Sub Jugul Furiei

 

Furia este o emoție care dorește să transmită un mesaj – că s-a încălcat o limită.

Poți să te înfurii pe cei din jur, sau pe tine însuți, dacă tu ești cel care și-a încălcat propriile limite sau reguli.

Furia ta gerenează furie în alți oameni.

Adolescenții și adulții se înfurie unii pe alții.

Vârsta adolescenței este cea mai critică a existenței lor.

Mintea lor este străbătută de zeci de întrebări la care nu au răspuns. Se simt neînțeleși, în mod deosebit, de părinți și de profesori.

Sunt frustrați, se înfurie cu ușurință, se îngrijorează în legătură cu viitorul lor și multe alte stări care-i tulbură.

Cum îi ajutăm? Le poți da sfaturi, iar ei să nu le asculte, să spună că „nu știi nimic”, că „nu e ca pe vremea ta”, că „ești depășit” etc. Ar putea să considere sfaturile tale drept niște predici, care le intră pe-o ureche și ies pe alta. Sau îi poți îndruma să citească ceva.

Romanul Mica Stea Portocalie le poate oferi răspunsurile și soluțiile emoționale de care au nevoie.

 

Furia lui Mica Stea Portocalie

 

Unul dintre capitolele romanului se intitulează Sclav sau liber de furie. În acest capitol fiul sau fiica ta adolescent/ă va învăța ce este furia și cum să o gestioneze eficient.

Ca orice persoană și Mica Stea Portocalie s-a înfuriat.

Pentru că puterile lui electrice sunt legate de starea lui emoțională, furia lui face mult rău celor din jur.

Drept urmare, electricitatea lui combinată cu furia a iscat un incendiu și a avut și alte consecințe nedorite.

Mai târziu zâna îi pune niște întrebări. Din ce motiv s-a înfuriat? Mergând dintr-o întrebare în alta, în cele din urmă, află că adevăratul motiv pentru care era furios, era acela că nu putea ierta ceva.

„Furia nu va dispărea niciodată atât timp cât în suflet sunt resentimente.”

John Dryden

De asemenea, zâna îi spune că cei care se înfurie, ajung să fie stăpâniți de ea. Emoția este atât de puternică încât preia controlul asupra persoanei. Și mai rău, cu cât se folosesc mai des de furie, cu atât devin ca niște sclavi, incapabili de a se elibera de ea.

Dependența de furie

 

Sunt convinsă că știi persoane care se înfurie la orice pas, din cel mai mic fleac.

Brusc „îi sare muștarul” și începe să ridice tonul, să gesticuleze, să repete tare de mai multe ori același lucru. Acuză pe altcineva din jur. Dacă persoana acuzată este neinspirată și îi răspunde tot cu furie, pot apărea scântei. Acea persoană care se înfurie s-ar putea să nu aibă nimic cu cel asupra căruia o revarsă. Pur și simplu nu poate ierta pe altcineva. Gestul sau ceva din atitudinea celui care l-a înfuriat i-a amintit de persoana pe care n-o poate ierta.

Partea negativă este că odată declanșată această stare emoțională, este foarte greu de controlat de către individ.

Unii se gândesc că ei își pot controla furia, dacă o înghit, fără să o exteriorizeze în vreun fel. Și ei se înșală.

Să ții furia în tine e ca și cum ai prinde un cărbune încins pe care voiai să-l arunci în altcineva. Te va arde pe tine.”

Buddha

Înghițirea furiei nu va duce decât la înrăutățirea situației. Pe de o parte, cel ce înghite la nesfârșit se poate îmbolnăvi. Pe de altă parte, poate avea o reacție explozivă neașteptată și care poate face și mai mult rău.

În romanul Mica Stea Portocalie, zâna îi adresează cinci întrebări puștiului după ce s-a înfuriat. Acestea au rolul de a oferi claritate oricui este/ a fost furios, pentru a identifica adevărata cauză.

  • Care este motivul pentru care te-ai înfuriat? În general fiecare are o poveste legată de asta.
  • Ești sigur că aceasta este adevărata poveste? Această întrebare are rolul de a scoate la iveală motivul inconștient, care există în profunzimile celui care se înfurie.
  • Dacă ai fi în locul acelei persoane, care ar fi motivul tău pentru care ai acționat astfel? Fiecare om are dreptate din propriul punct de vedere. Prin această întrebare se face schimb de roluri. Cel care s-a înfuriat se pune în papucii celuilalt și încearcă să-și dea seama de punctul lui de vedere. Întrebarea are rolul de a detensiona și mai mult situația. Încercând să gândești ca celăllat, poți descoperi că și el avea dreptate și tu ai greșit și furia se poate reduce.
  • Cum ar suna povestea ta dacă n-ai avea acest motiv de furie? Fiecare își poate da seama că viața le-ar fi mult mai liniștită, mai frumoasă dacă nu s-ar mai înfuria atât.
  • Pe cine nu poți ierta? În final, acesta este adevăratul motiv pentru care oamenii dau curs furiei și îi permit să se manifeste. Există ceva sau cineva, care a încălcat aceeași limită și pe care nu o pot ierta. Acesta este motivul pentru care se înfurie de fiecare dată când…

Ce poate învăța copilul tău din aceste capitole ale romanului?

 

  • Tipurile de furie, cum se manifestă ele și consecințele acestora.
  • Cauzele pentru care se înfurie. Își pot răspunde singuri la aceste întrebări pentru a-și da seama de ce sunt furioși.
  • Cum se pot elibera de ea, încât să fie mai calmi, mai înțelegători și mai iubitori. În roman sunt prezentate cel puțin două soluții pentru a gestiona mai bine stările de furie.

Romanul este ca un prieten care va vorbi cu el. Își va regăsi temerile, furiile, frustrările și soluțiile prezentate vor fi mai ușor de ingerat. Iar dacă nu le convine, lasă-l să se supere pe mine. Cred că e mult mai bine, decât să-și reverse toanele asupra ta.

Romanul este disponibil pe fanautodidact.ro. Comandă-l acum și bucură-te de o aventură extraordinară plină de suspans, încărcată de multe învățături despre emoții. Este mijlocul perfect prin care poți îmbina utilul cu plăcutul, învățarea cu relaxarea, suspansul cu liniștea.

Nu mai aștepta! Comandă-l chiar acum!

Iți mulțumesc că exiști și ai citit până aici!

 

Cu drag,

Fănica Rarinca

Autor de cărți:

Cartea Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea!

Cartea  Patronel and Soriela

Romanul Mica Stea Portocalie

Fanica Rarinca

Profesor de Geografie din anul 2000 în orașul Galați. Am început un proces de dezvoltare personală în anul 2010. În 2014 am deschis acest blog. Am scris câteva cărți de dezvltare personală: Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea, Iertarea (publicată doar pe Amazon.com) precum și cărți de literatură cu conținut de dezvoltare personală, Guru și Ciocârlia pentru copii și Mica Stea Portocalie pentru adolescenți și adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.