„Imaginaţia este mai puternică decât cunoaşterea.”
Albert Einstein
Dacă ai participat la seminariile pe care le susţin ştii că unul din punctele pe care le ating în legătură cu redescoperirea fericirii este acela de a schimba filmele din mintea ta. N-o să intru în detalii şi n-o să-ţi povestesc seminarul aici.
Poate că eşti o persoană care spune că nu îţi poţi crea filme în mintea ta şi că este supra-apreciată această capacitate.
Vreau să-ţi spun că te înţeleg perfect. Exact aşa am crezut şi eu, că este foarte greu să îmi imaginez şi să creez scenarii în mintea mea.
Cu toate acestea, o carte mi-a dovedit exact contrariul. Am găsit aceste întrebări într-o carte:
Ce culoare are uşa de la intrare în casa ta? Pe ce parte (stânga sau dreapta) se află mânerul, clanţa?
Dacă ştii să răspunzi la aceste întrebări fără să ai direct în faţa ochilor, uşa de la intrare, atunci îţi poţi imagina.
Puterea filmelor mentale
Mintea noastră are capacitatea de a crea lucrurile care încă nu există.
Iar prin asta mă refer deopotrivă la un accident, la o experienţă care încă nu a avut loc – şi apropo… atunci când vizualizezi o experienţă care încă nu a avut loc, îi poţi identifica dedesubturile, astfel încât să lucrezi asupra experienţei care va fi reală şi să o îmbunătăţeşti. (Degeaba prevezi tot ce va fi rău dacă nu iei măsuri.)
De asemenea poţi vizualiza motive care să te sperie sau care să te liniştească.
Când vine vorba de frică sau de îngrijorare, mintea creează scenarii care încă nu există – dar sentimentele sunt ca şi când chiar ar fi reale.
De aceea au găsit americanii acronimul F.E-A.R pentru frică (False Evidence Appear Real – Fapte /evidenţe false care doar par reale). Pentru că mintea creează sentimentul de frică pentru scenarii care încă nu există.
Pe de altă parte, ai libertatea de a alege ce gen de film să creezi în mintea ta.
Poţi crea un film în care toată lumea se bucură şi e fericită. Şi te provoc să nu mă crezi, ci să experimentezi.
Îţi poţi crea viitorul vizualizându-l cum să fie.
Jack Canfield spune că vizualizarea are puterea de:
- A schimba viitorul şi cursul evenimentelor
- A te motiva să treci la acţiune
- A-ţi aduce claritate – să ştii exact ce vrei
- A te face mai creativ – pentru că pe măsură ce vizualizezi detaliile a ceea ce îţi doreşti acţionezi şi ajustezi acţiunea în aşa fel încât rezultatele să fie cât mai fidele filmului din mintea ta.
Personal, îl cred pe cuvânt. Am avut câteva situaţii în care am schimbat ceea ce urma să se împlinească doar pentru că am schimbat scenariile din mintea mea.
Puterea rugăciunii
Una dintre acţiunile pe care le poţi întreprinde şi care poate aduce nu doar linişte şi pace în viaţa ta, dar îţi poate creşte gradul în care să te poţi bucura de viaţă este rugăciunea.
Rugăciunea făcută cu credinţă te linişteşte, îţi reduce îngrijorările pentru că realizezi că nu trebuie să fii tu în controlul a tot şi toate, că pentru asta există Dumnezeu care poartă de grijă. Când realizezi că tu eşti o persoană limitată şi chiar dacă faci tot ce poţi, vor fi aspecte care scapă controlului tău, dar că Dumnezeu poate să poarte de grijă şi să controleze ceea ce tu nu poţi, începi să te linişteşti, să te bucuri de ceea ce ai.
Iisus ne îndeamnă, „Tu când te rogi, roagă-te cu credinţă că ai şi primit ceea ce ceri”.
Rugăciunea este dovedită a avea o putere extraordinară. Îmi amintesc de articolele în care ştiinţa a pus la îndoială puterea rugăciunii, pentru ca apoi să recunoască capacitatea acesteia de a schimba rezultatele.
Dacă eşti o persoană care citeşte multă literatură creştină, bisericească, şi dacă ai citit ce spune Părintele Cleopa, probabil o să spui că imaginaţia şi rugăciunea nu fac casă bună. Că cel ce îşi imaginează, nu se roagă ci doar îşi foloseşte imaginaţia.
Nu o să-l contrazic pe Părintele Cleopa sau pe vreun alt părinte al Bisericii.
O să spun doar că este dovedit faptul că noi gândim în imagini statice sau în mişcare (filme).
Prin urmare. Oricât aş vrea să nu-mi las imaginaţia să zboare în timpul rugăciunii, personal nu am reuşit. Pentru că fiecare cuvânt reprezintă o imagine.
Dar n-o să-ţi dau prea multe detalii despre imaginaţie şi rugăciune.
O să te invit să realizezi care este contrastul dacă le foloseşti în mod neadecvat.
Puterea combinată a filmelor mentale şi a rugăciunii
O să iau ca exemplu o situaţie în care eşti plin/ă de îngrijorare amestecată cu frică.
Indiferent care ar fi motivele de îngrijorare şi frică, dacă simţi aşa ceva, eşti foarte neliniştit/ă, îţi freci mâinile una de cealaltă, dacă eşti în pat te foieşti şi pe o parte şi pa alta, dacă eşti în stare de trezie, s-ar putea să îţi vină să pleci, să dai telefoane, să pui întrebări etc.
Şi dacă nimic din ceea ce faci nu te linişteşte, s-ar putea să apelezi la rugăciune.
Poate că deschizi o carte de rugăciuni sau de acatiste, poate că le acuţi pe net şi te apuci să faci acele rugăciuni.
Rezultatul la ceea ce simţi dacă rugăciunea te linişteşte sau nu, stă exact în filmele din mintea ta.
Dacă… în timp ce te rogi mintea ta creează scenarii care mai de care mai terifiante, mai îngrozitoare, acea rugăciune, în loc să te liniştească – mai tare te nelinişteşte. Dacă practici rugăciunea cu îngrijorare şi în timp ce te rogi, mintea ta derulează cele mai înfiorătoare scenarii, atunci rugăciunea aceea nu îţi aduce linişte. Dimpotrivă, simţi cum îţi creşte pulsul. Pentru că tu practic nu te rogi pentru bucurie, ci pentru stres.
Aşa că, pentru a te calma, mai citeşti încă o rugăciune, apoi încă una şi încă una. Ai fi gata să citeşti rugăciuni non-stop, şi rezultatul să fie din ce în ce mai slab.
Singurul motiv pentru care rugăciunea NU PARE să te ajute este acela că tu îţi imaginezi doar ce NU VREI SĂ SE ÎNTÂMPLE. Şi cu cât îţi imaginezi acestea, cu atât îţi creşte neliniştea sau frica sau îngrijorarea.
Motivele pentru care se întâmplă toate acestea sunt acelea că prin acest gen de rugăciune tu transmiţi că:
- nu ai încredere că Dumnezeu te poate ajuta
- nu crezi că tu meriţi ajutorul lui Dumnezeu.
Îmi aduc aminte aici de o parabolă pe care ne-a spus-o preotul la predică.
Se spune că o bătrânică a auzit la Biserică că dacă ai credinţă cât un grăunte de muştar poţi să spui unui munte să se mute în mare şi se va face conform credinţei tale. Aşa că bătrânica, supărată că tot trebuia să urce dealul din spatele casei, se duce acasă şi se aşează la rugăciune. Şi se roagă, şi se roagă toată noaptea. Dimineaţa, se ridică de la rugăciune, se uită în spatele casei şi vede dealul că este tot acolo. Şi spune: Ştiam eu că tot acolo o să fii!
Întrebare: La ce i-a folosit acelei bătrâne timpul petrecut la rugăciune?
Oricât ar fi de haioasă bătrânica cu credinţa ei care s-a rugat în zadar o noapte întreagă, de multe ori procedăm şi noi la fel. În mintea noastră ne construim scenarii de care nu vrem să ne despărţim. Şi cu toate că avem impresia că ne rugăm să scăpăm de ele, de fapt ne rugăm să ni se împlinească.
Şi atunci când, constaţi că deşi te-ai rugat, Dumnezeu nu a schimbat nimic din ceea ce te îngrijora, dai vina pe Dumnezeu. Sau pe rugăciune şi spui că nu te ajută.
Ba da, te ajută. Dacă ştii cum să procedezi.
Dar, dacă în timp ce te rogi, îţi creezi în mod deliberat scenarii cu o viaţă frumoasă, cu lucruri frumoase pe care ţi le doreşti, o viaţă armonioasă, plină de iubire şi lipsită de griji, nu e necesar să stai toată noaptea la rugăciune (ca să te ridici la fel de neliniştit/ă).
O singură rugăciune, îţi va aduce pacea sufletească şi te va ajuta să ai încredere. Te ridici de la rugăciune liniştit/ă, plin/ă de încredere şi ştii că chiar dacă tu nu poţi controla totul, cu siguranţă Dumnezeu o poate face.
Şi chiar dacă eşti o persoană din câteva miliarde de locuitori ai planetei, ştii că Dumnezeu are grijă de tine în mod special.
Acest gen de rugăciune este asemănătoare cu acea credinţă care mută munţii din loc.
In concluzie, dacă îţi doreşti să fii mai fericit, să îndepărtezi momentele de stres, de îngrijorare, de frică şi te rogi pentru liniştea ta, imaginează-ţi că eşti acolo unde îţi doreşti să fii, într-o oază de linişte şi fericire.
Daca esti interesat/a de workshopul „Elibereaza-te de ranile trecutului si redescopera fericirea!”, da click pe link si afli cum te poti inscrie.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, fă o faptă bună şi distribuie-l şi pentru prietenii tăi.
Cu drag,
Fani Rarinca