Numele Tău Este Puternic

Multe din numele de familie au rădăcini româneşti adânci, provenind din numele familiilor vechi de boieri ale ţării. Altele ne arată ocupaţia pe care o aveau strămoşii noştri şi sub ce „nume” sau poreclă erau cunoscuţi în perioada vieţii lor.

Am căutat pe internet şi am găsit liste cu nume de familii româneşti. Iorgu Iordan a făcut un dicţionar al numelor de familie româneşti. Dacă tastezi numele pe care îl cauţi poţi vedea o secţiune din pagina cărţii cu numele căutat sau ceva asemănător. Câteva materiale ajutătoare, precum dicționare de nume, vei găsi la sfârșitul acestui articol.

Prenumele româneşti, au cel mai adesea nume de sfânt, pentru că poporul român cinsteşte sfinţii ca pe prietenii lui Dumnezeu. Iar aceste prenume, au şi ele însemnătatea lor.

Să luăm de exemplu, prenumele Maria. Cuvântul are o semnificaţie complexă dar cea mai cunoscută traducere este de „stea a mării”.

Pe internet am găsit un site unde poţi să verifici ce înseamnă prenumele tău. La finalul acestui articol vei găsi și un dicționar de prenume.

Ca profesor am văzut mulţi copii scriindu-şi numele de câteva ori pe diferite foi şi în diferite stiluri. Şi m-am gândit „ce copilărie!” Apoi, parcă mi-am amintit foarte vag că şi eu făceam operaţii asemănătoare pe când eram copil. Aşa că m-am amuzat teribil.

_Numele noastre sunt sinonime cu cine suntem,

Doar că odată cu adolescenţa uităm să mai fim copii şi să mai facem lucrurile pe care le făceam atunci. În prezent adulţii care îşi scriu atât de mult numele sunt cei care ştiu şi cred că numele lor are o deosebită putere şi influenţă asupra lor. O fac în mod conştient pentru a creşte încrederea în sine şi pentru a da şi mai multă valoare numelui său.

 

Numele tău are putere asupra ta

 

Am citit că numele tău are putere asupra ta. Iar dacă îl scrii de foarte multe ori, duce la creşterea încrederii în sine, la fortificarea sinelui.

Însă se poate întâmpla să ai un nume de familie cu semnificaţie negativă. Mi-amintesc că am avut un elev numit Perdevară. Evitam să îl strig pe numele de familie. Tocmai pentru că ştiam că numele e puternic. Însemnătatea numelui tău poate determina ce poți sau ce nu poți face în viață.

Apoi, am citit că toate cuvintele pe care le folosești au putere asupra ta. Deci, cu atât mai mult are putere numele pe care ești strigat zi de zi şi cu care îți vorbești ție însuți/ însăți.

 

De ce nu îţi place numele?

 

Mulţi copii îmi spun că nu le place prenumele pe care îl poartă.

Şi mi-amintesc că pe când eram adolescentă nici mie nu-mi plăcea numele meu. Ştiam că numele meu este o prescurtare de la Ştefan. Iar în satul nostru era o femeie mai în vârstă numită Ştefana care avea laba piciorului tăiată la ambele picioare şi era vai de capul ei. Şi câteva colege mai răutăcioase asociau prenumele meu cu prenumele ei. Şi-l pronunţau pe un ton de denigrare. Aşa că îmi era ruşine cu numele şi prenumele pe care le aveam. Mă simțeam umilită, asociată cu o persoană cu handicap și chiar credeam ce spuneau.

Verifică şi tu care ar fi motivul pentru care nu îţi place prenumele sau numele pe care îl porţi. Oare nu cumva cineva asociază sau chiar tu asociezi numele tău cu altă persoană negativă sau de care nu-ţi place, dar poartă acelaşi nume cu al tău?

Oare nu cumva ai auzit numele tău rostit pe un ton dispreţuitor?

Abia în facultate am înţeles adevărata valoare a numelui meu. Când am citit sau auzit că Ştefan înseamnă „cunună, coroană pe care o poartă un învingător în luptă”, am înţeles ce putere și frumusețe are numele meu. Tot în facultate o profesoară mi-a zis că numele Rarinca a fost prenume în Moldova medievală. Am căutat pe internet ce ar putea să însemne numele meu de familie, dar nu am găsit. Însă am constat că rimează cu prenumele Fănica şi sună ca o poezie. De atunci îmi place foarte mult numele pe care îl port. Sunt mândră și fericită că mă numesc așa.

 

Cum poţi face să îţi placă numele sau prenumele tău?

 

  • Găseşte pe cineva pozitiv sau cu renume care poartă numele tău şi rosteşte-ţi numele cu aplomb. Cu respect. Cu veneraţie. Cu mândrie. Ca şi când ai striga numele acelei personalităţi;
  • Găseşte traducerea numelui tău. Numele tău înseamnă ceva şi te poate ajuta să-ţi împlineşti destinul şi viaţa.
  • Găseşte poezia sau muzicalitatea numelui tău. Fă-l să sune bine de tot.
  • Scrie-l de foarte multe ori (am citit că e bine să-l scrii de cel puţin 50 de ori pe zi). Îţi va da încredere în tine şi forţă.
  • Crede în numele tău!
  • Fii mândru de numele tău!

Construieşte un brand în jurul numelui tău

 

Numele tău este asociat de ceilalţi oameni cu caracterul tău. Dacă eşti o persoană de încredere, dacă eşti o persoană cu tărie de caracter, cu respect de sine şi de semeni etc., atunci când cineva rosteşte numele sau prenumele tău se va gândi la tine şi la calitatea ta.

Dacă eşti o persoană care nu-şi respectă angajamentele sau ai obiceiuri neplăcute, iarăşi, cei din jur vor asocia numele tău cu obiceiul cel rău.

40. când un individ îşi începe viaţa, numele

Cu toţii avem şi calităţi şi defecte. Aşa că fii o persoană care-şi pune în valoare calităţile. Pentru ca oamenii să se gândească la numele tău cu plăcere. Iar asta îţi va afecta şi modul în care te priveşti tu şi îţi vezi sau îţi auzi numele. Pentru că ceea ce auzim şi vedem de multe ori coincide cu credinţele şi convingerile noastre interioare.

41. un bun renume este adesea preferabil

Fă ca numele tău să răsune cu bucurie, cu entuziasm din gura celor din jur.

Am auzit mai demult expresia: „Când rosteşte numele cutare, parcă i se umple gura”. Fă ca numele tău să umple gura şi inima tuturor.

Dar în primul rând fă ca numele tău să umple de bucurie şi plăcere gura şi inima ta!

Dicționar de nume de familie

http://ro.wikipedia.org/wiki/Nume_de_familie

Dicționar de prenume

*** Dacă ţi-a plăcut acest articol aştept comentariile tale pe blog, pe email sau pe reţelele de socializare.

Dacă îl consideri util şi pentru alţii, poţi să îl trimiţi mai departe apăsând butoanele like, share sau forward.

Iți mulțumesc că exiști și ai citit până aici!

 

Cu drag,

Fănica Rarinca

Autor de cărți:

Cartea Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea!

Cartea  Guru și Ciocârlia

Romanul Mica Stea Portocalie

 


 Ti-a placut articolul?

Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

Fanica Rarinca

Profesor de Geografie din anul 2000 în orașul Galați. Am început un proces de dezvoltare personală în anul 2010. În 2014 am deschis acest blog. Am scris câteva cărți de dezvltare personală: Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea, Iertarea (publicată doar pe Amazon.com) precum și cărți de literatură cu conținut de dezvoltare personală, Guru și Ciocârlia pentru copii și Mica Stea Portocalie pentru adolescenți și adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.