MESAJ PENTRU ELEVII DE NOTA CINCI

5

 

Stiu că nu te-am înţeles chiar atât de bine. Ştiu că sunt un profesor exigent care ţine la materia pe care o predă şi la ordine şi linişte în clasă. Într-un fel, am fost surprinsă că mi-ai cerut prietenie pe facebook.
Dar aş vrea să-ţi spun că dacă în sala de clasă te-am taxat pentru fiecare greşeală făcută, în particular, în interiorul meu, am căutat să te înţeleg. Da, ştiu, pe tine nu te-a înţeles nimeni niciodată. Şi mai ştiu că exact ăsta e motivul pentru care ai căutat să fii aşa rebel. Noi adulţii nu te-am înţeles, ţi-am tăiat aripile, ţi-am spulberat visurile, te-am marginalizat şi te-am condamnat pentru acţiunile şi comportamentele tale. Iar astea te-au determinat să devii şi mai răzvrătit şi mai pus pe şotii.

CÂND CREZI CĂ E TÂRZIU ŞI NU MAI E SPERANŢĂ, LUPTĂ!

Acest articol cuprinde un mesaj pentru tine.
Nu e totul pierdut. Poţi avea chiar mari speranţe. Poţi să-ţi deschizi din nou aripile, să le laşi să crească, să-ţi reaprinzi visurile şi să lupţi pentru ele.
Ai nişte atu-uri extraordinare. Ai deja o şcoală a vieţii. Acolo unde alţii au fost învăţaţi să nu greşească, tu ai căutat să încalci regulile şi să greşeşti. Unde alţii au fost învăţaţi să stea în banca lor, tu ai riscat şi ai îndrăznit. Ai testat aproape tot ce e posibil şi imposibil. Îţi place riscul, aventura, să fii diferit faţă de alţii, să nu primeşti ordine de la nimeni, să nu ai reguli sau şefi. Şi ai capacitatea de a coordona, de a influenţa grupuri de persoane, de prieteni. Te-ai format ca lider şi îţi place să fii respectat de cei din jur, indiferent de natura acţiunilor tale. Ce mai ai de pierdut?

Personalităţi fără de studii

Acum patru ani am început să citesc nişte cărţi în care am aflat despre persoane, care exact ca tine, au fost neînţelese, unele au fost date afară din şcoală, altele au fost dependente de droguri şi cu toate astea s-au ridicat şi au avut contribuţii semnificative în istoria omenirii.

Unul dintre ei este Albert Einstein – în copilărie părinţii l-au considerat retardat. În prezent e cunoscut drept un geniu cu multe descoperiri în domeniu fizicii. Thomas Edison – inventatorul becului şi a altor peste 1000 de patente in SUA. Pe când era copil i s-a spus că e prea prost ca să înveţe ceva. Winston Churchill nu a trecut de clasa a 6-a, dar a luptat din greu şi a ajuns primul ministru al Marii Britanii şi una dintre cele mai însemnate persoane ale lumii în cel de-al doilea război mondial. Michael Jordan, considerat în prezent unul dintre cei mai importanţi jucători de baschet, a fost eliminat în liceu din echipa de baschet a liceului pentru „lipsa de abilităţi în baschet”. Tamara Lowe în liceu era dependentă de droguri şi a abandonat şcoala, dar când a conştientizat cât rău îşi făcea, a renunţat la droguri şi a ajuns una dintre persoanele cele mai importante în scrierea de cărţi motivaţionale şi organizarea de conferinţe de acest gen. Alte personalităţi care au renunţat la şcoală şi au ajuns mari oameni de afaceri care au schimbat soarta omenirii sunt Bill Gates şi Steve Jobs.
Hai să aruncăm o privire şi prin lumea celebrităţilor de la Holywood. Lady Gaga, Harrison Ford, Tom Hanks, James Cameron – regizorul filmului Avatar, Johnny Depp, Robert de Niro, Al Pacino şi mulţi alţii au renunţat la studiile clasice, la liceu şi s-au dedicat dezvoltării pe direcţia care îi interesa în mod direct. Nu-i nevoie să mă crezi pe cuvânt. Caută despre ei pe internet şi te interesează.
Acum trei ani, jucam jocul online CASHFLOW (fluxul banilor) şi am avut ca partener de joc un australian care mi-a zis că a fost dat afară din şcoală la 13 ani, iar acum este un milionar în Australia. Când l-am întrebat cum a reuşit mi-a zis: „Într-o zi, călătorind, am întâlnit o persoană care a avut o idee, în altă zi am întâlnit o altă persoană cu o altă idee. I-am pus pe cei doi în contact unul cu altul, i-am ajutat să-şi dezvolte acele idei şi eu am câştigat milioane”.

MINTEA TA ESTE SPECIALĂ

Mintea ta este specială. Sunt convinsă că e plină de idei despre cum ţi-ar plăcea să-ţi trăieşti viaţa. Mintea ta nu este cu nimic mai prejos decât a niciunei personalităţi de mai sus. Poţi să alegi să nu te laşi influenţat de cuvintele auzite până acum şi să decizi cine şi ce vrei să fii. Eşti doar la un pas distanţă.
Aşa că eu te sfătuiesc să fii inspirat din povestea acestor oameni şi devino cine ai visat tu să devii!
Dar trebuie să înveţi şi să te specializezi pe ceea ce îţi place. Da ştiu. Deteşti să înveţi. Numai că nu am spus că trebuie să înveţi la geografie sau la matematică sau fizică sau chimie sau mai ştiu şi eu ce altă disciplină care te-a terorizat.
Trebuie să înveţi şi să devii profesionist pe ceea ce te interesează. Nu poţi să schimbi nimic în viaţa ta şi a altor persoane doar cu cunoştinţele pe care le-ai primit la grădiniţă.

Devino cine ai visat tu să devii!

Care erau visele tale? Ce-ţi doreai să devii? Înainte să auzi că nu eşti bun de nimic, că nu meriţi nimic bun, ce-ţi plăcea să faci? Cu ce îţi ocupai timpul? Ce idei aveai pe atunci? Dar acum ce idei ai?

Dacă eşti talentat la desen şi voiai să devii designer (de modă, de bijuterii, de maşini etc) trebuie să continui să desenezi şi să devii cel mai bun designer în domeniu.
Dacă îţi place să cânţi, ai ceva talent şi crezi că poţi forma o trupă rock, nu dispera. Trebuie doar să ştii ceva mai mult despre muzică şi despre formaţii. Sau poate doreşti să devii managerul unei trupe muzicale.
Dacă eşti pasionat de bani, să ştii că nu îi faci la aparate şi la pariuri sportive, îi faci ca proprietar de jocuri sau pariuri. Sau din alte afaceri legale. Dar trebuie să înveţi multe despre bani, pentru că banii ori înveţi să-i stăpâneşti tu, ori te stăpânesc ei.
Îţi petreci mult timp jucând jocuri pe calculator? Sunt convinsă că te-ai gândit şi tu să faci un joc nou pe care să-l joace alţii şi tu să-ţi umpli buzunarele cu bani. Probabil că o să-mi spui că nu ştii cum să creezi jocuri pe calculator că nu ştii informatică. Te poţi asocia cu cineva care ştie. Faceţi parteneriate din care toată lumea are de câştigat.
Pot să ţi-l dau exemplu pe Henri Ford. Nu era o persoană căreia să-i fi plăcut cartea. Dar s-a înconjurat de oameni cărora le-a plăcut cartea şi ori de câte ori avea nevoie de un răspuns sau de o soluţie, ştia la cine să apeleze. De fapt, ştii şi tu. Cam la fel ai făcut şi tu de fiecare dată când te bazai pe o anumită persoană din clasă care să-ţi sufle sau să te lase să copii. Poţi continua să faci asta şi mai departe. Cu condiţia că toţi trebuie să câştige. Afacerile corecte sunt cele de tip câştig-câştig. Toată lumea câştigă. Nu există exploatatori şi exploataţi.
Dacă vrei să faci afaceri legale, şi momentan nu ştii cu ce sau despre ce, găseşti pe internet zeci şi sute de idei de afaceri pornite cu bani puţini şi care au ajuns foarte profitabile.
Când vei decide că viaţa ta merită să primească mai multe beneficii, şi vei vrea să schimbi ceva pentru a o împlini, să ştii că odată cu viaţa ta s-ar putea să schimbi în bine şi pe a altora. Nimeni nu poate avea succes de unul singur.

Am încredere în tine

Nimeni nu e perfect. Eu în niciun caz. Am greşit mult faţă de tine. Ţi-am tăiat avântul, interesul, entuziasmul şi te-am umilit în faţa clasei. Dacă puneai întrebări, pentru că mă deviai de la cursul a ceea ce voiam să transmit, ţi-am dat de înţeles că eşti prost, iar ceilalţi colegi au râs de tine şi de întrebările tale. Te-ai simţit umilit şi m-ai urât pentru asta. Să ştii că indiferent cum te-am tratat ca profesor în sala de clasă, după ce am început să citesc şi altfel de cărţi, am căutat să te înţeleg. Poate că n-am reuşit să-ţi arăt asta.
Dar în timp m-am convins de faptul că ai un potenţial uriaş care aşteaptă să iasă la suprafaţă. Am văzut cât eşti de sensibil, deşi ai vrut să o ascunzi, ca şi când ar fi un defect. Am văzut speranţele tale de mai bine, deşi ai fost mereu decepţionat şi rău tratat. Am văzut că-ţi place să rişti şi cred că nu mai ai nimic de pierdut. Am încredere că poţi reuşi în tot ce-ţi propui. Şi nu vreau să te perii. Vreau să te încurajez. Şi sper că într-o zi vei veni să-mi spui (dacă vrei, dar m-aş bucura să ştiu) că acest articol te-a făcut să te priveşti cu alţi ochi şi ai decis că meriţi ceva mai bun.
Mi-ar plăcea să aud că acest articol te-a făcut să iei o decizie, să schimbi ceva în viaţa ta.

Te aştept cu comentarii pe pagina de blog, pe email sau pe reţelele de socializare.
Dacă crezi că acest articol este util şi altor persoane ca tine şi ca mie, poţi da un share pe facebook.

Cu drag,Fănica RarincaFii autodidact!

 






 Ti-a placut articolul?
Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

Fanica Rarinca

Profesor de Geografie din anul 2000 în orașul Galați. Am început un proces de dezvoltare personală în anul 2010. În 2014 am deschis acest blog. Am scris câteva cărți de dezvltare personală: Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea, Iertarea (publicată doar pe Amazon.com) precum și cărți de literatură cu conținut de dezvoltare personală, Guru și Ciocârlia pentru copii și Mica Stea Portocalie pentru adolescenți și adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.