O femeie care avea o capră şi locuia în apropierea unui schit se duse într-o dimineaţă cu o sticlă de lapte să i-o ofere călugărului din schit. Spre surprinderea ei, călugărul o refuză.
– Nu, mulţumesc! spuse călugărul. Nu beau lapte de la capra necuratului.
– Cum adică, Părinte? E lapte de la capra mea. Şi am spălat-o înainte să o mulg. V-am adus lapte curat.
– Da’ nu cumva aseară ai trimis-o la necuratul?
– Ei, Părinte m-a enervat şi am zis şi eu aşa la nervi.
– Da? Ţine minte că din momentul în care ai trimis-o acolo, ăla a şi venit s-o ia. Şi te-a luat şi pe tine. Aşa că nu-mi aduce lapte de la capra pe care ai trimis-o celui rău.
PUTEREA CUVINTELOR ROSTITE
In articolul „Numele tau este puternic” spuneam că numele pe care îl porţi are o însemnătate şi are putere să-ţi definească destinul.
Imaginează-ţi că acelaşi lucru se poate spune despre fiecare cuvânt pe care îl rostești. Pentru a argumenta cele afirmate, îți voi aduce dovezi din Biblie și cărțile religioase și ce spun cărțile de dezvoltare personală.
Ce spun cărţile religioase?
“…şi cine va zice fratelui său: netrebnicule, vrednic va fi de judecata sinedriului; iar cine va zice: nebunule, vrednic va fi de gheena focului”
Biblia, Matei 5,22
Psalmistul David se ruga lui Dumnezeu: „pune Doamne pază gurii mele şi uşă de îngrădire cuvintelor mele…”
Mi se întâmplă ca în timp ce practic meseria de profesor să-i aud pe unii copii că se jură:
„Să mor eu!” sau „Să moară mama!” şi-i întreb: „Tu chiar ai vrea să mori pentru atât de puţin? Imaginează-ţi că Dumnezeu ţi-ar asculta cuvintele şi ai fi în situaţia de a muri. Chiar eşti dispus să-ţi dai viaţa pentru nişte fleacuri?” Iar unii dintre ei îmi spun, „Nu doamna, e doar aşa un fel de a spune, o vorbă de-a noastră”.
(Deși, trebuie să recunosc că pe când eram studentă am folosit și eu expresii preluate de la alții. Acum, nu îmi este doar jenă că le-am folosit, ci îmi este frică. Dacă s-a întâmplat? Dacă ce am rostit atunci din teribilism, copiind pe alții chiar a avut efect? Înseamnă că am pe conștiință niște întâmplări teribile.)
Pe atunci nu știam, dar acum e timpul să schimb situația în mine și în jurul meu. Le spun mereu să nu le mai rostească, deoarece cuvintele au mare putere asupra fiecăruia în parte.
Prin diferite cărţile religioase am citit că dacă o persoană îşi înjură animalul de casă pe care îl foloseşte ca să se hrănească, să-l ajute la muncă sau chiar şi pisica şi câinele cu expresii ca „Morţii mă-tii!”, cu cuvinte precum „boala de câine, boala de găină, boala de vacă, boala de…” să nu se mire dacă au parte în viaţa lor de multă boală şi moarte.
Adică după ce numesc animalul „boala de ...” şi se hrănesc de la el, nu este logic că se hrănesc cu boală? Şi atunci de ce se mai miră că se îmbolnăvesc?
Ce spun legea atracţiei universale şi cărţile de dezvoltare personală?
Din cărțile religioase am înțeles că dacă folosești cuvinte rele şi cu conotaţie negativă, aduci necazuri şi asupra altora dar şi asupra ta. Dar dacă îi binecuvintezi pe ceilalţi şi tu vei avea parte de binecuvântare.
Cam acelaşi lucru este spus şi de legea atracţiei universale. Dacă folosești mai des cuvinte care sunt legate de boală, de neputinţă, de suferinţă, le atragi în viaţa ta şi le faci să lucreze.
De exemplu, dacă spui frecvent cuvântul „Nu”, ai parte de multe lucruri negative.
Cred că sunt zeci de autori de cărți de la care am citit, care vorbesc despre cum te influențează folosirea cuvintelor. Aș putea aminti pe Robert Kiyosaki, Tony Robbins, Paul McKenna, Michael Jillians, Dale Carnegie și mulți alții. Cu toții spun că ceea ce rostești are putere să te limiteze sau să-ți descătuşeze potenţialul.
Foloseşti mai des cuvinte precum: „nu pot”, „nu vreau”, „nu ştiu”, „nu cred”, „nu există”, „nu merit”, „nu-mi permit”, „nimic”, „criză”, „dezastru”, „boală”, etc.? Atunci, te limitez serios în tot ce faci şi ce obţii. Folosind aceste cuvinte atragi doar lucruri şi evenimente negative.
Când spui, „cum aş putea să îmi permit?”, „cum aş putea să învăţ?”, „nu ştiu, ÎNCĂ”, „cum aş putea să m descurc?”, mintea ta va căuta soluţii. Va identifica cele mai rapide căi ca să înveţi tot ce ai nevoie să știi să îți dezlănţuie potenţialul.
Problema e că…
Obişnuiam să spun înainte „problema e că…”. Indiferent ce aveam de spus sau despre ce aveam de discutat, începeam că această expresie. Până într-o zi când m-a auzit mentora mea şi mi-a atras atenţia. Şi mi-a zis că, cu cât folosesc mai des cuvântul „problemă” cu atât am parte de ele. Legea atracţiei, funcţionează fie că eu realizez ce spun, fie că nu.
Apoi, am devenit conștientă. De fiecare dată când îmi venea să spun expresia asta, mă gândeam cum aş putea să o schimb. Şi am înlocuit-o cu „ideea e că…”. Aşa că acum, am foarte multe idei. Nu reuşesc să mă concentrez pe fiecare şi să le aplic pentru că mai am de lucru la disciplină şi organizare, dar am idei.
Şi apropo… lucrurile negative funcţionează fără ca tu să faci un efort deosebit. Atragi rapid tot ce este negativ doar ca urmare a gândurilor şi cuvintelor tale cel mai des utilizate. În schimb, pentru cele cu efecte pozitive asupra vieţii tale, nu este suficient să visezi, să gândești sau să vorbești în termeni pozitivi. Mai trebuie să şi muncești, să acţionezi în direcţia a ceea ce-ți dorești.
Citind, am găsit la alţi autori de dezvoltare personală că poţi găsi alte sinonime pentru cuvântul problemă.
O problemă, deşi are soluţia chiar în miezul ei, foarte puţine persoane se pot concentra să o vadă. De exemplu, Brian Tracy recomandă să înlocuiești cuvântul problemă cu „situaţie” – adică o stare neutră. Nu e nici bună, nici rea. Sau să te gândești, că de fapt, o problemă este menită să-ți ofere o lecţie, o şansă ca să înveţi ceva. Şi atunci, recomandă să înlocuiești cuvântul „problemă” cu „oportunitate”.
Toată lumea are probleme. Dacă le abordează cu cuvinte diferiţe şi le tratează fie ca pe nişte situaţii, fie ca pe nişte oportunităţi din care să înveţe, rezultatele vor fi diferite.
„Mama spune că fiecare obstacol e o oportunitate.”
Boadiceea (Maibh Campbell)– Filmul Happy Feet
Puterea bârfelor
Bârfele sunt nişte vorbe de rău, legate de o persoană care nu este prezentă. De multe ori te ascunzi că tu nu bârfești, ci doar observi ce nu este corect. Dar atât timp cât persoana despre care vorbeşti nu este prezentă ca să înveţe ceva, sau să se apere, tot bârfă se cheamă. Mai mult, ajunsă la altă persoană, informaţia îşi schimbă înţelesul şi dimensiunea. Şi-mi amintesc că am citit mai demult o poveste.
O femeie, obişnuia să se spovedească la mănăstire şi îi spuse călugărului la care se spovedea:
– Părinte, nu mă pot stăpâni să nu bârfesc. Dar nu fac nimic rău. Doar vorbesc despre cutare şi cutare. Părintele, înţelept îi dă femeii un pumn de sămânţă de scaieţi. Dar nu-i zice ce fel de sămânţă e. În schimb, îi spune:
– Te duci acasă şi când bate vântul mai tare, dai drumul la sămânţa asta.
Aşa a făcut femeia. După un timp se întoarce femeia la spovedanie şi îi mărturiseşte părintelui:
-Părinte am făcut cum mi-aţi spus cu acea sămânţă. Am împrăştiat-o când bătea vântul şi s-a umplut satul de scaieţi.
-Păi, te rog să o aduni şi să mi-o aduci înapoi.
-Nu mai pot părinte că a luat-o vântul şi a împrăştiat-o în patru zări şi s-a umplut lumea de scaieţi.
-La fel e şi cu bârfele. Poate tu ai impresia că nu faci rău, dar vorba merge din gură în gură şi-i afectează pe toţi. Şi dintr-o singură sămânţă creşte şi se înmulţeşte că nu mai poţi să controlezi nimic. Şi nu ai idee cine va suferi şi cât.
Data viitoare, în partea a doua a acestui articol, voi scrie despre puterea cuvintelor scrise şi gândite.
Exercițiu:
Te rog să te gândești și să notezi cum te-a influențat pâna acum ce obisnuiești să spui.
Poți să ne împărtășești într-un comentariu mai jos ca să se folosească și alte persoane.
Iți mulțumesc că exiști și ai citit până aici!
Cu drag,
Fănica Rarinca
Autor de cărți:
Cartea Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea!
Cartea Guru și Ciocârlia
Romanul Mica Stea Portocalie