NU CRED PÂNĂ NU VĂD!

Mergeam într-o zi pe stradă. Şi pentru că era vară şi era cald, chiar foarte cald, toată lumea suferea din cauza căldurii. La un moment dat, cum mergeam, am văzut două persoane care se cunoşteau şi după ce s-au salutat au început să discute despre căldură. Una zice:

-În weekend vin ploile şi se mai răcoreşte.

-Nu cred până nu văd! răspunde cealaltă.”

Cumva m-a şocat modul în care a răspuns a doua persoană. Ce nu era de crezut? La urma urmei sunt sateliţi meteorologici care depistează mişcarea maselor de aer, iar predicţiile sunt destul de precise. Şi în afară de asta, vremea e vreme. Se schimbă mereu. După ploaie, vine soare, după secetă, vine ploaia şi toate urmează o ordine firească a anotimpurilor. Iar noi ne apropiam de septembrie. Deci era ceva normal să ne aşteptăm să se mai răcorească şi eventual să plouă.

Dar, nu! cineva spune sus şi tare că nu crede până ce nu vede.

Apoi mi-am adus aminte că şi eu am folosit expresia asta de nenumărate ori, mai ales când era vorba că o să se mărească salariile.

Prin urmare, departe de mine gândul de a o face pe lupul moralist (de vreme ce mă fac responsabilă de folosirea expresiei), şi cu toate astea vreau să subliniez cât este de neîntemeiată această expresie.

Şi poate că nu este o expresie. Este un clişeu pe care l-am preluat unii de la alţii şi îl folosim fără să ne dăm seama de ceea ce spunem şi de puterea acestor cuvinte asupra vieţii noastre.

La urma urmei…

galaxy-universum-ID11685-1280x905

 

Exemplul oferit de Ap. Toma

 

Prima dată aflăm că această vorbă a fost spusă de Apostolul Toma atunci când i se dă de veste că ceilalţi l-au văzut pe Domnul, imediat după Înviere.

Şi el spune: „Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor, şi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede.” (Ioan 20, 25)

Adică foarte asemănător cu actualul „nu cred până nu văd!”

De remarcat că deşi în termeni populari Apostolul Toma este numit „necredinciosul”, el de fapt a fost considerat de Iisus ca fiind foarte credincios şi l-a fericit pentru că în cele din urmă a crezut. Însă Iisus mai spune ceva:

„Fericiţi cei ce n-au văzut şi au crezut!” (Ioan 20, 29)

Cu alte cuvinte, credinţa nu e neapărat necesar să stea în ceea ce vezi. Ci din contră, ceea ce vezi, poate fi condiţionat de ceea ce crezi.

Pentru că de multe ori, ceea ce tu vezi, e doar o reflectare a ceea ce deja crezi, a convingerilor tale.

Sau ceea ce vezi este o consecinţă a ceea ce ai atras prin credinţa pe care o ai.

 

Ca să-ţi dau un exemplu:

Dacă tu crezi despre copilul tău că e împiedicat, el o să împiedice de fiecare dată. Sau o să se împiedice de fiecare dată când te uiţi la el, astfel încât tu să VEZI. Prin urmare, ceea ce vezi e determinat de ceea ce crezi. Dacă spui că aştepţi ca el să se îndrepte şi apoi o să crezi, asta n-o să se întâmple pentru că deja nu crezi.

Dacă tu crezi despre copilul tău că este un copil deosebit, talentat, cuminte, ascultător etc., el o să comporte aşa cum crezi tu şi vei vedea de fapt roadele a ceea ce crezi.

E valabil şi pentru partenerul de viaţă şi pentru orice altceva din viaţa ta.

 

Dacă tu nu crezi că o să primeşti o mărire de salariu, nici n-o s-o vezi, chiar dacă ea are loc. Mai întâi trebuie s-o vezi, cu ochii minţii, să crezi în ea, apoi o să se materializeze.

Îmi aduc aminte de nişte citate de a lui Robert Kiyosaki, legate de bani:

 

„Dacă banii nu sunt mai întâi în mintea ta, nu-ţi vor ajunge niciodată în mâini.”

Şi

„Învaţă-ţi ochii să vadă 5% din bani şi mintea se va ocupa de restul de 95%.”

Robert Kiyosaki

Oameni care au „văzut” şi au crezut lucrurile înainte de a exista

 

Cu toate că există foarte multe persoane care folosesc acest clişeu verbal (cum spuneam, l-am folosit şi eu cu ani în urmă), există şi mulţi oameni care au ajuns să obţină tot ce şi-au dorit tocmai pentru că mai întâi au „văzut” cu ochii minţii ceea ce aveau să devină sau să obţină.

Din cărţile pe care le citesc, „aud” voci ale sportivilor de performanţă că înainte de a obţine un rezultat spectaculos, pe lângă muncă şi antrenamente foarte grele foloseau şi vizualizarea rezultatului. Se vedeau mental în posesia premiului şi se bucurau de el, cu mult înainte de a-l primi. Acesta este un model de a vedea înainte şi de a crede în ceva ce încă nu există.

Iată câteva citate de la Jack Canfield şi Mark Victor Hansen din cartea Îndrăzneşte să câştigi

 

„Convingerea ta îţi determină acţiunea, iar acţiunile îţi determină rezultatele. De obicei, rezultatele mai bune îţi îmbunătăţesc atitudinea şi viitoarele rezultate. Dar mai întâi, trebuie să crezi.”

„Lista celor care au reuşit vizualizându-şi mai întâi succesul este aproape nesfârşită.”

şi

„Poate că cel mai bun exemplu pentru vizualizare complexă este Walt Disney. Walt VEDEA înainte de a acţiona. A VĂZUT Disneylandul terminat înainte ca terenul să fie cumpărat.”

 

Am auzit multe Cd-uri ale persoanelor care au ajuns la un nivel înalt de succes şi care au spus că au folosit intens vizualizarea rezultatelor cu mult înainte de a avea loc.

La un moment dat mi-am întrebat duhovnicul, care a reuşit în doi ani să construiască biserică cât o catedrală în sat cu bani doar din sponsorizări.

Şi mi-a zis:

Ştii cum? Pe când săpam fundaţia eu vedeam deja turlele bisericii şi le spuneam la oamenii care munceau cum o să arate. Se uitau la mine şi mă credeau nebun….continuare.” Pentru că evident erau doar la fundaţie şi foarte probabil că mulţi se îndoiau că se va termina odată construirea unei noi Biserici.

Apoi, hai să ne gândim.

Un om vrea să-şi construiască o vilă deosebită. Se duce oare la un arhitect şi-i spune „fă-mi un proiect pentru o vilă deosebită”? sau se duce şi-i spune arhitectului cum „vede” el în mintea lui, cum îşi doreşte să fie vila?

 

Credinţa în ceea ce „vezi”

 

Să vezi ceva cu ochii minţii, chiar dacă nu există şi să crezi că poate deveni realitate, înseamnă VIZIUNE.

Însă nu este suficient să visezi cu ochii minţii, mai este nevoie şi să munceşti, să acţionezi ca să-ţi împlineşti acest vis, această viziune.

 

„Viziunea fără acţiune înseamnă fantezie. Acţiunea fără o viziune înseamnă coşmar.”

proverb japonez

 

„Viziunea este arta de a vedea ceea ce este invizibil altora.”

Jonathan Swift

 

Şi cu toate acestea, viziunea, ne determină să acţionăm spre un scop, spre un obiectiv. Dacă nu am vedea şi nu am crede într-o viaţă şi o lume mai bună nu am fi mai departe de Epoca de Piatră.

Ne-am ocupa strict de lucrurile care ne sunt necesare supravieţuirii şi nu evoluţiei personale şi globale.

 

Aşa că rugămintea mea către tine, este să nu mai rosteşti „Nu cred până nu văd” ci fă-ţi un obicei din a vedea şi a crede apoi acţionează spre ceea ce vezi şi crezi.

Şi lumea ta se va schimba. Poate că nu într-o clipă, dar poate într-o săptămână, o lună sau un an. Şi cu siguranţă va fi mult mai bine decât dacă ai mai folosi acel clişeu verbal cu care am început acest articol.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, fă o faptă bună şi pentru prietenii tăi şi distribuie-l. Cineva s-ar putea să-ţi mulţumească.

 

Cu drag,

Fani

Cu drag,Fănica RarincaFii autodidact!






 Ti-a placut articolul?
Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

Fanica Rarinca

Profesor de Geografie din anul 2000 în orașul Galați. Am început un proces de dezvoltare personală în anul 2010. În 2014 am deschis acest blog. Am scris câteva cărți de dezvltare personală: Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea, Iertarea (publicată doar pe Amazon.com) precum și cărți de literatură cu conținut de dezvoltare personală, Guru și Ciocârlia pentru copii și Mica Stea Portocalie pentru adolescenți și adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.