Probabil că la această întrebare fiecare va răspunde „da” sau „nu” în funcţie de ceea ce crede despre milionari, sau despre oamenii cu foarte mulţi bani.
Unii ne-am format părerile în funcţie de ceea ce vedem la televizor. Iar la televizor, vedem şi auzim adesea că oamenii cu bani sau milionarii şi-au format averea ilegal, furând de la alţii.
Alţii, şi-au format părerea despre ei, poate în funcţie de cineva pe care îl cunosc personal, sau din auzite. Şi atunci pun etichete pe toată categoria de oameni.
Ca o paralelă, e ca şi cum chiar credem ce se spune despre români peste hotare.
Şi nu spun că cei ce s-au lovit de aceste specimene nu au dreptate. Spun doar că nu e corect şi normal să punem etichete PE TOŢI.
De exemplu, străinii pun etichete pe noi românii şi ne privesc circumspecţi. Noi, la rândul nostru, punem etichete pe alte naţionalităţi care ne deranjează. Fără să luăm în calcul că, poate, cei mai mulţi dintre ei sunt oameni oneşti, cu care se poate discuta, oameni de omenie, oameni educaţi care fac mai mult bine altora. Am fost deranjaţi de unul din ei, sau am auzit pe cineva care a fost deranjat şi apoi generalizăm.
Există o vorbă care spune că „nu există pădure fără uscături”. Şi cred că e adevărat. Şi americanii au infractorii lor, şi nemţii au infractorii lor, şi italienii şi japonezii ş.a.m.d.
Ca profesor, pot să-ţi spun că nu există clasă de elevi fără elevi problemă, oricât ar fi de bună clasa sau şcoala.
Ce legătură există între clasele de elevi, între uscăturile menţionate şi titlul acestui articol?
Ei bine, cred că televizorul manipulează opinia publică şi dintr-o categorie minoră de oameni care creează probleme, determină societatea să creadă că toţi oamenii din acea categorie creează probleme. De exemplu, sunt zeci de mii de profesori care-şi fac datoria faţă de societate, dar la televizor îi vezi doar pe cei corupţi. Sunt sute sau mii de avioane care ajung la destinaţie în deplină siguranţă, dar la televizor şi în presă afli doar de cele câteva situaţii accidentale.
Sunt poate mai mulţi hoţi şi lacomi în rândul populaţiei sărace, dar adesea mass-media ni-i aduce la cunoştinţă doar pe cei din rândurile milionarilor. Cred că sunt mai mulţi cei cinstiţi, dar la televizor şi în presă aflăm doar de cei corupţi şi care-şi fac averea în mod ilegal.
Repet, cred că nu există pădure fără uscături, cu siguranţă sunt ceva hoţi şi lacomi în rândul lor, dar cu siguranţă sunt şi oameni cinstiţi. Iar pe aceştia s-ar putea să nu-i ştii.
Dar mai sunt şi alte persoane care deşi văd multe la televizor, mai descoperă din cărţi şi nu numai şi alte aspecte despre ei, despre modalităţi perfect legale prin care şi-au construit averea. Şi ştii, există o diferenţă ca de la cer la pământ între ceea ce vezi la televizor şi ceea ce citeşti în cărţi scrise de cei care câştigă şi care ne învaţă cum să devenim milionari în mod cinstit.
Printre autorii din care am citit în legătură cu educaţia financiară, pot aminti pe Robert Kiyosaki, pe Bill Quain, Napoleon Hill şi Thomas Stanley şi nu numai. Mai urmăresc şi alte bloguri din ţara noastră care promovează aceste idei legate de modurile cinstite prin care-şi câştigă banii cei înstăriţi.
Ultima carte citită, a autorilor Thomas Stanley & William Danko – Milionarul de langa noi care au făcut studii amănunţite timp de zeci de ani pe sute de milionari din SUA.
Această carte prezintă profilul a mai mulţi milionari cu stilul lor de viaţă, în comparaţie cu cei care nu sunt milionari dar vor să pară.
În această carte, ideea de bază care se desprinde este că milionarii adesea trăiesc foarte modest, în cartiere în care locuiesc oamenii obişnuiţi cu venituri medii sau mici. Şi că există o altă categorie de oameni, care câştigă salarii mari şi vor să pară milionari, dar nu sunt. Pentru că au un stil de viaţă orientat spre cheltuieli excesive, până la limita superioară a venitului (sau chiar peste şi intră în datorii).
Probabil că îţi spui, aşa cum m-am gândit şi eu, că dacă oamenii ăştia trăiesc modest, la ce le mai foloseşte averea de milioanele de dolari dacă nu se bucură de ea? Ei bine, s-ar părea că pentru mulţi dintre milionari e mai importantă libertatea financiară pe termen lung, pentru toată viaţa şi chiar şi pentru generaţiile următoare, decât să trăiască în lux.
Fiecare dintre noi are priorităţi, inclusiv financiare.
Hai să vedem pe scurt, care ar fi priorităţile celor mai mulţi dintre milionarii americani.
Milionarii îşi planifică bugetul şi finanţele
„Dacă nu îţi controlezi cheltuielile, este puţin probabil să strângi avere.”
Thomas Stanley şi William Danko
Cei ce fac parte din această categorie de populaţie petrec câteva ore pe lună ca să-şi planifice bugetul şi cheltuielile. Ştiu în orice moment al lunii care este suma pe care o alocă pentru economii şi investiţii, pentru consum, pentru haine, pentru alte utilităţi.
Sunt foarte atenţi cu banii care le intră în buzunare şi cu cei care ies şi pe ce ies.
Ambii parteneri de viaţă sunt cumpătaţi şi echilibraţi.
La acest aspect am multe de învăţat şi evident că nu-i pot învăţa pe alţii ceea ce eu nu stăpânesc.
Sunt însă persoane care consideră că este de-a dreptul stresant să stea să facă bugetul şi să distribuie banii către destinaţii foarte precise încă de la început. Aceste persoane consideră că pot cheltui atât cât au bani în buzunar, iar când nu au, rabdă.
Este de remarcat că adesea cei care nu-şi planifică bugetul lunar şi anual ajung să cheltuiască toţi banii pe care îi câştigă sau chiar să intre pe datorii.
Milionarii economisesc şi investesc
Milionarii economisesc şi investesc cel puţin 10% din venitul lor lunar.
Robert Kiyosaki, în cartea Un IQ financiar mai bun spune că a ajuns să investească 80% din venitul lui şi ne sfătuieşte ca la început de drum dacă nu ne permitem foarte mult putem începe cu 3%.
Oricum, orice procent este foarte bun decât să mergi mereu pe minus.
Andy Szekely – Comunica, influenteaza, convinge vorbeşte de diferenţa pe care o poate face doar 1%. Gândeşte-te că o persoană care economiseşte chiar şi 1%, are mai mulţi bani decât o persoană care cheltuieşte tot sau mai mult decât câştigă în fiecare lună.
Personal am început de anul trecut din august să economisesc 3 lei pe zi şi în aprilie, mi-am achiziţionat un produs în valoare de 571 de lei din cei economisiţi şi procesul continuă. În felul acesta, nu mă destabilizez financiar atunci când trebuie să achiziţionez un produs de o valoare mai mare şi de care am nevoie.
Evident, aşa cum am scris şi în articolul Puterea leului, tu poţi economisi orice sumă îţi este confortabilă şi pentru proiecte pe care le doreşti în viitor.
Poţi să faci economii lunare, sau zilnice.
De unde să iei banii pe care să-i economiseşti? Poţi să verifici ce consumi în mod frecvent. Apoi să faci o selecţie între ceea ce cumperi. Eu am redus consumul de dulciuri şi ciocolată. Am avut perioade când consumam zilnic. Tu poţi să reduci din bugetul alocat ţigărilor, dacă eşti fumător. Sau poţi alege să renunţi la ele. Eu nu pot să-ţi spun de unde poţi să reduci, îţi spun doar că se poate. Dacă vrei să economiseşti, găseşti o modalitate de a o face, fără să-ţi tai definitiv marile sau micile plăceri.
Adică, chiar nu e necesar să renunţi definitiv la micile tale plăceri, poţi doar să le reduci. Să zicem că-ţi place să bei cafeaua în oraş. Poţi să stabileşti doar anumite zile pe săptămână sau pe lună când faci asta, şi să percepi acest nou obicei ca pe o recompensă către tine şi în rest să economiseşti banii respectivi.
Şi poate că nu crezi, dar picătură cu picătură s-a format oceanul. În felul acesta, poţi ajunge să strângi sume importante pentru investiţii, pentru concedii sau pentru ce îţi doreşti.
Când am citit cât şi cum economisesc milionarii, m-am gândit că ei au averi atât de mari dar nu se bucură cu adevărat de banii lor.
În realitate, spun autorii, aceşti milionari sunt mai fericiţi decât cei care cheltuiesc extrem de mult, până la ultimul bănuţ. Şi asta pentru că, milionarii se gândesc ca prin economiile şi investiţiile pe care le fac pe termen lung să-şi asigure un venit din active şi să beneficieze de libertate financiară.
Această categorie de oameni este mai puţin îngrijorată de fluctuaţiile economiei şi de apariţia crizelor financiare. Ei ştiu că dacă îşi pierd locul de muncă, au altă sursă de venit.
Milionarii nu-şi cumpără produse de lux
Sunt obişnuită să văd în filme cum anumite persoane trăiesc în lux, permanent poartă haine de firmă, pe care dă foarte mulţi bani, au locuinţe de tip vilă, dotate cu elemente de confort şi lux de invidiat, sau de dorit.
Citind cartea, Milionarul de langa noi, am aflat că acest stil de viaţă este practicat doar de o mică parte dintre milionarii adevăraţi.
Acesta este stilul de viaţă al vedetelor care câştigă oricum milioane de dolari pe an şi au şanse mari să rămână milionare pe viaţă.
Majoritatea dintre ei, însă, îşi cumpără haine la reduceri şi nu ţin neapărat să fie de firmă. Un costum de haine sau o rochie poate costa cu mult mai puţin dacă nu e de firmă, deşi croiala şi materialul sunt de calitate.
Dacă mă gândesc bine, am citit chiar din biografia unor staruri de cinema, care deşi câştigă milioane de dolari, se îmbracă destul de modest şi caută mai mult să investească decât să cheltuiască.
S-ar părea că cei mai mulţi bani daţi pe haine, încălţăminte şi alte produse de firmă sau de lux, foarte scumpe sunt cheltuiţi de cei care au salarii mari, care vor să aibă un statut social, nu de cei care acumulează avere de milioane.
Chiar şi când vine vorba de mâncare s-ar părea că milionarii au consumuri modeste.
Am fost chiar şocată, când am citit diferenţele dintre cei milionari şi cei care vor să pară milionari. S-ar părea că cei care nu sunt milionari, dar vor să pară, cheltuiesc de 3-4 ori mai mulţi bani decât cei care sunt milionari.
De altfel, dacă iei lucrurile şi le analizezi logic, este mult mai probabil să acumuleze avere o persoană care trăieşte modest şi economiseşte şi investeşte decât una care cheltuieşte.
Mulţi milionari îşi cumpără maşini la mâna a doua
Fiind o persoană care e obişnuită să cheltuiască şi să pună preţ pe lucrurile noi, am fost surprinsă când am citit că majoritatea milionarilor americani îşi cumpără maşini bune, dar la mâna a doua. Maşini care au fost folosite foarte puţin timp.
În carte chiar descrie modul în care se întreabă un milionar, dacă „mândria de a conduce o maşină nouă, merită să scoată din buzunar cu 25000 de dolari în plus”. Şi răspunsul a fost NU.
Aşa că mulţi atunci când vor să-şi cumpere o maşină, odată la câţiva ani, caută o maşină pe acre şi-o doresc, să fie la mâna a doua, bine întreţinută, şi negociază preţul la sânge.
Sunt însă numeroşi oameni, nemilionari dar cu venituri mari, care-şi cumpără frecvent maşini noi şi scumpe, sau care vânează ultimele modele ale mărcii preferate.
Îţi recomand să citeşti şi tu cartea, Milionarul de langa noi pentru că are foarte multe lucruri interesante şi care te lasă cu gura căscată despre stilul de viaţă a majorităţii milionarilor americani.
Plus că s-ar putea să te ajute să vezi lucrurile diferit despre lumea banilor şi a oamenilor care-i deţin.