DE CE SĂ TRATEZI BALONĂREA, CÂND POŢI S-O PREVII?
Cu câţiva ani în urmă am primit un email cu informaţii referitoare la consumul corect al fructelor şi mai ales la momentul oportun când pot fi consumate. De atunci m-am străduit să ţin cont de informaţia primită şi m-am străduit să consum fructele doar atunci când e bine. Pentru că nu e întotdeauna bine. De atunci de câte ori citesc câte ceva legat de fructe, recitesc şi aflu din nou ceea ce am citit atunci în acel email. Asta îmi dovedeşte că acel email a fost o sinteză a unui material foarte bine studiat. Nu a fost doar o părere.
Apoi am văzut cum se organizează mese festive şi se pun fructele pe masă sau pe mese şi majoritatea celor de la masă le consumau la final. Ca desert. Şi cumva mă aşteptam că dacă eu am citit o informaţie, să o cunoască toată lumea şi eram puţin şocată şi chiar nedumerită să constat contrariul. Am uitat că şi eu am făcut aceeaşi greşeală. Aşa că acum că am un blog m-am decis să scriu un articol despre acest subiect şi să se folosească un număr mult mai mare de persoane.
Am citit că fructele se consumă înainte de masă, nu ca desert, pentru că sunt primele care sunt digerate. Deci dacă tu mănânci mâncare şi apoi fructe ca desert, în loc de desert, o să ai parte … de altceva mult mai puţin plăcut.
MĂRTURII DIN CĂRŢI
Iată ce am găsit scris în două cărţi legat de consumul corect de fructe:
Consumate singure la distanţă mare de mesele principale, acestea rămân pentru scurtă vreme în stomac şi digestia este uşoară. Obiceiul de a le consuma după o masă consistentă favorizează în schimb dezvoltarea unor procese dăunătoare de fermentaţie în tractul digestiv, şi prin urmare, o asimilare proastă a fructelor înseşi şi a celorlalte alimente. (Arturo Tentori, Giovanni Turetta – Combinaţii alimentare sănătoase, o colecţie Jurnalul Naţional, 2008)
Fructele constituie hrana perfectă. Pentru digerarea lor este nevoie de cea mai mică cantitate de energie, oferind în schimb răsplata cea mai mare. Singura hrană de care are nevoie creierul este glucoza…Singura problemă cu fructele este că cei mai mulţi oameni nu ştiu cum să le mănânce pentru ca organismul să folosească eficient substanţele lor hrănitoare. Întotdeauna trebuie să mâncaţi fructele pe stomacul gol. De ce? În primul rând pentru că fructele nu sunt digerate în stomac ci în intestinul subţire. Fructele trec prin stomac câteva minute şi ajung în intestine unde îşi eliberează zaharurile. Dar dacă ai în stomac deja carne sau cartofi sau amidon, fructele rămân prinse acolo ca într-o capcană şi încep să fermenteze. (Anthony Robbins – Putere nemărginită)
MĂNÂNCĂ FRUCTE SPRE SĂNĂTATE NU SPRE BOALĂ
După cum citit în primul citat, cel extras din cartea Combinaţii alimentare sănătoase, înţelegem că dacă mănânci fructe după mese copioase, nu numai că fructele nu sunt corect asimilate, dar nici celelalte alimente.
Oare nu-i mai uşor să previi decât să tratezi? De câte ori deschid televizorul văd tot felul de reclame la produse farmaceutice pentru tot felul de „afecţiuni”. Inclusiv pentru a te „vindeca” de balonare. Sigur. Numai că tratând balonarea prin tot felul de medicamente te îmbolnăveşti de altceva. Şi ajungi dependent de medicamente şi să iei pastile cu pumnul şi tot să nu te simţi bine. Foarte multe persoane evită să consume fructe tocmai pentru că apoi se balonează. Dar dacă le mănânci corect, înainte de masă, tocmai ce ai mâncat fructe şi ai evitat balonarea.
Aşa că, iată ce-ţi recomand eu. Să nu crezi absolut nimic, niciun cuvânt din ce am scris eu sau alţii despre consumul de fructe. Dar nu te opri aici.
EXPERIMENTEAZĂ! Timp de zece zile mănâncă un fruct (sau câte doreşti) pe stomacul gol. Apoi revino la obiceiurile tale şi vezi cum te simţi. Când şi cum crezi că e mai bine? Când te simţi mai bine? Apoi urmează acel mod de a consuma fructele care chiar te face să te simţi bine.
*** Dacă ţi-a plăcut acest articol aştept comentariile tale pe blog, pe email sau pe reţelele de socializare.
Dacă îl consideri util şi pentru alţii, poţi să îl trimiţi mai departe apăsând butoanele like, share sau forward.