MERITĂ SĂ TE ÎNGRIJOREZI? II

Merită Să Fii Îngrijorat_

In articolul trecut ti-am vorbit despre cateva motive de ingrijorare. Daca nu l-ai citit il poti accesa aici.

Ce efecte are îngrijorarea?

Cu ce să încep?

Ei bine, îngrijorarea are efecte asupra sănătăţii. Când te îngrijorezi îţi creşte tensiunea arterială, nu te mai poţi odihni cum trebuie.

Îngrijorarea are efecte asupra frumuseţii. Dacă eşti o persoană care ţine la acest aspect, reţine că îngrijorarea te face să arăţi mereu obosită şi chiar suferindă, numai frumoasă nu.

Pe termen lung, dacă obişnuieşti să te îngrijorezi des sau pe o perioadă îndelungată, începi să ai probleme cu stomacul – poţi să faci ulcer.

 

„Adeseori ulcerul se agravează sau se ameliorează în funcţie de dealurile şi văile stresului emoţional.” – dr. W.C. Alvarez ( Dale Carnegie – Lasă grijile, începe să trăieşti!)

 

Începi să ai probleme cardiace.

Pentru că nu te mai poţi odihni cum trebuie se instalează oboseala, creşte gradul de nervozitate şi iritabilitate. Ai impresia că toată lumea are ceva cu tine.

Îngrijorarea are efect asupra relaţiilor tale. Pentru că ai un grad crescut de iritabilitate, devii brusc foarte sensibil/ă şi nu numai.

 

„Lucrurile mărunte din căsnicie îi aduc pe oameni în pragul nebuniei şi provoacă jumătate din tulburările cardiace din lume.” – amiralul Byrd ( Dale Carnegie – Lasă grijile, începe să trăieşti!)

 

„Jumătate din cazurile penale sunt provocate de lucruri neînsemnate. Bravada de cârciumă, altercaţiile casnice, o remarcă jignitoare, o vorbă dispreţuitoare, o acţiune grosolană – acestea sunt lucrurile mărunte care duc la violenţă fizică şi la crimă. Foarte puţini dintre noi suntem cruzi sau răi cu adevărat. Micile răbufniri de orgoliu, ofensele, micile puseuri de vanitate sunt cele care provoacă jumătate dintre durerile de inimă din lume.” – Frank S. Hogan ( Dale Carnegie – Lasă grijile, începe să trăieşti!)

 

Pentru că îţi creşte tensiunea arterială, devii agitat, încordat ca un arc şi nu mai poţi gândi limpede problema, astfel încât rezolvarea situaţiei întârzie să apară, chiar dacă soluţia este chiar sub nasul tău. Îţi vine foarte greu să ieşi de acolo.

În funcţie de durata şi intensitatea îngrijorării ajungi şi la depresie şi începi să fii bântuit de gânduri de sinucidere. Evident, au fost unii care n-au reuşit să reziste acestor gânduri.

titluri din cartea Incetati cu grijile si insanatositi-va

 

Cum să nu ne mai îngrijorăm?

 

Şi atunci se naşte întrebarea, ce putem face să nu ne mai îngrijorăm? O să-ţi dau câteva soluţii pe care eu le-am verificat, pe care le-am regăsit şi în cartea lui Dale Carnegie – Lasă grijile, începe să trăieşti!, şi în cărţile lui Anthony Robbins, dar şi altele pe care le-am văzut şi în filme.

Schimbă scenariul din mintea ta

 

Acesta este un sfat de la Anthony Robbins, din cartea Putere nemărginită, dar şi din cartea din care eu lucrez zilnic, Paşi uriaşi, Schimbări mici cu efecte mari, 365 de idei pentru autocontrol.

 

Iată, pe scurt ce spune autorul. Dacă îţi schimbi scenariul mental, îţi schimbi starea. Şi are dreptate. Imaginează-ţi că soţul tău întârzie să ajungă acasă şi fie nu răspunde la telefon, fie are telefonul oprit.

Ce-ţi trece ţie prin minte determină modul în care te simţi.

Dacă te gândeşti că este la altă femeie şi te înşeală, te enervezi.

Dacă te gândeşti că i s-a întâmplat ceva, te îngrijorezi.

Dacă te gândeşti că poate a fost reţinut la serviciu sau s-a întâlnit cu cineva cunoscut şi a început să stea de vorbă şi efectiv a pierdut noţiunea timpului, te linişteşti.

Personal, am constatat că dacă mă gândesc că soţul s-a întâlnit cu cineva cunoscut , încetez să-mi mai fac griji.

 

Ţine-ţi mintea ocupată cu ceva constructiv

 

Dale Carnegie povesteşte despre diferite situaţii şi persoane care ajunseseră atât de îngrijorate că nu mai puteau să doarmă şi s-au îmbolnăvit. Dar şi acţiunile făcute.

Astfel o femeie casnică obişnuită să se îngrijoreze s-a angajat ca vânzătoare şi în felul acesta, pe parcursul zilei, cât era la muncă ocupată să calculeze, să servească clienţii, să aranjeze marfa pe rafturi, nu se mai gândea la ceea ce o frământa.

 

Şi eu am constatat că în timpul în care sunt cu elevii, ocupată să evaluez, să predau, să discut cu ei, nu mă mai pot gândi la ceea ce mă frământă în afara orelor de lucru.

 

O altă persoană, din cartea lui Dale Carnegie spune că atunci când se îngrijorează se apucă să citească o oră dintr-un volum de istorie ales la întâmplare. Cât timp citeşte realizează că:

*problemele sale sunt incomparabil mai mici decât ale altora

*raportat la perioade istorice mari de mii de ani, problemele noastre cotidiene sunt neînsemnate

 

Amână îngrijorarea

 

Uite un concept pe care eu l-am întâlnit atât în cartea şi filmul Pe aripile vântului, cât şi în filmul serial Merlin.

Scarlet O’Hara, personajul principal din Pe aripile vântului a trecut prin multe provocări. Ori de câte ori se năştea un gând care să o îngrijoreze, spunea: „O să mă gândesc la asta mâine.”. iar a doua zi uita să se mai gândească sau amâna din nou. În felul acesta, Scarlet se bucura de tot ce era bun în viaţa ei în acel moment.

 

„Unul din lucrurile cele mai tragice pe care le ştim despre firea omenească este că avem cu toţii tendinţa să amânăm să trăim. Visăm la o grădină vrăjită de trandafiri aflată undeva la orizont – în loc să ne bucurăm de trandafirii care înfloresc la fereastra noastră astăzi.” – Dale Carnegie – Lasă grijile, începe să trăieşti!

 

În filmul serial Merlin, ori de câte ori, acesta se îngrijora şi formula întrebări de genul: „Oare o să se descurce cavalerul X mâine?”, „Oare ce-o să facă cutare?”, Gaius, tutorele lui îi răspundea, „Eu zic că putem aştepta până mâine şi vom vedea ce-o să se întâmple.” Poti sa afli si alte lectii pe care le-am desprins din acest film aici.

 

Adică, sincer, atunci când ne întrebăm şi ne frământăm cu ce-o să fie, pe cine ajută?

Cu siguranţă, pe nimeni. Nu ne ajută nici pe noi, pentru că pierdem vremea şi somnul şi nici pe alţii.

 

Cooperează cu şi acceptă inevitabilul

 

Iată o soluţie în trei paşi sugerată de Dale Carnegie în cartea lui, pe baza diferitelor povestiri:

Pasul 1 – analizează faptele. Gândeşte sau scrie ce anume te îngrijorează şi care este cauza îngrijorării. Pentru că de multe ori suntem confuzi. Habar n-avem câte probleme ne frământă.

Pasul 2 – gândeşte-te care este cel mai rău lucru care ţi se poate întâmpla din problemele analizate.

Pasul 3 – acceptă situaţia aşa cum este şi nu te mai frământa.

 

S-ar părea că urmând aceşti trei paşi, multe persoane au scăpat de îngrijorare şi apoi au trecut cu bine şi peste problemele care-i frământau.

 

Fă o faptă bună

 

Scopul acestei soluţii este următorul. Îţi iei mintea (concentrarea) de pe problema ta şi îţi îndrepţi atenţia către alţii.

S-ar putea să constaţi că problemele tale sunt nesemnificative pe lângă ale altora.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Mai mult decât atât, te vei vindeca de îngrijorare şi vei deveni fericit.

 

„Când eşti bun cu alţii, eşti cel mai bun cu tine însuţi.” – Benjamin Franklin ( Dale Carnegie – Lasă grijile, începe să trăieşti!)

 

Pune-ţi încrederea în Dumnezeu

 

De multe ori ne îngrijorăm pentru că uităm că există Dumnezeu care ne poartă de grijă.

Şi acest punct este detaliat în cartea lui Dale Carnegie.

Însă, la acest punct îţi pot vorbi mai mult din propria experienţă.

Sunt o persoană care se lasă uşor purtată de gânduri de îngrijorare. Mi s-a întâmplat să mă îngrijorez pentru bani sau pentru examenele pe care le aveam în faţă sau pentru ceva ce îmi doream.

Îmi amintesc că am ajuns cu asemenea griji, inclusiv la scaunul de spovedanie. Uneori primeam sfat, alteori nu. Dar simplul fapt că la spuneam în faţa lui Dumnezeu la scaunul de spovedanie mă ajuta.
Odată, însă, părintele duhovnic mi-a zis: „Fănica, atunci când eu îmi doresc ceva şi tind să mă îngrijorez, mă aşez în genunchi la rugăciune şi spun – Doamne, eu asta îmi doresc, dar fie voia Ta pentru că Tu ştii mai bine dacă ceea ce îmi doresc eu îmi este sau nu de folos.”. Apoi las lucrurile în voia Domnului şi încetez să mă mai îngrijorez
Am procedat şi eu la fel şi rezultatele au fost uimitoare. Nu doar că nu mi-am mai făcut griji, dar parcă şi lucrurile s-au rezolvat şi s-au aşezat de la sine.
Dacă vrei un sfat personal, care să te ajute atunci când eşti îngrijorat, citeşte Psalmii din Biblie.
Nu o să-ţi spun unul anume, pentru că mulţi Psalmi cuprind versete care să te ajute în astfel de momente. Dacă te îngrijorezi pe o perioadă mai mare, citeşte cinci Psalmi /zi. Sunt 150 de Psalmi (151 în Biblia Ortodoxă, cu tot cu Psalmul necanonic 151). Asta înseamnă că într-o lună vei citi toţi Psalmii.
Ca timp zilnic s-ar putea să ai nevoie de 5-10 minute ca să citeşti cei cinci Psalmi. Pentru că unii sunt foarte scurţi, de câteva versete, alţii sunt mai lungi.
Cu toate acestea, cele câteva minute pe zi, te pot ajuta să treci de marile probleme.

Iată două versete din Ps. 126, 1-2
„De n-ar zidi Domnul casa, în zadar s-ar osteni cei ce o zidesc; de n-ar păzi Domnul cetatea, în zadar ar priveghea cel ce o păzeşte. În zadar vă sculaţi dis-de-dimineaţă, în zadar vă culcaţi târziu, voi cei ce mâncaţi pâinea durerii, dacă nu v-ar da Domnul somn, iubiţi ai Săi.”

 

 

Cu drag,Fănica RarincaFii autodidact!






 Ti-a placut articolul?
Inscrie-te cu adresa de email ca sa primesti in inbox articolele publicate si poti descarca gratuit ebook-ul Scapă de stres! Fii fericit!

Scap_de_stres_Fii_fericit.jpg

We respect your email privacy

Email Marketing by AWeber

Fanica Rarinca

Profesor de Geografie din anul 2000 în orașul Galați. Am început un proces de dezvoltare personală în anul 2010. În 2014 am deschis acest blog. Am scris câteva cărți de dezvltare personală: Eliberează-te de rănile trecutului și redescoperă fericirea, Iertarea (publicată doar pe Amazon.com) precum și cărți de literatură cu conținut de dezvoltare personală, Guru și Ciocârlia pentru copii și Mica Stea Portocalie pentru adolescenți și adulți.

2 thoughts to “MERITĂ SĂ TE ÎNGRIJOREZI? II”

  1. Deosebit mesajul, asa este, ne framanta lucruri mici si inutile, ne facem griji din problemele altora
    Felicitari !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.