
„Ori de câte ori duci la bun sfârşit o sarcină, indiferent de mărime sau importanţă, simţi un val de energie, entuziasm şi preţuire pentru propria persoană.”
Brian Tracy
„Timpul ne-ar ajunge întotdeauna, dacă am şti să-l folosim cum trebuie.”
Johann Wolfgang von Goethe
„Oamenii de succes sunt cei dispuşi să amâne gratificaţiile şi să facă sacrificii pe termen scurt, pentru a putea astfel să beneficieze de recompense mult mai mari pe termen lung.”
Brian Tracy
„Rataţii se ocupă cu descătuşarea tensiunii, în timp ce învingătorii practică îndeplinirea obiectivelor.”
Dennis Waitley
„Atunci când toate resursele fizice şi mentale ale unei persoane se concentrează în acelaşi punct, puterea acelei persoane de a rezolva o problemă creşte incredibil de mult.”
Norman Vincent Peale
„Dacă nu devii mai bun, înseamnă că devii mai prost.”
Pat Railey
„O viaţă ilustră sau o carieră ilustră se clădeşte îndeplinind câte o sarcină odată, repede şi bine, şi apoi trecând mai departe, la sarcina următoare. Independenţa financiară se obţine economisind o sumă mică da bani în fiecare lună, an după an. Sănătatea şi condiţia fizică bună se obţin doar mâncând un pic mai puţin şi făcând ceva mai multe exerciţii, zi după zi, an după an.”
Brian Tracy
„ Nu uita, piramidele au fost construite bucată cu bucată.”
Brian Tracy