Puterea cuvintelor II

cuvinte scrise

 

PUTEREA CUVINTELOR SCRISE

 

Mesajul orbului care cerşea

 

Într-un material audio pe care l-am ascultat zilele astea am auzit următoarea poveste:

 

Un orb stătea la marginea drumului şi cerşea. Avea o bucată de carton pe care scria că e orb şi solicita ajutorul oamenilor. Din când în când câte un trecător îi arunca câte un bănuţ. La un moment dat, s-a apropiat o femeie şi a şters mesajul care era scris pe carton şi a scris altceva în loc. Din acel moment, aproape fiecare trecător, îi arunca bani şi până la sfârşitul zilei, orbul nostru a adunat o sumă considerabilă. La sfârşitul zilei, a venit din nou, femeia aceea care i-a schimbat mesajul şi orbul a întrebat-o.

  • Spune-mi, te rog, ce ai scris pe cartonul meu, ca după ce ai plecat tu să primesc atât de mulţi bani?

– Am scris, „Afară e o zi minunată şi eu nu o pot vedea.”

 

Acelaşi mesaj, dar formulat diferit, a dus la rezultate diferite. Doar pentru că au fost schimbate cuvintele.

 

Şi cu povestea de mai sus trecem la un alt aspect al cuvintelor.

 

 

„Muncesc pentru că am datorii”

 

Jeff Keller în cartea lui „Atitudinea este totul” spune că a văzut la multe persoane, afişat pe maşină sloganul „muncesc pentru că am datorii. Iată ce ne spune el despre acest lucru.

În fiecare dimineaţă, când persoana urcă în maşină, vede sloganul şi se gândeşte la DATORII. Când termină programul de lucru şi vine la maşină vede acelaşi cuvânt. Pe care inconştient, îl citeşte şi îl repetă. Ce crezi că va atrage acea persoană în viaţa ei?

Evident, mai multe datorii.

 

Dar dacă, de exemplu, înlocuieşti cuvântul datorii cu VIAŢA PE CARE MI-O DORESC şi adaugi şi un pic de pasiune, s-ar putea ca expresia „Muncesc pentru că am datorii” să devină „Muncesc cu pasiune pentru a-mi crea viaţa pe care mi-o doresc”. Cum sună?

Crezi că va produce rezultate diferite?

 

Eu cred că diferenţa va fi colosală. Iar diferenţa va fi făcută, mai ales de cuvântul PASIUNE care aduce un plus de energie şi entuziasm în ceea ce faci. Apoi la sfârşitul propoziţiei este scris „de ce-ul” personal. Pentru a-mi crea viaţa pe care mi-o doresc. Aşa că în loc să te chinui muncind ca să îţi achiţi nişte datorii, care nu se mai termină, tocmai pentru că te focalizezi pe ele, munceşti cu pasiune, cu drag, pentru ceea ce îţi doreşti. Şi în felul ăsta scapi şi de datorii şi ai şi o viaţă împlinită şi fericită. Plus că pasiunea cu care munceşti va fi observată şi de alţii şi s-ar putea să fii promovat. Sau s-ar putea ca alţii să se molipsească de pasiunea ta şi să-ţi urmeze exemplul.

 

S-au făcut experimente ştiinţifice în legătură cu modul în care anumite cuvinte scrise influenţează diferite materiale.

Experimente pe modul în care cristalizează apa prin îngheţare, atunci când pe recipient sunt scrise cuvinte precum: „iubire”, „ură”. Rezultatele au fost total diferite. În recipientele pe care s-a pus eticheta de iubire, cristalizarea s-a făcut frumos şi armonios, iar în recipientele cu eticheta de ură, apa a cristalizat haotic.

 

În toate cărţile de dezvoltare personală pe care le-am citit, pe toate discurile audio pe care le-am ascultat era sfatul SCRIE!. Scrie tot ce-ţi doreşti! Scrie ce convingeri vrei să-ţi formezi. Scrie motive de recunoştinţă. Scrie ce calităţi vrei să aibă partenerul sau partenera de viaţă. Scrie ce calităţi vrei să aibă copilul tău. Scrie ce calităţi vrei să obţii tu. Scrie ce planuri ai etc.

Uneori mă întreb când mai am timp să fac ce trebuie să fac, dacă am atât de multe de scris. Dar apoi mă gândesc că dacă funcţionează pentru alţii, trebuie să funcţioneze şi pentru mine.

 

Dar am aflat că dincolo de îndemnul acesta, cuvintele scrise au o putere şi mai mare.

De ce?

  • În momentul în care sunt scrise mintea începe să le creadă ca adevărate şi se va lupta să găsească soluţii pentru a le aduce la îndeplinire.
  • Mintea noastră nu trebuie să fie depozit de informaţii, aşa cum o facem noi în mod eronat. Mintea noastră trebuie să gândească. Informaţiile de care are nevoie, şi le poate lua din materialele care au fost scrise. Deci dacă tu îţi scrii planul de lucru, sau ideile, data viitoare când ai nevoie de ele să le foloseşti, ştii de unde să le iei. Dacă nu sunt scrise, în timp vor fi uitate. Şi poate că aşa se pierd foarte multe dintre ideile bune ale oamenilor. Pentru că în loc să-şi facă puţin timp să le scrie, caută să le ţină minte. Şi apoi le uită.
  • Prin scrierea lor, descătuşezi mintea de povara memorării şi îi dai voie să fie creativă.
  • Permite minţii să se concentreze pe un singur lucru. Dacă de exemplu, în timp ce lucrezi la un proiect, te loveşte o idee, şi nu o scrii imediat, ce se întâmplă? Te mai poţi concentra la ceea ce ai deja de lucru? Sau te opreşti să analizezi ideea? Să-i găseşti toate dedesubturile?
  • Probabilitatea ca evenimentele să se întâmple exact aşa cum au fost scrise şi descrise este mult mai mare, decât atunci când apar doar sub formă de imagini, lucruri vagi în minte.
  • Scriind iei decizii Majoritatea cărţilor de dezvoltare personală ne recomandă să gândim în scris. Aşa se nasc cele mai bune idei. Aşa apare entuziasmul şi acesta ne determină să trecem la acţiune. Ne face să decidem ce vom face.

 

„Notarea este calea ideală de a obliga reacţiile mele emoţionale negative să se transforme în cuvinte şi nu în nervi la stomac.”

Henriette Anne Klauser (Notează şi acţionează)

 

Astea sunt câteva dintre motivele pentru care ar trebui să scriem tot ce ne dorim, cum ne dorim, când ne dorim. Pentru care ar trebui să scriem toate ideile pe care le avem. Le putem analiza mai târziu şi să facem selecţia.

 

Îmi amintesc aici o altă poveste.

 

Unui ucenic începător în ale afacerilor şi dezvoltării personale îi tot spunea mentorul. „Scrie visele şi dorinţele pe care le ai”. Iar el de fiecare dată spunea. „Visele şi dorinţele mele sunt în mintea mea. Nu le uit. Le ţin minte mereu. Şi nu cred că se va schimba ceva dacă mă apuc să le scriu.”

Dar într-o zi pe când s-au întâlnit şi mentorul tot insista să-l determine să-şi scrie dorinţele şi visele şi ucenicul nu credea că e necesar, mentorul l-a încuiat într-o cameră.

În cameră nu era nimic decât un monitor. Camera nu avea ferestre şi ucenicul sta aşa câteva momente. Deodată monitorul s-a aprins şi pe el au început să ruleze nişte cuvinte. Ucenicul s-a apropiat şi a început să citească.

„Într-un minut această cameră va exploda! Această cameră cu tot ce se află în ea va sări în aer într-un minut.” Apoi a început numărătoarea inversă. Ucenicul a alergat la uşă. Dar era închisă pe dinafară. A început să strige. Dar uşa era din fier şi cuvintele lui nu se auzeau. Pe monitor numărătoarea inversă continua. Văzând că nu are scăpare, ucenicul a început să-şi facă rugăciunea şi spera că poate în cele din urmă cineva îl va auzi. Disperat, striga din toate puterile, doar-doar îl va auzi cineva şi să-l elibereze. Pe monitor erau ultimele secunde.

La final, pe monitor, apare un alt mesaj. „Această cameră nu explodează, dar aminteşte-ţi câtă putere au cuvintele scrise! Cum te-au determinat să cauţi soluţii şi căi de salvare.”

 

PUTEREA CUVINTELOR GÂNDITE

 

Prin mintea unei persoane trec zilnic zeci de mii de gânduri. Fiecare gând creează o emoţie sau un sentiment. Cu cât emoţia şi sentimentul sunt mai puternice, cu atât au o forţă şi mai mare de atracţie. Şi cu cât persoana insistă asupra unei categorii de gânduri cu atât emoţiile şi sentimentele devin mai concentrate şi capătă o forţă de atracţie din ce în ce mai mare. Am citit în cartea „Viata nu asteapta… trezeste-te! de Lynn Grabhorn că e nevoie doar de 8 minute de gândire concentrată pe un anumit subiect ca să se formeze un anumit tip de emoţie care să aibă forţă de atracţie. Iar atracţia este fantastică. Iar dacă cineva îşi doreşte rezultate mai rapide, trebuie, pe lângă muncă să îşi imagineze şi să trăiască cu intensitate ce-şi doreşte în secvenţe de minim 8 minute. Şi atunci cumulul celor 8 minute de gândire concentrată au o forţă mai mare de atracţie.

 

Dacă ne gândim de ce atragem atât de mult lucrurile negative. Şi facem o comparaţie cu atracţia celor pozitive. Oare de câte ori nu petrecem mai mult de 8 minute gândindu-ne ce ne-a spus vecinul sau fratele sau colegul. Ne-a spus aşa şi întoarcem pe toate părţile ce ne-a spus şi trăim tot felul de sentimente. Care mai de care mai negative şi mai puternice.

 

M-a certat şeful pentru că…. şi începi să te gândeşti şi să te frămânţi şi să analizezi fiecare vorbă, fiecare tonalitate, fiecare gest. Şi pe măsură ce le analizezi parcă ţi se par şi mai catastrofale. Cum a îndrăznit? Doar fac aia şi aia şi sunt bun şi etc.

 

Se întâmplă uneori să avem parte chiar de lucruri la care ne-am gândit doar fugitiv. Ca o idee, dar asupra căreia nu am insistat.

Mi s-a întâmplat acum mai mulţi ani, un exemplu pe care mi-l amintesc, să îmi doresc să fac parte din biroul electoral la alegerile locale. Eram în satul meu, proaspăt absolventă de facultate şi predam ca suplinitor limba engleză la şcoala din sat. A fost un gând fugitiv. Nu cred că a durat mai mult de o secundă în mintea mea. Şi totuşi am fost atât de surprinsă atunci când am fost solicitată. Poate că am fost solicitată, pentru că alţii au refuzat. Dar pentru mine, a fost împlinirea unei dorinţe care a poposit în mintea mea preţ de o secundă.

De câte ori nu mi-am sabotat rezultatele muncii pentru că în mintea mea îmi era teamă de rezultatele pe care teoretic mi le doream. E ca la cei ce joacă la loto. Pe de o parte speră să câştige şi să se „îmbogăţească” peste noapte, pe de altă parte, mintea lor spune, „Ce-o să faci cu atâţia bani? Vor veni rudele şi vor începe să-ţi ceară bani împrumut. Pe care n-o să-i mai vezi. Vor veni hoţii, îţi vor da în cap pentru un pumn de bani. Merită?” Şi uite aşa omul nostru, pe de parte joacă şi speră, pe de alta îşi anulează rezultatele şi posibilităţile cu propriile gânduri.

Puterea gândurilor asociată cu imaginaţia creatoare au o putere şi mai mare de atracţie. Dar cum spuneam, dacă te gândeşti doar la lucruri catastrofale care ţi se pot întâmpla, le atragi fără efort. Dar dacă vrei lucruri pozitive, gândirea pozitivă asociată cu imaginaţia creatoare e doar începutul. Pentru că pe măsură ce gândeşti pozitiv şi trăieşti ceea ce-ţi imaginezi, încep să-ţi vină idei prin care să îţi pui în aplicare planurile şi să le faci să se împlinească.

 

P.S.

Cuvintele fie ca sunt scrise, fie ca sunt rostite sau doar gandite, au mare influenta asupra ta si puterea de a-ti schimba viata.

Foloseste aceasta putere in folosul tau!

Astept parerea ta intr-un comentariu.

Nu uita sa impartasesti si altora ce ti-a placut.

 

Cu drag,Fănica RarincaFii autodidact!

 

 


 Ti-a placut articolul?
Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

 

Fanica Rarinca

Profesor de Geografie din anul 2000 în orașul Galați. Am început un proces de dezvoltare personală în anul 2010. În 2014 am deschis acest blog. Am scris câteva cărți de dezvltare personală: Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea, Iertarea (publicată doar pe Amazon.com) precum și cărți de literatură cu conținut de dezvoltare personală, Guru și Ciocârlia pentru copii și Mica Stea Portocalie pentru adolescenți și adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.