Prin Sudoarea Frunții Îți Vei Câștiga Pâinea

 

De multe ori când mă întâlnesc cu cineva, avem următorul dialog:

Eu: Ce faci?

R: Uite, mă chinui să fac…

Eu: Păi, de ce te chinui? Te chinui așa, singur? Nu crezi că ești puțin masochist? (Persoana face ochii mari de surpriză. Rămâne interzisă pentru că nu se așteaptă la răspunsul meu. Apoi, explic.) Pe vremea războaielor, prin Evul Mediu erau torționari care chinuiau oamenii. Acum nu mai sunt. Nu ne mai torturează nimeni. De ce trebuie să TE CHINUI tu însuți?

R: Ei… vorba vine că mă chinui, e așa un fel de a spune… vreau să spun că fac…

Eu: Și nu e mai simplu să spui că faci X activitate, decât să adaugi că „te chinui”?

 

Convingeri care te trag înapoi.

 

Nu știu dacă te poți regăsi în ceea ce scriu. Adică, oamenii au tendința să se chinuie singuri, doar pentru că majoritatea din jur o face. Deoarece ceilalți consideră că sună mai bine să afirme că se chinuie decât că reușesc să facă ceva.

Care crezi că este rezultatul în ceea ce fac zilnic? Se chinuie. Ceea ce au spus în trecut îi afectează în prezent.

Dacă vrei să știi cum erau gândurile tale ieri, vezi cum se simte corpul tău azi.”

                                                                                                              Proverb indian

Deși acest citat se referă la starea de sănătate, este legat și de modul în care gândește omul. Rezultatele gândurilor și sentimentelor pe care le-ai avut în trecut le simți în prezent.

De ce spun toate astea?

După ce am făcut cursul de publicare pe Amazon, am gândit că trebuie să învăț să fac și ceva marketing. Și învăț.

Zilele trecute, am avut niște provocări. Nu reușeam să fac niște setări în pagina de Facebook Ads Manager. Și aveam o senzație că mă izbesc de pereți, că orice aș fi făcut nu reușeam. Ore întregi am tot încercat și nu mi-a ieșit. Eram frustrată, încât îmi venea să plâng din cauza neputinței. Analizându-mi gândurile am realizat că din ceea ce rosteam reieșea convingerea că trebuie să mă zbat, să mă lupt, să mă chinui, să fiu frustrată ca să reușesc.

Am început să lucrez cu EFT pe convingerea aceasta. La un moment dat, tapotând punctele a răsărit în mintea mea expresia „Din sudoarea frunții tale vei mânca pâinea ta” (Biblia, Geneza, 3: 19).

Am continuat să tapotez și a mai apărut un verset: „Spini și pălămidă va rodi pământul tău” (Geneza, 3: 18)

M-am întrebat când am auzit prima dată aceste versete? Poate în copilărie sau prin facultate pe când am citit Biblia. Sau poate la vreuna dintre predicile auzite la Biserică că Dumnezeu l-a blestemat pe Adam pentru încălcarea unei porunci, l-a izgonit din Rai și i-a spus aceste cuvinte.

Eu sunt crescută la țară. Nu mi-a plăcut prea mult să merg la câmp, dar cu siguranță am prășit inclusiv spini și pălămidă. Neplăcute plante. Te înțeapă, se agață de tine, te zgârie și te umplu de răni. În mintea mea, când am auzit sau citit aceste cuvinte, s-a format imaginea unei vieți de coșmar. Să dai cu sapa într-un câmp plin de aceste buruieni nu e prea plăcut. Această convingere a fost susținută de alții care au înțeles la fel și au tot repetat că viața e grea și te chinui ca să faci ceva.

Convingerile sunt programe care rulează în fundal

 

Convingerile sunt credințe pe care ți le-ai format în diferite etape ale vieții, fie sub influența a ceea ce ți s-a spus, fie din ceea ce ai experimentat. Subconștientul tău a dezvoltat o convingere cu scopul de a te proteja de suferință. Orice convingere ai, aceasta este ca un soft care rulează pe computerul tău personal și portabil, pe care-l porți pe umeri. Unele te ajută, altele, sunt ca virușii (de pe calculator) care te încetinesc, te limitează sau chiar te îngroapă.

Unele sunt recente, altele sunt din primii ani de viață. Multe dintre ele sunt depășite și nu te mai ajută, dar subconștientul nu știe asta. El continuă să le ruleze, cu scopul de a te ține în siguranță.

Dacă ești ca mine și ai auzit aceste cuvinte, fie din Biblie, fie de la Biserică, fie de la cei care ți-au povestit, ai înțeles că viața este grea. Că Dumnezeu ne-a blestemat și că trebuie să suferim, să ne chinuim înainte de a reuși să obținem cele necesare traiului.

Probabil că mulți dintre cei care îmi răspund că se chinuie, tot așa și-au format ideile.

Asta ce înseamnă? Că cei care reușesc cu ușurință să facă ce și-au propus nu au dat niciodată pe la Biserică sau calcă în picioare Cuvântul lui Dumnezeu? Nicidecum!

Nu mă înțelege greșit. Nu dau vina pe ce e scris în Biblie. Sunt o persoană credincioasă și nu neg ce este scris acolo. Poate doar interpretarea de către oameni este cea care a dus la formarea de convingeri diferite.

 

Cum te poți elibera de această convingere care te trage înapoi? O să afli în articolul viitor.

20 De Moduri Să Ai Relații Mai Împlinite Cu Tine Și Cu Ceilalți

Iți mulțumesc că exiști și ai citit până aici!

 

Cu drag,

Fănica Rarinca

Autor de cărți:

Cartea Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea!

Cartea  Guru și Ciocârlia

Romanul Mica Stea Portocalie

 

Fanica Rarinca

Profesor de Geografie din anul 2000 în orașul Galați. Am început un proces de dezvoltare personală în anul 2010. În 2014 am deschis acest blog. Am scris câteva cărți de dezvltare personală: Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea, Iertarea (publicată doar pe Amazon.com) precum și cărți de literatură cu conținut de dezvoltare personală, Guru și Ciocârlia pentru copii și Mica Stea Portocalie pentru adolescenți și adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.