IUBIREA EGOISTA

narcisism

 

Aşa cum spuneam în articolul precedent, CE NU ESTE IUBIREA?, ideea acestor două articole mi-a fost sugerată de colega mea de liceu, Ionelia Iftimie, psiholog de profesie. Mai întâi a sugerat să definim ce nu este iubirea, apoi, pentru că mai mulţi i-am răspuns că iubirea nu este egoism, ea ne-a zis că următoarea temă de gândire este Iubirea egoistă.
Aşa că tratez acest subiect, din tot ce am învăţat, de prin filme, sau din experienţă. Atât experienţa proprie cât şi din ce am văzut la alţii.

SACRIFICIUL EGOIST

S-ar putea să ţi se pară subtitlul acesta neadevărat pentru că sacrificiul este cea mai profundă dovadă de iubire. Şi este perfect adevărat. Dacă deschidem Biblia la Ioan 3,16, aflăm că „Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică.” Dumnezeu Fiul S-a sacrificat pentru noi oamenii din iubire pentru noi. Dar iată ce am învăţat din iubirea Mesianică. Că deşi eu ca persoană greşesc zilnic faţă de sacrificiul Lui Iisus Hristos, totuşi Dumnezeu nu mi-a reproşat niciodată. Nu mi-a spus că El s-a sacrificat pentru mine, iar eu zilnic calc în picioare şi-mi bat joc de sacrificiul Lui. Ba, aş putea să spun că permanent am simţit iubirea Lui, şi purtarea Lui de grijă ca eu să o duc bine, să mi se împlinească dorinţele etc. Poate că conştiinţa mă mai ceartă, dar Dumnezeu mi-a lăsat libertatea de a alege dacă să respect sau nu sacrificiul Lui.

Dar noi ca oameni, oare de câte ori nu reproşăm celor dragi tot sacrificiul nostru făcut pentru ei? Câte dintre mame nu le spun copiilor lor: Tu nu vezi cât mă sacrific eu pentru tine? Şi eu cu ce mă aleg de pe urma ta? Câţi dintre partenerii de viaţă nu au auzit aceste cuvinte de reproş?
Şi ştii de ce? Pentru că atunci când facem un sacrificiu pentru o persoană dragă, ne dorim ca ea să vadă efortul nostru şi cumva să ne fie recunoscătoare. Dar asta nu se întâmplă. Pentru că nu vede sacrificiul pe care îl faci. I se pare lucrul cel mai firesc pe care tu trebuie să-l faci şi pe care el sau ea trebuie să-l primească. Aşa cum nici noi nu observăm ce sacrificii face persoana iubită pentru noi, din acelaşi motiv. Că ni se par lucruri fireşti pe care trebuie să le facă. Sau care ni se cuvin.
Atâta vreme cât folosim sacrificiul pe care-l facem ca să obţinem ceva în schimb, această manifestare a iubirii este una egoistă. Şi cred că mulţi dintre noi ne facem vinovaţi de această formă de iubire egoistă.
Sacrificiul este dovadă de iubire doar atunci când îl faci pentru binele persoanei iubite fără să aştepţi nimic în schimb şi fără să-i reproşezi ce faci. Cel puţin asta este părerea mea.

LIMBAJELE DE IUBIRE EGOISTE

Psihologul Gary Chapman a scris o carte extraordinară numită: Cele cinci limbaje ale iubirii. Acestea sunt:
• Cuvintele de încurajare
• Atenţia şi timpul petrecut împreună
• Cadourile
• Serviciile
• Atingerile.
Cum ne dăm seama care este limbajul dominat al unei persoane? În funcţie de ceea ce îi vine foarte natural să ofere. În funcţie de ceea ce se aşteaptă să primească, iar dacă nu primeşte, reproşează cel mai adesea.
De exemplu, să spunem că limbajul lui este dat de servicii şi limbajul ei de cuvintele de încurajare. El îi va oferi ei servicii şi se aşteaptă ca la rândul ei să-i facă diferite servicii. Ăsta este limbajul care-i este cel mai la îndemână lui. Dar limbajul ei este dat de cuvintele frumoase şi de încurajare. Aşa că îi va oferi lui cuvinte frumoase şi se aşteaptă să-i ofere şi el acelaşi lucru. Dar el îi oferă servicii, pe care ea nu le apreciază şi ea îl laudă şi-i spune cuvinte de încurajare pe care el nu dă doi bani (ba chiar s-ar putea să creadă că-l linguşeşte, ca să obţină alte servicii). Până nu învaţă să iasă din limbajul care le este atât de confortabil şi să ofere celuilalt limbajul de iubire pe care îl solicită, fiecare oferă iubirea pe limba lui, nu pe limba celuilalt. Şi ăsta este un alt mod de iubire sau de manifestare a iubirii egoiste. Despre acest lucru am scris şi în articolul Cauzele nevăzute ale conflictelor casnice.

CONDIŢIONĂRILE ŞI ŞANTAJUL EMOŢIONAL

[Ş]antajul emoţional este atunci când te foloseşti de lacrimi şi alte modalităţi de a-l atinge, de a-l impresiona sau sensibiliza pe celălalt pentru ca tu să-ţi atingi scopurile. E valabil pentru ambele sexe.

PRIVAREA DE LIBERTATE

Data trecută vorbeam de gelozie ca fiind noniubire. De multe ori cei ce sunt geloşi sunt şi posesivi şi au tendinţa de a priva de libertate tocmai persoana pe care susţin că o iubesc.
A oferi iubirea pură, fără urmă de egoism, înseamnă să poţi oferi libertatea celuilalt. Libertate şi încredere.

HĂRŢUIREA

Cel mai adesea se manifestă de la bărbat la femeie, deşi e posibil şi invers. De aceea o să mă refer ca de la el la ea.
Hărţuirea este atunci când el afirmă că o iubeşte la nebunie, vrea s-o facă fericită şi nu-i pasă că ea nu-i întoarce sentimentele. El vrea doar să i le ofere pe ale lui. Dar dacă ea iubeşte pe altcineva sau poate, nu-i place ceva din comportamentul lui şi nu-l poate iubi pe el, ea nu poate fi fericită alături de el. Oricâtă afecţiune i-ar oferi el. Apoi dragoste, cu forţa nu se poate. Să faci bine cu forţa nu se poate. Cu forţa poţi doar să faci rău.

Viaţa este ciclică şi trebuie să existe un echilibru între ceea ce primim şi ceea ce oferim. Nu se poate să oferi iubirea la nesfârşit fără să o şi primeşti. Nu poţi doar să primeşti fără să şi dai.

Mai este şi varianta în care din hărţuire se poate ajunge la psihoză (probabil) în care cel ce este refuzat în iubire poate spune, dacă nu poate fi cu mine, atunci să nu fie nici cu altcineva şi recurge la rănirea persoanei pe care susţine că o iubeşte.

Consider că acestea sunt modalităţi foarte egoiste de a-ţoi manifesta iubirea.

 

*** Dacă ţi-a plăcut acest articol aştept comentariile tale pe blog, pe email sau pe reţelele de socializare.
Dacă îl consideri util şi pentru alţii, poţi să îl trimiţi mai departe apăsând butoanele like, share sau forward.

 

 

Cu drag,Fănica RarincaFii autodidact!

 

 

 


 Ti-a placut articolul?
Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.