N-AI SĂ CLACHEZI CÂND N-O SĂ-ŢI ATINGI VISUL?

building_blocks_free_photo-690x457

 

 

Zilele trecute discutam cu sora mea. Din vorbă în vorbă i-am arătat care este visul meu. Şi pentru că este destul de mare, cât să te sperie, ea a zis:

„Waw! Şi n-o să clachezi dacă nu se întâmplă?”

Am început foarte pe scurt să-i explic de ce cred că n-o să clachez. Apoi am realizat că în urmă cu ceva ani, înainte să încep să citesc cărţi de dezvoltare personală şi să particip la seminarii, exact aşa gândeam şi eu. Că nu are sens să-mi stabilesc obiective mari sau să gândesc pozitiv pentru că dacă n-o să se întâmple ceea ce-mi doresc, voi fi foarte dezamăgită şi s-ar putea să clachez.

Ştiu că au încercat câteva persoane să mă convingă atunci de ce trebuie să gândesc pozitiv. Dar numai la seminarii am înţeles cum să fac să nu clachez atunci când îmi propun obiective foarte mari şi nu le realizez. Sau dacă nu se întâmplă atunci când vreau eu.

Iar dacă nu se împlineşte ceea ce-mi doresc s-ar putea să fie din câteva motive majore.

 

  • N-am făcut nimic, niciun plan, nicio acţiune ca să se împlinească. Am aşteptat să-mi pice din cer totul de-a gata. Sau să facă alţii pentru mine.
  • Mi-am stabilit obiective nerealiste şi am acţionat haotic.
  • Mi-am sabotat munca şi rezultatele.

 

În continuare o să-ţi spun ce am învăţat eu ca să nu cedez emoţional, în caz că nu-mi ating visele atât de uşor sau când mi-am propus. Încă mai am de lucru asupra unora dintre punctele pe care le descriu mai jos, dar măcar conştientizez ce e bine şi ce nu.

 

Stabileşte-ţi planuri pe termen lung, mediu şi scurt cu obiective SMART

 

Dacă faci mai departe ceea ce ai făcut până acum ce şanse ai să îţi atingi obiectivele?

Dacă şansele sunt mici sau foarte mici, poate ar fi bine să schimbi direcţia.

În orice direcţie ai lua-o ai nevoie să îţi faci un plan. Se recomandă să fie scris pe hârtie.

Dacă, de exemplu, vrei să-ţi faci o casă, îţi faci un plan pe hârtie, nu?

Planul casei, o schiţă a modului în care vrei să arate, ce resurse ai nevoie, ce fel de acţiuni trebuiesc întreprinse, în cât timp estimezi că ar putea fi gata etc.

Deşi încă mai am de lucru la modul în care îmi stabilesc obiective, experţii şi oamenii de succes spun că acestea trebuie să fie SMART.

Cuvântul SMART e un acronim.

S vine de la specific. Obiectivul tău trebuie să fie specific, concret şi formulat pozitiv. De exemplu, e greşit să spui, „Vreau să scap de datorii”, şi e mai corect să spui „Până la data de …(Sfârşitul lui 2015) am economii personale în valoare de …(1000 de lei)”, sau „Până la sfârşitul anului 2015 vreau să-mi iau o maşină marca…(orice marcă îţi doreşti, dar să fie specifică”

M vine de la măsurabil. Adică pe parcurs, ar trebui să-ţi dai seama dacă ai sau nu şanse să îţi atingi obiectivul. Dacă ţi-ai propus să economiseşti 1000 de lei până la sfârşitul lui 2015, înseamnă că ar trebui să ai o valoare exactă pe care să o economiseşti într-o lună (1000:12=83,333). Adică ar trebui să economiseşti în jur de 83-84 de lei pe lună. Dacă vrei să-ţi iei maşină, calculează ce sumă ai nevoie şi cât să obţii sau să strângi în fiecare lună pentru ea.

A vine de la capacitatea e a fi atins. Dacă nu poţi să strângi banii pentru maşină până la sfârşitul lui 2015, extinde perioada.

R vine de la real. Obiectivul tău trebuie să fie real. Dacă-ţi propui să mergi pe lună, sau în cosmos, sau să devii vedetă, deşi nu ai niciun talent, s-ar putea să nu fie chiar atât de uşor de real. Să ţină de domeniul fantasticului.

T vine de la unitatea de timp. În formularea obiectivului trebuie să incluzi unitatea de timp în care vrei să se realizeze ceea ce-ţi doreşti. E greşit să spui: „vreau să mă îndrăgostesc în viitorul apropiat”, „Vreau să devin bogat cât mai curând” etc. Trebuie să spui exact ce vrei şi când vrei să fie gata. Poţi să spui, „în următorii trei ani, vreau să câştig suma de…1000 de euro pe lună (sau mai mult – spune exact cât)”.

 

Aşteaptă-te ca la început să nu ai rezultate

 

Dacă ai schimbat direcţia în care te îndrepţi, nu te aştepta la rezultate imediat. Lucrurile nu se întâmplă în mod miraculos peste noapte aşa cum, adesea ne dorim noi. Iau timp să se nască, să crească, să se maturizeze. Exact ca în agricultură. Un ţăran pune sămânţa în pământ într-un anotimp şi aşteaptă recolta în altul.

Evident, ca să aibă roade, el trebuie să muncească constant.

Uneori, durează mai mult de un singur anotimp. Hai să ne gândim că uneori ceea ce ne dorim este atât de mare, că noi trebuie să facem schimbări serioase la noi înşine. Şi pentru că nu ne putem schimba radical din toate punctele de vedere, atunci şi ceea ce ne dorim noi, ia timp. Pentru că în timpul în care nu creşti în exterior, ţie îţi cresc rădăcini în interior. Şi rezultatele tale exterioare sunt oglinda creşterii interioare.

tree_root_free_photo-690x457

De exemplu, Florin Roşoga spune că atunci „când îţi deschizi un blog, aşteaptă-te ca la început să ai puţini cititori.http://profiblogger.ro/sfaturi-bloggeri-incepatori/

Am auzit multe povestiri în care oamenii şi-au atins visele foarte greu şi îşi aseamănă evoluţia nu cu un sezon din agricultură ci cu o viaţă, în care creşte un copac – ca de umbra lui să se bucure copiii şi nepoţii.

the_way_free_photo-690x457

Dar, aminteşte-ţi că Robert Kiyosaki şi Napoleon Hill spun că după o perioadă lungă de stagnare, atunci când încep să apară rezultatele, au o creştere explozivă, exponenţială.

 

În momentul în care vor începe să vină bogăţiile, vor veni atât de repede, atât de abundent, încât veţi ajunge să vă întrebaţi unde au fost ascunse în toţi aceşti ani.”

Napoleon Hill

 

Perseverează

 

Dacă un ţăran ştie să respecte ciclurile plantelor, nu facem şi noi la fel. De multe ori mi s-a întâmplat să fac una sau două activităţi şi apoi să mă opresc să văd ce rezultate sunt. Şi să fiu frustrată că nu se întâmplă nimic. Apoi, iar mai făceam una sau două activităţi, iar simţeam că „vai ce-am mai muncit!” şi să aştept iar, şi iar să fiu dezamăgită.

În momentul în care înţelegi că lucrurile nu se întâmplă deodată, faci activităţile şi aştepţi să se adune, ca apoi să evaluezi rezultatul.

Viaţa ne testează şi pentru ceea ce ne dorim cel mai mult avem de muncit mult şi de plătit un preţ. Fie că e preţ de efort (muncă), sau de bani, sau de timp.

Rezultatele nu apar din senin şi de multe ori se întâmplă ca de roadele muncii unei generaţii să se bucure generaţiile următoare. Dar asta nu i-a împiedicat pe mulţi să renunţe. Pentru că cel ce perseverează arată lui Dumnezeu că merită să fie ajutat. Că e serios în legătură cu ceea ce-şi doreşte şi nu e doar un moft.

Apoi, mai este şi faptul că tot ce este obţinut cu uşurinţă este tratat cu uşurinţă şi cu lipsă de respect. Dacă vrei să obţii ceva de anvergură, apoi asta se obţine cu multă muncă, sudoare, nopţi nedormite, planuri, analize, greutăţi, obstacole, lacrimi, dar şi cu entuziasm, credinţă, plăcere, bucurie. Şi poate că în aparenţă se bat cap în cap aceste lucruri enumerate, dar în realitate nu.

 

Atenţie la convingeri!

 

Şi dacă totuşi rezultatele întârzie să apară?

Verifică ce convingeri ai în legătură cu ceea ce îţi doreşti. E posibil ca unele vorbe auzite în copilărie, că „nu eşti bun de nimic”, sau că „nu meriţi” să te ţină pe loc, pentru că în ciuda a ceea ce îţi doreşti, tu să nu crezi că poţi atinge acele obiective sau că nu meriţi.

Şi atunci eşti ca bătrânica aceea care auzind într-o zi la Sf. Liturghie că „dacă ai credinţă cât un grăunte de muştar şi zici muntelui ăstuia, ridică-te şi te aruncă in mare”, aşa se va întâmpla. Şi s-a dus acasă şi a petrecut o noapte în rugăciune ca să se mute dealul din spatele casei. Iar dimineaţa când s-a ridicat şi s-a uitat în spatele casei a zis: „ştiam eu că tot acolo o să fii!”

Dacă pleci la drum cu convingerea că „ştiu că am ghinion”, „n-o să se întâmple”, atunci munceşti doar ca să fii ocupat. Pentru că convingerile tale opresc împlinirea dorinţelor.

 

Dar dacă îţi stabileşti obiectivele în mod corect, faci munca şi eşti perseverent, ţi-ai atins câteva dorinţe şi ştii că ai convingeri pozitive, dar încă nu obţii ceea ce-ţi doreşti…

 

Evaluează unde te afli

 

Aici îmi amintesc de următoarea poveste pe care am auzit-o la diverşi lideri:

 

O echipă de cercetători au plecat prin junglă pentru a ajunge la un anumit templu. În faţa lor erau managerii care dirijau activităţile, urmau tăietorii şi deschizătorii de drumuri apoi cercetătorii care veneau cu echipamentul. Au mers ei ce-au mers şi văzând că nu ajung, unul dintre lideri, decide să se urce într-un copac mai înalt să vadă cât mai au de parcurs. Din vârful copacului, strigă către echipa lui – Suntem în pădurea greşită!”

 

John Maxwell spune că chiar şi cea mai focusată persoană poate să devieze de la traseul stabilit. Prin urmare, în mod permanent e important să facem verificări ca să ne dăm seama dacă suntem sau nu pe drumul cel bun sau în pădurea greşită.

 

Vezi ce-ţi lipseşte

 

Dacă eşti pe drumul cel bun, poate mai ai nevoie de nişte resurse, de nişte abilităţi suplimentare.

În cartea lui, „Tata bogat, tata sarac”, Robert Kiyosaki povesteşte ce a făcut tatăl lui cel bogat la un moment dat când a constatat că i-au scăzut vânzările pe o perioadă îndelungată. S-a interesat şi a aflat despre un curs de vânzări, pe care şi-a dat ultimii săi 200 de dolari, dar care, după aplicare, a dus la o creştere spectaculoasă a vânzărilor.

Verifică dacă nu cumva îţi lipseşte instruirea sau cunoştinţele sau abilităţile necesare ca să îţi atingi visul.

 

Cere ajutor

 

Caută-ţi un mentor care a ajuns unde vrei tu să ajungi şi cere ajutor. Un mentor va fi bucuros să te ajute.

Pentru că, spune Zig Zigler: „Poţi să obţii tot ce-ţi doreşti DACĂ AJUŢI pe altcineva să obţină ce-şi doreşte.”

Da, ştiu. S-ar putea să nu crezi această frază. În lumea în care trăim ai văzut atâta invidie şi dorinţă de a sabota pe cel de alături că îţi este greu să crezi că cineva te poate ajuta.

Cei ce sabotează pe alţii, se sapă şi pe ei. Pentru că „Cine sapă groapa altuia, cade singur în ea.” Biblia.

 

Iată ce spune Robin Sharma

Trăim într-un timp al abundenţei depline, în care cu cât ajuţi pe altul să se realizeze şi să trăiască o viaţă îmbelşugată, cu atât şi tu ai o viaţă şi mai îmbelşugată. Comparativ cu perioada economică trecută în care se credea că pentru ca unul să aibă, ceilalţi trebuie să sărăcească. În această eră a abundenţei generoase, este destul pentru toată lumea.

 

Schimbă data

 

Dacă ai verificat şi eşti în pădurea potrivită, pe drumul potrivit, ai toate cunoştinţele şi abilităţile, eşti muncitor şi perseverent dar încă nu se întâmplă, atunci schimbă data la care să se realizeze visul.

Iar dacă iar nu se întâmplă, dar eşti încă pe drum mai schimbă odată data. Schimbă data până când se realizează.

 

Eşecul nu este neîmplinirea visului, ci renunţarea la a lupta pentru el.

 

Cu drag,Fănica RarincaFii autodidact!






 Ti-a placut articolul?
Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

Fanica Rarinca

Profesor de Geografie din anul 2000 în orașul Galați. Am început un proces de dezvoltare personală în anul 2010. În 2014 am deschis acest blog. Am scris câteva cărți de dezvltare personală: Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea, Iertarea (publicată doar pe Amazon.com) precum și cărți de literatură cu conținut de dezvoltare personală, Guru și Ciocârlia pentru copii și Mica Stea Portocalie pentru adolescenți și adulți.

One thought to “N-AI SĂ CLACHEZI CÂND N-O SĂ-ŢI ATINGI VISUL?”

  1. Te felicit pentru articol Fănica. Informatiile din el sunt detaliate si sunt sigura ca fiecare persoana care il va citi va avea ceva de invatat din el.

    Toti oamenii de succes sunt inainte de toate perseverenti. Anthony Robbins spune: „Cred ca viata ne pune mereu la incercare pentru a vedea cata ambitie avem sa reusim in ceea ce ne-am propus, si cele mai mari premii pe care viata ni le poate oferi le revin intotdeauna celor care incearca de oricate ori este nevoie si nu se dau batuti pana nu reusesc in ceea ce si-au propus.” ( Articolul: 14 sfaturi de la Anthony Robbins pentru o viata fericita si o cariera de succes)

    Asa ca, daca incerci ceva si nu-ti iese, nu renunta. Mai incearca o data, si inca o data, si inca o data si tot asa. Succesul este doar pentru cei neinfricati, care nu se dau inapoi atunci cand le apar obstacole in cale, ci merg cu si mai multa convingere si determinare catre visul lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.