SCUMP VS. IEFTIN. CUM FACI DIFERENȚA?

Black Friday a trecut (sau urmeaza). Se apropie sărbătorile de iarnă. Magazinele vor avea reducere și vom scoate bani din buzunar ca să cumpărăm produse pe care ni le dorim, de care avem nevoie sau pe care dorim să le oferim cadou.

Ne izbim de o abundență de produse de același tip, dar nu la fel, care au prețuri foarte diferite.

Pe unele le vom clasifica ieftine, sau adevărate chilipiruri, în timp ce altele le vom considera scumpe sau extravagant de scumpe.

Evident, este esențial cât de important e produsul pe care ți-l dorești.

 

 

Lecția mea de educație financiară

 

A început cu câțiva ani în urmă. Obișnuiam să cumpăr produsele care aveau cel mai mic preț. Mă speriam când vedeam produse de același gen, de la altă firmă, care avea prețuri mai mari.

De exemplu, cumpăram un demachiant care costa circa 15 de lei flaconul și mi se părea că are preț bun. La un moment dat, o colegă mi-a arătat un catalog de produse, ale unei firme care oferă produse de frumusețe, la un preț mult mai mare. Când am văzut prețul, de circa 80 de lei pentru un demachiant, m-am speriat.

Într-un final, altcineva m-a convins să cumpăr exact acele produse care mi s-au părut scumpe. Însă, a mai făcut ceva. M-a rugat să scriu data când încep produsul și să constat când se termină, cât de mult m-a ținut. Și am rămas uimită.

Demachiantul care mă costa 15 lei mă ținea vreo două săptămâni, ceea ce însemna cam un leu pe zi, iar cel pe care am dat 80 de lei m-a ținut cel puțin 6 luni. Dar nu doar prețul a fost cel care a făcut diferența, ci și calitatea. Cel care, aparent era mai scump, are de o calitate superioară, încât m-a ajutat să scap rapid de problemele pe care le aveam cu tenul. Făcând un calcul simplu, am ajuns la concluzia că produsul care costă mai mult, e de fapt, mai ieftin. Mă costă cam 0,44 lei pe zi, pe lângă beneficiile unui ten curat.

 

”Suntem prea săraci să cumpărăm lucruri ieftine”

 

Așa suna o vorbă e care am auzit-o, cu ani în urmă, de la o prietenă, care își cumpăra produse la un preț mult mai mare, decât eram eu obișnuită. Nu sunt de acord cu expresia că „suntem prea săraci”, pentru că, de fapt, suntem așa cum ne percepem.

În timp, am ajuns la concluzia că motivul pentru care unii oameni se plâng că sunt săraci, este acela că, obișnuiesc să cumpere lucruri care par ieftine, doar pentru că au un preț foarte mic.

În urmă cu câțiva ani, unui elev de la clasa mea, i-a dispărut geaca din clasă, într-o oră în care au avut educația fizică și au uitat să încuie ușa clasei. Mama băiatului mi-a zis că a dat vreo 200 de lei să i-o cumpere.

Am întrebat-o: „Păi, de ce ați cumpărat o geacă atât de scumpă?”

Răspunsul ei m-a uimit și mi-a dat o lecție. „Pentru că, am luat pantofi ieftini, de la 38 de lei și nu m-au ținut nici măcar o săptămână. Apoi, am cumpărat pantofi de piele, la preț de vreo 4-5 ori mai mare și m-au ținut doi ani.”

Prin urmare, unii dintre cei ce se plâng că sunt săraci, s-ar putea să fie, tocmai pentru că aruncă banii pe produse care, par ieftine, dar care se deteriorează sau se consumă foarte repede. Și atunci, sunt nevoiți să cumpere mai des. Apoi, apelează din nou la acele produse cu preț mic. Adunate, toate aceste cumpărături cu preț mai mic, dar care se strică / consumă repede și trebuiesc înlocuite, ajung la un preț final mai mare decât dacă achiziționează ceva de calitate care durează.

 

Atunci când nu știi, cere sfatul altora

 

S-ar putea să crezi că mi-am învățat lecția și că, de atunci, nu mai calific produsele ieftine sau scumpe din perspectiva prețului. Greșit.

Mi s-a întâmplat și luna trecută.

Voiam să cumpăr o imprimantă. Am ajuns la concluzia că dădeam cam mulți bani pentru imprimarea în oraș și m-am gândit că ar fi o investiție să achiziționez una. Doream să cumpăr una cu laser. Am considerat că ies la un preț mult mai bun pe pagina printată.

Avusesem o imprimantă cu cerneală, în  urmă cu vreo patru ani. Nu îți pot spune câte bătăi de cap am avut cu refilul, cu cartușele, care, refilate, li se împușcau circuitele. În final, eram nevoită să cumpăr alte cartușe originale. Acestea, costau destul de mult și se terminau foarte repede.

Din aceste motive, voiam să evit imprimantele cu cerneală.

Însă, dând scroll pe paginile magazinelor de electronice, am văzut prețuri și la imprimate cu cerneală care porneau de pe la 600 și altele depășeau 1000 de lei. Mi-am zis: „Oare, ce au aceste imprimante, de costă atât de mult?” Nu m-am oprit să citesc de ce, în acel moment. Doar am emis judecata.

Am considerat că e ok să mă informez nu doar de pe site-uri, ci și de la cunoscători, să cer sfatul unor specialiști, ca să iau cea mai bună decizie de cumpărare.

Am mers la o firmă care face refil și le-am cerut sfatul celor care lucrează acolo. Mi-au recomandat o imprimantă pe cerneală cu sistem CISS de alimentare. Și mi-au dat drept exemplu, exact mărcile pe care eu le-am văzut cu prețuri foarte mari. In mintea mea s-a născut întrebarea: „Oare, de ce-mi recomandă imprimantele alea scumpe?”

De curiozitate, am intrat din nou pe internet și am început să citesc despre acele mărci, despre care am judecat că sunt scumpe.

La una dintre ele, pe care apoi am și achiziționat-o, producătorul promitea că în acel preț este inclusă cerneala pentru 13000 de pagini alb-negru și 6500 de pagini color. (Am primit șase flacoane de cerneală odată cu imprimanta.)

Și în acel moment, mi-am dat seama că, de fapt, o imprimantă care are un preț de cel puțin de două ori mai mic, e mai scumpă, pentru că mă usucă de bani pe cartușe, decât această marcă pe care am dat 600 de lei.

 

Prețul nu e totul

 

Suntem obișnuiți să gândim dacă produsele sau serviciile pe care le cumpărăm sunt ieftine sau scumpe doar în funcție de prețul pe care-l afișează. Dacă avem de-a face cu o marcă pe care nu am mai folosit-o, ne uităm la preț și căutăm cea mai bună variantă, pentru noi.

E normal să ții cont și de preț.

În același timp, ia în calcul și calitatea produselor, brandul, ce garanții îți oferă acel produs, ce face pentru tine, cât timp îți solicită sau îți salvează.

Uneori, un produs cu un preț mai mare este cu adevărat scump, sau de lux. Alteori, acele produse cu preț mai ridicat, de fapt, sunt mai ieftine dacă iei în calcul de câte necazuri te scutește.

 

De ce-ți spun toate aceste lucruri?

 

Poate că îți imaginezi că eu sunt diferită de tine și cumpăr, fără să mai țin cont de preț.

Nu sunt diferită de tine și sigur țin foarte mult cont de preț.

Banii sunt importanți pentru mine, așa cum, sunt absolut convinsă, că sunt importanți și pentru tine.

Îți dorești ca produsele și serviciile pe care le achiziționezi să fie la un preț bun și să te poți folosi cu plăcere de ele.

În acest sens, m-am gândit să-ți ofer la preț redus, chiar până la 50%, cărțile mele.

Cartea Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea! îți oferă, 54 de sfaturi despre cum să fii mai fericit. Înveți să te apreciezi mai mult, să te simți bine în pielea ta și să te faci respectat de cei din jur.

Descoperi care sunt mecanismele emoționale din spatele kilogramelor în plus, a lipsei de timp și de bani și cum le poți elimina.

Identifici acele pasiuni pe care le ai și afli cum să le valorifici ca să devii tot mai prosper și împlinit în tot ce faci.

Ai șase anexe cu exerciții specifice, axate pe răni emoționale pe care să le tratezi. Dacă participi la ședințe de consiliere, cu un coach, te costă cel puțin 100 de lei pe ședință ca să lucrezi pe o singură rană. În carte, ai tehnici de eliberare a cel puțin șase tipuri de situații, de răni din trecut. La ședințele de consiliere te-ar costa cel puțin 600 de lei să le rezolvi. Totuși, tu poți beneficia de ele la prețul cărții (care acum e redus la jumătate).

Tehnicile EFT, care sunt foarte versatile și adaptabile, îți oferă doar câteva exemple din ceea ce poți face cu ele și cum le poți folosi pentru a-ți îmbunătăți viața.

În plus, la comadarea cărții, mai primești un bonus cu alte tehnici, în valoare de încă 400 de lei, pe care le poți descărca imediat ce ai lansat comanda.

Ceea ce înseamnă că poți cumpăra o carte, ce reprezintă sinteza a cinci ani de căutare, cărți citite, participări la seminare, la un preț incredibil de mic și să te folosești, astfel încât să fii tot mai fericit zi de zi. Economisești ani de căutări și bani dați pe programe de dezvoltare personală. În schimb, primești tehnici cu o valoare totală de 1000 de lei.

Cum ți se pare? Eu zic că faci o economie incredibilă!

Ce spun cei care au citit-o?

Oriunde deschizi cartea, găsești ceva util.” Alexandra Oana Seremetis

 

In plus, pentru că în perioada sărbătorilor de iarnă, ne gândim și la alții, îți ofer posibilitatea să faci un cadou valoros celor dragi, dar care să nu te coste foarte mult.

Nu le cere adulților din viața ta să se schimbe! Li se va părea că îi agresezi și relația ta cu ei va avea de suferit. Oferă-le o carte și se vor întreba de ce ai ales exact acea carte, cu acel titlu. Vor fi intrigați și vor începe să o citească. O carte nu-i agresează, pentru că tonul este imparțial. Autorul nu-l cunoaște personal și totuși parcă îi vorbește despre ceea ce-l doare. În final, ceilalți îți vor fi recunoscători.

Dăruiește-le adulților din viața ta cartea Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea!

Pe Moș Nicolae, ajută-l să ofere copiilor tăi, cartea Guru și Ciocârlia. Este o poveste fantastică de dragoste care le va încălzi inima și îi va ajuta să se simtă eroi în povestea vieții lor.

Deprinde-i pe copiii tăi cu lectura și îți vor fi recunoscători pentru asta.

Promoția este valabilă în perioada 24 Noiembrie -03 Decembrie 2017 (până aproape de Sf. Nicolae).

Atenție! Stocul de cărți este limitat!

 

Dacă ți-a fost util acest material, te rog să faci un bine și celorlalți din jurul tău și distribuie-l!

 

Cu drag,

Fănica Rarinca

 






 Ti-a placut articolul?

Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

Fanica Rarinca

Profesor de Geografie din anul 2000 în orașul Galați. Am început un proces de dezvoltare personală în anul 2010. În 2014 am deschis acest blog. Am scris câteva cărți de dezvltare personală: Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea, Iertarea (publicată doar pe Amazon.com) precum și cărți de literatură cu conținut de dezvoltare personală, Guru și Ciocârlia pentru copii și Mica Stea Portocalie pentru adolescenți și adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.